AKTUALITY  NLK

 

 

Oddělení vědeckých informací při MZ ČR

 
PhDr. Michal GLYKNER

Národní lékařská knihovna, Praha

<Michal.Glykner@mzcr.cz>

 

         Oddělení vědeckých informací (dále jen OVI) je organizačně součástí Národní lékařské knihovny jako detašované pracoviště. Velikostí fondu a personálním zabezpečením se řadí k menším knihovnám – jeho fungování zabezpečují čtyři pracovníci. Je umístěno v 1. suterénu budovy MZ ČR (Palackého nám. 4, Praha 2) a skládá se ze tří provozních místností o celkové ploše 89 m2 a knihovního skladu o velikosti 92 m2.

         Odborné zaměření

         Zaměření oddělení primárně vychází ze zabezpečování informačních potřeb a požadavků zaměstnanců MZ ČR, kteří tvoří přes 80 % všech uživatelů. Základní věcné okruhy pro tvorbu informačních fondů jsou organizace a řízení zdravotnictví, ekonomika zdravotnictví, právo ve vztahu ke zdravotnictví, zdravotnická etika, zdravotnické aspekty vstupu ČR do EU, informační materiály WHO. Výběrově jsou zastoupeny základní lékařské obory přehledovými publikacemi, výkladové a jazykové slovníky, obecně ekonomické a právní publikace a zdravotnická věda, výzkum a výuka. Speciálnější zdravotnické publikace, případně publikace jiného zaměření a zahraniční publikace jsou nakupovány na  vyžádání jednotlivých zaměstnanců nebo po konzultacích s  nimi. OVI je společně s hlavním pracovištěm NLK Dokumentačním centrem WHO pro ČR.

         Knihovní fondy

         K 31. 12. 2002 měla knihovna cca 29 000 knihovních jednotek monografií včetně publikací WHO a spotřební literatury. Tento stav bude upraven po zohlednění formální a věcné revize monografií, která byla právě dokončena. Dále je odebíráno 9 titulů celostátních novin, 130 titulů českých a 20 titulů zahraničních periodik. Sbírky zákonů zde jsou od roku 1918, Věstník MZ ČR též od počátku vydávání. Výpůjčky se pohybují okolo 5000 ročně bez započítání periodik, především deníků, které zůstávají vybraným zaměstnancům MZ.

         Plnotextová databáze

         Od roku 1999 je placena Informačnímu systému Anopress služba, spočívající v každodenním mailovém dodávání článků ze všech novin, některých tištěných a elektronických periodik a přepisů vybraných  televizních a rozhlasových pořadů v elektronické formě na základě průběžného širokého rešeršního profilu, obsahujícího všechny aspekty lékařství a zdravotnictví včetně farmacie. Po vyřazení nepertinentních dodaných textů je denní přehled, rozdělený na celostátní a regionální, k dispozici jeden týden na Intranetu pracovníkům MZ jako Monitoring médií a stejnou dobu na <www.nlk.cz >jako Zprávy ze zdravotnictví. Zároveň je vytvářen dosud časově omezený archiv na počítači v OVI (pracuje se na změně) a dvě archivní CD pro potřeby retrospektivních rešerší v NLK i v OVI. Roční přírůstek je přes 20 000 jednotek.

         Externí uživatelé

         Jak bylo výše řečeno, tvoří cca 20 %. Poskytováním celého rejstříku služeb se knihovna zařazuje mezi veřejné knihovny. Omezení je dáno pouze provozními specifiky – tj. dlouhodobými výpůjčkami některých publikací zaměstnancům MZ,  daří se ale nacházet cesty ke zpřístupnění těchto publikací (krátkodobé výpůjčky, xerokopie). Všichni externí uživatelé musí počítat s omezeními, vyplývajícími z odborného zaměření knihovny a speciální lékařské publikace je vhodné u nás hledat po prohledání katalogů jiných lékařských knihoven, především NLK a fakultních.

         Intranetový portál(ek)

         Byl vytvořen v r. 2001 a umožňuje všem pracovníkům MZ mít přehled o:

- základních službách OVI,

- seznamu zdrojů Anopressu,

- odebíraných novinách a časopisech a nejdůležitějších publikacích EU,

- katalogu OVI a dalších informačních možnostech prostřednictvím www stránek NLK.

         Další linky ze stránky OVI jsou do:

 - Medline, plnotextových databází (EIFL Direct, Proquest, Springer Link,                                                                   Science Direct, Interscience a Oxford Reference Online)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

- na www stránky po skupinách, nazvaných Zdraví (34odkazů), Právo                                                                                                                                                                                            (28 odkazů), Stát (44 odkazů), OECD (17 odkazů) a EU (31 o dkazů).                                                                                                                         

         Služby OVI:                                                                                                                                      

- nákup literatury na vyžádání,

- výpůjční služby, meziknihovní výpůjční služby,

- cirkulace periodik,

- presenční studium,

- rešeršní služby z interních i externích zdrojů včetně zahraničních (průměrně 230 ročně),

- bibliograficko informační služby,

- reprografické služby,

- zprostředkování překladů.

         Základní služby (výpůjční, presenční studium, reprografické a rešeršní dle zaměření požadavku) poskytujeme i externím uživatelům, ostatní služby jen zaměstnancům MZ ČR. Čtenáři s platným čtenářským průkazem NLK se pouze zaregistrují a je jim bezplatně vystaven čtenářský průkaz OVI. Čtenáři, kteří mají čtenářský průkaz OVI a zde zaplatili registrační poplatek mají možnost si nechat vystavit čtenářský průkaz v NLK jen za manipulační poplatek 5,- Kč při dodržení ostatních ustanovení Knihovního řádu. Ceník služeb a poplatků je stejný jako v NLK, Sokolská 54.

         Rešeršní poznámka

         Přestože nejsme specializovanými rešeršéry, pro vyhledávání faktografických a bibliografických informací a plných textů používáme nejen výše zmíněné internetové zdroje, ale i stále se rozšiřující spektrum zdrojů nových specializovaných právních, ekonomických, medicínských, farmaceutických a dalších, včetně světových souborných katalogů. Přístup máme též do databází WHOLIS, OECD Health Data, Health For All, Tamtam od roku 1996 a ASPI . Jenom v případě velké koncentrace požadavků nebo jsou-li požadavky mimořádně obtížné, s povděkem přijímáme odbornou pomoc rešeršního odd. NLK.

         Katalogizace a katalogy

         Původně roztříštěný způsob zpracování (vedení lístkových katalogů, katalogizace běžného fondu a retrokatalogizace ve FoxPro, katalogizace materiálů WHO v ISISu) se postupně snažíme sjednotit na bázi programu Aleph. Dosud oddělené katalogy jsou zkonvertovány do jedné databáze a vše je přístupné přes OPAC NLK. Katalogizaci přírůstků ve FoxPro čeká poslední konverze do Aleph a poté ukončíme katalogizaci a retrokatalogizaci ve FoxPro. V budoucnosti počítáme s aplikací takového knihovnického software, jaký bude používat hlavní pracoviště NLK.

         Technické vybavení

         Vybavení počítači je odpovídající velikosti pracoviště, tj. je zde 5 počítačů napojených na internet. Klasický systém uživatelských počítačů zde není z důvodu vybavení všech pracovníků MZ počítači zapotřebí. Většina komunikace s uživateli se děje elektronicky, včetně zasílání výsledků rešerší a plných textů. Pro xerografické služby jsme vybaveni dvěma středními kopírkami.

         Kontaktní adresa: OVI při MZ ČR, Palackého náměstí 4                         128 01  Praha 2, tel. 224 916 638, e-mail: <Michal.Glykner@mzcr.cz>.                                                                         Výpůjčky: Jaroslava Patejdlová, tel. a fax 224 972 713, e-mail: <Jaroslava.Patejdlova@mzcr.cz>.

         Otevírací doba pro veřejnost: Po – Čt: 13,00 – 15,00.


Internet ve státní správě a samosprávě

Hradec Králové, 24. 3. – 25. 3. 2003

 

Ing. Miloš HŘEBEJK

Národní lékařská knihovna, Praha

<hrebejk@nlk.cz>

 

         Tato konference se stala místem každoročního hodnocení pokroku v oblasti využití a informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě na místní, regionální a celostátní úrovni. Již prvý den konference byl zaznamenán rekordní počet 1850 akreditovaných účastníků. V letošním roce byl ještě více než v minulosti patrný její mezinárodní rozměr. Přítomni byli odborníci i zástupci veřejné správy z  27 zemí. Bohatý program přednášek, seminářů a prezentací probíhal paralelně v šesti přednáškových sálech a byl rozčleněn do tematicky zaměřených programových bloků. Součástí programu bylo i slavnostní vyhlášení vítězů v soutěžích hodnotících pokrok ve využívání moderních technologií, zejména internetu, který se již stal samozřejmou součástí života. S ohledem na velký rozsah projednávaných témat a množství příspěvků lze na tomto místě upozornit pouze na některé z nich.

         Letošní ročník byl pořádán pod záštitou ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, který byl osobně přítomen řadě klíčových jednání. Představení programových cílů a záměrů tohoto nově vytvořeného ministerstva bylo jedním z výrazných témat konference. Představeno bylo několik konkrétních projektů, z nichž mne nejvíce zaujal Portál veřejné správy, který by měl být spuštěn již v průběhu léta. Cílem tohoto projektu je vytvoření virtuálního úřadu na bázi elektronické veřejné správy, tzv. e-governmentu. Účelem je zejména poskytovat fyzickým i právnickým osobám dálkový přístup ke kompletním informacím a službám jednotlivých institucí veřejné správy, zjednodušit komunikaci občanů i podnikatelů s veřejnou správou a zpřístupnit celé veřejné správě její znalosti, fakta a záznamy. V současné době je definována základní obsahová stránka portálu a jsou určeny prioritní cíle z hlediska časového harmonogramu. Ve spolupráci s ostatními resorty se zpracovává katalog životních situací, jenž obsahuje postupy řešení životních událostí, které vyžadují komunikaci s veřejnou správou. V prvé fázi budou v provozu tyto úlohy:

- Adresář státní a veřejné správy

- Vyhledávání v databázi legislativních norem a zákonů ČR

- Katalog elektronických informačních zdrojů

- Životní situace občana

         Další vývoj řešení tohoto projektu bude jistě zajímavé sledovat i z pohledu některých analogií s vývojem projektu Medvik v NLK. Může se jednat například o porovnání způsobu zajištění bezpečnosti, dostupnosti, spolehlivosti a odolnosti vůči chybám, výkonnosti a škálovatelnosti, administrace, správy, archivace a zálohování, ale také například požadavek na vytvoření uživatelsky přívětivého prostředí.

         Velký prostor byl v tomto roce věnován otázkám bezpečnosti informačních systémů (útoky po internetu, systémy pro detekci neoprávněných průniků, informační a komunikační bezpečnost, nové metody ochrany dat). To je oblast, s níž se dnes musí zabývat provozovatelé všech informačních systémů. Současně je to ale problematika určená spíše specialistům z oblasti informatiky.

         Z ostatních příspěvků přednesených na konferenci bych ještě zvýraznil ty, které byly zaměřeny na činnost a projekty knihoven:

         Internet, elektronické informační zdroje a služby pro osoby se specifickými potřebami v knihovnách (Jana Vejsadová, Krajská knihovna Vysočiny, Mgr. Zlata Houšková,  Národní knihovna ČR).

         Veřejné knihovny v malých obcích – zánik nebo renesance (Mgr. Milena Kodýmová, Městská knihovna v Jindřichově Hradci).

