OBSAH

AKTUALITY NLK

Pravidla poskytování MVS z elektronických verzí periodik

Užitečné zdroje na internetové stránce NLK

ZPRÁVY

A. Palčová: Informační středisko Psychiatrického centra Praha

J. Pavlovská: Informační a kongresové centrum Nemocnice na Homolce

D. Zdeňková: SVI a lékařská knihovna Fakultní nemocnice Plzeň

AKREDITACE LÉKAŘSKÝCH KNIHOVEN NA ROK 2001

J.Musil: Zpráva o vyhodnocení přihlášek k akreditaci

Adresář lékařských knihoven akreditovaných na rok 2001

Sumář k Adresáři lékařských knihoven 23

KONFERENCE - SEMINÁŘE

M. Votípková: INFOS 2001 - Kulturní paměť společnosti

R. Římanová: Medsoft 2001

M. Votípková: Školení pro lékařské knihovny v regionech

Automatizace knihovnických procesů, Liberec

Porada vedoucích LK/SVI ve zdravotnictví v Nemocnici Na Homolce

PŘÍLOHA

Aileen Wood: The honoured guest

 

 

AKTUALITY NLK

Pravidla poskytování meziknihovní výpůjční služby z elektronických verzí periodik

Pracovní materiál pro potřeby oddělení služeb čtenářům NLK

Elektronické verze článků z odborných periodik jsou již několik let plnohodnotným informačním zdrojem sítě Internetu. V praxi NLK se přístup k těmto verzím periodik poprvé objevuje jako bonus v kombinaci s tištěnou verzí v rámci předplatného. V této době nebylo nutné zjišťovat podmínky MVS, žádosti o meziknihovní reprografickou výpůjční službu byly vyřizovány z tištěných předloh. Situace se dramaticky změnila v roce 2000. Fulltextové verze periodik pro uživatele přestaly být jen alternativou tradičního časopisu, ale díky konsorciálním přístupům a celoplošným licencím (projekt EIFL Direct, SPRINGER-LINK, Science Direct a ProQuest, Web of Science, OVID) se fond NLK rozšířil o přístup ke zhruba 1500 biomedicínským titulům elektronických periodik často v ČR dříve nedostupným. Mimoto se rozšířil přístup k titulům z mnoha dalších oblastí společenského poznání, ale v souladu se svou gescí vyřizuje NLK požadavky pouze z biomedicíny. Tato skutečnost vyvolala v NLK mnoho aktivit (např. katalogizaci elektronických verzí periodik, zjišťování dostupnosti v rámci licencí v síti zdravotnických knihoven). Samostatnou problematikou zůstává snaha o možnost poskytování kopií článků z těchto zdrojů v rámci meziknihovní reprografické služby při dodržení všech podmínek práva autorského i specifik jednotlivých licencí.

Přehled současných pravidel (rychlý technologický vývoj v oblasti elektronického publikování a nakladatelská politika jednotlivých distributorů se projevují i častými změnami v licenčních pravidlech užívání) pro tuto oblast v Národní lékařské knihovně je vystaven na internetové stránce NLK http://www.nlk.cz/czech/obecne/online_MVS.htm.

Požadavky na stažení článků (předání v elektronické podobě) se vyřizují pouze pro kolektivní uživatele. Základním požadavkem je, že z  poskytování kopií jsou vyloučeny komerční organizace a jejich knihovny.

Individuální žadatel se musí na NLK vždy obracet prostřednictvím knihovny akademické nebo jiné nekomerční instituce. Individuální žadatel musí oprávnění k požadavku dokladovat např. dlouhodobou objednávkou meziknihovní reprografické služby od  organizace, která je jeho zaměstnavatelem. Zpřístupněný soupis je externím uživatelům určen pouze k informativním účelům a obsahuje údaje platné k 14. květnu 2001.

R.Ř.

