Zdroje věnované příčinám, příznakům, komplikacím, diagnostice a léčbě peptického vředu. Dozvíte se, z jakého důvodu a čím je chráněna stěna žaludku a dvanáctníku, která část trávicího traktu bývá nejčastěji postižena peptickým vředem a jaké dietní opatření je vhodné při této vředové chorobě dodržovat.
Bolest břicha, pálení žáhy, pocit na zvracení, snížená chuť k jídlu nebo říhání - to jsou příznaky vředové choroby gastroduodenální. Ta postihuje žaludek a dvanáctník. Jak vypadá léčba?
Problémy se zažíváním jsou poměrně běžným jevem. Bývají často spojené se stresem, dá se jim ovšem relativně dobře předcházet. Včasnou péči můžete bolestem žaludku výrazně ulevit. Jak o sebe pečovat a co jíst, abychom si nezpůsobili žaludeční vředy, poradil doktor Petr Grenar.
Možná i vás v životě potrápila vředová nemoc žaludku. Co to jsou žaludeční vředy, jak vznikají, jaké mají příznaky a jak se léčí? O tom hovoří a na dotazy odpovídá plzeňský gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš.
Státní ústav pro kontrolu léčiv zpřístupňuje jedinečnou databázi klinických studií povolených v České republice. Klinické studie (klinická hodnocení) slouží k prokázání bezpečnosti, účinnosti nebo jakosti nových léků.
Státní ústav pro kontrolu léčiv zpřístupňuje jedinečnou databázi klinických studií povolených v České republice. Klinické studie (klinická hodnocení) slouží k prokázání bezpečnosti, účinnosti nebo jakosti nových léků.
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku patří k nejvýznamnějším onemocněním naší populace. Předpokládá se, že toto onemocnění postihuje v různém období života až pět procent obyvatelstva.
Jedná se o endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Slouží k odhalení příčin různých zažívacích obtíží a určení jejich správné léčby. Pomáhá objasnit příčiny různých dyspeptických potíží.
Necelých 40 let je známo, že ke vzniku žaludečních vředů z největší části přispívá bakterie Helicobacter pylori. V současné době se vyskytuje přibližně u 30–40 procent populace v České republice. Jí vyvolané žaludeční vředy se léčí antibiotiky.
Kuchařka určená pacientům s žaludečními obtížemi (žaludeční neurózou, žaludečními vředy nebo žaludeční dyspepsií) obsahuje moderní recepty upravené tak, aby mechanicky i chemicky chránily zažívací trakt.
Žijete ve stresu, nezdravě jíte a míváte bolesti břicha? Pak můžete mít žaludeční anebo dvanácterníkové vředy. Jak je rozpoznat i jak je léčit, poradil gastroenterolog Jaroslav Orlík.
Publikace přináší přehled dietních předpisů pro nemoci žaludku a dvanáctníku včetně informací o těchto nemocech. Autorky se podrobně zabývají vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku, funkčními poruchami žaludku a dvanáctníku, akutním zánětem žaludku, chronickým zánětu žaludku a pooperačními stavy.
Knížka je určena pro pacienty, kteří trpí chorobami žaludku, jícnu či dvanáctníku. Pacienti zde najdou odpovědi na otázky, které se týkají jejich zdravotního stavu, režimových opatření či diety a léčby, která by jim měla pomoci.
Peptická onemocnění patří v populaci k velice častým a řadíme zde: refluxní nemoc jícnu (návrat obsahu žaludku do jícnu), vředová choroba žaludku a duodena (vřed dvanáctníku). Na vzniku těchto onemocnění se podílí větší množství faktorů. Projevy peptických onemocnění mohou být velmi široké. Průběh onemocnění může být asymptomatický (bezpříznakový) nebo může dotyčný trpět těžkými bolestmi, které brání v běžných činnostech.
Příčina vzniku žaludečních a dvanácterníkových vředů, které se vyskytují zhruba u 3 až 5 % populace nejčastěji ve věku 20 až 50 let, v současné době není přesně známa. Jejich tvorbu však urychluje nerovnováha mezi faktory ochrannými a agresivními, působícími na žaludeční sliznici nebo na sliznici dvanácterníku. K agresivním faktorům můžeme řadit dlouhodobý stres, přítomnost helicobaktera na žaludeční sliznici a špatnou životosprávu.
Plzeňský gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš hovořil o vředových onemocněních žaludku a dvanáctníku. Dříve v nich hrály nejsilnější roli cigarety, káva, alkohol a stres. Dnes jsou to léky na bolest a na ředění krve.
Zapeklitá otázka, na kterou neznají odpověď ani lékaři. Prý existovala „teorie švestky“. Vycházela z toho, že na podzim se jedí švestky a na jaře se ochutnávají v tekuté podobě. Nepotvrdila se.
Před lidstvem stojí mnoho výzev. Jednou z nich je odolnost bakterií na antibiotika, která přivodí řadu vážných problémů. Příkladem budiž Helicobacter pylori, s nímž se v průběhu života setká až polovina populace.
Šetřící žaludeční dieta je obecně doporučována pacientům s žaludečními vředy nebo chronickou gastritidou. Jaká jsou obecná pravidla této diety, a jaké jsou konkrétní příklady jídelníčku?
Vředy v zažívacím traktu. Čím vznikají vředy? Má vliv jídelníček nebo spíš stres? Trpí vředy i obézní lidé? Může se díky vředům obezita zhoršit? Jsou náchylnější ženy nebo muži? Jak upravit jídelníček kvůli vředům?
Proč vznikají žaludeční a dvanáctníkové vředy? Může za to naše strava, stres nebo něco jiného? Nakolik si s nimi dokáže poradit současná medicína? Souvisí s nimi pálení žáhy, pití kávy nebo mlsání zmrzliny? Na dotazy posluchačů odpovídá gastroenterolog z Fakultní nemocnice Plzeň.