         Archiv českého webu jako prostředek zajištění svobodného přístupu občanů k informacím (Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Fakulta informatiky Masarykovy univerzity Brno, Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR).

         Součástí společenského programu bylo vyhlašování výsledků soutěží Český zavináč, Geoaplikace roku, Zlatý erb, Eurocrest a Biblioweb.

         Cílem soutěže Biblioweb, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, je hodnocení pokroku v oblasti tvorby webových stránek knihoven a poskytnutí inspirace a motivace webmastrům i knihovníkům pro jejich další práci. Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník soutěže, byl rozdělen do třech kategorií. Vítězi jednotlivých kategorií se stali:

Krajské a odborné knihovny:    Státní technická knihovna v Praze                                                               <http://www.stk.cz>.

Obce nad 20 tis. obyvatel:        Knihovna Jana Drdy v Příbrami

                                               <http://www.kjd.pb.cz>.

Obce do 10 tis. obyvatel:                   Městská knihovna v Ústí nad Orlicí

                                               <http://www.knihovna-uo.cz>.

         Obdobnou soutěží je Zlatý erb, ve které se hodnotí obsahová a výtvarná úroveň domovských stránek měst, obcí, regionů, sdružení a krajů. Vítězi jednotlivých kategorií se stali:

Města:         Jihlava                  <http://www.jihlava.cz>.

                   Most                    <http://www.most.cz>.

Obce:          Chudčice:             <http://www.chudcice.cz>.

Regiony:      Kraj Vysočina:      <http://www.kr-vysocina.cz>.

         Držitelem ocenění pro rok 2003 v soutěži Český zavináč se stal projekt českého a slovenského parlamentu „Společná česko-slovenská digitální parlamentní knihovna“. Za zmínku jistě stojí i významné ocenění v mezinárodní soutěži Eurocrest, které získaly oficiální webové stránky hlavního města Prahy.

         Podrobnější informace o této konferenci lze nalézt na adrese <http://www.isss.cz>, kde je dostupný jednak Sborník konference ISSS 2003, včetně jeho dodatku v PDF formátu, jednak odkazy na podrobnější výsledky soutěží. Tištěná verze sborníku je uložena v příruční knihovně oddělení automatizace NLK, kde je možné požádat o kopii vybraných příspěvků.

 

 

 

ZPRÁVY

 

 

Odborná knihovna

Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno

 
Jana JURÁSKOVÁ

CKTCH, Brno

<jana.juraskova@cktch.cz>

 

         Vznik kardiochirurgie v Brně se datuje od založení II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny, která byla zřízena z bývalého chirurgického oddělení zemské nemocnice. Pod vedením prvního přednosty profesora Hejduka se na pracovišti rozvíjela hrudní chirurgie, chirurgie jícnová a první operace pro perikarditidu. Po příchodu profesora Navrátila se pracoviště stalo kolébkou srdeční chirurgie.

         Kardiochirurgické údobí kliniky v pravém slova smyslu začíná v roce 1952, kdy se uskutečňují první srdeční operace. Nejdříve na uzavřeném srdci, později byla provedena jako první operace v Československu operace na otevřeném srdci  za použití přístroje pro mimotělní oběh. Výzkumná práce kliniky se zaměřuje na chirurgickou léčbu vrozených i získaných srdečních vad. Od roku 1964 se pod vedením profesora Kořístka začíná rozvíjet cévní chirurgie a v souvislosti s tím i chirurgická revaskularizace koronární tepenné nemoci. Činnost kliniky se zaměřuje i na transplantaci orgánů. V roce 1983 byla provedena úspěšná transplantace jater.

         V roce 1978 vzniklo samostatné kardiochirurgické oddělení. Po příchodu prof. Černého vzniká v červenci 1984 v Kardiochirurgickém oddělení i transplantační centrum.  KCHTO podstatně rozšířilo operační léčbu ischemické choroby srdeční, provedlo v ČSSR největší počet operací získaných chlopenních  vad a v roce 1984 zahájilo odběr a transplantaci orgánů.

         V roce 1990 vzniklo samostatné Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Poskytuje léčebně preventivní činnost, je vědecko výzkumným pracovištěm MZ ČR.

         Odborná knihovna CKTCH je úzce zaměřená na fond z oblasti kardiochirurgie, transplantační chirurgie a kardiologie. Fond tvoří 970 svazků. Odebírá 12 zahraničních periodik. Všechny knihy a současné ročníky časopisů jsou přístupné ve volném výběru. Užívá knihovnický software KP-win – miniverze. V roce 1998 byla knihovna napojena na internet.

         Odborná knihovna pracuje v jedné místnosti, ve které soustřeďuje všechny svoje činnosti: bibliograficko-informační službu, půjčování. Současně je pracovnou a studovnou.

         Poskytuje prezenční a absenční půjčování literatury, periodik a bibliograficko-informační službu, vyřizuje MVS, cirkulaci časopisů, RIOS. Umožňuje přístup na internet, kopírování.

         Knihovna využívá volných přístupů k bázím Proquest, Medline, OVID, popřípadě rešerši zprostředkuje.

         Služby knihovny jsou pro zaměstnance CKTCH bezplatné, jejích služeb mohou využívat i ostatní uživatelé (odborná veřejnost, studenti středních a vysokých škol).

 

 

 

Lékařská knihovna Psychiatrické léčebny Opava

 

Jana KOCIÁNOVÁ

Psychiatrická léčebna, Opava

< plopa.hlb@coms.cz>   

 

         Psychiatrická léčebna v Opavě patří k významným zařízením tohoto druhu v naší republice. Její historie je více než stoletá. Byla založena roku 1889 a od té doby prošla mnohými změnami.

         Lékařská knihovna psychiatrické léčebny byla založena pro potřeby vzdělávání lékařů a zdravotnického personálu už krátce po vzniku léčebny. Přesné datum vzniku nelze zjistit. Úřední řečí byla v té době němčina a podle toho byla i lékařská literatura v knihovně německá. Knihy německé psychiatrie, psychologie, neurologie i všeobecného lékařství se v knihovně zachovaly do dnešních dnů.

         V současné době se lékařská knihovna nachází v hlavní správní budově. Knihovna má dvě prostorné místnosti pro pracovnu a regály s knihami a časopisy. Ke knihovně je také přiřazena tzv. videostudovna, která je vybavena televizí a videopřehrávačem. Tato místnost s 25 místy slouží k pořádání seminářů s videoprojekcí a exkurzím.

         Vzhledem k tomu, že lékařská knihovna je knihovnou v psychiatrické léčebně, je i knihovní fond zaměřen na psychiatrii, psychologii a gerontopsychiatrii. V poslední době se také doplňuje literatura s tématy alkoholismu a drogových závislostí a psychoterapie. V základním rozsahu zde najdeme také literaturu z celé všeobecné medicíny.

         Většina knih a současné ročníky odborných časopisů jsou přístupné ve volném výběru.

         Hlavní účelem lékařské knihovny je poskytování informačních a knihovnických služeb všem pracovníkům léčebny. Psychiatrická léčebna v Opavě je také výukovou  základnou pro studenty psychiatrie, psychologie, sociálních a zdravotních škol. Je zařízením, kde se připravují lékaři a psychologové k atestacím.

         Z toho vyplývá, že knihovna zajišťuje podklady pro atestace, rešerše, xerokopie odborných článků i z časopisů, které knihovna neodebírá. Ve spolupráci s NLK objednává články z časopisů nedostupných v  knihovnách  ČR.

         Po jednotlivých odděleních léčebny poskytuje cirkulační službu časopisů, které knihovna odebírá. Kopie článků z časopisů zhotovuje pracovnice podatelny. Ve spolupráci s většími knihovnami  zajišťuje cirkulaci zahraničních časopisů pro naše lékaře.

         Od roku 1999 je v knihovně počítač s připojením na internet a doplněn tiskárnou a skenerem. Informace z odborných medicínských stránek na internetu využívají stále častěji hlavně mladí lékaři při hledání článků k atestacím.

         Organizačně je knihovna začleněna pod odbor ředitele léčebny.

         Lékařská knihovna poskytuje své služby bezplatně, nejsou zavedeny poplatky z prodlení.

         Knihovna je pro čtenáře otevřená každý den a její provoz zajišťuje jedna pracovnice. V rámci racionalizace má knihovnice rovněž povinnost zastupovat pracovnice v podatelně a v přijímací kanceláři.

         Knihovna získala každoročně akreditaci pro poskytování informačních služeb ve zdravotnictví a podle nového Knihovní zákona je evidována u MK ČR.

         Lékařská knihovna PL Opava patří svým rozsahem k malým knihovnám. Z finančních důvodů je i doplňování knihovního fondu omezené. Doufám, že i  naší knihovně bude přidělen počítač a dojde k zavedení automatizace knihovních agend.

         I přes některé nedostatky je snahou poskytovat a zkvalitňovat knihovnické služby a rozvíjet spolupráci s ostatními většími knihovnami.

 

 

 

Středisko vědeckých informací

Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy

                                     

PhDr. Jiřina KARABCOVÁ

Zdravotnická záchranná služba,  Praha

< jirina.karabcova@zzshmp.cz>

 

            Stručná historie a přehled činnosti

         Středisko vědeckých informací při Záchranné službě hl. m. Prahy bylo založeno v roce 1989. V této době mělo pouze pár desítek svazků, vesměs starých zdravotnických publikací, převážně dědictví po dílčí knihovně na resuscitačním oddělení Nemocnice na Strahově, které patřilo k Záchranné službě.

         Se vznikem Nemocnice záchranné služby v r. 1989 se začalo středisko rozrůstat tak, jak vznikala jednotlivá oddělení nemocnice  a jak narůstaly potřeby uživatelů. Začal se doplňovat knihovní fond o nové publikace domácí i zahraniční, převážně z oblasti anesteziologie, resuscitace, ale i dalších oborů. Zároveň se zvýšil počet odebíraných lékařských časopisů  z  ČR, SR a byly objednány i zahraniční lékařské časopisy, vztahující se k přednemocniční neodkladné péči. Rovněž se rozběhly i další služby uživatelům (zhotovování xerokopií, rešerší, služby RIOS – ve spolupráci s NLK, meziknihovní výpůjční služba, cirkulace časopisů, překlady dílčích článků z odborných časopisů).

         Středisko poskytovalo služby stejnou měrou zaměstnancům Záchranné služby i Nemocnice.

         Po odtržení Nemocnice od Záchranné služby a následně po vzniku Nemocnice neodkladné péče ve stejném objektu  bylo středisko vědeckých informací přičleněno k Nemocnici neodkladné péče, ale vykonávalo veškeré činnosti nadále stejnou měrou  pro Záchrannou službu i Nemocnici, pouze se odlišovalo finančně, pro koho jsou jednotlivé služby poskytovány (včetně nákupu literatury). Po převedení činnosti Nemocnice neodkladné péče do FN Motol bylo středisko vědeckých informací  převedeno zpět pod Zdravotnickou záchrannou službu hl. m. Prahy, kde pracuje dodnes.

         Od roku 2001 je změněn název organizace na Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy – územní středisko záchranné služby (dále jen ZZS HMP – ÚSZS ).

         Služby SVI jsou poskytovány ve stejném profilu, v současné době hlavně se zaměřením na další vzdělávání lékařů  v oboru urgentní medicína, ale i na vzdělávání ostatních zdravotnických pracovníků, kteří studují na různých typech škol (SZŠ, VZŠ, PSS, VŠ - bakalářské obory ).