Užitečné zdroje na internetové stránce NLK

Multimediální projekty na stránkách 2. LF UK- www.lf2.cuni.cz/projekty/

Na stránkách 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol v Praze jsou v kapitole “WWW projekty a prezentace, Internet v Motole” vystaveny a volně přístupny (zjišťováno 9. 5. 2001) dva plnotextové výukové texty: “Multimediální učebnice DNA diagnostiky” autorského kolektivu pod vedením Richarda Průši a “Akutní hypoxické plicní vazokonstrikce” autora Václava Hapky.

Z příspěvků přednesených na konferenci MEDSOFT vyplývá, že vědečtí pracovníci působící na tomto pracovišti jsou též autory další výukové pomůcky “Multimediální atlas pediatrické radiodiagnostiky”. Ta však prozatím není vystavena k volnému přístupu.

Medicínské sloupky v časopise Ikaros - http://ikaros.ff.cuni.cz/

Český elektronický časopis Ikaros určený knihovníkům a informačním pracovníkům, který z původně studentského počinu přerostl k prestižnímu odbornému titulu, uveřejňuje již od ledna 2001 pravidelné sloupky věnované lékařskému knihovnictví. Jejich autorkou je Mgr. Adéla Baková z IKEM Praha. Citace jednotlivých uveřejněných článků uvádím za touto zprávou. Časopis vychází jednou měsíčně, lze jej tedy sledovat v této periodicitě a archivy všech dosud vyšlých čísel jsou stále plně přístupné. Prvních pět pokračování seriálu dává tušit skvělou příležitost pro všechny pracovníky zdravotnických knihoven a informačních středisek získat kvalitní přehled o současné nabídce základních on-line zdrojů, který je nutný pro kvalitní rešeršní strategii v síti Internet.

BAKOVÁ, Adéla. Medicína a informace v digitálním věku. Ikaros [online]. 2001, č. 1 [cit. 2001-01-02]. Dostupný na WWW: <http://ikaros.ff.cuni.cz/2001/c01/med.htm>. ISSN 1212-5075.

BAKOVÁ, Adéla. E-prints v medicíně. Ikaros [online]. 2001, č. 3 [cit. 2001-03-01]. Dostupný na WWW: <http://ikaros.ff.cuni.cz/2001/c03/med.htm>. ISSN 1212-5075.

BAKOVÁ, Adéla. Česká lékařská literatura na WWW. Ikaros [online]. 2001, č. 4 [cit. 2001-04-01]. Dostupný na WWW: <http://ikaros.ff.cuni.cz/2001/c04/med.htm>. ISSN 1212-5075.

BAKOVÁ, Adéla. Specializované vyhledávací nástroje pro obor medicína. Ikaros [online]. 2001, č. 5 cit. 2001-05-01. Dostupný na WWW: <http://ikaros.ff.cuni.cz/2001/c05/med.htm>. ISSN 1212-5075.

ZPRÁVY

Informační středisko Psychiatrického centra Praha

PhDr. Alena Palčová

Psychiatrické centrum, Praha

Psychiatrické centrum Praha (PCP, dříve Výzkumný ústav psychiatrický) bylo založeno v roce 1961. V letošním roce si tedy připomíná 40. výročí svého vzniku. Jako jedna z prvních organizačních jednotek ústavu byla založena "na zelené louce" i odborná knihovna, která se tehdy pod vedením dr. ing. L. Skřivánka ujala nejen funkcí klasické odborné knihovny vědecko-výzkumného ústavu, ale začala se "starat" i o psychiatry "v terénu" především vydáváním ediční řady "Zprávy", kde byly vydávány seznamy přírůstků, bibliografie, závěrečné zprávy výzkumných úkolů, drobnější monografie a příručky a v neposlední řadě i mnohasvazková Psychiatrická encyklopedie prof. Hanzlíčka. V 70. letech se k této ediční řadě připojil informační bulletin "Signály z psychiatrie".

