Které příznaky upozorní na rakovinu jícnu a kdo je tímto onemocněním nejvíce ohrožen? Na základě jakých vyšetření lékař určí diagnózu a v čem spočívá léčba? Jaké jsou nejčastější typy nádoru jícnu? Odpovědi na tyto otázky a další informace, které se týkají daného tématu, naleznete v uvedených zdrojích.
Nesprávné stravování, kouření, pití alkoholu - to jsou některé z příčin rakoviny jícnu a žaludku. Jaké má příznaky, která vyšetření jsou nutná pro stanovení diagnózy a v čem spočívá léčba?
III. chirurgická klinika 1. LF UK a FN Motol dosáhla významného milníku v léčbě karcinomu jícnu. Lékaři zde úspěšně provedli 60 roboticky asistovaných minimálně invazivních ezofagektomií, čímž se řadí mezi přední pracoviště v této oblasti v Evropě.
Zatímco dříve byli pacienty hlavně lidé, kteří kouří nebo ve velkém konzumují alkohol, v současnosti se nádor častěji objevuje u těch, kteří mají problémy s trávením. Nejčastějšími příznaky karcinomu jsou dlouhodobé pálení žáhy nebo problémy při polykání.
V České republice je rakovina jícnu každoročně diagnostikována u téměř 700 lidí, mnohem častěji se vyskytuje u mužů než u žen. Rozlišujeme dvě hlavní formy rakoviny jícnu: spinocelulární karcinom a adenokarcinom.
Konkrétní typ protinádorové léčby, která se u pacientů s rakovinou jícnu provádí, závisí zejména na klinickém stadiu onemocnění. Lékaři však vždy berou v úvahu i celkový zdravotní stav pacienta. Po ukončení léčby by měl člověk chodit na pravidelné kontrolní prohlídky.
Příčiny vzniku rakoviny jícnu zatím nebyly jednoznačně objasněny. Podobně jako u mnoha jiných nádorových onemocnění však lze riziko vzniku karcinomu jícnu ovlivnit životním stylem.
U pacientů s rakovinou jícnu je obzvláště důležitá nutriční podpora, tedy zajištění dostatečného množství živin a energie – a to jak před zahájením léčby, tak po jejím ukončení. Zhoubný nádor v jícnu totiž může komplikovat polykání potravy a způsobovat bolest při jídle.
Světová zdravotnická organizace varuje před příliš horkými nápoji, které podle ní mohou způsobovat rakovinu jícnu. Riziková je přitom teplota nad 65 stupňů, ne samotné pití. Káva nebo čaj, které mají normální teplotu, karcinogenní nejsou.
Prohlášení k využívání informací
získaných prostřednictvím Národní lékařské knihovny
Upozorňujeme uživatele, že profese knihovníka plní roli zprostředkovatele informací.
Nalezené informace tedy nelze vždy a beze zbytku chápat jako plně relevantní pro posouzení odborného postupu nebo zdravotního stavu.
Informace poskytnuté NLK nemohou v žádném případě nahradit komunikaci s lékařem, lékárníkem či jiným zdravotnickým pracovníkem.
NLK nijak nezodpovídá za důsledky vyplývající z případné nesprávné interpretace či aplikace informací obsažených v poskytnutých informačních zdrojích.