         Knihovní fond je tedy nyní více zaměřen na obor urgentní medicína, dále na hromadná neštěstí a medicínu katastrof. Za poslední léta se fond rovněž rozšířil o publikace z oblasti práva, personalistiky, ekonomiky a účetnictví, a to zejména v souvislosti se změnami a doplňky různých zákonů a nařízení. Z českých odborných časopisů knihovna odebírá pouze ty, které mají přímý vztah k urgentní medicíně, dále periodika z oblasti ekonomiky, personalistiky a práva. V současné době čítá knihovní fond zhruba 930 knihovních jednotek.

         SVI úzce spolupracuje se Zdravotnickým školicím střediskem, které na ZZS HMP - ÚSZS organizuje a provádí školení řidičů  a SZP. Zároveň se SVI podílí i na organizování školení, kurzů a seminářů jak pro zdravotnické, tak i pro nezdravotnické zaměstnance ZZS HMP - ÚSZS.

         Za svou existenci se středisko vědeckých informací  třikrát stěhovalo – začínalo  ještě v bývalém sídle Záchranné služby na Praze 7, Dukelských hrdinů 21, po vzniku Nemocnice záchranné služby se přestěhovalo na Prahu 5, U Malvazinky 5. V této době se několikrát měnil i zřizovatel a z tohoto důvodu nebylo dříve požádáno o akreditaci. Akreditace byla SVI udělena v roce 2000.

         V současné době je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy – ÚSZS Magistrát hl. m. Prahy a sídlem organizace i střediska vědeckých informací je Praha 10, Korunní 98 (budova Městské policie). Zřizovatelem SVI je Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy – ÚSZS. Počátkem roku 2003 požádalo SVI o registraci u Ministerstva kultury ČR a bylo mu vystaveno Osvědčení o zápisu do evidence knihoven.

         SVI sídlí ve 4. patře této budovy v místnosti, která slouží zároveň jako pracovna i pro výpůjčky. Organizačně je SVI začleněno do personální sekce – úsek výchova, vzdělávání, knihovna. Má k dispozici xerox, v knihovně je instalován počítač s připojením na internet, takže je možné poskytovat v současné době kvalitnější obsáhlejší a rychlejší služby uživatelům.

         Na sklonku minulého roku oslavila ZZS HMP - ÚSZS  145. výročí své existence. Při této významné příležitosti byla vydána publikace "145 let Záchranné služby hl. m. Prahy", kde je podrobně popsána nejen historie Záchranné služby a jejího předchůdce - Pražského dobrovolného sboru ochranného, založeného 8. prosince 1857, ale je v ní zdokumentována i současná činnost a poslání pražské záchranné služby, včetně bohaté fotografické přílohy.

         Přestože naše knihovna  patří svým rozsahem fondů, prostorovým i materiálním vybavením spíše k menším a skromnějším, snaží se efektivně napomáhat, hlavně ve spolupráci s Národní lékařskou knihovnou,  k využívání zdrojů informací v oblasti přednemocniční neodkladné péče.

 

 

Zdravotnická záchranná služba

hlavního města Prahy 

- územní středisko záchranné služby (ZZS HMP - ÚSZS)

 

je nejstarší a největší zdravotnickou záchrannou službou v České republice s nejmodernějším zdravotnickým operačním střediskem. Již 144 let poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou péči (PNP) na území hlavního města. Je příspěvkovou organizací zřizovanou Hlavním městem Prahou, které ji dotuje ze svého rozpočtu částkou cca 140 milionů korun ročně. Je na vysoké odborné i technické úrovni, která snese srovnání se zahraničím. Vykonává činnost územního střediska záchranné služby pro Prahu a Středočeský kraj vč. zajištění leteckou záchrannou službou (LZS). Je součástí Záchranného bezpečnostního systému hl. m. Prahy (Integrovaného záchranného systému) společně s Policií ČR, Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy, Městskou policií hl. m. Prahy, ale i ostatními organizacemi města.

         Je akreditovaným pracovištěm České lékařské komory pro další vzdělávání v oboru urgentní medicína a podílí se na výchově a vzdělávání laiků i zdravotnických pracovníků v první pomoci a urgentní medicíně. Má 449 zaměstnanců, 129 vozů, (z nichž 99 je sanitních), ty jsou rozmístěny na 19 výjezdových stanovištích tak, aby byla zajištěna dostupnost PNP do 15 minut. V současné době je průměrná dojezdová doba od přijetí výzvy 8,1 minuty, pouze ve 3 % všech výjezdů není dodržena doba 15 minut. Jedná se o situace, kdy nejde o ohrožení života (např. smrt následkem trestného činu) a ojediněle v případě plného vytížení všech posádek. Ve směně je nepřetržitě 27 výjezdových skupin, které pracují v setkávacím systému (rendez-vous). Trvale slouží 9 lékařů RLP vč. 1 posádky LZS a ostatní jsou výjezdové skupiny RZP, kde je vždy přítomen střední zdravotnický pracovník v podobě zdravotnického záchranáře nebo zdravotní sestry. V noci a o svátcích je stav snížen o 4 výjezdové skupiny RZP.

         Kromě zajištění PNP zajišťuje stejně jako dalších cca 25 dopravních zdravotních firem transporty tzv. dopravou raněných, nemocných a rodiček (DRNR). ZZS HMP  - ÚSZS nasazuje průměrně 15 posádek v denní směně a 4 v noční. V rámci transplantačního programu zajišťuje přepravy operačních týmů, orgánů, vzorků a krevních derivátů. Dále provádí zdravotnické zabezpečení účastníků společenských, kulturních i sportovních akcí, demonstrací a dalších setkání na veřejném prostranství. Mimo to realizuje transporty  pacientů (mezi zdravotnickými zařízeními v ČR i za hranicemi) vyžadujících odbornou péči a přístrojové vybavení pro zajištění životních funkcí. Komunikace je zajištěna vlastní radiovou sítí radiostanicemi umístěnými ve vozech i mobilními. Dále mají posádky k dispozici pagery a mobilní telefony pro komunikaci se zdravotnickým operačním střediskem, mezi sebou navzájem, se zdravotnickými zařízeními, ale i s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému.

 

         PRO ÚČINNĚJŠÍ SPOLUPRÁCI

         Kdy volat tísňovou linku 155?

Vždy, pokud došlo k náhlé poruše zdraví, úrazu nebo nehodě s vážnějšími následky.

Nejčastěji to jsou:

- náhle vzniklý nebo prudce se zhoršující pocit tlaku či bolesti na hrudi,

- náhle vzniklá či prudce postupující dušnost,

- porucha vědomí, bezvědomí, křeče,

- vážný úraz spojený s velkou bolestí, krvácením nebo poruchou vědomí, dýchání či oběhu,

- otrava léky a chemikáliemi,

- vážné dopravní nehody.

Jak volat linku 155?

Na linku 155 lze volat bezplatně z telefonu jakékoliv veřejné sítě v ČR včetně mobilních telefonů, vždy bez jakékoliv předvolby,

- zachovejte klid a odpovězte dispečerce na všechny potřebné  otázky:

a) co se přesně stalo,

b) přesné místo události,

c) informace o postiženém,

d) informace o volajícím,

- rozhovor s dispečerkou nijak neprodlužuje příjezd výjezdové skupiny na místo zásahu, protože ta je aktivována již po obdržení informací uvedených v bodech a) a b).

         Co dělat před příjezdem výjezdové skupiny?

- ihned poskytnout postiženému základní první pomoc:

- zjistit, zda postižený vnímá a dýchá, případně zda má hmatný tep na krčních tepnách,

- dýchá-li a sám aktivně nezaujímá nějakou polohu, uložte jej do stabilizované polohy na boku,

- nedýchá-li, položte postiženého na záda, zakloňte mu hlavu a zahajte dýchání z úst do úst,

- není-li hmatný tep a postižený nedýchá, zahajte nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání v poměru 15 : 2,

- uvolnit prostor pro příjezd záchranného týmu,

- případně zajistit  prostor pro přistání vrtulníku (LZS).

         Důležitá čísla

Tísňová linka ohrožení života ……......155

Hasiči………………………………….150

Policie ………………………………...158

Městská policie hl. m. Prahy ………….156

 

NAŠE  NABÍDKA  ZDRAVOTNICKÝM  ZAŘÍZENÍM

- Doprava nemocných do zdravotnického zařízení a zpět.

- Přepravu lze objednat na tel. čísle 267 313 333.

Zohledňujeme požadavky, týkající se času přepravy i možných specifik (ležící nemocný, nemocný s invalidním vozíkem, doprovod jiné osoby apod.). Nezajišťujeme přepravu nemocných v rámci jednoho zdravotnického zařízení, které je povinno si ji zajistit samo.

         - Sekundární převozy nemocných do jiných zdravotnických zařízení v doprovodu lékaře či SZP. Neodkladný transport lze objednat na tel. čísle 155, plánovaný transport na tel. čísle 272 744 545.

*        Zdravotnické zařízení poskytne lékaře či SZP, my poskytneme vozidlo s příslušným vybavením.

*        Poskytneme kompletní tým - v tomto případě je naše kapacita limitována aktuální potřebou v terénu.

*        Sekundární transport musí být schválen revizním lékařem        pojišťovny.

                  Letecká přeprava nemocných v rámci republiky i do zahraničí. Transport lze objednat na tel. čísle 222 070 200.

*        K sekundárnímu leteckému transportu je indikován pacient, u kterého by přeprava pozemní složkou  záchranné služby vedla k prokazatelnému zhoršení stavu.

*        výjimkou neodkladných stavů jsou sekundární transporty prováděny po setmění, kdy již není možno vrtulník využít k primárním zásahům.

*        Letecký sekundární transport musí být schválen revizním lékařem pojišťovny.

         Spolupracujte s námi

         Od července 2001 je v provozu internetový on-line systém, jehož účelem je shromažďování informací o volných kapacitách intenzivních lůžek v regionu a jejich průběžná aktualizace. Tyto informace slouží v první řadě pro optimální směrování závažně postižených pacientů z terénu. Příslušné údaje o volné kapacitě lze poskytnout v případě potřeby i telefonicky kterémukoliv zdravotnickému zařízení na tel. čísle 272 744 544.

         Podrobnější informace získáte na webových stránkách <www.zzshmp.cz>.

 

ADRESÁŘ VEDOUCÍCH ZAMĚSTNANCŮ ZZS HMP - ÚSZS

ZZS HMP – ÚSZS,  tel.: 222 070 000                           

E-mail: <zshmp@pha.inecnet.cz>

ředitel tel.: 222 070 362,  fax: 222 070 360   

E-mail: <reditel@zzshmp.cz>

vedoucí sekretariátu ředitele - právník         

tel.: 222 070 357,  fax: 222 070 356                                
E-mail: <sekret@zzshmp.cz>

náměstek pro zdravotnické činnosti   

tel.: 222 070 364,  fax: 222 070 366                                
E-mail: <sekzdrav@zzshmp.cz>

náměstek pro ekonomicko-provozní činnosti       

tel.: 222 070 374,  fax: 222 070 379                                
E-mail: <ekoprov@zzshmp.cz>

náměstek pro personální činnosti      

tel.: 222 070 373            

E-mail: <person@zzshmp.cz>

vedoucí lékař operačního střediska

tel.: 222 070 328,  fax: 222 070 323                                
E-mail: <os@zzshmp.cz >

vedoucí dopravního odboru   

tel.: 222 070 381,  fax: 222 070 380

E-mail: <doprava@zzshmp.cz>.                 

Ve: 145 let Záchranné služby hl. m. Prahy. Praha,  ZZS HMP – ÚSZS 2002.