Na počátku 80. let (v roce 1982) byla v rámci budování odvětvového systému VTEI ve zdravotnictví pověřena knihovna VÚPs funkcí oborového informačního střediska pro psychiatrii s celostátní působností. Dlužno dodat, že v době vzniku a vlastně po celou dobu existence odvětvového systému to bylo jediné oborové informační středisko pro klinický obor
v našem rezortu. Po roce 1989 pozbylo informační středisko v názvu přívlastek "oborové", nicméně řadu funkcí, které tento přívlastek naplňovaly, si ponechalo, a tak dodnes jsou jeho uživateli nejen pracovníci PCP, ale do
určité míry i všichni psychiatři ČR.

Informační středisko (IS) zajišťuje veškeré knihovnické, informační, rešeršní, bibliografické, reprografické, ediční a vydavatelské činnosti a DTP. Základem činnosti je odborná knihovna. Její funkce a úkoly se neliší od knihoven jiných pracovišť. Poskytuje klasické knihovnicko-informační služby. K automatizovanému zpracování katalogu byl vybrán systém Rapid Library. V současné době připravujeme vystavení katalogu monografií a časopisů na naše webové stránky. Ze 14 titulů zahraničních časopisů odebíraných v současné době je 5 unikátních, dalších 5 kromě naší knihovny odebírá pouze 1 další knihovna v ČR.

Pro rešeršní služby jsou k dispozici on-line veškeré databáze získané v rámci národních licencí a Univerzity Karlovy, neboť PCP je ve své funkci Psychiatrické kliniky 3. LF UK i pracovištěm UK. K bibliografickým aktivitám patří zpracovávání publikační aktivity pracovníků PCP. Pro tuto činnost byl zakoupen program OBDPRO umožňující bezproblémový export pro RIV, propojení na databázi řešených projektů a vystavení na webovských stránkách. Kromě toho plánujeme použít tento program i pro automatizaci zpracování Bibliografie české psychiatrie, dosud zpracovávané ručně (v tištěné formě vyšly 4 svazky, zahrnující pětiletá období z let 1966–1985).

K informačním činnostem řadíme i vedení a pravidelné vydávání aktualizovaného adresáře psychiatrů ČR. Tato činnost je v souladu se zákonem o ochraně osobních údajů. K automatizovanému zpracování používáme systém Rapid Library v určité modifikaci pro zpracování biografických dat. Širokým potřebám pedagogických a publikačních aktivit pracovníků PCP slouží rozsáhlé repro- a grafické služby IS. DTP pracoviště zpracovává automatizované prezentace, diapozitivy, připravuje postery a vývěsky a vytváří webové stránky PCP. Kromě toho jsou zde pro tisk připravovány i publikace vydávané IS.

Velmi dlouhou a bohatou tradici má v IS vydavatelská činnost. Již zmíněná edice "Zprávy" čítá nyní již více než 150 titulů, řada knih a brožur byla vydána i mimo tuto řadu. Některé tituly vycházejí paralelně v tištěné podobě i na CD-ROM. Kromě monografií, příruček a více méně pravidelných zpráv o činnosti PCP vydáváme i periodikum "Signály z psychiatrie", které jsme po několikaleté přestávce obnovili před 16 lety jako informační bulletin IS PCP. Jeho náplň se několikrát změnila. Před několika lety se ustálila na formě obsahového periodika, přinášejícího přehled obsahů (s abstrakty) nejdůležitějších a zároveň nejžádanějších titulů zahraničních časopisů z oboru. Jejich výběr byl dán výsledky opakovaných průzkumů potřeb a požadavků mezi všemi psychiatry ČR. I tento obsah již vzhledem k rozšiřující se dostupnosti plných textů mnohých titulů na Internetu téměř ztratil na aktuálnosti. Proto jsme v souvislosti s aktualizací adresáře psychiatrů připravili novou anketu o žádoucích změnách náplně a podoby tohoto periodika. Výsledky budeme zpracovávat v nejbližší době a "Signály" podle nich od nového ročníku upravíme.

