AKTUALITY  NLK

 

 

 

Soubory autorit Národní lékařské knihovny

 

Mgr. Lenka MAIXNEROVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<maixnero@nlk.cz>

 

         V současné době zpřístupňuje Národní lékařská knihovna (NLK) na svých domovských stránkách <www.nlk.cz> 2 typy autoritních záznamů: personální a korporativní. Soubory autorit jsou v NLK budovány od roku 1999 (korporativní záznamy od roku 2002) a nyní obsahují celkem  14 600 personálních a 1 700 korporativních záznamů. Záznamy se vytvářejí ve formátu UNIMARC/Autority podle pravidel AACR2. Od roku 2000 spolupracuje NLK na projektu "Kooperativní tvorba a využívání souborů národních autorit", jehož cílem je zajištění pohotového vyhledávání informací, realizace zpracování souborů národních autorit a redukce objemu katalogizačních prací v knihovnách ČR. Projektu se účastní 27 knihoven. Hlavním koordinátorem projektu je Národní knihovna ČR (NK ČR), která je zároveň správcem národních souborů autorit. Centrální databáze je přístupná na <www.nkp.cz> v systému Aleph500. NLK zpracovává autoritní záznamy z oblasti lékařství a zdravotnictví, záznamy vytváří a předává do centra a zároveň stahuje z centra do lokální autoritní báze. Autoritní záhlaví by mělo být totožné v katalogu NLK, stejně jako v katalozích ostatních knihoven.

         Autoritní záznamy představují soubor ověřených a unifikovaných selekčních údajů, doplněných o odkazový a poznámkový aparát, který slouží k propojení s bibliografickými záznamy přes přístupové autoritní rejstříky.

         Práce s autoritní databází vypadá následovně: Katalogizátor se podívá do báze autorit, zda pro danou osobu, korporaci, akci atd. existuje autoritní záznam, pokud ano, přebere toto záhlaví do bibliografického záznamu do pole 7xx nebo 6xx. Pokud autoritní záznam neexistuje, může autoritní záznam vytvořit (přesně podle daných pravidel) a předat do centra NK ČR.

         Záznam  autority obsahuje:

ˇ     autoritní záhlaví, které představuje vstupní prvek (pole 200 pro personální a pole 210 pro korporativní), autoritní záhlaví by mělo mít formu jména, pod kterou autor/korporace nejvíce publikoval, tzn. že v záhlaví může být pseudonym a v odkazu rodné jméno,

ˇ     odkazové formy jména (pole 400 pro personální a 410 pro korporativní) - jsou to nepreferované formy jména daného autora/korporace, jedná se o odkaz typu "viz" (např. rodné jméno, pokud autor publikoval pod pseudonymem, jinojazyčné formy jména apod.),

ˇ     odkazové formy jména (pole 500 pro personální a 510 pro korporativní) - odkazy typu "viz též", jedná se o případy, má-li autor/korporace více než jednu bibliografickou identitu (tj. autor publikuje v různých oborech pod různými jmény, změna jména u korporace),

ˇ     pole ověření (pole 810) - do tohoto pole se zapisuje citace zdroje, ze kterého byla informace o autorovi/korporaci převzata,

ˇ     bibliografická poznámka (pole 907 pouze u personálních autorit) - obsahuje podrobné datum a místo narození, podrobné místo a datum úmrtí, obory působnosti a publikační obory; u zahraničních autorů může být poznámka stručnější,

ˇ     kód provenience (pole 910) - zapisuje se CZ pouze u českých autorů/korporací,

ˇ     status autority (pole 908 pouze pro personální autority) - může být definitivní (v záhlaví je vyplněno podpole $f) nebo prozatímní (pole 200 nemá podpole $f),

ˇ     obrázek s podobiznou autora (nyní experimentálně pouze u cca 10 autorů),

ˇ     odkaz na domovskou stránku korporace.

 

         Soubory autorit uživatelům umožňují snadné, rychlé a přesnější vyhledání potřebných dokumentů/informací autora (personálního i korporativního). Uživatel může spolehlivě zjistit všechna díla téhož autora/korporace, a to bez ohledu na to,  jakou formu, variantu jména uživatel k vyhledávání použije. Personální autority jsou zároveň cenným zdrojem některých informací o daném autorovi.

         Do budoucna NLK uvažuje o zahájení spolupráce s centrální autoritní databází přes protokol Z39.50 (souvisí s přechodem na nový systém) a o převedení tezauru MESH-CZ a Oborů NLK též do autoritní podoby.

         Užitečné adresy:

         Autoritní báze NLK: <www.nlk.cz> - oddíl Katalogy a databáze, Soubor autorit NLK.

         Autoritní báze NK ČR: <www.nkp.cz> - Katalogy a databáze - Báze národních autorit.

         Autoritní báze Library of Congress: <authorities.loc.gov>.

         Kooperativní projekt tvorby a využívání národních souborů autorit: <www.nkp.cz/standard/autority/autority.htm>.

 

 

Novinky ve Web of Knowledge

 

Mgr. Jana HERCOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<hercova@nlk.cz>

 

         V říjnu 2003 představila zástupkyně Thomson ISI  účastníkům konsorcia v České republice novinky ve Web of Knowledge. Tyto novinky představují jak zlepšené programové vybavení a tedy lepší vyhledávací možnosti, tak rozšíření po stránce obsahové.

         Vzniká tak integrované internetové prostředí, které poskytuje přístup k vysoce kvalitním zdrojům za použití nových technologií.

         Dnes může uživatel, pokud má povolen přístup na základě licence, pracovat s těmito zdroji:

ISI Web of Science

         Science Citation Index Expanded 1960+

         Social Science Citation Index 1960+

         Arts&Humanities Citation index 1975+

ISI Current Contents Connect

         Agriculture, Biology&Environmental Sciences, Arts&Humanitis,

         Clinical Medicine,  Engineering, Computing&Technology, Life Sciences

         Physical, Chemical&Earth Sciences,  Business Collection

         Electronics&Telecommunications Collection

ISI Proceedings

         Science&Technology - Proceedings 1990+

         Social  Science&Humanities - Proceedings 1990+

Journal Citations Reports ISI Essential Science Indicators        ISIHiglyCited.com (informace viz LK 4/2003)

Derwent Innovations Index

         Derwent Innovations Index (Chemical Section) 1966+

         Derwent Innovations Index (Electrical and Electronic Section) 1966+

         Derwent Innovations Index (Engineering Section) 1966+

Připojené databáze - přístupné na základě předplatného BIOSIS Previews 1969+ CAB Abstracts INSPEC

         Food&Science Technology Abstracts (bude v roce 2004)

         PsychINFO (bude v závěru roku 2003)

Externí kolekce - přístupné zdarma

         AGRICOLA, PubMed

         V dohledné době se rovněž rozšíří kolekce ISI Web of Science - pro účastníky konsorcia budou k dispozici dvě chemické báze. Index Chemicus, do kterého je zařazeno cca 2 miliony nových organických sloučenin s ročních přírůstkem  180 000 položek a Current Chemical Reaction s více než 740 000 novými chemickými reakcemi a s ročním nárůstem cca 45 000.

         Zajímavým zdrojem jsou také ISI Proceedings, která poskytují informace z různých druhů kongresů a symposií a přinášejí kolem 3 milionů  záznamů s týdenní aktualizací. Najdeme zde také např. suplementa vydávaná k běžným titulům časopisů. 70 % informačních zdrojů - monografií - se neobjeví již v žádné jiné části Web of Science.

         Velkým přínosem jsou vyšší programové verze (Web of Knowledge 2.0,Web of Science 6.0), a tedy komfortnější možnost vyhledávání.

         Tyto programy umožňují tzv. Cross Search  - zadat  dotaz jen jednou a uskutečnit prohledávání ve všech přístupných bázích. Ve výsledné informaci pak najdeme zřetelně označeny báze, ve kterých byl dotaz úspěšný  a s jakým výsledkem. Vyšší programová verze umožňuje již složitější typy dotazů (Advanced Search) a tam, kde jsou připojeny báze s vlastním tezaurem (např. INSPEC), je možno použít i tento vyhledávací aparát. Dochází tady tedy ke spojení dvou filozofií hledání - podle řízeného terminologického slovníku -  termíny v podobě deskriptorů jsou přiřazovány ke článkům (a jiným publikacím) a podle nich jsou opět informace zpětně vyhledávány a vyhledávání podle vzájemných - citačních - vazeb, kdy jsou jednotlivé práce navzájem propojeny na základě citované literatury.

         Je možno využít zadání podle označení jednotlivých polí (TS=Topic, Ti=Title, Au=Author, So=Source, De=Descriptors atd.) a jejich vzájemnou kombinaci za pomoci booleovských operátorů AND, OR, NOT and SAME. Tím se způsob vyhledávání přibližuje klasickým bibliografickým zdrojům. Při prohlížení jednotlivých výsledných záznamů je u předplacených titulů časopisů (zde připojeno více než 7 000 titulů) s elektronickou formou také umožněn již vstup do plného textu článku.