Restrukturalizace hygienické služby

 

Martina DŽAMBOVÁ

Zdravotní ústav, Ostrava

<Martina.Dzambova@zuova.cz>

 

         V souvislosti s restrukturalizací hygienické služby podle zák.č. 320/2002 Sb., o změně a zrušení některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů (část 36, 117 a 118) si Vás dovoluji informovat, že dne 1. ledna 2003 Krajská hygienická stanice se sídlem v Ostravě, Partyzánské nám. 7, IČ: 64628299 zanikla.

         Dne 1. 1. 2003  vznikl ze zákona  správní úřad „Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě“ s územními pracovišti v obcích Bruntál, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín a Opava, a to jako organizační složka státu, zřizovaná Ministerstvem zdravotnictví ČR.

         Týmž dnem vzniklo ze zákona zdravotnické zařízení „Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě“, a to jako příspěvková organizace, zřizovaná Ministerstvem zdravotnictví  ČR.

         Přechod práv a závazků ze zaniklé organizace na oba nově vznikající právní subjekty je odvozen od jejich působnosti.

         Odborná knihovna – OSE 203 je nyní součástí Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě <www.zuova.cz>. Prosím tedy všechny kolegy, aby se obraceli se svými požadavky na knihovnu ZÚ se sídlem v Ostravě, Partyzánské nám. 7, 702 00 Ostrava.

 

 

 

PŮVODNÍ  PRÁCE

 

Jak připravit přednášku a napsat článek

 

Doc. MUDr. Milan ŠPÁLA, CSc.

 Ústav vědeckých informací 1. LK UK, Praha

< milan.spala@lf1.cuni.cz>

 

          Motto:  Gramotnost 21. století vyžaduje už nejen umět číst, psát a počítat, ale i komunikovat a prezentovat.

         Je řada důvodů, proč by měl i ambulantní lékař umět připravit přednášku nebo napsat článek. Je to jednak pocit, že 1 - chcete říci něco důležitého, co by mohlo zajímat i ostatní, 2 – chcete změnit způsob, jak se až dosud něco dělalo, 3chcete přimět ostatní, aby se nad něčím zamyslili a aby se o tom debatovalo, 4 – chcete, aby vaši kolegové posoudili vaše výsledky a nebo 5 – chcete naučit ostatní svou novou vyšetřovací metodu. Dalšími důvody, spíše už osobního charakteru, proč si někteří chtějí osvojit umění přednášet a způsob psaní odborného sdělení, je to, že 6 – pro dotyčného to znamená zlepšení kvalifikace vyžadované pro kariérní postup, že 7 – ho to baví a zajímá, ale v neposlední řadě třeba také, že 8 –přednáška nebo článek jsou honorovány.

         V každém případě je třeba, aby si autor přednášky i článku uvědomil, že 1 – musí svého posluchače nebo čtenáře zaujmout jak tématem, tak i obsahem a zpracováním, 2 - téma musí být pro zájemce důležité a autor musí tedy vědět komu přednáší nebo pro jaké čtenáře píše, 3 – téma, které si zvolí, musí být pro posluchače nebo čtenáře nové, ne tedy něco, o čem se přednáší a píše při jakékoliv příležitosti a 4 - posluchač i čtenář z proslovu nebo textu musí díky jasnosti formulací a srozumitelnosti uspořádání nabýt přesvědčení, že to, co jim autor říká, je pravdivé a že tomu skutečně rozumí.

         V každém případě se pokud možno silně vžijte do situace, že vy byste byli čtenáři svých článků nebo posluchači svých přednášek. Pokud se vám to podaří, budete moci ku prospěchu čtenářů, posluchačů i svému, využívat této své vlastní vnitřní sebekontroly. Z toho, co bylo až dosud řečeno, je zřejmé, že obě formy komunikace, tj. slovem v případě přednášky a písmem, v případě článku, mají některé společné základní rysy. Pokud se připravujete na přednášku nebo článek, měli byste si položit následující otázky:

1 – O čem budete mluvit nebo psát, a o čem zvláště, v čem bude těžiště a novost?

2 – Komu budete přednášet nebo psát? Zda posluchače již znáte z dřívějška?

3 – Proč jste se rozhodl přednášet nebo psát? Byl jste vyzván, nebo je to vaše iniciativa?

4 – Jak, jakou formu jste si zvolil? Budete proslov doprovázet grafy? Kolik bude mít práce stánek?

5 – Kde bude přednáška, malá místnost nebo velký sál? Zda je časopis rozšířený a silně čtený?

6 – Kdy bude přednáška zařazena, jako zahajující? Bude článek ve speciálním čísle?

         A možná, že sedmá otázka pro někoho může být i Za kolik? Pokud článek nebo přednáška byly vyžádány firmou, není to otázka zanedbatelná. Přesto pro běžného ambulantního lékaře představa, že by se živil odbornými přednáškami nebo články, připadá v úvahu jen pro těch několik málo vyvolených, kdož by se vrhli na takovou publicistickou dráhu.

         Odlišnosti obou typů způsobu komunikace a prezentace může vyjádřit následující tabulka:

Čtenář článku je v situaci, že:

Posluchač přednášky je v situaci, že:

1 – vidí najednou vše před svýma očima

1 – slyší postupně se odvíjející text a postupně sleduje doprovodné obrázky

2 – má možnost vracet se kdykoliv k již přečtenému

2 – nemá možnost vracet se k již slyšenému

3 – vnímá přesnost a úspornost formulací, styl a typografickou úpravu stránek

3 – u přednášejícího je riziko že zapomene, co chtěl říci, nebo odběhne od tématu

4 – má jistotu, že jednou napsané nelze dodatečně měnit nebo doplňovat

4 – přednášející může doplňovat údaje, pokud si to aktuální situace vyžádá

5 – nemá možnost při čtení se autora dotazovat (monolog, jednostranná komunikace autora)

5 – může při přednášce klást otázky (diskuse, interaktivní komunikace, dialog posluchač : autor)

6 – najde vždy předem daný a neměnný průběh prezentace, ale s možností vracet se nazpět

6 – předem připravený projev a vizuální prezentaci je možno kdykoliv flexibilně změnit

7 – autor na čtenáře působí obsahem, uspořádáním textu, vybraným stylem a jasnou diskusí

7 – přednášející na posluchače působí verbálně i nonverbálně (gesta, grimasy, intonace)

         Dále budou probrány základní pokyny, jež by měl znát autor, který nemá žádné, nebo jen velmi malé zkušenosti z přednášením nebo psaním článků. Určitě zde najde poučení, jež mu ukáže cestu, kterou by se měl vydat.

Přednáška

         „Řekni, co chceš říct; pak to řekni; a nakonec řekni, co jsi řekl.”

         Příprava - Na předchozí stránce byly uvedeny důvody (1-7), které mohou přivést ambulantního lékaře k tomu, aby si chtěl nebo musel připravit ústní sdělení. Nejdůležitější je zvolit si pro svou přednášku dobrý, srozumitelný a stručný název. Je vhodné, pokud si během své činnosti pro takovéto účely dlouho před tím a soustavně shromažďujete materiály – výpisky a xerokopie z knih a časopisů, otisky celých článků, abstrakta z databází. Pak si sedněte a třeba tužkou na list papíru napište hlavní myšlenky, které chcete sdělit, uložte a nechte „uležet“. Vraťte se k tomuto náčrtu a snažte se jednotlivé body rozvíjet. Postupně si k bodům, event. doplněným a přeformulovaným, doplňujte ilustrativní materiál – grafy, schémata, tabulky s čísly, fotografie, což vše vám poslouží jako argumentační materiál. Pak se pokuste text a dokumentaci propojit a přistupte k hlasitému přednesu. Můžete doplnit záznamem hlasu, popř. i obrazu na videu, abyste se mohli kontrolovat. Je dobré, máte-li v této fázi posluchače, třeba laiky, kteří mohou říci své připomínky. Důsledně kontrolujte, zda se vejdete do časového limitu a podle toho přednášku upravujte – pilujte, až ji budete umět téměř nazpaměť, i když se budete jistit kompletním rukopisem. Obrazový doprovod (diapozitivy, zpětné folie, dnes už převážně powerpointová prezentace) vám poslouží jako praktické vodítko – berličky. Nezapomeňte, a předem si vyzkoušejte projekční techniku!

         Přednes – Zásadně přijďte včas, aspoň 15 minut před začátkem jednání. Oslovte přítomné (captatio benvolentiae). Po počátečním seznámení s tématem – problémem přednášky, popíšete jeho souvislosti s každodenní praxí, uvedete vámi sledované pacienty a použité techniky, přehledně a přesvědčivě předvedete své výsledky (tabulky s čísly, grafy, obrázky pacientů). Dále je budete interpretovat a diskutovat s dosavadními poznatky. Jako vyvrcholení přednášky shrnete vše nové, vámi zjištěné do pádných a přesvědčivých závěrů, jež by po skončení přednášky ještě dlouho měly znít posluchačům v uších. Zkuste mluvit spatra, bez papíru. Hlídejte si dostatečnou hlasitost a zvláště dynamiku přednesu, která je zárukou, že si uchováte pozornost a bdělost posluchačů. Nezapomeňte nakonec přednášky poděkovat za pozornost. Rezervujte si čas na diskusi, a nebude to nijak nemravné, když v auditoriu bude aspoň jeden posluchač s předem „dohodnutou“ otázkou.

Článek

„Work – Finish – Publish”

         Pozoruj, pracuj, sbírej nové údaje – Včas vše dokonči – Co nejdříve pak opublikuj.

      Příprava podkladů - Je v principu podobná, jako pro přednášku. Nejprve si položte otázku, zda máte skutečně co napsat, zda je to podstatné a jaký typ článku si zvolíte (krátké sdělení, zpráva, přehled). Musíte vědět pro koho píšete (zkušení lékaři, čerství absolventi) a hlavně do jakého časopisu to zašlete (nejprve si v něm pečlivě přečtěte „Pokyny pro autory“). Článek musí mít srozumitelnou strukturu. V „úvodu“ sdělíte, proč jste dělal to, o čem chcete psát. V následující „metodice“ přesně popíšete jak jste to dělal. Ve „výsledcích“ přesně a názorně uvedete, co jste zjistil a nalezl. V „diskusi“ se čtenář musí dozvědět, jaký význam to vše má, jaké jsou přednosti i nedostatky výsledků, v porovnání s výsledky dosud publikovanými, jaký význam mají výsledky pro kliniku a co zbývá ještě vyřešit v následujících studiích.

         Rukopis článku – Text (dnes téměř ve 100% již v elektronické podobě) musí být přesný, stručný a hlavně krátký. Název práce pak co možná stručný, ale přesný, v souladu se všemi zjištěnými skutečnosti (nic z výsledků neutajovat). Údaje po statistickém zpracování jsou uvedeny v tabulkách nebo grafech a obrázcích. Abstrakt (souhrn), rozdělený do stejných částí jako text, by měl obsahovat nejdůležitější (ale ne všechny) ciferné údaje. Styl v souladu, že jde o odborný článek, musí používat odbornou terminologii, vyvarovat se žargonu a používat aktivní formu sloves (udělali jsme, ne bylo uděláno). Věty i odstavce mají být pokud možno krátké. Při použití tak oblíbených zkratek je třeba je nejprve vysvětlit. Velkou pečlivost věnujte jednotné úpravě odkazů na literaturu - reference, kterou v článku používáte, a jež bývá uváděna na konci článku. Definitivní rukopis je výsledkem opakovaného (skoro nekonečného) pečlivého autorského redigování a přepisování. Před definitivním přepsáním pro redakci, dejte ještě přečíst raději svým kolegům.