Nedílnou součástí naší práce je i propagace. O našich službách a činnostech informujeme jednak v Signálech z psychiatrie, jednak na webových stránkách PCP (www.pcp.lf3.cuni.cz), jednak zprávách o činnosti PCP, vydávaných v knižní podobě. Mimo to se pravidelně účastníme minimálně 2x ročně nejvýznamnějších psychiatrických kongresů v ČR, kde v samostatném stánku nabízíme nejen vlastní publikace, ale i naše informační služby.

Informační a kongresové centrum Nemocnice Na Homolce

PhDr. Jaroslava Pavlovská

Nemocnice Na Homolce, Praha

Na úvod jen krátké vysvětlení proč právě tento název. V druhé polovině roku 1989 byla dostavěna a otevřena Nemocnice Na Homolce v Praze 5. V roce 1991 vzniklo Kongresové centrum (v rámci nemocnice vybudován kongresový sál s přilehlými prostorami), které bylo přiřazeno ke Středisku vědeckých informací v nemocnici, takže vznikl komplex Informační a kongresové centrum, ve kterém je začleněno:

- informační centrum (SVI),

- laboratoř lékařské fotografie,

- reprografie,

- kongresové centrum.

Pracuje zde 9 pracovníků různého zaměření ( knihovnice, ing., absolvent FAMU).

Informační centrum

Knižní fond je budován tak, aby zabezpečil rychlé a nejúplnější druhy informací pro zajištění potřeb, které nemocnice poskytuje:

- regionální dominantní postavení neurochirurgie,

- národní postavení cévní chirurgie,

- evropský rozsah a kvalita léčby poruch srdečního rytmu,

- kompletní zobrazovací technika.

Nemocnice Na Homolce má prioritu v pracovištích. Gama nůž (jediné pracoviště v ČR, ale i v celém východním bloku) a od listopadu 1999 nové pracoviště pozitronové emisní tomografie – PET (ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež). PET centrum slouží pacientům z celé České republiky. Tato pracoviště jsou finančně náročná pro zajišťování literaturou (velmi nákladné tituly časopisů). Fond obsahuje 18 600 knihovních jednotek, 217 titulů časopisů, 50 zahraničních titulů. Některé z těchto titulů – hlavně v oblasti neurologie a neurochirurgie – odebírá v ČR jen NNH.

Je registrováno 830 uživatelů – interních i externích. V rámci meziknihovní výpůjční služby spolupracujeme s 50 knihovnami v ČR. Zajišťujeme komplexní knihovnické služby Nemocnici v Hořovicích, rovněž tak poskytujeme tento servis Hygienické stanici hl. m. Prahy.

V roce 2001 byla uzavřena dohoda s 3. LF UK Praha o “Spolupráci v oblasti vzdělávání”. NNH se bude podílet na výuce studentů lékařství i bakalářských oborů 3. LF UK Praha. Z toho plynou další úkoly pro knihovnu NNH.

Služby informačního centra

Elektronický katalog knižního a časopiseckého fondu v knihovnickém systému Kp-sys, záznamy jsou od roku 1995, od roku 2001 www-katalog, vyhledávání katalogizačních záznamů v síti Intranet a Internet.

Referenční služby

- informace o přírůstcích knihovního fondu,

- zjišťování a informace o dostupnosti informačních pramenů vlastních a v rámci obsahového zaměření i v České republice a zahraničí (www přístup do katalogů ostatních knihoven),

- soupis periodik, která docházejí do SVI v běžném roce.

Rešerše

Zpracování průběžných a retrospektivních rešerší probíhá ve 3 rešeršních systémech ProQuest 5000, EIFL Direct, OVID. Každý z těchto systémů obsahuje několik databází. Rešerše jsou jak z vlastních bibliografických bází, tak zprostředkované z dalších databází dostupných v ČR.

Provozní doba studovny a knihovny: PO – PÁ 7,30 – 16,00 hod.