         Uživatel si může vytvořit také svou osobní stránku chráněnou heslem, kde přesně vyznačí okruh svých odborných zájmů - tituly časopisů, pravidelně zpracovavané rešeršní zadání a další údaje, o kterých chce být aktuálně informován.

         Prezentace zástupkyně ISI Thomson Scientific je dostupná v programu PowerPoint na webovské stránce Knihovny Akademie věd ČR:

         <http://www.lib.cas.cz/www/wos/wos_new.htm >.

 

ZPRÁVY

 

 

 

Nová e-služba v Motole

 

Mgr. Zuzana DOBIÁŠOVÁ

Fakultní nemocnice a 2. LF UK, Praha - Motol

<zuzana.dobiasova@lfmotol.cuni.cz>

 

         Knihovna Fakultní nemocnice (FN) v Motole byla v roce 2002 vybavena digitalizační jednotkou ze státních finančních prostředků  účelové dotace na veřejné informační služby ve zdravotnictví. Toto zařízení umožňuje jednoduchým technologickým postupem převést fyzické informační dokumenty do elektronické podoby. Systém pro elektronické dodávání dokumentů se stal součástí nejen interních výpůjčních služeb, ale i meziknihovních výpůjčních služeb se spolupracujícími knihovnami České republiky a Slovenské republiky.

         FN v Motole má s 2. lékařskou fakultou UK společné knihovnicko-informační pracoviště, které centrálně zabezpečuje všechny potřebné služby pro obě instituce. Monografická vědecká lékařská literatura je rozptýlená na klinikách a ústavech  nemocnice a fakulty. Fondy zahraničních časopisů v papírové podobě se postupem doby daří centrálně fyzicky uchovávat v knihovně. Problémem tedy není decentralizované  umístění  nejvíce žádaného informačního zdroje - periodika - a z toho vyplývající snížená dostupnost pro uživatele, ale velká pracovní vytíženost lékařů, především klinických pracovníků, kteří nemají dostatek času na osobní studium časopisů přímo v knihovně. Na tuto skutečnost má nemalý vliv jak rozlehlost motolského areálu, tak i fakt, že některé ústavy se nacházejí v dalších lokalitách Prahy. Požadavky lékařů se tedy převážně orientují již na konkrétní články, nikoliv na systematické studium celých časopisů.  Snahou knihovny je, aby tomuto trendu vyhověla a pomocí moderních informačních a komunikačních technologií dodala žádanou kopii dokumentu přímo na pracoviště uživateli, který  nemusí pro splnění svého požadavku osobně knihovnu navštívit. Další výhodou je bezesporu ekonomické hledisko.

         Již v minulých letech byl vyřešen problém zadávání požadavků na kopie dokumentů elektronickou cestou pomocí formulářů ve webovském prostředí na volně dostupných internetových stránkách knihovny. Uživatel zde ve strukturovaném formuláři zadá svůj požadavek a odešle jej. Také evidence požadavků je prováděna automatizovaně v aplikaci, kterou v rámci společných grantových projektů zprovoznily lékařské knihovny UK, knihovna farmaceutické fakulty a fakulty tělesné výchovy a sportu. Dosud však chyběl nástroj, který by umožnil jednoduchým technologickým postupem vytvářet digitální kopie části informačních dokumentů a zasílat je uživatelům přímo na pracoviště.

         Jako digitalizační jednotka bylo zakoupeno multifunkční zařízení hp LaserJet 4100 mfp, které v sobě spojuje nejen  funkci skeneru a digital senderu, ale i vysoce výkonné a kvalitní tiskárny.  Digitalizační jednotka je samostatné zařízení, které je zapojeno do počítačové sítě a umožňuje převádět informační dokumenty barevně i černobíle do formátů PDF, TIFF, JPEG s inteligentní kompresí a rozesílat je na e-mailové adresy uživatelů, které slouží jako  jednoznačná identifikace uživatelů. V našem systému je používán formát PDF, který je standardním formátem pro elektronické kopie článků. Zařízení umožňuje vytvářet vnitřní databázi často používaných e-mailových adres uživatelů, ve kterých se dá jednoduchým způsobem vyhledávat. Uživatel si může zaslanou elektronickou kopii dokumentu vytisknout na své tiskárně. Elektronické dodávání dokumentů přímo na e-mailové adresy uživatelů je používáno pouze pro vyřizování požadavků interních pracovníků. Externím uživatelům (spolupracující knihovny) jsou elektronické kopie článků zasílány prostřednictvím ftp serveru, který slouží jako tzv. úschovna. Pro tuto službu bylo nutné doplnit digitalizační jednotku o software, který umožňuje posílat kopie dokumentů  po síti na jiný počítač.  Každá spolupracující knihovna má na tomto ftp serveru prostor, do kterého jsou kopie článků zasílány a administrátorem přidělené heslo umožňuje  přístup k požadovaným kopiím článků. Uživatelé si mohou dokumenty na své tiskárně vytisknout. Kopie jsou v úschovně k dispozici po dobu 14 dnů a potom jsou vymazány.

         Každý interní i externí uživatel systému elektronického dodávání dokumentů se musí smluvně zavázat, že dodané kopie bude používat jen pro osobní potřebu a že si kopie pouze vytiskne. Od roku 2004 bude systém nastaven tak, že bude možné si tyto dokumenty pouze vytisknout, aby byla beze zbytku splněna podmínka autorského zákona (zákon č. 121/2000 Sb.), že koncový uživatel přijde do styku jen s tištěnou kopií.

         Systém elektronického dodávání dokumentů byl uveden v polovině roku 2003 do zkušebního provozu. Vzhledem k tomu, že lékaři jsou na pracovišti časově velmi zaneprázdněni, musí být používání služby co nejjednodušší. Ze strany knihovníků je potřeba výhody nové služby jakožto novinky srozumitelným způsobem uživatelům nabízet a vhodnou formou propagovat. Řada uživatelů již výhody nové služby pochopila a využívá jí.

         Staňte se také účastníky naší e-služby. Stačí poslat e-mail na adresu <maria.kafrikova@lfmotol.cuni.cz> a vyřídíte požadavky svých uživatelů rychle, moderně a bez poplatku.

 

 

        Realizace projektu LI MŠMT ČR v praxi knihovny Státního zdravotního ústavu

 

Mgr. Jana VESELÁ - PhDr. Lenka TOMANOVÁ

Státní zdravotní ústav, Praha

<jvesela@szu.cz> <lenka.tomanova@szu.cz>

 

         Za vznikem projektu „Informační zdroje pro péči o zdravé životní podmínky a ochranu a podporu zdraví“, který se středisko vědeckých informací  Státní zdravotního ústavu (SZÚ) rozhodlo po vyhlášení  programu LI MŠMT ČR v roce 2000 podat, stály dva hlavní důvody.

         Prvním a to dost důležitým důvodem, byla tehdejší finanční situace knihovny, která ve svém konečném důsledku mohla způsobit přerušení kontinuity odběru řad unikátních a pro obor významných zahraničních časopisů, stejně tak jako ohrozit pravidelnou aktualizaci toxikologické databáze PolTox I, která je v oblasti zdravotnictví také unikátním informačním zdrojem. Podobná omezení by se týkala i akvizice normativních dokumentů, které slouží  získávání a porovnávání údajů nezbytných pro výzkum a umožňují proces harmonizace normativních a legislativních dokumentů ČR s EU.

         Druhým důvodem byl v té době poněkud nečitelný přístup a s tím spojená absence dostupnosti určitého typu uveřejňovaných informací na webových stránkách SZÚ.

         Opakované dotazy z řad uživatelů sítě veřejných informačních služeb ve zdravotnictví (VISZ) a pracoviš hygienické služby a nakonec i institucionálních mimorezortních uživatelů nás přiměly spojit tyto dva problémy a tak trochu využít jeden pro řešení druhého. Prostřednictvím získaných prostředků zabezpečit zachování a rozšíření spektra zdrojových dokumentů nezbytných pro vědeckovýzkumnou činnost pracoviš SZÚ a zároveň vytvořením jednotného uživatelského prostředí přes webovské rozhraní nabídnout a zpřístupnit nejen tyto, ale i další zdroje také uživatelům mimo vlastní instituci.

         Konkrétně se podařilo z prostředků programu LI MŠMT zabezpečit subskripci 11 vybraných titulů časopisů, které jsou primárně využívány pracovišti SZÚ, ale i pracovišti  VISZ.  Jejich využití je podle statistik stabilní a potvrzuje trvalý zájem o obsaženou problematiku. Z těchto časopisů je poskytována i služba RIOS  a  4 tituly jsou pro uživatele naší knihovny dostupné online. Byl zabezpečen pravidelný upgrade bibliografické databáze Poltox I, která je jedinečným pramenem pokrývajícím škodlivé účinky znečištění a toxických látek na rostlinstvo, člověka a životní prostředí. Pro možnost širšího využití databáze bude nově zaveden online přístup s licencí pro jednoho uživatele, namísto dosud užívaného lokálního přístupu. Normativní dokumenty, určené téměř výhradně pro odborná pracoviště SZÚ, mohly být nakupovány v potřebném rozsahu. Online výstupem pro odbornou veřejnost jsou pak recenze norem z oblasti hygieny práce. V oblasti získávání fulltextových informací jsme nabyli zkušenosti  se službou JASON, která však byla v loňském roce zrušena a posléze nahrazena službou SUBITO. Ve třetím roce řešení projektu se však začal projevovat vliv dostupnosti fulltextových databází v rámci národních a konsorciálních licencí a počet požadavků na tento typ služby začal stagnovat.