         Od rukopisu pro redakci k vytištěnému článku v časopise. – Když jste jisti, že rukopis i případná obrazová dokumentace je v naprostém pořádku, a nic nechybí, rukopis s průvodním dopisem zašlete do redakce. Tento rukopis nesmíte zadat současně ještě jiné redakci. Kdyby pak oba stejné články vyšly, byly by to „duplicitní“ publikace, jež by vás zařadily mezi málo důvěryhodné až podvodné autory. Rovněž v práci nemůžete uvádět cizí výsledky, bez výslovného uvedení jejich skutečného autora. Počítejte s tím, že správnost rukopisu a věrohodnost uvedených údajů bude posuzovat alespoň jeden recenzent. S velkou pravděpodobností bude na základě jeho posudku chtít redakce něco v rukopise upravit a doplnit, pokud vám ho nevrátí k úplnému přepracování. Počítejte, zvláště v začátku své autorské kariéry, i definitivní zamítnutí rukopisu. Pokud k tomu dojde, až za takovéto situace ho můžete, i bez úprav nebo přepracování, zaslat k uveřejnění jiné redakci. Jakmile dostanete z redakce korektury, okamžitě(!) a velice pečlivě je proveďte patřičným způsobem (korektorské značky). Bezpodmínečně dodržte lhůtu, kterou vám redakce určila. Lze opravovat jen skutečné chyby, ne doplňovat celé nové pasáže, jež nebyly v původním rukopise. Po vyjití článku nezapomeňte aspoň pět jeho výtisků (separátů) si schovat do osobního archivu (pro další konkurzy) a hned si článek zapsat do osobního seznamu svých publikací (osobní bibliografie).

         A pokud úspěšně zvládnete své první přednášky a články, můžete se na základě svých zkušeností směle pokusit i o svůj první poster – posterové sdělení, které je moderním hybridem článku a přednášky pro kongresové účely, neb šetří pořadatelům v programu čas, a dává příležitost více účastníkům se prezentovat.

---------------------------------------

         Z části předneseno na kurzu „Informační systémy v ambulantní praxi českého lékaře“ pořádaném Českou společností zdravotnické informatiky a vědeckých informací ČLS JEP v Lékařském domě v Praze dne 25. 3. 2003 (viz Lékařská knihovna 8 (1) 2003 :22-23).

 

 

 

 

STATISTICKÉ  UKAZATELE  VISZ

 

Přehled o počtu pracovišť, která zaslala statistický výkaz za rok 2002

 

Výpis dle území

Ú z e m í

Zařízení MZ ČR

Zařízení mimoresortní

Celkem ČR

Hlavní město Praha

17

5

22

Středočeský kraj

4

17

21

Jihočeský kraj

2

11

13

Plzeňský kraj

4

3

7

Karlovarský kraj

0

5

5

Ústecký kraj

2

9

11

Liberecký kraj

0

6

6

Královéhradecký kr.

1

6

7

Pardubický kraj

0

8

8

Vysočina

1

8

9

Jihomoravský kraj

7

17

24

Olomoucký kraj

2

6

8

Zlínský kraj

1

6

7

Moravskoslezský kr.

6

19

25

C e l k e m

47

126

173

 

Výpis dle druhů zařízení

Druh zařízení

Zařízení MZ ČR

Zařízení mimoresortní

Celkem ČR

Nemocnice a polik.

11

76

87

Odbor. léčeb. ústavy

13

2

15

Střed. zdravot. školy

0

37

37

Vědeckovýzkum. z.

9

0

9

Hygienické stanice

6

3

9

Léčebné lázně

2

4

6

Ostatní zařízení

6

4

10

C e l k e m

47

126

173

ADRESÁŘE

 

Adresář pracovišť VISZ v roce 2003

 

KNIHOVNY A INFORMAČNÍ  STŘEDISKA V RESORTNÍCH ORGANIZACÍCH 

 

N e m o c n i c e

 


Všeobecná fakultní nemocnice

 

Fakultní nemocnice U sv. Anny

Ústav věd. informací 1. LF UK a VFN

 

lékařská knihovna

 

 

121 08 Praha 2, Kateřinská 32

 

656 91 Brno, Pekařská 53

 

tel. 224 964 219, fax: 224 923 169,

 

tel. a fax: 543 182 043

 

<alena.maleckova@lf1.cuni.cz>

 

 

<hana.kovalcukova@fnusa.cz>

vedoucí: PhDr. Alena Malečková

 

vedoucí: PhDr. Hana Kovalčuková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakultní nemocnice Motol

 

 

Fakultní nemocnice Brno

 

Ústav věd. informací 2. LF UK a FN

 

lékařská knihovna

 

 

150 06 Praha 5, V úvalu 84

 

 

639 00 Brno-Bohunice, Jihlavská 20

tel. 224 435 846, fax: 224 435 847

 

tel. a fax: 532 233 267, fax 532 232 497

 <zuzana.dobiasova@lfmotol.cuni.cz>

 

 <jdzurova@fnbrno.cz>

  vedoucí: Mgr. Zuzana Dobiášová

 

vedoucí: Jelena Dzúrová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakultní nemocnice Na Bulovce

 

Fakultní nemocnice

 

středisko vědeckých informací

 

 

informační centrum LF UP a FN

180 81 Praha 8, Budínova 2

 

 

775 03 Olomouc, Hněvotínská 3

tel. 266 083 358

 

 

 

tel. 585 632 951, fax: 585 632 966,

 <knihovna@fnb.cz>

 

 

 <potomkov@tunw.upol.cz>

vedoucí: Hana Antošíková

 

 

vedoucí: Mgr. Jarmila Potomková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakultní nemocnice Král. Vinohrady

 

Fakultní nemocnice s poliklinikou

středisko vědeckých informací

 

 

lékařská knihovna

 

 

100 34 Praha 10, Šrobárova 50

 

708 52 Ostrava, tř. 17. listopadu 1790

tel. 267 162 976

 

 

 

tel. a fax: 597 372 299,

 

<emaresova@fnkv.cz >

 

 

<Helena.Ertlova@fnspo.cz>

vedoucí: Eliška Marešová

 

 

vedoucí: Helena Ertlová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakultní nemocnice

 

 

Nemocnice Na Homolce

 

lékařská knihovna

 

 

 

Informační a kongresové centrum

301 66 Plzeň, Lidická 1

 

 

150 30 Praha 5, Roentgenova 2

tel. 377 593 141, fax: 377 521 943,

 

tel. 257 272 350, fax: 257 214 550,

 <dana.zdenkova@lfp.cuni.cz>

 

<homolka@terminal.cz>

vedoucí: PhDr. Dana Zdeňková

 

vedoucí: PhDr. Jaroslava Pavlovská

Fakultní nemocnice

 

 

 

 

 

 

 

 

lékařská knihovna LF UK a FN 

 

 

 

 

 

 

500 01 Hradec Králové, Dlouhá 92

 

 

 

 

 

tel. 495 816 535, fax: 495 513 253,

 

 

 

 

 

<ceckova@lfhk.cuni.cz>

 

 

 

 

 

vedoucí: PhDr. Eva Čečková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O d b o r n é   l é k a ř s k é   ú s t a v y

 

 

FTNsP - Ústav pro léčbu TRN

Psychiatrická léčebna

 

lékařská knihovna

odborná knihovna

 

Prosečnice nad Sázavou

411 85 Horní Beřkovice

 

257 42 Krhanice

tel. a fax: 266 003 120,

 

tel. 224 282 513, fax: 241 951 417

<palcova@pcp.lf3.cuni.cz>

 

<ultrnsekret@volny.cz >

vedoucí: PhDr. Alena Palčová

 

vedoucí: Drahomíra Ditrichová

 

 

 

 

 

Léčebna tuberk. a respiračních nemocí

Psychiatrická léčebna

 

lékařská knihovna

lékařská knihovna

 

338 43 Mirošov, Janov

580 23 Havlíčkův Brod, Rozkošská 2322

 

tel. 371 783 011, fax: 371 783 060

tel. 569 478 158, fax: 569 421 842

 

<d.fotrova@cbox.cz >

 <jfialova@plhb.highlands.cz>

 

vedoucí: Dagmar Fotrová

vedoucí: Jiřina Fialová

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

Psychiatrická léčebna

 

odborná knihovna

lékařská knihovna

 

181 02 Praha 8 - Bohnice, Ústavní 91

618 32 Brno-Černovice, Húskova 2

 

tel. 284 016 530, fax: 284 016 529

tel. 548 123 276, fax: 545 216 444

 

<vasickova@plbohnice.cz>

<simova@plbrno.cz>

 

vedoucí: Dana Vašíčková

vedoucí: Bronislava Šímová

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

Rehabilitační ústav

 

lékařská knihovna

lékařská knihovna

 

293 06 Kosmonosy, Lípy 15

257 62 Kladruby 30

 

tel. 326 715 751

tel. 317 881 397, fax: 317 842 191

 

< knihovna@plkosmonosy.cz>

<valkova@rehabilitace.cz>

 

vedoucí: Alena Treybalová

vedoucí: Alena Válková

 

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

 

 

 

 

Rehabilitační ústav

 

lékařská knihovna

odborná knihovna

 

746 33  Opava, Olomoucká 88

747 67  Hrabyně 3

 

tel. 553 695 214

tel. 553 603 227

 

 <plopa.hlb@coms.cz >

<ruhrabyne@ruhrabyne.cz>

 

vedoucí: Jana Kociánová

vedoucí: PhDr. Zdeňka Překlasová

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

Dětská psychiatrická léčebna

 

knihovna vědeckých lékařských informací

knihovna

 

334 41 Dobřany, Ústavní 2

391 61  Opařany 221

 

tel. 377 813 437, fax: 377 972 049

tel. 381 287 011

 

vedoucí: Irena Berková

<dploparany@dploparany.cz>

 

 

vedoucí: M. Janů

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

 

 

lékařská knihovna

 

 

785 17  Šternberk, Olomoucká 173

 

 

tel. 585 085 138

 

 

<plstbk@plstbk.cz>

 

 

vedoucí: Jana Tylšerová

 

 

 

 

Ú s t a v y

 

Revmatologický ústav                                                        

Centrum  kardiovaskulární

a transplantační chirurgie

středisko infor. a knihovnické služby

odborná knihovna

 

 

 

 

128 50 Praha 2, Na Slupi 4      

656 91 Brno, Pekařská 53

 

 

 

 

tel. 224 914 518, fax: 224 914 451

tel. 543 182 487

 

 

 

 

<mares@revma.cz>

<jana.juraskova@cktch.cz>

 

 

 

 

vedoucí: Mgr. Zdeněk Mareš

vedoucí: Jana Jurásková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ústav hematologie a krevní transfuze

Masarykův onkologický ústav

 

 

 

 

středisko věd. lékařských informací

odborná knihovna

 

 

 

 

128 20 Praha 2, U nemocnice 1

656 53 Brno, Žlutý kopec 7

 

 

 

 

tel. 221 977 322, fax: 221 977 324

tel. 543 136 915, fax: 543 211 169

 

 

 

 

<hal@uhkt.cz>

<staudova@mou.cz>

 

 

 

 

vedoucí: Ing. Marie Halámková

vedoucí: PhDr. Eliška Štaudová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Institut klinické a experimentální

Úrazová nemocnice

 

 

 

 

medicíny

středisko vědeckých informací

 

 

 

 

vědecká lékařská knihovna

667 50 Brno, Ponávka 6

 

 

 

 

140 21 Praha 4 - Krč, Vídeňská 1958

tel. 545 538 233, fax: 545 211 082

 

 

 

 

tel. 261 362 114, fax: 241 728 229

<knihovna@unbr.cz>

 

 

 

 