Speciální služby

- počítačové zpracování prezentací jak statických – diapozitivy (máme přímý výstup na zařízení firmy Polaroid), tak i animovaných se zvukovým doprovodem v programech PowerPoint, CorelDraw, Microsoft Photo Editor,

- uložení dat na diskety a CD ROM nebo tisk na barevné tiskárně (postery),

- skenování barevných fotografií, obrázků a diapozitivů (tyto služby zajišťujeme i pro uživatele z jiných nemocnic za finanční úhradu),

- doplňující dokumentace přednáškové činnosti zpracovaná fotografem,

- evidence publikační činnosti zaměstnanců naší nemocnice a zpracování pro potřeby MZ ČR,

- připravujeme a vytváříme intranetovou verzi “Kalendária” pro NNH, které vydáváme každý měsíc pro celou nemocnici i v tištěné verzi.

Zpracovali jsme nový “Knihovní řád”, který byl publikován v “Kalendáriu”.

Reprografické služby pracoviště slouží celé nemocnici.

Laboratoř lékařské fotografie

- fotodokumentace pacientů,

- fotodokumentace léčebných postupů,

- fotografie zdravotnické techniky a pomůcek,

- fotografické podklady pro publikační činnost,

- výuku, přednášky pro kongresy v ČR i v zahraničí.

Překlady

- překlady odborných textů, korespondence a jiných materiálů do světových jazyků,

- překlady ze světových jazyků do češtiny,

- archivace překladů.

Organizace jazykových kurzů pro zaměstnance nemocnice

Kongresové centrum zajišťuje kompletní přípravu a organizaci kongresů, sympozií, konferencí, firemních prezentací, odborných seminářů a tiskových konferencí. Audiovizuální technika k dispozici.

Středisko vědeckých informací a Lékařská knihovna Fakultní nemocnice v Plzni

PhDr. Dana Zdeňková

Fakultní nemocnice, Plzeň

Knihovna Lékařské fakulty v Plzni byla založena v roce 1952. Roku 1966 se na smluvním základě stala integrovaným informačním pracovištěm pro lékařskou fakultu a fakultní nemocnici. Toto uspořádání se ukázalo být šťastným krokem, neboť umožnilo vícezdrojové financování střediska.

V současné době zajišťujeme informační podporu vědeckých, pedagogických a léčebných aktivit našich uživatelů. Situace je poněkud komplikovaná tím, že fakultní nemocnice je rozdělena do dvou areálů na opačných koncích města a teoretická pracoviště se nacházejí v lokalitě třetí. Důsledkem je to, že máme 55 dílčích knihoven, v jejichž fondech jsou starší i nejnovější monografie týkající se daných oborů a částečně i periodika. V areálu s největším počtem lékařů jsme vybudovali studovnu se třemi počítači vybavenými pro práci s multimédii a fondem časopisů soustředěným z dílčích knihoven. Tituly jsou určeny k prezenčnímu studiu a v případě zájmu je možné z nich pořídit kopii. Problémy vznikající tímto uspořádáním stále více řeší moderní zdroje informací dostupné přes Internet.

Personál knihovny tvoří 10 pracovníků. Odborné knihovnické vzdělání má 6 z nich. Snažíme se o to, aby se jejich kvalifikace zvyšovala. Účastní se školení v práci s T Series i dalších odborných a vzdělávacích akcí.

Knihy i periodika jsou centrálně nakupovány a jednotně zpracovávány v automatizovaném knihovním systému T Series, který je v knihovně od roku 1994. Prvními moduly byla akvizice a katalog. Roku 1995 byl automatizován výpůjční protokol a v roce 1996 správa seriálů. Akviziční politika se řídí požadavky klinik při nákupu monografií do dílčích knihoven a doporučeními přednášejících při doplňování fondu učebnic. Do centrální knihovny nakupujeme českou produkci lékařských monografií. Celkem máme ve fondu kolem 107 000 jednotek. V roce 2000 docházelo 105 titulů českých a 105 titulů zahraničních časopisů.