         Cílem druhé části projektu bylo zejména zpřístupnit informace o výsledcích knihovnicko-informačních činností,  vydavatelské a publikační  činnosti SZÚ a dalších aktivit SZÚ prostřednictvím www rozhraní. Podařilo se nám vystavit BD Personální bibliografie SZÚ prostřednictvím modulu KP-sys WWW OPAC na internetových stránkách knihovny a postupně i katalog monografií, bází dat na CD a časopisů. Při odlaďování funkcí katalogu a v souvislosti s přidáváním dalších dílčích BD se objevila řada problémů, které byly ještě umocňovány probíhající rekonstrukcí páteřní počítačové sítě, změnami vnitřního adresního prostoru a opakovanou rekonstrukcí internetového serveru SZÚ i vlastního serveru knihovny, takže proces vystavování dat byl několikrát přerušen. Doufáme, že v současnosti probíhající testovací provoz katalogu v optimalizovaném prostředí je již tím posledním.

         Od roku 2001 lze na www stránkách střediska najít plné texty časopisu Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica, určeného zejména pro potřebu pracoviš hygienické služby, od roku 2002 obsahy a abstrakty časopisu Central European Journal of Public Health a další plné texty jednotlivých časopisů a publikací center. Dále jsou zde vystaveny přehledy neperiodických publikací vydávaných SZÚ (letáky a brožury), včetně jejich edičního plánu a přehled videopořadů vyrobených SZÚ. Průběžně je doplňován seznam databází na CD. Na webových stránkách byl také vytvořen systém odkazů s externími informačními zdroji, zejména z oblasti veřejného zdraví, vědy a výzkumu, legislativy EU apod.

         Avizovaný přístup k aktuálním doporučením SZÚ pro laickou i odbornou veřejnost prostřednictvím stránek střediska se nakonec díky nové koncepci celoústavních webových stránek neuskutečnil. Nyní jsou tyto informace zpřístupněny v menu na hlavní stránce SZÚ, stejně jako zde nalezneme přímý vstup na stránky knihovny, resp. střediska a odkaz na publikace vydávané SZÚ. I tato propojení  knihovna sleduje a aktualizuje.

         Při řešení projektu jsme také získali mnoho různorodých a nových pracovních zkušeností - bylo nutné najít nebo vytvořit nástroje a mechanismy pro průběžnou aktualizaci dat, většina pracovníků byla nucena seznámit se s novými technologiemi, pracovními postupy a procesy, takže projekt tak trochu přispěl i k nastartování řady školení a zahájení cyklů dalšího vzdělávání pracovníků knihovny.

         Takto by se ve stručnosti daly charakterizovat pohnutky vzniku a průběh tříapůlleté realizace dvou nejdůležitějších  pracovních oblastí projektu knihovny SVI, který právě končí. Práce započaté v souvislosti s projektem však nekončí a budou i nadále pokračovat. Další rozpracovanou kapitolou projektu zůstává také odladění AKS KP-win, který byl nově nainstalován a který slouží přímým návštěvníkům knihovny. 

         Zachování dostupnosti unikátních primárních dokumentů a databází  s možností jejich širšího využití bylo nepochybně hlavním cílem a přínosem projektu. Budeme však také rádi, kdyby i webové stránky knihovny SVI, které v průběhu projektu zaznamenaly mnohé změny, plnily dobře svůj úkol a poskytovaly návštěvníkům ucelený přehled a potřebnou orientaci v rámci informací z oblasti veřejného zdraví. Vstup naleznete na adrese <www.szu.cz>.

 

.

Projekt LI-200012 "Specializovaná kolekce farmakologicko-toxikologických periodik na LF UP

v Olomouci": 4 roky zkušeností.

 

Mgr. Jarmila POTOMKOVÁ

Fakultní nemocnice a LF UP, Olomouc

<potomkov@tunw.upol.cz>

 

Jak jsme projekt připravovali

         Projekt "Specializovaná kolekce farmakologicko-toxikologických periodik na LF UP v Olomouci" vznikl v roce 1999 za velké podpory tehdejší proděkanky pro vědu a výzkum doc. RNDr. D. Walterové, CSc, která formulovala potřebu informačního zázemí pro řešení právě zahájeného výzkumného záměru MSM151100003 „Experimentální farmakologie přírodních a syntetických látek s cytoprotektivním, antiflogistickým a cytostatickým účinkem". Analýza dostupnosti periodické literatury z oboru farmakologie a toxikologie byla provedena ve spolupráci s hlavní řešitelkou záměru doc. RNDr. J. Ulrichovou, CSc z Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP v Olomouci. Při výběru kolekce jsme vycházeli z profilu časopisů, jejich dostupnosti v síti odborných knihoven ČR a kvality časopisů vyjádřené impakt faktorem. Neméně významné bylo hledisko přiměřenosti při stanovení objemu požadovaných finančních prostředků. Výsledkem byl soubor těchto časopisů: Biochemical Pharmacology (3,542), Biopharmaceutics and Drug Disposition (0,688), Cell Biology and Toxicology (1,275), Chemico-Biological Interactions (1,261), Drug Metabolism and Disposition (3,277), Journal of Biochemical and Molecular Toxicology (1,679), Journal of Pharmacological and Toxicological Methods (0,625), Journal of Pharmacology and Experiental Therapeutics (3,991), Molecular Pharmacology (5,480), Pharmacological Research (0,991), Pharmacology and Toxicology (1,271), Toxicology and Applied Pharmacology (2,993). Čísla v závorce označují současnou hodnotu impakt faktoru.

         Uvědomovali jsme si nezbytnost zajistit co nejvyšší efektivnost využití této nové kolekce prostřednictvím MVS. Rozhodli jsme se zásadním způsobem modernizovat dodávání dokumentů koncovým uživatelům, a to zavedením technologie digitalizace a zasílání článků v elektronické podobě. K realizaci tohoto cíle bylo zapotřebí vhodné technické zařízení. Z dnešního pohledu se zdá málo pravděpodobné, že jsme poměrně obtížně hledali na trhu vyhovující typ multifunkčního reprografického zařízení střední kategorie pro klasické kopírování, tisk a skenování do vícestránkových souborů. Při přípravě projektu jsme se detailně nezabývali způsobem dodání elektronických dokumentů koncovým uživatelům, předpokládali jsme rutinní využití elektronické pošty.

         Projekt by nemohl vzniknout ani být realizován bez kolegiálního přispění pracovníků Ústavu lékařské chemie a biochemie LF UP v Olomouci. Snad není nadsázkou připomenout, že bývalý přednosta Prof. F. Šantavý, DrSc. stál v roce 1946 u zrodu Ústřední lékařské knihovny UP v Olomouci.

Význam manažerských technik při řešení projektu

         V roce 2001 jsem měla možnost účastnit se mezinárodního kurzu o přípravě a managementu projektů v Sankt-Peterburgu v Rusku. Organizátorem byla Americká mezinárodní zdravotnická aliance (AIHA) se sídlem ve Washingtonu D. C. (USA). Poznatky z kurzu naznačily, že k přípravě i řešení projektu je nezbytné využít profesionální manažerské postupy.


         K významným analytickým technikám patří SWOT analýza, která se soustřeďuje na posouzení 4 aspektů: S (strengths) - silné stránky, W (weaknesses) - slabé stránky, O (opportunities) - příležitosti a T (threats) - překážky. Kategorie S + W jsou interní, týkají se tedy řešitele, jeho instituce a do jisté míry se dají ovlivnit, kdežto O + T nacházíme v oblasti vnějších vztahů, např. na úrovni regionální, celostátní, mezinárodní apod.


Praktická aplikace SWOT analýzy

Od roku 2001 jsme využívali SWOT analýzu pro průběžné hodnocení a zpřesňování cílů našeho 4letého projektu. Uvádíme nejzajímavější poznatky:

         S –  Strengths - Silné stránky

         Rozborem bylo zjištěno, že k silným stránkám projektu patří:

         Tradice budování oborových fondů na LF UP v Olomouci na základě efektivní zpětné vazby s koncovými uživateli.

         Podpora  vedení LF UP v Olomouci včetně finančního příspěvku.

         Odborná kvalifikace personálu Informačního centra Lékařské fakulty.

         Zodpovědný přístup řešitelů výzkumného záměru k využívání informačních zdrojů, pochopení významu průběžného studia časopisů „cover-to-cover“ jako nepostradatelného doplňku moderního vyhledávání v elektronických databázích, osvojení filozofie daného časopisu usnadňující publikování vlastních výsledků.

