Zdroje věnované příčinám, příznakům, komplikacím, diagnostice a léčbě peptického vředu. Dozvíte se, z jakého důvodu a čím je chráněna stěna žaludku a dvanáctníku, která část trávicího traktu bývá nejčastěji postižena peptickým vředem a jaké dietní opatření je vhodné při této vředové chorobě dodržovat.
Bolest břicha, pálení žáhy, pocit na zvracení, snížená chuť k jídlu nebo říhání - to jsou příznaky vředové choroby gastroduodenální. Ta postihuje žaludek a dvanáctník. Jak vypadá léčba?
Problémy se zažíváním jsou poměrně běžným jevem. Bývají často spojené se stresem, dá se jim ovšem relativně dobře předcházet. Včasnou péči můžete bolestem žaludku výrazně ulevit. Jak o sebe pečovat a co jíst, abychom si nezpůsobili žaludeční vředy, poradil doktor Petr Grenar.
Možná i vás v životě potrápila vředová nemoc žaludku. Co to jsou žaludeční vředy, jak vznikají, jaké mají příznaky a jak se léčí? O tom hovoří a na dotazy odpovídá plzeňský gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš.
Státní ústav pro kontrolu léčiv zpřístupňuje jedinečnou databázi klinických studií povolených v České republice. Klinické studie (klinická hodnocení) slouží k prokázání bezpečnosti, účinnosti nebo jakosti nových léků.
Státní ústav pro kontrolu léčiv zpřístupňuje jedinečnou databázi klinických studií povolených v České republice. Klinické studie (klinická hodnocení) slouží k prokázání bezpečnosti, účinnosti nebo jakosti nových léků.
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku patří k nejvýznamnějším onemocněním naší populace. Předpokládá se, že toto onemocnění postihuje v různém období života až pět procent obyvatelstva.
Jedná se o endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Slouží k odhalení příčin různých zažívacích obtíží a určení jejich správné léčby. Pomáhá objasnit příčiny různých dyspeptických potíží.
Gastroskopie je lékařská vyšetřovací metoda, která využívá optického přístroje - endoskopu k vyšetření horní části zažívacího traktu - jícnu, žaludku a horní části dvanáctníku.
Necelých 40 let je známo, že ke vzniku žaludečních vředů z největší části přispívá bakterie Helicobacter pylori. V současné době se vyskytuje přibližně u 30–40 procent populace v České republice. Jí vyvolané žaludeční vředy se léčí antibiotiky.
Kuchařka určená pacientům s žaludečními obtížemi (žaludeční neurózou, žaludečními vředy nebo žaludeční dyspepsií) obsahuje moderní recepty upravené tak, aby mechanicky i chemicky chránily zažívací trakt.
Žijete ve stresu, nezdravě jíte a míváte bolesti břicha? Pak můžete mít žaludeční anebo dvanácterníkové vředy. Jak je rozpoznat i jak je léčit, poradil gastroenterolog Jaroslav Orlík.
Publikace přináší přehled dietních předpisů pro nemoci žaludku a dvanáctníku včetně informací o těchto nemocech. Autorky se podrobně zabývají vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku, funkčními poruchami žaludku a dvanáctníku, akutním zánětem žaludku, chronickým zánětu žaludku a pooperačními stavy.
Knížka je určena pro pacienty, kteří trpí chorobami žaludku, jícnu či dvanáctníku. Pacienti zde najdou odpovědi na otázky, které se týkají jejich zdravotního stavu, režimových opatření či diety a léčby, která by jim měla pomoci.
Příčina vzniku žaludečních a dvanácterníkových vředů, které se vyskytují zhruba u 3 až 5 % populace nejčastěji ve věku 20 až 50 let, v současné době není přesně známa. Jejich tvorbu však urychluje nerovnováha mezi faktory ochrannými a agresivními, působícími na žaludeční sliznici nebo na sliznici dvanácterníku. K agresivním faktorům můžeme řadit dlouhodobý stres, přítomnost helicobaktera na žaludeční sliznici a špatnou životosprávu.
Plzeňský gastroenterolog MUDr. Petr Mikoláš hovořil o vředových onemocněních žaludku a dvanáctníku. Dříve v nich hrály nejsilnější roli cigarety, káva, alkohol a stres. Dnes jsou to léky na bolest a na ředění krve.
Zapeklitá otázka, na kterou neznají odpověď ani lékaři. Prý existovala „teorie švestky“. Vycházela z toho, že na podzim se jedí švestky a na jaře se ochutnávají v tekuté podobě. Nepotvrdila se.
Před lidstvem stojí mnoho výzev. Jednou z nich je odolnost bakterií na antibiotika, která přivodí řadu vážných problémů. Příkladem budiž Helicobacter pylori, s nímž se v průběhu života setká až polovina populace.
Vředy v zažívacím traktu. Čím vznikají vředy? Má vliv jídelníček nebo spíš stres? Trpí vředy i obézní lidé? Může se díky vředům obezita zhoršit? Jsou náchylnější ženy nebo muži? Jak upravit jídelníček kvůli vředům?
Proč vznikají žaludeční a dvanáctníkové vředy? Může za to naše strava, stres nebo něco jiného? Nakolik si s nimi dokáže poradit současná medicína? Souvisí s nimi pálení žáhy, pití kávy nebo mlsání zmrzliny? Na dotazy posluchačů odpovídá gastroenterolog z Fakultní nemocnice Plzeň.