Zajišťujeme klasickou výpůjční službu (21 330 výpůjček ročně). Vzhledem k prostorovým omezením máme pouze velmi malý volný výběr. Pro meziknihovní výpůjční službu jsme v roce 2000 zakoupili  systém MEVYS. Vyřídili jsme 1600 požadavků jiných knihoven a 3019 žádostí našich uživatelů. V minulém roce zpracovalo středisko 192 rešerší. V práci s databázemi školíme uživatele spíše individuálně. Ředitelka střediska se podílí na postgraduální výuce doktorandů.

Značně využívána je studovna vybavená 8 počítači. Jejich uživatelé mají přístup k databázím (EIFL Direct, Proquest/PCI, MEOS, Science Direct, Springer-Link, Web of Science, Current Contents Life Sciences a Clinical Practice). Dostupná je i Metaknihovna (http://www.metaknihovna.cz). Je to distribuovaný systém, který našim uživatelům nabízí přístup k široké škále informačních zdrojů a je vlastně jakousi čítárnou s nepřetržitým provozem. Ve studovně jsou také umístěny časopisy a malý příruční fond.

Díky účelovým dotacím MZ ČR jsme v posledním roce posílili výpůjční protokol, získali prostředky na alespoň omezenou cirkulaci periodik knihovnám v regionu a rozšířili počet databází na našem Ultra*Net serveru. V závěrečné fázi je příprava www stránky střediska. Další rozvoj knihovny by měl odpovídat současným trendům v oboru a zároveň potřebám našich uživatelů. Nespočívá rozhodně v přehnaných nákupech knižních fondů, ale v co nejširším zprostředkování elektronických informačních zdrojů, hlavně prostřednictvím konsorcií a spolupráce v síti lékařských knihoven.

AKREDITACE LÉKAŘSKÝCH KNIHOVEN NA ROK 2001

Zpráva o vyhodnocení přihlášek k akreditaci lékařských knihoven do sítě VISZ v roce 2001

Mgr. Jan Musil

Národní lékařská knihovna, Praha

Formulář přihlášky k akreditačnímu řízení do sítě veřejných informačních služeb ve zdravotnictví (VISZ) na rok 2001 spolu s dalšími příslušnými materiály zaslala Národní lékařská knihovna (NLK) všem zdravotnickým zařízením v ČR, která evidují funkční lékařskou knihovnu (LK) či středisko vědeckých informací (SVI) s profesním personálním obsazením. Pro zpětné zaslání přihlášek do NLK byl stanoven termín 5.3.2001.

K tomuto termínu přihlášku k akreditačnímu řízení na rok 2001 podalo 41 resortních organizací a 80 mimoresortních organizací, celkem tedy 121 zdravotnických organizací. K akreditačnímu řízení přihlašovali své LK/SVI ředitelé jednotlivých zdravotnických organizací. Všechny přihlášky k akreditačnímu řízení byly zaslány opětovně, tedy ke zkrácenému řízení, vyjma přihlášky 3. lékařské fakulty UK v Praze, která své středisko vědeckých informací přihlašuje k akreditaci do sítě VISZ poprvé.

Formální kritéria při podání přihlášky k akreditaci na rok 2001 splnilo všech 121 zdravotnických organizací. Všechny organizace zaslaly platnou přihlášku a plně vyplněný formulář “Přehled o stavu a činnosti LK/SVI k 31.12.2000”. Resortní organizace spolu s přihláškou zároveň požádaly o poskytnutí státní dotace vyplněním formuláře “Požadavek finančních prostředků na veřejné informační služby ve zdravotnictví na rok 2001” doplněný zpracovaným projektem o předpokládaném využití přidělené dotace. Resortní organizace, které obdržely finanční prostředky na VISZ v loňském roce, připojily k přihlášce “Závěrečnou zprávu o využití prostředků na VISZ za rok 2000.”

Akreditační řízení přihlášených knihoven a informačních středisek do sítě VISZ proběhlo dne 18.4.2001. Účastníky akreditačního řízení byly vybraní členové konzultační skupiny pro rozvoj regionálních center zdravotnických knihoven v ČR (Reglek). Protože konzultační skupina po prostudování příslušné dokumentace zjistila, že stanovená kritéria k akreditaci do sítě VISZ byla splněna u všech 121 zdravotnických organizací, předložila ministerstvu zdravotnictví ČR návrh, aby uvedené organizace obdržely osvědčení pro akreditaci na rok 2001.