         W – Weaknesses - Slabé stránky

         V průběhu řešení projektu se ukázalo, že pro splnění některých cílů chybí na LF odborní pracovníci, zejména

         webmaster pro pravidelnou aktualizaci informací o projektu na webových stránkách,

         programátor pro vytvoření a implementaci systému dodávky elektronických dokumentů koncovým uživatelům v rámci MVS.

         O – Opportunities – Příležitosti

         Úspěšnému řešení přispěly tyto vnější okolnosti:

         Příznivý kurz české koruny v období 2001/2 umožnil rozšířit původní kolekci časopisů o 2 tituly a navíc uhradit konsorciální poplatek pro přístup do plnotextové databáze ScienceDirect, která nabízí kolem 80 online periodik pro obor farmakologie a toxikologie.

         Racionální přístup poskytovatele grantových prostředků (MŠMT) při schvalování žádostí o změny v projektu.

         Vstřícnost, trpělivost a podpora partnerských knihoven v průběhu testovací fáze zasílání elektronických dokumentů.

         T – Threats – Překážky

         Naše původní představa o zasílání digitálních kopií e-mailem se ukázala jako nereálná z důvodu malé spolehlivosti elektronických poštovních služeb. Jako nouzové řešení jsme v roce 2001 zkoušeli předávat dokumenty v prostředí www přes volně přístupnou schránku uschovna.cz, odkud si uživatelé vyzvedávali soubory po avizování e-mailem. Časem se spolehlivost tohoto serveru zhoršila, pravděpodobně pro velký nápor uživatelů. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k vlastnímu řešení ve spolupráci s místní softwarovou firmou Bach Systems sro. a Centrem výpočetní techniky UP v Olomouci. Byl vytvořen systém pro ukládání a přenos digitálních kopií prostřednictvím chráněného prostoru univerzitního serveru. Na tomto serveru jsou dokumenty archivovány po dobu 14 dnů. Žadatel obdrží oznámení e-mailem o uložení zásilky s číslem požadavků MVS a hypertextovými odkazy na uložený dokument.

Shrnutí a závěr

         Řešení každého projektu by se mělo v zásadě řídit původním zadáním včetně rozpočtu. V případě víceletých grantů však může dojít k různým změnám, které vedou k modifikaci původního záměru. V našem případě jsme všechny navrhované změny předkládali zadavateli MŠMT ČR, které bylo mimořádně vstřícné, pokud byly plánované změny řádně zdůvodněny.

         Příprava a realizace grantových projektů přináší radosti i starosti. Osobně v této činnosti spatřuji velkou výzvu k rozvoji pracoviště, zvýšení jeho prestiže, zlepšení poskytovaných služeb, ověření vlastních schopností a kultivování pracovních vztahů. Není to tedy v žádném případě pouze cesta, jak vylepšit finanční situaci instituce. Je důležité, aby projekt neskončil sepsáním a obhájením závěrečné zprávy. Mějme na zřeteli jeho trvalou udržitelnost, což v  praxi znamená, že se musíme snažit dlouhodobě aplikovat alespoň nejvýznamnější dosažené výsledky.

         Všem, kteří se dosud nepokusili žádný projekt připravit, doporučuji, aby to vyzkoušeli a nenechali se odradit prvním neúspěchem.

         Doporučená literatura:

         Belzer K., Project management: still more art than science. Available online at: <www.pmforum.org/library/papers/BusinessSuccess.htm>.

         Dyson, R. G. Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick. Eur. J. Operat. Res. 2004, vol. 152 , p. 631- 640.

         Sedlář D., Potomková J., Řehořová J., Sečkář P., Sukopová V. Computer literacy enhancement in the Teaching Hospital Olomouc. Part I: project management techniques. Short communication. Biomed. 2003. Papers 147(1), p. 107-11.

         Suarez - Almazor M. E., Belseck E., Homik J., Dorgan M., Ramos-Remus, C. Identifying clinical trials in the medical literature with electronic databases: MEDLINE alone is not enough. Control. Clin. 2000. Trials 21, p. 476 - 487.

         Poděkování:

         Projekt byl podpořen grantem LI-200012 Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v letech 2000-2003.

 

Český Internet ve službách českých lékařů

 

RNDr. Václava SMITKOVÁ

Fakultní nemocnice, Plzeň

<smitkova@medima.cz>

 

         Anotace:

         Stránky o zdraví patří celosvětově k nejnavštěvovanějším stránkám na Internetu. Většina z nich je ovšem určena laické veřejnosti, tedy stávajícím či potencionálním pacientům. Situace v oblasti internetových informačních zdrojů pro lékaře a další odborníky ve zdravotnictví je poněkud jiná a může se zdát, že v tomto směru je české zdravotnictví popelkou. Při podrobnějším zkoumání se však ukazuje, že i na českém Internetu se dá najít mnoho zdrojů určených právě profesionálům. Počínaje základními informacemi o zdravotnických subjektech, přes odborné informace v podobě článků zpravodajských či medicínských, až po internetové kluby a internetové služby určené výhradně pro zdravotníky.

         Klíčová slova:

         ODBORNÉ INFORMAČNÍ ZDROJE, INTERNETOVÉ KATALOGY, VYHLEDÁVAČE, ZDRAVOTNICKÉ SERVERY, WEBOVÉ APLIKACE

         Co, kde a jak hledat:

         Český lékař má na českém Internetu poměrně široké pole působnosti: vyhledávání informací o  subjektech ve zdravotnictví (lékaři, ambulance, nemocnice a další zdravotnická zařízení, odborné společnosti, firmy), vyhledávání odborných medicínských informací (školicí centra, konzultační instituce, kongresy, časopisy, odborné společnosti), práci s interaktivními službami (nákup odborné literatury, přihlášky na akce), aktivní účast v  odborných diskuzích (elektronické konference a diskuzní fóra), aktivní zapojení se do „internetového dění“ a do konkrétních internetových zdravotnických projektů (členství v internetovém klubu, vlastní webové stránky, spolupráce na vývoji či provozu webových aplikací).

         Laici (chápáno z  pohledu IT) často dávají rovnítko mezi pojmy Internet a WWW. Nevědí, že Internet zahrnuje mnoho různých služeb. Hlavním důvodem není jejich malá informovanost, ale spíše fakt, že v dnešní době běžný uživatel vystačí se dvěma službami: e-mailem a WWW. Většina ostatních služeb má kvalitní webové rozhraní, takže uživatel většinou ani netuší, že mezi jeho požadavkem a odpovědí druhé strany se nějaká speciální internetová služba použila.

         Zdaleka ne tak jednoduché je na Internetu konkrétní informaci najít. (Ostatně to je myslím jeden z důvodů, proč knihovníci nemusejí mít obavy o své zaměstnání ani do budoucích let a desetiletí.) O webu se často říká, že je nepřehlednou džunglí. Důvodů pro toto tvrzení je několik: existuje ohromné množství webových stránek; stránky neustále zanikají a vznikají; zároveň mnohé stránky, které zůstávají, mění svůj obsah.

         Katalogy a vyhledávače:

         Jedinou záchranu v informační džungli webových stránek představují internetové katalogy a vyhledávače. Ani ty však nejsou samospasitelné. Předně je potřeba si uvědomit rozdíl mezi katalogy a vyhledávači.

         Do katalogů se konkrétní odkaz dostává na základě žádosti provozovatele webu. Odkaz je ručně, tj. pracovníky redakce katalogu, zatříděn do příslušné kategorie katalogu, a to spolu s názvem webu a krátkým popisem. Vyhledat ho pak lze buď procházením stromovou strukturou kategorií a subkategorií katalogu, nebo zadáním klíčového slova či více slov. Pokud uživatel použije vyhledání webu podle klíčového slova, katalog vrací všechny weby, které obsahují klíčové slovo ve své adrese, názvu nebo popisu.

         Zcela jinou strategii používají vyhledávače. Svoji databázi webových stránek budují automaticky, o zařazení tedy není třeba žádat (a často to ani není možné). Stránky jsou zařazovány do databáze vyhledávače automaticky programem - robotem, který putuje po Internetu a nově nalezené webové stránky sám zařazuje. Konkrétní stránku (nikoliv celý web na rozdíl od katalogu) lze najít zadáním klíčového slova (slov, fráze). Vyhledávač pak vrátí všechny stránky, které obsahují zadané klíčové slovo. Takovému vyhledávání se říká fulltextové, protože hledá zadané slovo kdekoliv uvnitř stránky.

         V současné době vládne českému Internetu dvojice katalog Seznam a vyhledávač Google. Seznam dokonce zakoupil vyhledávací strategii vyhledávače Google, aby mohl  zcela v souladu s moderními trendy vyhledávání  nabídnout svým uživatelům komplexní vyhledávací služby. Dochází tak (nejen u Seznamu, ale i u dalších renomovaných katalogů) k propojení katalogů a vyhledávačů.