<adela.jarolimkova@medicon.cz>

vedoucí: Jitka Kubová

 

 

 

 

vedoucí: Mgr. Adéla Jarolímková

 

 

 

 

 

Ústav pro péči o matku a dítě

Endokrinologický ústav

 

 

 

 

lékařská knihovna

knihovna

 

 

 

 

147 10 Praha 4, Podolské nábřeží 157

116 94 Praha 1, Národní 8

 

 

 

 

tel. 296 511 211, fax: 241 432 572

tel. 224 905 218, fax: 224 905 325

 

 

 

 

<knihovna@mail.upmd.cz>

<lhrdounova@endo.cz>

 

 

 

 

vedoucí: Ivana Nyčová

vedoucí: Mgr. Lenka Hrdounová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Psychiatrické centrum

Institut postgraduálního vzdělávání

 

 

 

 

informační středisko

ve zdravotnictví

 

 

 

 

181 03 Praha 8 - Bohnice, Ústavní 91

oddělení vědeckých informací

 

 

 

 

tel. a fax: 266 003 120

140 00 Praha 4, Budějovická 15

 

 

 

 

<palcova@pcp.lf3.cuni.cz>

tel. 261 092 470, fax: 261 261 791

 

 

 

 

vedoucí: PhDr. Alena Palčová

<lesenkova@ipvz.cz>

 

 

 

 

 

vedoucí: PhDr. Eva Lesenková

Institut zdravotní politiky a ekonomiky

 

 

 

 

 

středisko vědeckých informací

Národní centrum ošetřovatelství a

 

 

 

 

281 63 Kostelec nad Černými lesy,

nelékařských zdravotnických oborů

 

 

 

 

Kutnohorská 1102

středisko vědeckých zdravotnických informací

 

 

 

 

tel. 723 705 144

656 02 Brno, Vinařská 6

 

 

 

 

<vera.tomandlova@izpe.cz >

tel. 543 559 575, fax: 543 211 177

 

 

 

 

vedoucí: PhDr. Věra Tomandlová

<alena@knihovna.idvpz.cz>

 

 

 

 

 

vedoucí: Mgr. Alena Drdulová

 

 

 

 

Státní zdravotní ústav

 

 

 

 

 

středisko vědeckých informací

Státní ústav pro kontrolu léčiv

 

 

 

 

100 42 Praha 10, Šrobárova 48

středisko vědeckých informací

 

 

 

 

tel. 267 082 567, fax: 267 082 114

100 41 Praha 10, Šrobárova 48

 

 

 

 

<jvesela@szu.cz>

tel. 272 185 829, fax: 272 185 756

 

 

 

 

vedoucí: Mgr. Jana Veselá

<svi@sukl.cz>

 

 

 

 

 

vedoucí: Ing. Rostislav Kudláček

 

 

 

 

Národní lékařská knihovna

 

 

 

 

 

121 32 Praha 2, Sokolská 54

 

 

 

 

 

tel. 296 335 911, fax: 296 335 959

 

 

 

 

 

<nml@nlk.cz >

 

 

 

 

 

http://www.nlk.cz

 

 

 

 

 

ředitelka: PhDr. Helena Bouzková

 

 

 

 

 

 

 

H y g i e n i c k é   s t a n i c e

 

Krajská hygienická stanice Středočesk. kraje      

Krajská hygienická stanice

odborná knihovna

odborná knihovna

 

 

 

 

128 01 Praha 2, Dittrichova 17

303 22 Plzeň, Škrétova 15

 

 

 

 

tel. 224 914 966/274, fax: 224 916 561

tel. 377 155 231, fax: 377 323 894             

 

 

 

 

<knihovna.khsstc@centrum.cz >

<knihovna@khsplzen.cz>

 

 

 

 

vedoucí: Naděžda Hofštetrová

vedoucí: Eva Trnková

 

 

 

 

Zdravotní ústav

Krajská hygienická stanice

 

 

 

 

odborná knihovna

knihovna

 

 

 

 

702 00 Ostrava, Partyzánské nám. 7

400 78  Ústí nad Labem,  Moskevská 15

 

 

 

 

tel. 596 200 489, fax: 596 118 661,

tel. 475 211 335

 

 

 

 

<Martina.Dzambova@zuova.cz>

vedoucí: Ondrušová

 

 

 

 

vedoucí: Martina Džambová

 

 

 

 

 

 

Krajská hygienická stanice

 

 

 

 

 

knihovna

 

 

 

 

 

760 01  Zlín, Havlíčkovo nábř. 600

 

 

 

 

 

tel. 577 006 737

 

 

 

 

 

<prace@khszlin.cz>

 

 

 

 

 

vedoucí: Alena Gawlasová

 

 

 

 

 

 

L á z e ň s k é    l é č e b n y

 

Státní léčebné lázně

Státní léčebné lázně

 

knihovna

knihovna

 

793 24  Karlova Studánka

733 12  Karviná-Hranice, Darkov, s.p.

 

tel. 554 798 249

tel. 596 372 259, fax: 596 372 266

 

<adamova@k.studanka.cz>

vedoucí: Gerta Remešová

 

vedoucí: Andrea Adamová

 

 

 

 

 

 

KNIHOVNY  A  INFORMAČNÍ  STŘEDISKA  V  ORGANIZACÍCH  MIMO  RESORT

 

S t ř e d n í   z d r a v o t n i c k é   š k o l y

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

školní knihovna

 

110 00  Praha 1, Alšovo nábřeží 6

280 50  Kolín I, Karoliny Světlé 135

 

tel. 222 321 793

tel. 321 720 236

 

<szsavzs@szspraha1.cz>

<sekretariat@zdravotka.cz>

 

vedoucí: Milena Bínová

vedoucí: Marie Charvátová

 

 

 

 

Vyšší zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

středisko vědeckých informací

knihovna

 

150 00 Praha 5, Duškova 7

293 01  Mladá Boleslav, B. Němcové 482

 

tel. 257 317 738, fax: 257 316 787

tel. 326 327 144

 

<vzspraha5@mbox.vol.cz>

<szs-mb@dragon.cz>

 

vedoucí: PhDr. Irena Lišková

vedoucí: Stanislava Pavlíčková

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

knihovna

 

100 96  Praha 10, Ruská 91

397 11  Písek, tř. Národní svobody 420

 

tel. 271 737 866/117

tel. 382 801 411, fax: 382 801 410

 

<szs.ruska@volny.cz>

<sekret@szs-pi.cz>

 

vedoucí: Věra Eiseltová

vedoucí: Jaromíra Pálková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

žákovská a učitelská knihovna

 

261 01  Příbram, Jiráskovy sady 113

390 41 Tábor, Mostecká 1912

 

tel. 318 623 231

tel. a fax: 381 252 514

 

<szs@szs.pb.cz>

<szs_tabor@volny.cz>

 

vedoucí: H. Minaříková

vedoucí: Alena Zákostecká

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

knihovna

 

256 80  Benešov, Máchova 400

377 01  Jindřichův Hradec, Klášterská 77

 

tel. 317 722 571

tel. 384 361 785

 

<szsbn@atlas.cz>

vedoucí: Mgr. Naděžda  Kalábová

 

vedoucí: Jana Malá

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

knihovna

 

knihovna

430 01  Chomutov, Palackého 3

 

272 00 Kladno, Havířská 1141

tel. 474 629 921

 

tel. 312 623 123

<szscv@cvnet.cz>

 

<chvojkova@svzskladno.cz>

vedoucí: Irena Künzlová

 

vedoucí: Mgr. Iva Chvojková

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

knihovna

 

knihovna

541 01  Trutnov, Procházkova 303

 

460 31 Liberec 2, Kostelní 9

tel. 499 840 092

 

tel. 482 710 016, fax: 485 100 750

<souckova@szstrutnov.cz>

 

<lenka.jahelkova@szsvzslib.hiedu.cz>

vedoucí: Petra Součková

 

vedoucí: Lenka Jahelková

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

odborná knihovna

 

knihovna

591 01 Žďár nad Sázavou, Dvořákova 4

 

415 01 Teplice, Kapelní 2

tel. a fax: 566 623 446

 

tel. 417 530 795, fax: 417 530 830

<blazickova.zdena@szszdar.cz>

 

<szvs-teplice@volny.cz>

vedoucí: Zdeňka Blažíčková

 

vedoucí: Andrea Mutlová

 

 

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ  

 

knihovna

školní knihovna

 

537 01  Chrudim IV, Poděbradova 336

613 00 Brno, Merhautova 15

 

tel. 469 620 415

tel. 545 576 263, fax: 545 574 187

 

<zsdrs@chr.czn.cz>

<macikova@szsmerh.cz>

 

vedoucí: Daniela Jelínková

vedoucí: Veronika Macíková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Vyšší zdravotnická škola J. Podsedníka

 

učitelská a žákovská knihovna

knihovna

 

580 01 Havlíčkův Brod, Masarykova 2033

602 00  Brno, Žerotínovo nám. 6

 

tel. a fax: 569 421 656

tel. 542 213 907

 

<knihovna@zdravskol.hbnet.cz>

<knihovna@vzsjp.cz>

 

vedoucí: Jana Zoubková

vedoucí: PhDr. K. Urbánková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

školní knihovna

knihovna

 

500 02 Hradec Králové, Komenského  234

760 01 Zlín, Příluky 372

 

tel. 495 513 605,  fax: 495 513 485

tel. 577 008 122, fax: 577 271 068

 

<zshk@zshk.cz>, <vycit@zshk.cz>

<jana.novakova@szsvzszlin.cz>

 

vedoucí: Mgr. Alena Beránková

vedoucí: Jana Nováková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

ZIS

odborná knihovna

 

531 21  Pardubice, Průmyslová 395

586 01 Jihlava, Husova 54

 

tel. 466 670 410/210

tel. 567 301 235

 

<bulickova@szs.pardubice.cz>

<nhauserova@szs-ji.cz>

 

vedoucí: Hana Bulíčková

vedoucí: Naděžda Hauserová

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

knihovna

 

562 01  Ústí nad Orlicí, Smetanova 838

697 38  Kyjov, Komenského 46

 

tel. 465 521 292

tel. 518 612 236, fax: 518 612 280

 

<szsuo@szsuo.cz>

<szskyjov@centrum.cz>

 

vedoucí: Ivana Šparlinková

vedoucí: Petra Kolmanová

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

knihovna

knihovna

 

682 02  Vyškov, nám. Svobody 50

772 00  Olomouc, E. Pöttingova 2

 

tel. 517 350 641

tel. 585 704 158

 

<zdravskola@vy.gin.cz>

vedoucí: Petra Bušinová

 

vedoucí: Mgr. Ludmila Moučková

 

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

odborná knihovna

knihovna

 

767 26 Kroměříž, Albertova 4261

674 01  Třebíč, Hasskova 15

 

tel. 573 339 576, fax: 573 338 353

tel. 568 841 066

 

<miksikova@szskm.cz>

<info@szstrebic.cz>

 

vedoucí: Ivana Mikšíková

vedoucí: Kateřina Čermáková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola

 

středisko vědeckých informací

knihovna

 

669 33 Znojmo, Jana Palacha 8

753 30  Hranice, Studentská 1095

 

tel. 515 224 547, fax: 515 225 307

tel. 581 601 792

 

<szs.znojmo@zn.orgman.cz>

<szs@szs.hranet.cz>

 

vedoucí: Bohumila Bulínová

vedoucí: Mgr. Marie Nezhybová

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

knihovna

 

787 01  Šumperk, Kladská 2

733 01  Karviná, K. H. Borovského 2315

 

tel. 583 213 308

tel. 596 311 774

 

