Zdroje věnované spouštěcím faktorům, příznakům, diagnostice a léčbě celiakie, alergiím na lepek a bezlepkové dietě. Nejsou opomenuty ani recepty na přípravu chutných jídel či praktické rady, které se týkají stravování mimo domov.
Celiakie je závažnější alergie na lepek neboli nesnášenlivost lepku. Jak v odpolední poradně vysvětlila nutriční terapeutka Jitka Turňová: "Při celiakii je reakce v tenkém střevě taková, že si tělo vytváří na lepek protilátky, což vede ke zdravotním problémům - průjmům, proteinové podvýživě a podobně."
Genetickou dispozici k celiakii má asi 30% lidí. Jen asi u 5% z nich se alergie na lepek vyvine. Genetickou dispozici odstranit nemůžete. Ale pokud kojence kolem 4-6 měsíce vystavíte lepku v potravě (v podobě nějaké zeleniny, kousku masa, nějaké obilniny), můžete rozvoji onemocnění zabránit.
"To nemůžu, v tom je lepek." Podobnou větu jste asi v poslední době buď sami použili, nebo jste ji zaslechli od někoho ze svých přátel. Zastánci bezlepkových diet obvykle říkají, že lepek zanáší střeva a že se díky bezlepkové stravě cítí nabití energií. Často se taky objevuje tvrzení, že dnešní pšeničná zrna obsahují mnohem víc lepku než ta v minulosti. Jak je to ale s lepkem ve skutečnosti?
Co je lepek, proč ho někteří nesnáší a jak se to pozná. Dozvíte se, co je to bezlepková dieta, čemu se vyhnout, zdali si alergii na lepek můžeme vypěstovat, zdali jsme odsouzení k dietě napořád a jestli je těžší bezlepkově zhubnout nebo přibrat.
Alergie na lepek a celiakie jsou dvě různé věci. Podle primářky oddělení genetiky GHC kliniky Moniky Koudové si lidé často tyto pojmy pletou. O tom, jak se to vzájemně liší a pro koho je důležité vědět, že má k celiakii genetické předpoklady, mluvila v pořadu Třináctka Plus.
Co je to gastroenteritida, potravinová intolerance a dráždivý tračník? Praktické rady ohledně problémů se zažíváním rozdává zkušený gastroenterolog Petr Mikoláš. V tomto pořadu najdete odpovědi na dotazy kolem bezlepkové diety, kterou v mnoha případech drží i lidé, kteří celiakií vůbec netrpí.
Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin.
Onemocnění celiakií znamená celoživotní přísnou dietu. Nutriční terapeutka Jitka Turňová přišla do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct, co lidé postižení touto chorobou mohou jíst a také, jak onemocnění poznat.
Celiakie patří mezi autoimunitní choroby, kdy tělo začne produkovat nějaké protilátky a samo se poškodí. V případě celiakie je spouštěčem lepek v potravě.
Celiaků v Česku přibývá. Podle nejnovějších statistik touto nemocí trpí každé čtyřicáté dítě. "A nárůst se netýká jen dětí," upozorňuje gastroenterolog Milan Lukáš.
Celiakie je neléčitelné autoimunní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. S nutriční terapeutkou Evou Drobníkovou z Krajské nemocnice Liberec nejen o tom, co všechno musí lidé s celiakií vyřadit z jídelníčku.
Vaříme bez lepku. To je životní příběh Radky Vrzalové z Českých Budějovic. Maminka dvou dcer musela začít vařit jinak, když zjistila, že jedno z jejích dětí trpí celiakií. Dnes své zkušenosti předává ostatním.
"Můj syn má čtyři roky a odmítá jíst pečivo. Nejvíce mu chutnají kukuřičné lupínky. Může mít celiakii? Měla bych s ním zajít na vyšetření?" ptala se posluchačka Klára.
Máme mouku při hubnutí co nejvíce vypustit nebo se někdy hodí? Jsou některé mouky vhodnější a na jiné je lépe zapomenout? Záleží i na úpravě mouky? V mouce je lepek - mnoho lidí na něj má alergii - máme se i normálně držet bezlepkového jídelníčku? Jak hubnout bez lepku?
Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost, to všechno mohou být příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku.
Přirozeně bezlepkové jsou například kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant. Nakoupit bezlepkové pečivo - to může být i dost nelehký úkol. Vyrábí se ho totiž méně než běžného pečiva a je i dražší.
Ještě před pár lety znali pojem bezlepková dieta v podstatě jen zdravotníci, pacienti s celiakií a jejich blízcí. Pak se strava bez lepku stala módou mezi celebritami v Hollywoodu a sportovci, přičemž dnes je z ní hit také u nás. Vzhledem ke své rostoucí popularitě zvýšila i zvědavost lékařů.
Dietní sestra Jaroslava Kreuzbergová radí tentokrát hlavně maminkám batolat. Co dělat při stálém průjmu a kdy začít do stravy přidávat lepek? A je lepší zahušťovat omáčky moukou nebo solamylem?
Také jste se dočetli, že lepek je nezdravý, a sami jste si tedy nasadili bezlepkovou dietu? Děláte chybu. Radka Vrzalová, genetička a technoložka potravin, matka dvou celiatiček a autorka Radčiny kuchařky bez lepku varovala v pořadu Zdravíčko před neuváženým vyloučením lepku (čili glutenu) ze stravy u zdravých lidí.
Je bezlepková dieta vhodná i pro zdravé? Je to optický klam, nebo skutečně mezi populací roste intolerance k lepku? Může za to typ obilnin, které jíme? A jaký je rozdíl mezi celiakem a člověkem, který jen nechce jíst lepek?
Proč je čím dál populárnější nejíst lepek i mezi lidmi, kterým tato součást potravin neškodí? A co tomu říkají celiaci? Zvyšují jim řady bezlepkářů tlak na lepší nabídku bezlepkových potravin v supermarketech?
Při celiakii je jediným východiskem doživotní dodržování striktní bezlepkové diety. Zároveň je to velký zásah do naší peněženky a omezený výběr potravin.