         To je situace z obecného pohledu. Co se zdravotnictví týče, odborný český katalog zaměřený na českou medicínu v podstatě neexistuje. Nejčastěji je možné najít medicínské odkazy v příslušných sekcích katalogů provozovaných největšími českými portály (Seznam, Atlas, Centrum) a dále pak v nabídce zdravotnických serverů (MZ ČR, Zdraví a zdravotnictví, Medicina.cz, MediClub). Poněkud stranou stojí katalog serveru MEDIMA.cz <http://katalog.medima.cz/>, který obsahuje zdravotnické zdroje určené primárně pro lékaře a další zdravotnické profesionály. Od ostatních odborných katalogů se liší také svou strategií budování databáze odkazů. Redakce katalogu totiž aktivně sama medicínské odkazy na českém Internetu vyhledává a do katalogu sama zařazuje. Díky tomu je možné např. kategorie „Časopisy“, „Odborné společnosti“ a „Nemocnice“ považovat za kompletní, tj. zahrnující všechny weby, které na českém Internetu v současné době existují. (Slovo kompletní je nutno chápat v kontextu výše zmiňované informační džungle.)

 

         Zdravotnické servery:

         Tím, čím jsou pro českou internetovou veřejnost portály typu Seznam, tím jsou pro internetové uživatele z řad lékařů zdravotnické servery. Většina má zpravodajský charakter (ZDN, Medicina.cz, Zdrav.cz), ale nabízí i další služby pro návštěvníky. Výsostné místo mezi zdravotnickými weby patří MediClubu <http://www.mediclub.cz/> - medicínskému internetovému klubu s dlouhou tradicí a rozsáhlými službami, které zahrnují: informace podle lékařských specializací, zpravodajství z oblasti medicíny, tříděné odkazy, adresář firem, odbornou inzerci, diskuzní fórum. Dalším zajímavým zdravotnickým serverem je MEDIMA.cz <http://www.medima.cz/>, který se specializuje na poskytování internetových služeb pro lékaře a odborné společnosti: nabízí bezplatně e-mailové schránky a webhosting na adresách jednotlivých medicínských oborů (gynekolog.cz, chirurg.cz, gastroenterolog.cz atd.), provoz elektronických konferencí a diskuzních fór, odbornou pomoc při  implementaci a provozu webových aplikací.

         Samostatnou kapitolu zdravotnických serverů tvoří weby jednotlivých odborných společností. Zatímco ještě v nedávné době se jednalo téměř výhradně o prezentace společností navenek, dnes začínají vznikat stránky, které si kladou za cíl poskytovat všestranný servis vlastním členům. Takové webové stránky pak obsahují jak základní informace typu kontakt na výbor, přehled akcí apod., tak přihlašování na akce, informace o postgraduálním vzdělávání, obsáhlé odborné informace (koncepce oboru, guidelines, doporučené postupy, videotéky), diskuzní fóra, odbornou inzerci a další.

         Informace ryze odborného charakteru lze kromě zpravodajských serverů a webů odborných společností nalézt také na serverech renomovaných institucí či pod hlavičkou samostatných projektů. Krásným příkladem prvního typu jsou webové stránky Masarykova onkologického ústavu <http://www.mou.cz/>, které se ve své současné podobě mohou pochlubit jak moderním designem, tak informačně bohatým obsahem. Typickým příkladem druhého typu je projekt Nadory.cz <http://www.nadory.cz/>, který se soustřeďuje na problematiku diagnostiky nádorů různého typu. V současné době jsou podrobně zpracovány nádory ledvin, varlat, prostaty a prsu. Připravuje se část věnovaná nádorům močového měchýře.

         Webové aplikace:

         Tak jako si soukromí lékaři zvykli na to, že počítač a databáze pacientů jsou nezbytnou součástí jejich práce, tak jako si zaměstnanci nemocnic pomalu zvykají na to, že počítačová sí a nemocniční informační systém jsou nedílnou součástí jejich pracovního dne, tak přišel čas, kdy si česká lékařská veřejnost začíná zvykat na to, že použití Internetu a webových aplikací ve zdravotnictví není výmysl snílků, ale že patří k medicínské rutině. I když většině laiků zní pojem webová aplikace velmi odtažitě, přeci mnozí z nich se, aniž by to tušili, s webovou aplikací už setkali. Třeba v podobě tzv. webmailu neboli práci s mailem prostřednictvím www, nebo tzv. e-obchodů neboli nakupování po Internetu.

         V lékařském prostředí jsou pak dnes už v podstatě běžné webové aplikace obstarávající velkou část administrativy medicínských kongresů: registraci účastníků, přihlašování posterů a přednášek, zasílání textů pro proceedings. Podobného typu jsou i další aplikace: odborná diskusní fóra, odborná inzerce (volná místa a zástupy, nákup a prodej zdravotnického vybavení).

         V současné době se však začínají objevovat i webové aplikace ryze medicínské, určené pro běžný, doslova rutinní zdravotnický provoz. Klasickým příkladem je webová aplikace WebZis (provozovatel Bioptická laboratoř s.r.o.), která umožňuje přímý přístup lékařů - gynekologů k výsledkům bioptických a cytologických vyšetření. Práce s takovou aplikací se vyznačuje jednoduchostí, intuitivností ovládání a univerzálností přístupu (přes libovolný internetový prohlížeč). Samozřejmostí je implementace bezpečnostních opatření při práci s osobními a medicínskými daty v otevřeném prostředí Internetu, mezi něž patří např. přístup přes heslo či šifrování dat během jejich přenosu Internetem. Obrázky 2a, 2b a 2c znázorňují jednotlivé kroky práce s aplikací WebZis: počínaje zadáním klíčových slov pro vyhledání pacienta, přes výpis nalezených osob, až po detailní informace hledaného záznamu.

         Obr. 2 Práce s aplikací WebZis

 

a) Vyhledání pacienta

b) Výpis nalezených osob

c) Detailní informace hledaného záznamu

 

         Jako perličku na závěr uvádím aplikaci INFO CYTO (provozovatel Bioptická laboratoř s.r.o.). Tato aplikace nepatří ke klasickým webovým aplikacím, nebo jako základní komunikační platformu nepoužívá Internet, ale GSM sí. Jedná se o aplikaci umožňující přímý přístup lékařů k výsledkům cytologických vyšetření prostřednictvím mobilních telefonů, konkrétně SMS zpráv. Práci s aplikací ilustrují obrázky 3a a 3b (údaje použité v ukázce jsou fiktivní a neodpovídají žádné reálné osobě). Získání výsledků vyšetření konkrétního pacienta probíhá ve dvou krocích: lékař odešle ze svého mobilu SMS zprávu v předepsaném tvaru, obratem je mu doručena SMS zpráva obsahující stručný popis výsledku vyšetření.

         Obr. 3 Práce s aplikací INFO CYTO

 

a) Odeslání požadavku

b) Doručení výsledku

c) Pokyny k použití aplikace

 

         Budoucnost:

         Snad žádný výtvor lidského génia se nevyvíjí tak dynamicky jako Internet. Snažit se o předpověď do blízké či vzdálenější budoucnosti by bylo troufalé. Nicméně poučeni krátkou leč ne nevýznamnou historií českého zdravotnického Internetu můžeme s klidným svědomím prohlásit, že to, co se nám dnes zdá být sci-fi povídkou, bude nejspíš už zítra pro naše potomky samozřejmou realitou. Nezbývá než si přát, aby i v budoucnu - přes všechny internetové, komunikační, informační a kdoví jaké další vymoženosti - platilo, že ve všem, co lékaři, medicínští informatici a pracovníci lékařských knihoven dělají, byl vždy na prvním místě pacient a jeho prospěch.

 

 

Kvalita webových zdrojů

 

Theodor ADLA - Pavel KASAL - Aleš JANDA – Marie HLADÍKOVÁ

2. lékařská fakulta UK, Praha

<theodor.adla@lfmotol.cuni.cz>

 

         Webové stránky jsou stále významnějším prezentačním a komunikačním nástrojem. S nárůstem využití Internetu jako informačního zdroje roste také význam toho, jak kvalitně jsou stránky vytvořeny - zda lze informace na stránkách snadno nalézt, zda jsou informace dostatečně aktuální či zda je struktura stránek dostatečně transparentní i pro méně zkušené uživatele.

Kvalita zdrojů

         Kvalitu webové zdroje lze chápat ze tří základních aspektů:

kvalita obsahu, kvalita formy, kvalita technická.

         Kvalita obsahu:

         Odpovídá kvalitě sdělovaných informací, kterou může zodpovědně zhodnotit obvykle pouze odborník na danou problematiku. V tištěných odborných publikacích je zajišována recenzním řízením. Na internetu jsou publikovány informace obvykle bez mechanismů obvyklých v tištěných mediích. Určitou náhražkou jsou post-publikační recenze prováděné odborníky na danou problematiku a prezentované obvykle v oborově zaměřených katalozích. Příkladem může být Organizing Medical Networked Information (OMNI) <http://omni.ac.uk/> nebo dnes již bouhužel placená služba Medical Matrix <http://www.medmatrix.org/>.