<szs.sumperk@worldonline.cz>

<sustkova@sszdra-karvina.cz>

 

vedoucí: Mgr. Alena Vodná

vedoucí: Šustková

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

učitelská knihovna

 

794 01  Krnov, Husovo nám. 1

741 01 Nový Jičín, Divadelní 4

 

tel. 554 715 442

tel. a fax: 556 705 960

 

<holubova@szskrnov.cz>

<csengeova@seznam.cz>

 

vedoucí: Mgr. Věra Holubová

vedoucí: Mgr. Karla Csengeová

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

 

knihovna

odborná knihovna

 

738 01  Frýdek-Místek, Na Půstkách 68

746 21 Opava, Dvořákovy sady 2

 

tel. 558 630 019

tel. 553 712 313, fax: 553 713 165

 

<zdrskola@applet.cz>

<knihovna2@zdrav-sk.opava.cz>

 

vedoucí: Martina Kuřecová

vedoucí: Mgr. Šárka Húšťavová

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

 

 

knihovna

 

 

703 00  Ostrava, Jeremenkova 2

 

 

tel. 596 614 039

 

 

vedoucí: Bednářová

 

 

 

 

 

 

 

L é k a ř s k é    f a k u l t y

 

 

1. lékařská fakulta UK Praha -                                    

Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

 

viz Všeobecná fakultní nemocnice                               

ústřední knihovna                                        

 

      Praha 2                                                                            

662 43 Brno, Komenského nám. 2

 

 

tel. 542 126 230, fax: 542 126 620

 

 

 

 

 

2. lékařská fakulta UK Praha -                                     

<fzajicek@med.muni.cz>

 

viz Fakultní nemocnice Motol                                         

vedoucí: PhDr. František Zajíček

 

     Praha 5                                                                       

 

 

Lékařská fakulta Palackého univerzity

 

 

 

 

3. lékařská fakulta UK Praha                                       

viz Fakultní nemocnice

 

středisko vědeckých informací                                        

      Olomouc

 

100 00 Praha 10, Ruská 87                                            

 

 

tel. 267 102 547, fax: 267 102 519                                                            

Farmaceutická fakulta UK

 

<martina.habova@lf3.cuni.cz>

středisko věd. a knihovnických informací

 

 

 

 

 

vedoucí: PhDr. Martina Hábová                                     

500 05 Hradec Králové, Heyrovského 1203

 

 

tel. 495 067 420, fax: 495 210 002

 

 

 

 

 

Lékařská fakulta UK Plzeň

<pirnero@faf.cuni.cz>

 

 

 

 

 

viz Fakultní nemocnice Plzeň

vedoucí: Ing. Jarmila Pirnerová  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lékařská fakulta UK Hradec Králové

 

 

 

 

 

 

viz Fakultní nemocnice, Hradec Králové

 

 

 

 

 

 

 

 

Z á c h r a n n á    s l u ž b a

 

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy

středisko vědeckých informací

101 00  Praha 10, Korunní 98

tel. 222 070 369, fax: 222 070 379

<jirina.karabcova@zzshmp.cz>

vedoucí: PhDr. Jiřina Karabcová

 

 

N e m o c n i c e

 

 

Nemocnice Rudolfa a Stefanie

Nemocnice s poliklinikou

 

lékařská knihovna

lékařská knihovna

 

256 30  Benešov u Prahy, Máchova 400

276 01 Mělník, Pražská 528

 

tel. 317 756 447

tel. 315 639 108

 

vedoucí: Jana Fraňková

<knihovna@nspmelnik.cz>

 

 

vedoucí: Dana Šimralová

 

 

Nemocnice s poliklinikami

SZZ – Klaudiánova nemocnice

 

knihovna

SVI – lékařská knihovna

 

261 01  Příbram I, U nemocnice 84

293 50 Mladá Boleslav, Palackého 331

 

tel. 318 641 234

tel. 326 442 070

 

<ostknih@nemocnice.pribram.cz>

<knihovna@szzmb.cz>

 

vedoucí: Jana Holá

vedoucí: Libuše Čechlovská

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikami

Nemocnice a SZZ

 

knihovna

středisko vědeckých informací

 

261 95  Příbram V, Zdaboř

288 02 Nymburk, Boleslavská 425

 

tel. 318 654 113

tel. 325 505 291

 

vedoucí: Mgr. Marie Žižková

vedoucí: Alena Waltersteinová

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice s poliklinikami

 

lékařská knihovna

SVI – lékařská knihovna

 

268 31  Hořovice, K nemocnici 1106

269 01 Rakovník, Dukelských hrdinů 200

 

tel. 311 542 320

tel. 313 525 276

 

<sustrova@nemhoro.cz>

vedoucí: Ivana Doležalová

 

vedoucí: Lenka Šustrová

 

 

 

Nemocnice

 

Nemocnice

lékařská knihovna

 

SVI – lékařská knihovna

370 87 České Budějovice, ul. B. Němcové 54

 

272 59 Kladno, Vančurova 1548

tel. 387 872 070,  fax: 387 872 065

 

tel. 312 606 460

<hdvorak@nemcb.cz>

 

vedoucí: Jana Reichlová

vedoucí: PhDr. Helena Dvořáková

 

 

 

 

Nemocnice

MEDIPONT s. r. o. Poliklinika Jih

 

lékařská knihovna

odborná lékařská knihovna

 

280 20 Kolín III, Žižkova 146

371 01  České Budějovice, Matice školské 17

 

tel. 321 756 587

tel. 387 730 299

 

<lk.nemocnicekolin@centrum.cz>

vedoucí: Květoslava Šímová

 

vedoucí: Dagmar Křídlová

 

 

 

Nemocnice

 

Nemocnice

středisko vědeckých informací

 

středisko vědeckých informací

350 11  Cheb, K nemocnici 17

 

381 27 Český Krumlov,  Nad nemocnicí 153

tel. 354 405 239

 

tel. 380 761 390

<Z.Gizela@seznam.cz>

 

vedoucí: Miroslava Babidoričová

vedoucí: Gizela Zahrlová

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

 

středisko vědeckých informací

Okresní lékařská knihovna

 

377 38 Jindřichův Hradec,  U nemocnice 380

360 66 Karlovy Vary, Bezručova 8

 

tel. 384 376 494

tel. 353 115 126

 

<hanzlikova@hospitaljh.cz>

vedoucí: Jaroslava Johanidesová

 

vedoucí: MUDr. Ludmila Hanzlíková

 

 

 

Nemocnice

 

Nemocnice

 

středisko vědeckých informací

středisko vědeckých informací

 

397 23 Písek, Čapkova 589

356 01  Sokolov, Slovenská 35/545

 

tel. 382 772 094

tel. 352 307 373, fax: 352 603 090

 

E-mail: hejlova@nemopisek.cz

<skorniil@nemosok.cz>

 

Vedoucí: Mgr. Marie Hejlová

vedoucí: Ilona Škorničková

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice s poliklinikou

 

středisko vědeckých informací

lékařská knihovna

 

386 29 Strakonice, Radomyšlská 336

339 38 Klatovy, Plzeňská 569

 

tel. 383 314 441

tel. 376 335 197

 

<Kovarova.R@seznam.cz>

vedoucí: Eva Fleisigová

 

vedoucí: Renata Kovářová

 

 

 

Nemocnice

 

Nemocnice

lékařská knihovna

 

lékařská knihovna

405 99 Děčín II, U nemocnice 1

 

390 03 Tábor, tř. kpt. Jaroše 2000

tel. 412 705 215

 

tel. 381 608 480

E-mail: knihovna@nemdc.cz

 

<Alena.Buzkova@ontab.cz>

vedoucí: Ludmila Hyklová

 

vedoucí: PhDr. Alena Buzková

 

 

 

Masarykova nemocnice

 

Nemocnice

lékařská knihovna

 

lékařská knihovna

401 13 Ústí nad Labem, Sociální péče 3316

 

344 22  Domažlice, U nemocnice 47

tel. a fax: 475 682 050

 

tel. 379 710 240, fax: 379 722 669

<zuzana.vojackova@mnul.cz >

 

vedoucí: Marie Hronková

vedoucí: Mgr. Zuzana Vojáčková

 

 

 

 

Nemocnice

1. Zdravotní Rumburk, a.s.

 

knihovna

Lužická nemocnice

 

393 38 Pelhřimov, Slovanského bratrství 710

lékařská knihovna

 

tel. 565 355 120

408 01 Rumburk, Jiráskova 4

 

<knihovna.onp@worldonline.cz>

tel. 412 332 287

 

vedoucí: Mgr. Eva Nemeškalová

vedoucí: Petra Vybíralová

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

 

lékařská knihovna

lékařská knihovna

 

432 01  Kadaň, Golovinova 1559

460 63 Liberec, Husova 10

 

tel. 474 315 201

tel. 485 101 118, fax: 485 101 119

 

<rihova@nsp.kadan.cz>

<jitka.klimova@nemlib.cz >

 

vedoucí: Jana Říhová

vedoucí: Mgr. Jitka Klímová

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Nemocnice

 

středisko vědeckých informací

středisko vědeckých informací

 

440 37 Louny, Rybalkova 1400

466 60 Jablonec nad Nisou,  Nemocniční 15

 

tel. 415 620 300

tel. 483 345 230

 

<nsp_louny_svi@lounsko.cz>

<stekrova@nemjbc.cz>

 

vedoucí: Jiří Menoušek

vedoucí: Mgr. Jana Štekrová

 

Nemocnice

Krajská nemocnice

 

středisko vědeckých informací

SVI – lékařská knihovna

 

434 64  Most, J. E. Purkyně 270

532 03 Pardubice, Kyjevská 44

 

tel. 478 032 320

tel. 466 011 109

 

<knihovna@nspm.cz>

<knihovna@nem.pce.cz>

 

vedoucí: Jana Osinková

vedoucí: Dana Tlapáková

 

 

 

 

Městská nemocnice

 Nemocnice

 

středisko vědeckých informací

lékařská knihovna

 

412 01  Litoměřice, Žitenická 18

537 27  Chrudim, Václavská 570

 

tel. 416 723 311

tel. 469 653 137

 

<knihovna@nemocnice-lt.cz>

vedoucí: Karla Bohunická

 

vedoucí: Vladimíra Holubová

 

 

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou

 Masarykova městská nemocnice

 

 

ústavní  knihovna

odborná knihovna

 

 

513 31  Semily, 3. května 421

514 01  Jilemnice, Metyšova 465

 

 

tel. 481 661 409

tel. 481 551 399

 

 

vedoucí: Jitka Brůnová 

<maria.zaciosova@nemjil.cz>

 

 

 

vedoucí: Maria Zaciosová

 

 

Nemocnice

 

 

 

středisko vědeckých informací

Nemocnice

 

 

568 25 Svitavy, Kollárova 7

lékařská knihovna

 

 

tel. 461 569 407

678 31 Blansko, Sadová 33

 

 

E-mail: knihovna@nemsy.cz

tel. 516 488 156, fax: 516 417 641

 

 

vedoucí: Hana Jurková

vedoucí: Jitka Ševčíková

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

 

 

odborná knihovna

lékařská knihovna

 

 

580 22 Havlíčkův Brod, Husova 2120

697 33 Kyjov, Strážovská 976

 

 

tel. 569 472 301

tel. 518 601 211, fax: 518 614 176

 

 

vedoucí: Věra Langerová

<michaela.patockova@nemkyj.cz >

 

 

 

vedoucí: Michaela Patočková

 

 

Nemocnice

 

 

 

lékařská knihovna

IN Boskovice a.s.

