Zdroje věnované příčinám, projevům, diagnostice a léčbě chudokrevnosti (anémie). Jaké jsou nejznámější druhy anémie, která onemocnění zpravidla chudokrevnost doprovází a jakou úlohu hraje při anémii strava? Odpovědi na tyto otázky naleznete v shromážděných příspěvcích.
Pokud máte pocit neustálé únavy, zrychleného dechu, který nemůžete popadnout a při pohledu do zrcadla se vidíte bledí i když chodíte na procházky, pak můžete být chudokrevní.
Jednou z nejčastějších příčin vleklé únavy je chudokrevnost. Může být způsobena pouhým deficitem vitaminu B12 a kyseliny listové nebo železa. Radí MUDr. Petr Grenar.
Státní ústav pro kontrolu léčiv zpřístupňuje jedinečnou databázi klinických studií povolených v České republice. Klinické studie (klinická hodnocení) slouží k prokázání bezpečnosti, účinnosti nebo jakosti nových léků.
Vzácná tekutina zásobuje naše tělo kyslíkem a glukózou. Cítíte-li každodenní únavu, malátnost a jste bledí, může být příčinou anémie. Při chudokrevnosti tělu chybí buď červené krvinky, nebo červené barvivo hemoglobin.
Příznaky i příčiny anemie vysvětluje a na dotazy odpovídá MUDr. Martin Brejcha, primář Hematologického oddělení Komplexního onkologického centra Nový Jičín.
Nutriční specialistka Jaroslava Kreuzbergová radila posluchačům: stravovací režim při anemii a dně, působení křemičitého gelu, prospěšnost karnitinu pro organizmus, účinky nenasycených a nasycených mastných kyselin ve výživě.