         Kvalita formy:

         Do této kategorie patří aspekty formální, obdobné jako jsou vyžadovány u odborného či jakéhokoli jiného sdělení: jméno autora, informační zdroje, ze kterých autor vychází, finanční zdroje, datum publikace, datum aktualizace. Tyto aspekty lze chápat také jako věrohodnostní,  jelikož v očích čtenáře zvyšují věrohodnost sdělovaných informací. Konkrétním využitím věrohodnostních parametrů k hodnocení webových zdrojů jsou například 10 kritérií (HON Code Principles), podle který uděluje oranizace Health on the Net tzv. HON Code <http://www.hon.ch/HONcode/Conduct.html>.

         V minulém roce byla publikována Evropskou komisí kvalitativní kritéria pro webové zdravotnické zdroje - EC Quality Criteria for Health Related Websites <http://www.jmir.org/2002/3/e15/>, která se z podstatné části zabývají kvalitou formy.

         Kvalita technická:

         Sem patří technické aspekty webových dokumentů. Technická kritéria pro publikování na elektronických mediích jsou popsána GMDS - Qualitätskriterien für Elektronische Publikationen in der Medizin <http://sun21.imbi.uni-freiburg.de/medinf/gmdsqc/e.htm>. Základním požadavkem je samozřejmě zobrazitelnost informací uživatelem, tedy dodržování základních pravidel tvorby webových stránek. Specifičtějším požadavkem je přístupnost prezentovaných informací i hendikepovaným uživatelům – touto problematikou se například zabývá Web Content Accessibilty Guidelines Web Accessibility Initiative, W3C <http://www.w3.org/WAI>.

         Jak je patrné, otázkou kvality webových informačních zdrojů se zabývá mnoho subjektů. Obvykle jsou do hodnocení zahrnuty v určité míře všechny aspekty kvality – obsah, forma i technické zpracování. Iniciativou, která zastřešuje mnoho subjektů zabývajících se evaluací internetových zdrojů, je projekt MedCIRCLE, který nejenom definuje kriteria kvality, ale i jednotný způsob zápisu těchto informací pomocí jazyka HIDDEL - Health Information Disclosure, Description and Evaluation Language.

 <http://www.medcircle.org/metadata/hiddel.php>.

Rankmed <http://rankmed.cz/>

         Nevýhodou výše zmíněných iniciativ a projektů je obvykle náročnost hodnocení. Obvykle značné časové nároky a také nároky na odbornost a zkušenost hodnotitele. Naším cílem bylo vytvořit nástroj pro přesné a zároveň relativně snadné a rychlé hodnocení zdravotnických webových zdrojů. V prvním kroku bylo vybráno 20 kritérií popisující 4 hlavní oblasti hodnocení webového zdroje: Prezentace, Navigace, Funkce a Věrohodnost (tab. 1).

Tabulka 1 – Hodnotící kritéria a jejich popis

Prezentace - hodnocení míry přehlednosti a kvalita grafického zpracování stránek

Rychlost načtení

Měřena rychlost načtení domovské stránky.

Rozsah odkazů

Počet odkazů z domovské stránky.

Pokrytí obrazovky

Negativně je hodnocen přesah domovské stránky mimo obrazovku při rozlišení 800 x 600.

Jednotný vzhled

Hodnotí se, zda má stránka stejnou strukturu a stejný vzhled.

Chyby grafiky

Jsou hodnoceny velikost písma a vzájemný kontrast písma a pozadí.

Navigace - parametry popisující stránky z hlediska snadnosti orientace ve struktuře zdroje

Počet kroků

Počet kroků potřebných k dosažení definované informace.

Zpětné odkazy

Je hodnocena přítomnost zpětných odkazů na stránky výše v hierarchii a zpět na domovskou stránku.

Zvýraznění odkazů

Hodnotí se, zda jsou odkazy odlišitelné (rozdílně barevné) od okolního textu.

Identifikace nových

Přítomnost vyznačení nových informací v rámci zdroje.

Mapa sajtu

Přítomnost mapy sajtu.

Funkce – parametry popisující funkčnost a kvalitu technického zpracování stránek

Cizojazyčná verze

Přítomnost a rozsáhlost cizojazyčné verze zdroje.

Vyhledávání

Přítomnost a funkčnost interního vyhledávače.

Dostupnost

Dostupnost domovském stránky zdroje v čase

Metadata

Přítomnost metadat v kódu stránky – metatagů (author, keywords, description).

Alternativní texty

Přítomnost alternativních textů u obrázků. Důležité kupř. při nemožnosti zobrazit obrázky či pro programy převádějící HTML stránky do mluveného slova pro nevidomé.

Věrohodnost - parametry, které vypovídají o důvěryhodnosti informačního zdroje

Autor

Uvedení autora publikované informace.

Datum

Uvedení data publikování.

Aktualizace

Uvedení poslední aktualizace.

Bezchybnost html

Bezchybnost HTML kódu stránek.

Neaktivní odkazy

Nízké procento neaktivních (nefunkčních) odkazů.

 

         V druhém kroku byly vytvořeny algoritmy umožňující pro většinu kritérií provádět hodnocení co nevíce automaticky.

         Jedním ze základních aspektů kvalitní evaluace je vyváženost parametrů hodnocení. Jednotlivá kritéria nemají pro uživatele stejný význam, a bylo by chybou přiřadit  jim stejnou váhu. Z tohoto důvodu bylo nutno stanovit váhy jednotlivých kritérií vycházející z jejich  důležitosti pro uživatele.

  Pomocí dotazníkové akce jsme zjistili důležitost jednotlivých kritérií pro uživatele. Byl proveden průzkum mezi experty na danou problematiku kvality a mezi běžnými zdravotnicky zaměřenými uživateli (studenty lékařské fakulty). V dotazníku respondenti vybírali maximálně 10 nejdůležitějších kritérií ze 20 možných. Počet, kolikrát byl parametr vybrán, byl základem pro stanovení váhy. U parametrů, které nejsou pro běžné uživatele zcela srozumitelné (metadata, alternativní texty) byl dán větší důraz na mínění expertů. Ze získaných dat jsme stanovili relativní váhy pro jednotlivá kritéria (obr. 1).

         V návaznosti na předcházející kroky byl vytvořen sytém Rankmed - automatizovaný systém pro hodnocení zdravotnických webových zdrojů, který umožňuje porovnání webových stránek zdravotnických institucí z hlediska kvality prezentace informací. Systém má webové rozhraní a výsledky evaluace jsou prezentovány ve formě grafů. (obr. 2)

         Systém je zařazen jako specializovaný registr pod správu KSRZIS (Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy).


         Obrázek 1 – Váhy kritérií

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


         Obrázek 2 - Rankmed – prezentace výsledků

 

Materiály pro ochranu a opravu knih

 
LukᚠPAJER

Ceiba s.r.o., Praha

<pajer@ceiba.cz>

 

         Způsoby a prostředky k ochraně a opravám knih běžně používané v současné době většinou čtenářů, ale i knihovníky v knihovnách a ve školách, jsou z odborného hlediska neprofesionální a spíše knihám více uškodí, než aby je zachránily. Používání izolep a kobercových pásek je sice nejsnadnějším způsobem jak knihu opravit, zároveň je to však způsob vůči knize velmi barbarský. Pouze tradiční způsoby opravy knih, které dodnes používají knihařští mistři, jsou největší zárukou odborně provedené opravy knihy. I tyto tradiční metody opravných zásahů mohou být v současné době doplněny či úplně nahrazeny novými prostředky a materiály, které byly vyvinuty na základě osvědčených postupů a zkušeností. S takovými zkušenostmi dodává firma Ceiba s. r. o. celou škálu materiálů pro odbornou opravu papírových dokumentů a knih. Oprava poničených knih je s použitím těchto materiálům nejen odborná, ale zároveň také velmi snadná a rychlá, což ocení nejen čtenáři, ale především knihovníci. Je však třeba podotknout, že tyto materiály jsou určeny pouze pro opravy knih z průmyslově vyrobeného papíru, vyrobeného z dřevitých látek.

         Základní řada materiálů pro opravy knih se jmenuje Filmoplast. Jde o papírové nebo textilní samolepící pásky, které jsou unikátní použitým pH neutrálním permanentně elastickým lepidlem.

         Pro opravy natržených či vytržených stránek knih, kde poškození zasahuje do textů či ilustrací knihy je určen Filmoplast P. Jedná se o transparentní samolepící japonský papír o gramáži cca 20 g/m2, který neobsahuje kyseliny a dřevité látky, proto není náchylný ke stárnutí a žloutnutí. Permanentně elastické pH neutrální lepidlo se složkou alkalické rezervy s obsahem CaCO3. Použitím materiálů s obsahem těchto složek dochází k částečné konzervaci papírových vláken a omezení či zabránění další destrukce papíru v poškozené části listu knihy.

         Stejně lze použít i další pásku Filmoplast R, což je také transparentní japonský papír o gramáži 8,5 g/m2, který neobsahuje kyseliny a dřevité látky s pH neutrálním teplem aktivovatelným lepidlem. Filmoplast R je schválen pro používání a k opravám archivních papírových dokumentů. Speciální žehličkou se při cca 100°C aktivuje lepicí vrstva.

         K opravám převazeb obálek a stránek knih, kde není překryt text, ale také k opravnému přelepení hřbetu knihy je vhodný Filmoplast P90. Je to bílá papírová samolepící páska s celkovou gramáží cca 40 g/m2. V lepidle P90 je opět obsažena složka alkalické rezervy.