 

 

506 43 Jičín, Bolzanova 512

lékařská knihovna

 

 

tel. 493 582 377

680 21 Boskovice, O. Kubína 179

 

 

<lk@nemjc.cz>

tel. 516 491 109

 

 

vedoucí: Jiřina Jarešová

<knihovna@in-boskovice.cz>

 

 

 

vedoucí: Miroslava Libichová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblastní nemocnice

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

 

 

lékařská knihovna

lékařská knihovna

 

 

547 69 Náchod, Purkyňova 446

690 74 Břeclav, U nemocnice 1

 

 

tel. 491 601 295

tel. 519 315 745

 

 

<knihovna@vnn.cz>

E-mail: v.sebestova@seznam.cz

 

 

vedoucí: Zuzana Maurová

vedoucí: Vlasta Šebestová

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice, s.r.o.

 

 

odborná knihovna

lékařská knihovna

 

 

562 18 Ústí nad Orlicí, tř. Čs. armády 1076

691 42  Valtice, Klášterní 4

 

 

tel. 465 710  221

tel. 519 363 169

 

 

<knihovna@uo.hospital.cz>

vedoucí: Vlasta Šebestová

 

 

vedoucí: Miloslava Dvořáková

 

 

 

 

Nemocnice

 

 

Nemocnice s poliklinikou

lékařská knihovna

 

 

lékařská knihovna

592 31 Nové Město na Moravě, Žďárská 610

 

 

664 95 Ivančice, Široká 16

tel. 566 683 603, fax: 566 683 609

 

 

tel. 546 451 251-5/258, fax: 546 451 533

<jarkratochvilova@seznam.cz>

 

 

<blovska@nspiv.cz>

vedoucí: Jaroslava Kratochvílová

 

 

vedoucí: Jana Blovská

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou 

 

 

Nemocnice sv. Zdislavy

lékařská  knihovna

 

 

knihovna

741 11 Nový Jičín, K nemocnici 76-78

 

 

594 01  Velké Meziříčí, Mostiště

tel. 556 773 315, fax: 556 773 264

 

 

tel. 566 522 451

<irejas@quick.cz >

 

 

vedoucí: Věra Jašková

vedoucí: Irena Jašíková

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

 

 

Lékařská knihovna

odborná knihovna

 

 

669 02 Znojmo, Janského 11

767 55 Kroměříž, Havlíčkova 660

 

 

tel. 515 215 559

tel. 573 322 221

 

 

vedoucí: Eva Čadová

<lk-km@volny.cz>

 

 

 

vedoucí: Vanda Netopilová

 

 

Nemocnice

 

 

 

lékařská knihovna

Nemocnice s poliklinikou

 

 

586 33 Jihlava, Vrchlického 59

SVI – odborná knihovna

 

 

tel. 567 157 591

734 12 Karviná 4, Vydmuchov 399

 

 

< iveta.dobrovolna@nemji.cz>

tel. 596 383 546

 

 

vedoucí: Iveta Dobrovolná

<meso@rkka.cz>

 

 

 

vedoucí: Jaroslava Švecová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

 

 

lékařská knihovna – SVI

lékařská  knihovna

 

 

674 35 Třebíč, Purkyňovo nám. 2

797 36 Prostějov, Lidická 86

 

 

tel. 568 809 402

tel. 582 315 754

 

 

<milada.vesela@nem-tr.cz>

<lekarska.knihovna@nempv.cz>

 

 

vedoucí: Milada Veselá

vedoucí: Olga Špičáková

 

 

 

 

 

 

Městská nemocnice

Baťova nemocnice

 

 

knihovna

středisko vědeckých informací

 

 

693 01  Hustopeče,  Brněnská 41

762 75 Zlín, Havlíčkovo nábřeží 600

 

 

tel. 519 407 301

tel. 577 552 607

 

 

E-mail: info@nemocnicehustopece.cz

<sindlerova@bnzlin.cz>

 

 

vedoucí: Ludmila Gálová

vedoucí: Mgr. Jindřiška Šindlerová

 

 

 

 

 

 

Nemocnice TGM

Nemocnice s poliklinikou

 

 

ústavní knihovna

lékařská knihovna

 

 

695 26  Hodonín, Purkyňova 11

751 52 Přerov, Dvořákova 75

 

 

tel. 518 306 111

tel. a fax: 581 204 431

 

 

<nemho@nemho.cz>

<cechakova@nempr.cz>

 

 

vedoucí: Dana Blablová

vedoucí: Eva Čecháková

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice s poliklinikou

 

 

lékařská knihovna

SVI – lékařská knihovna

 

 

682 17 Vyškov, Purkyňova 36

686 68 Uherské Hradiště, Purkyňova 365

 

 

tel. 517 315 121

tel. 572 529 220

 

 

<nohejlova@nemvy.cz>

<cilecekm@nspuh.cz>

 

 

vedoucí: Jana Nohejlová

vedoucí: Miluše Cilečková

 

 

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Nemocnice

 

 

lékařská knihovna

knihovna

 

 

736 39 Havířov, Dělnická 24

755 32 Vsetín, Nemocniční 955

 

 

tel. 596 491 722

tel. 571 490 118

 

 

vedoucí: Marta Jurčíková

<milenag@nemocnice-vs.cz>

 

 

 

vedoucí: Milena Grenarová

 

 

Městská nemocnice

 

 

 

lékařská knihovna

Nemocnice s poliklinikou

 

 

757 42  Valašské Meziříčí, U nemocnice 980

odborná  knihovna

 

 

tel. 571 758 131

tel. 596 383 215

 

 

<Jarmila.vesela@valmez.cz>

735 26 Orlová-Lutyně, Masarykova 900

 

 

vedoucí: Jarmila Veselá

<budzinska@post.cz>

 

 

 

vedoucí: Marie Budzinská

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

 

 

 

 

 

 

Státní slezská nemocnice

 

 

lékařská knihovna

OddVI – lékařská knihovna

 

 

738 18 Frýdek-Místek, E. Krásnohorské 321

746 79 Opava, Olomoucká 86

 

 

tel. 558 415 053

tel. 553 766 142

 

 

<krcova@nemfm.cz>

<ovi@nemocnice.opava.cz>

 

 

vedoucí: Dorota Krčová

vedoucí: Barbara Dušková

 

 

 

 

 

 

Sdružené zdravotnické zařízení

Městská nemocnice

 

 

odborná knihovna

lékařská  knihovna

 

 

794 01 Krnov, I. P. Pavlova 9

728 80 Ostrava, Nemocniční 20

 

 

tel. 554 690 102

tel. 596 193 471, fax: 596 618 784

 

 

<knihovna@szzkrnov.iol.cz>

<vlasta.sladkova@mnof.cz>

 

 

vedoucí: Jarmila Sklenská

vedoucí: Vlasta Sládková

 

 

 

 

 

 

Vítkovická nemoc. bl. Marie Antoníny a.s.

 

 

 

referát knihovní služby

Nemocnice s poliklinikou

 

 

703 84 Ostrava 3, Zalužanského 15

odborná lékařská knihovna

 

 

tel. 595 633 093

735 81 Bohumín, Slezská 207

 

 

<alena.ticha@vnbma.cz>

tel. 596 096 330

 

 

vedoucí: PhDr. Alena Tichá

<pechova@nspbohumin.cz >

 

 

 

vedoucí: Monika Pechová

 

 

Karvinská hornická nemocnice a.s.

 

 

 

odborná lékařská knihovna

Nemocnice

 

 

735 06 Karviná, Zakladatelská 975

lékařská knihovna

 

 

tel. 596 380 101, fax: 596 348 631

739 61 Třinec V, Kaštanová 268

 

 

<khn@khn.cz>

tel. 558 309 107

 

 

vedoucí: Anna Barberová

<dagmar.kufova@nemtr.cz>

 

 

 

vedoucí: Dagmar Kufová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    O d b o r n é    l é č e b n é    ú s t a v y

 

Psychiatrická léčebna

ústavní knihovna

767 40 Kroměříž, Havlíčkova 1265

tel. 573 314 404

<krizovab@plkm.cz>

vedoucí: Blanka Křížová

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       K o j e n e c k é    ú s t a v y

 

Kojenecký ústav a DD

knihovna

787 01  Šumperk, E. Beneše 13

tel. 583 214 309

E-mail: kojeneckyustav@quick.cz

vedoucí: MUDr. Ivana Hanselová

 

 

 

 

 

 

                 L á z e ň s k é    l é č e b n y

 

 

 

 

 

 

 

Lázně Aurora, s.r.o.

Lázně, a.s

knihovna

knihovna

379 13  Třeboň, Lázeňská 1001

415 38  Teplice v Čechách, Mlýnská 253

tel. 384 750 780

tel. 417 323 252

<mhajnova@aurora.cz>

vedoucí: Myslíková

vedoucí: Marie Hajnová

 

 

Léčebné lázně, a.s.

Léčebné lázně, a.s.

knihovna

lékařská knihovna

533 41  Lázně Bohdaneč, Masarykovo n. 6

362 51  Jáchymov

tel. 466 860 143

tel. 353 831 384

vedoucí: Hana Lejhancová

vedoucí: Jana Jiránková

 















 

Knihovny, které ukončily svoji činnost

 

Výzkumný ústav zdraví dítěte, Brno – odborná knihovna – ZIS

Hygienická stanice hl. m. Praha – knihovna

Krajská hygienická stanice, České Budějovice – odborná knihovna

Nemocnice, Beroun – knihovna

Nemocnice s ambulantní částí, Kutná Hora – SVI – lékařská knihovna

Nemocnice s poliklinikou, Prachatice – středisko vědeckých informací

Nemocnice s poliklinikou, Rokycany – lékařská knihovna

Nemocnice, Žatec – knihovna

Nemocnice s poliklinikou, Rýmařov – knihovna

Okresní hygienické stanice – knihovny (reorganizace)

KONFERENCE - SEMINÁŘE

 

 

SKIP: Knihovnické konference, semináře, vzdělávací akce

 

Název akce                                            Místo konání           Termín

6. konference španělské sekce ISKO       

Salamanca, Španělsko   

05.- 07.05.2003

Knihovny v Evropském roce osob se zdravotním postižením

Kraj. knih. Vysočiny, Havlíčkův Brod

12.- 14. 5. 2003

INFORUM 2003                              

Albertina i. Praha                   

27.- 29. 5. 2003

CASLIN '03 - Management knihoven

Holenský dvůr, Již. Č.

8. - 12. 6. 2003

LIBER - 32. výroční konference           

Biblioteca nazio,   Řím                    

17. - 21.6.2003

Nordic Baltic EAHIL Workshop *

Oslo, Norsko

26. - 28. 6. 2003

Knihovny současnosti 2003                

Seč u Chrudimi         

16. - 18. 9. 2003

Dostupné na WWW:  <http://www.stk.cz/Akce> 15. 4. 2003.

 * Dostupné na WWW:  <http://www.namhi.org/oslo2003.htm> 15. 4. 2003.

 

 

 

 

Semináře 

Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

červen 2003

 

 

Vyhledávání v licenčních lékařských elektronických časopisech dostupných v České republice

         Určeno pro: uživatele vědeckých lékařských informací. 

         Program: Přehled užívaných licencí elektronických lékařských časopisů. Přístup do jejich plných textů a možnosti připojení k nim prostřednictvím služby NLK Ultraaccess. 

         Vedoucí: PhDr. E. Lesenková 

         Místo konání: Praha 4, Budějovická 15 

         Termín: 15 .5. 2003

Přihlášky na semináře naleznete na adrese: http://www.ipvz.cz/cesky.htm.

         Další informace na tel. 261 092 464