         Speciální a vysoce pevnou páskou je Easy Bind Tyvek. Samolepící páska určená pro opravy převazeb především těžkých a objemných svazků je složená ze dvou vrstev papíru a polyesterových vláken.

         Textilní samolepící pásky pro opravy utržených hřbetů, rohů a hran knižních desek, k opravám původních knižních desek a kloubů otvírání se nazývají Filmoplast T. Jsou vyrobené z tkaného plátna o síle 240 ľ a dodávají se v osmi základních barvách černé, bílé, hnědé, šedé, modré, zelené, červené a žluté v několika různých šířích.

         Filmoplast SH je jemně tkaná bílá textilní páska o síle 170 ľ, je odolná proti natržení a také proto je vhodná pro opravy a zpevňování vazby mezi knižním blokem a deskami knihy.

         K montáži obrázků na přebaly a desky knih lze použít některý z řady materiálů GUDY, což jsou oboustranně lepící fólie a lepící filmy.

Ještě před nutností poškozené knihy opravit, můžeme knihy preventivně ochránit proti poškození. K tomu jsou nejlepším prostředkem ochranné samolepící fólie, které knihu zpevní v místech náchylných k poškození. Zároveň takto ochráněná kniha je lehce udržovatelná a omyvatelná a i z hlediska hygieny a k ochraně zdraví čtenářů prospěšná. Důležitým faktorem je pak i použité pH neutrální lepidlo na všech samolepících materiálech Neschen.

         Samolepící materiály a především pak ochranné fólie tvoří velkou část nabídky materiálů pro ochranu knih. Již před více než 50 lety začal Hans Neschen ve městě Bückeburg v Německu s výrobou samolepících produktů pro ochranu knih, které pojmenoval Filmolux. Toto jméno je od té doby spojováno se synonymem ochranných materiálů na knihy s nejvyšší kvalitou.

         Z široké nabídky samolepících PVC a PP materiálů lze dle požadavků zvolit lesklý, matný či jinak strukturovaný povrch ochranné fólie. Dle typu vazby knihy a materiálu použitého při výrobě a potažení knižních desek lze vybrat také fólii s různými typy lepidel. Pro nelaminované paperbackové vazby lze pro snadnější instalaci použít ochrannou fólii s lepidlem s počáteční sníženou přilnavostí. Toto lepidlo umožňuje jednoduše polepit a opravit i papírové přebaly knih bez rizika poškození a znehodnocení přebalu knihy. Na knižní desky potažené plátnem lze použít fólii s lepidlem se silnou počáteční adhezí, které pevně přilne k nerovným textilním povrchům. Důvodů proč používat samolepící materiály k ochraně knih je hned několik. Jejich použití je velmi snadné a především pak trvalé. Naopak nesamolepící materiály, většinou běžně dostupné průmyslové obalové fólie, se musejí často měnit, samotnou vazbu a desky knihy zpevní pouze minimálně a navíc se pod nesamolepící fólií snadno usazuje prach a špína.

         Vedle těchto materiálů nabízí společnost Ceiba další pomůcky a potřeby pro knihovny a knihovníky, od zarážek a opěrek na knihy, značící a popisné štítky, knihovní vozíky, obaly na hudební nosiče až po regálové knihovní systémy Eurobib. Více na: <www.ceiba.cz>.

 

STATISTICKÉ  UKAZATELE  VISZ

 

 

Počet uživatelů k 1. 1. 2003

Organizace

Město

Uživatelé celkem

Lékaři v %

SZPrac. v %

3. LF UK

Praha 10

2116

28,5

4

Baova nemocnice

Zlín

869

37,8

30,6

CKTCH

Brno

33

64

24

Endokrinolog. ústav

Praha 1

820

66

12

FN

Brno

3560

48

20

FN

Hradec Králové

2894

37

2

FN

Olomouc

2773

30

3

FN

Plzeň

2455

30

10

FN Na Bulovce

Praha 8

1045

65

22

FNsP

Ostrava

1928

28

29,5

FN u sv. Anny

Brno

954

61,8

15,3

FN v Motole

Praha 5 - Motol

2027

32,2

0

Farmac. fakulta UK

Hradec Králové

4630

0

0

IN Boskovice a.s.

Boskovice

243

40

50

IKEM

Praha 4 - Krč

1362

70

7

IPVZ

Praha 10

1295

69

2

IDVPZ (NCONZO)

Brno

3975

10

50

IZPE

Kostelec n Č. l.

30

20

10

KarHorN

Karviná

127

33

43

KHS

Ostrava

303

28,05

19,14

KHS

Plzerň - město

118

13,7

41,7

KHS

Č. Budějovice

135

18

41

KHS Středoč. kraje

Praha 2

90

60

10

Lázně, a.s.

Teplice v Č.

50

18

30

Lékařská fakul. MU

Brno

2515

4

0

MasMěN

Jilemnice

265

17

78

Organizace

Město

Uživatelé celkem

Lékaři v %

SZPrac. v %

MasN

Ústí nad Lab.

995

60

20

MOÚ

Brno

190

60

12

MěN

Ostrava

870

30

60

MěN

Valaš. Meziříčí

130

0

0

Nemocnice

Blansko

163

50,9

28,8

Nemocnice

Čes. Krumlov

260

37,6

52,3

Nemocnice

Havlíčk. Brod

170

50

26

Nemocnice

Chrudim

232

30

20

Nemocnice

Jablonec n. N.

303

30

34

Nemocnice

Karlovy Vary

573

57

13

Nemocnice

Kladno

193

50

40

Nemocnice

Kroměříž

386

40

29

Nemocnice

Liberec

1016

33

33

Nemocnice

Písek

397

56,4

17,2

Nemocnice

Sokolov

628

30

50

Nemocnice

Třinec

332

60

30

Nemocnice

Znojmo

290

60

20

Nemocnice

Břeclav

256

39

44

Nemocnice

Domažlice

53

36

10

Nemocnice

Frýdek-Místek

175

50

26

Nemocnice

Hořovice

42

40

60

Nemocnice

Jihlava

555

60

20

Nemocnice

Kolín 3

471

27,8

49,4

Nemocnice

Louny

376

35

35

Nemocnice

Most

378

51

28

Nemocnice

N. Město n. M.

301

70

15

Nemocnice

Pelhřimov

389

45

32

Nemocnice

Prostějov

279

60,2

24

Nemocnice

Strakonice

527

75

15

Nemocnice

Tábor

512

31

38

Organizace

Město

Uživatelé celkem

Lékaři v %

SZPrac. v %

Nemocnice

Třebíč

382

50,3

35,6

Nemocnice

Ústí nad Orlicí

187

58

26

Nemocnice

Vyškov

400

60

30

Nemocnice 

Svitavy

235

53

24

Nemocnice a SZZ

Nymburk

172

33,1

56,3

Nemoc. Na Homolce

Praha 5

825

43

32

Nemocnice

Pardubice

357

45

40

Nemocnice R. a St.

Benešov

139

44

37

Nemocnice s poliklin.

Karviná-Ráj

394

32,2

43,9

Nemocnice s poliklin.

Klatovy

0

0

0

Nemocnice s poliklin.

Mělník

288

33,68

46,87

Nemocnice s poliklin.

Přerov

350

41,1

43,4

Nemocnice s poliklin.

Příbram - Zdab.

162

54

36

Nemocnice s poliklin.

Příbram I

322

30

20

Nemocnice s poliklin.

Rakovník

115

35

65

Nemocnice s poliklin.

Semily

61

21

22

Nemocnice s poliklin.

Teplice

292

54

42

Nemocnice s poliklin.

Ivančice

0

50

30

Nemocn. sv. Zdislavy

Velké Meziříčí

0

0

0

NLK

Praha 2

2540

27,8

2,98

Oblastní nemocnice

Náchod

171

57

75

Orlická nemocnice

Rychnov n. K.

74

0

0

Psychiatrická léčebna

Brno

172

32

44

Psychiatrická léčebna

Dobřany

160

31

42

Psychiatrická léčebna

Havlíčk. Brod

120

45

24

Psychiatrická léčebna

Hor. Beřkovice

30

70

30

Psychiatrická léčebna

Kosmonosy

136

40

40

Psychiatrická léčebna

Kroměříž

185

18

32

Psychiatrická léčebna

Opava

90

48

44

Psychiatrická léčebna

Šternberk

220

8

81,5

Organizace

Město

Uživatelé celkem

Lékaři v %

SZPrac. v %

Psychiatrická léčebna

Praha 8

394

20,3

43,1

Psychiatrické centrum

Praha 8

1137

60

0

Rehabilitační ústav

Hrabyně 3

21

6

11

Revmatol. ústav

Praha 2

185

48

20

SZZ

Krnov

117

52

47

SZZ - KN

Mladá Boleslav

688

50

15

Státní slezská nemoc.

Opava

203

60

20

SÚKL

Praha 10

0

0

0

SZÚ

Praha 10

495

27

2

SZŠ

Frýdek-Místek

95

2

1

SZŠ

Kroměříž

296

0

15

SZŠ

Mladá Boleslav

75

0

0

SZŠ

Nový Jičín

444

10

45

SZŠ

Písek

293

4

3,4

SZŠ

Praha

513

20

0

SZŠ

Tábor

372

3,2

0

SZŠ

Olomouc

522

0

0

SZŠ

Kyjov

349

15

0

SZŠ

Brno

648

5

10

SZŠ

Havlíčkův Brod

502

12

20

SZŠ

Hradec Králové

416

2,4

0

SZŠ

Ostrava

878

7

0

SZŠ

Pardubice

534

2

0

SZŠ

Teplice

327

1,22

10,1

SZŠ

Zlín

553

4,1

0

SZŠ

Znojmo

535

7

0

SZŠ

Kladno

442

2,1

2,5

SZŠ

Třebíč

295

5

2

SZŠ

Jihlava

396

6

4

Úrazová nemocnice

Brno

526

70

10

Organizace

Město

Uživatelé celkem

Lékaři v %

SZPrac. v %

ÚHKT

Praha 2

480

43

5

ÚL TRN Prosečnice

Krhanice

30

40

56

ÚPMD

Praha 4 - Podolí

345

60

25

VítkovN bl. M. A.

Ostrava

311

40

36

VFN

Praha 2

5879

44

2

VZŠ

Praha 5

640

0

0

ZZS hl. m. Prahy

Praha 10

257

30

40

 

 

Služby mezi knihovnami za rok 2002

 

Organizace

Cirkulace periodik-počet titul.

MVS-vyřízené požadav.

MMVS-vyřízené požadav.

RIOS-

počet titul.

JASON-vyřízené požadav.

3. LF UK Praha

0

266

15

0

0

BN Zlín

1

24

0

0

0

CKTCH Brno

9

129

0

1

0

EÚ Praha 1

1

260

1

8

0

FarF UK Hr. Králové

1

684

0

0

0

FN Brno

68

623

0

7

0

FN Hradec Králové

5

1363

0

7

0

FN Na Bulovce

5

883

0

15

0

FN Olomouc

15

2174

0

25

0

FN Plzeň

4

276

0

0

0

FN sv. Anny Brno

98

1702

0

4

0

FN v Motole

0

591

0

4

0

FNsP Ostrava

89

666

0

10

2

IDVPZ Brno

10

127

0

2

0

IKEM Praha 4

0

1239

0

0

0

IN Boskovice a.s.

0

3

0

0

0

IPVZ Praha 4

35

395

0

0

0

 

Organizace

Cirkulace periodik-počet titul.

MVS-vyřízené požadav.

MMVS-vyřízené požadav.

RIOS-

počet titul.

JASON-vyřízené požadav.

IZPE Kostelec  Č.L.

0

25

0

0

0

KHN Karviná

0

1

0

0

0

KHS Č.  Budějovice

0

3

0

0

0

KHS Ostrava

6

49

0

4

7

KHS Plzeň

0

0

0

0

0

KHS Střed. kraje

0

0

0

0

0

KN Pardubice

2

25

0

14

2

Lázně, a.s. Teplice

0

0

0

0

0

LF MU Brno

0

715

0

0

0

MěN Ostrava

11

164

0

4

0

MěN Valaš. Meziříčí

0

7

0

0

0

MMěN Jilemnice

0

0

0

0

0

MN Ústí n. Labem

10

398

0

26

0

MOÚ Brno

25

1301

61

0

0

N a SZZ Nymburk

0

0

0

0

0

N Benešov

0

0

0

0

0

N Blansko

0

1

0

0

0

N Břeclav

13

5

0

0

0

N Český Krumlov

1

1

0

0

0

N Domažlice

0

0

0

0

0

N Frýdek-Místek

0

12

0

0

0

N Havlíčkův Brod

0

0

0

0

0

N Hořovice

0

0

0

0

0

N Chrudim

0

0

34

0

0

N Jablonec n. Nisou

2

12

0

0

0

N Jihlava

52

12

0

0

0

N Karlovy Vary

6

38

0

0

0

N Kladno

0

0

0

0

0

N Kolín

3

1

0

0

0

 

Organizace

Cirkulace periodik-počet titul.

MVS-vyřízené požadav.

MMVS-vyřízené požadav.

RIOS-

počet titul.

JASON-vyřízené požadav.

N Kroměříž

0

2

0

0

0

N Liberec

11

55

0

5

0

N Louny

1

6

0

1

0

N Most

0

0

0

0

0

N Na Homolce

10

430

0

18

0

N Nové Město na M.

3

7

0

0

0

N Pelhřimov

3

5

0

2

0

N Písek

3

16

0

0

0

N Prostějov

4

2

0

1

0

N Sokolov

0

13

0

0

0

N Strakonice

6

174

0

0

0

N v. Zd. Vel Meziříčí

0

0

0

0

0

N Svitavy

0

0

0

0

0

N Tábor

1

0

0

0

0

N Třebíč

8

12

0

0

0

N Třinec

11

7

0

0

0

N Ústí n. Labem

0

2

0

0

0

N Vyškov

5

10

0

0

0

N Znojmo

8

6

0

0

0

NLK Praha

0

338

5

14106

0

NsP Ivančice

0

0

0

0

0

NsP Karviná

24

157

0

0

0

NsP Klatovy

0

0

0

0

0

NsP Mělník

21

24

0

0

0

NsP Přerov

0

0

0

0

0

NsP Příbram – Zdab.

12

6

0

0

0

NsP Příbram I

0

0

0

0

0

NsP Rakovník

0

0

0

0

0

NsP Semily

0

0

0

0

0

 

Organizace

Cirkulace periodik-počet titul.

MVS-vyřízené požadav.

MMVS-vyřízené požadav.

RIOS-

počet titul.

JASON-vyřízené požadav.

NsP Teplice

6

14

0

0

0

OblN Náchod

0

0

0

0

0

OrliN Rychnov n. K.

0

0

0

0

0

PC Praha

0

135

0

0

0

PL Brno

3

16

0

0

0

PL Dobřany

0

0

0

0

0

PL Havlíčkův Brod

0

6

0

0

0

PL Horní Beřkovice

0

0

0

0

0

PL Kosmonosy

0

14

0

0

0

PL Kroměříž

0

3

0

0

0

PL Opava

0

0

0

0

0

PL Praha 8

0

0

0

0

0

PL Šternerk

0

0

0

0

0

RevmaÚ Praha

3

285

0

0

0

RÚ Hrabyně

0

3

0

0

0

StSlN Opava

0

1

0

0

0

SÚKL Praha 10

0

0

0

0

0

SZŠ Brno

0

0

0

0

0

SZŠ Frýdek-Místek

0

0

0

0

0

SZŠ Havlíčkův Brod

0

0

0

0

0

SZŠ Hradec Králové

0

0

0

0

0

SZŠ Jihlava

0

0

0

0

0

SZŠ Kladno

0

0

0

0

0

SZŠ Kroměříž

0

0

0

0

0

SZŠ Kyjov

0

0

0

0

0

SZŠ Mladá Boleslav

0

0

0

0

0

SZŠ Nový Jičín

0

0

0

0

0

SZŠ Olomouc

0

0

0

0

0

SZŠ Ostrava

0

0

0

0

0

 

Organizace

Cirkulace periodik-počet titul.

MVS-vyřízené požadav.

MMVS-vyřízené požadav.

RIOS-

počet titul.

JASON-vyřízené požadav.

SZŠ Pardubice

0

22

0

0

0

SZŠ Písek

0

0

0

0

0

SZŠ Praha

0

0

0

0

0

SZŠ Tábor

0

0

0

0

0

SZŠ Teplice

0

1

0

0

0

SZŠ Třebíč

0

0

0

0

0

SZŠ Zlín

0

0

0

0

0

SZŠ Znojmo

0

0

0

0

0

SZÚ Praha 10

5

1157

0

15

0

SZZ Krnov

0

0

0

0

0

SZZ Mladá Boleslav

4

93

0

0

0

ÚHKT Praha 2

0

665

0

345

0

ÚL TRN Prosečnice

0

0

0

0

0

ÚN Brno

23

278

0

0

0

ÚPMD Praha 4

0

124

0

0

0

VFN Praha 2

40

2312

1

22

0

VítN  M. A. Ostrava

8

212

0

5

0

VZŠ Praha 5

0

0

0

0

0

ZZS hl. m. Prahy

0

3

0

0

0

 

 

 

 

 

 

C e l k e m

695

20791

117

14651

11

 

 

 

 

 

KONFERENCE - SEMINÁŘE

 

 

SKIP: Knihovnické konference, semináře, vzdělávací akce

 

Název akce                                            Místo konání           Termín

Kniha v 21. století

 

Slezské univerzitě, Opava

11. 2. 2004

INFORUM 2004                             

Albertina icome, Praha                      

25. - 27. 5. 2004

5. valná hromada SKIP                    

SKIP,

Jindřichův Hradec      

24. - 26. 6. 2004

Dostupné na WWW:  <http://www.stk.cz/Akce> 1. 12. 2003.