Veškerá dokumentace k výše uvedené problematice je k dispozici v NLK, v oddělení vnější spolupráce a rozvoje.

KONFERENCE - SEMINÁŘE

 

INFOS 2001 – Kulturní paměť společnosti

Slovensko, Stará Lesná 2.4 – 5.4.2001

PhDr. Marie Votípková

Národní lékařská knihovna, Praha

Hlavním tématem letošního INFOS bylo využití moderních informačních technologií pří vytváření kulturní paměti společnosti, tj. informatizace nejen v knihovnách, ale i v archivech, muzeích a galeriích, s možností jejich vzájemné součinnosti v elektronických sítích nejen na národní, ale především mezinárodní úrovni. Zazněla řada příspěvků k problematice zapojení Slovenské republiky do projektů Evropské Unie, zejména do projektů 5. rámcového programu ( projekt CULTIVATE). Tomuto tématu byly věnovány i příspěvky zabývající se budováním historických fondů v kontextu vytváření národní identity, využívaní nových informačních technologií při ochraně a prezentaci kulturního dědictví - tvorba databází výtvarného umění, budování archivních informačních systémů.

Další velká skupina příspěvků byla věnovaná Internetu, hledání nových postupů při získávání informací - web mining – snaha vytěžit nejenom kvanta informací, ale získat kvalitní, validní informace. Sada příspěvků se rovněž věnovala problematice digitálních knihoven, formování identity organizace ve virtuálním prostředí. Jedním z témat byly i souborné katalogy. Zatímco Česká republika prezentovala souborný katalog CASLIN a srovnávala možnosti technických standardů, zejména protokol Z39.50 a protokol XML, na Slovensku se o souborném katalogu zatím jen uvažuje. Jeden ze zahraničních příspěvků byl věnován soubornému katalogu VIRTUA konsorcia VTLS z  Virginie, o tomto systému se pak v kuloárech hovořilo jako o jasném favoritu Slovenské národní knihovny pro vytvoření souborného katalogu slovenských knihoven.

Na letošním INFOS odeznělo celkem 45 příspěvků, řada z nich od zahraničních přednášejících. Českou republiku reprezentovaly především příspěvky pracovníků Národní knihovny, Ministerstva kultury a Masarykovy university. Slovenské příspěvky a příspěvky pozvaných, především amerických přednášejících, byly spíše v rovině metodologické, pokud se hovořilo o projektech, byly na úrovni pilotních projektů. České příspěvky ve většině případů sumarizovaly několikaleté praktické zkušenosti řady informačních projektů, např. Informační zdroje pro výzkum a vývoj, Elektronické informační zdroje v knihovnách České republiky, budování souborného katalogu CASLIN v heterogenním prostředí. Mezi projekty, jejichž řešení bylo zajímavé a bylo již ve stadiu takřka provozním ,patřil bezesporu příspěvek Zuzany Repišové z Ústavu výpočetní techniky Masarykovy university v Brně s názvem Vědecká paměť univerzity elektronicky a on-line, což je elektronické zpřístupňování doktorských disertací v rámci akademického projektu Networked Digital Library of Theses and Dissertation. V kuloárových diskusích pak české příspěvky byly slovenskými zástupci hodnoceny jako velmi inspirativní.

Medsoft 2001

10. – 11. 4. 2001, Olomouc

Radka Římanová

Národní lékařská knihovna, Praha

Mezi pořadateli letošního v pořadí již čtvrtého semináře Medsoft nalezneme Český svaz vědeckotechnických společností, Českou vědeckotechnickou společnost pro aplikovanou kybernetiku a informatiku a ČS ZIVI ČSL JEP. Ministerstvo zdravotnictví zastoupil vedoucí odboru informatiky ing. Radek Papp. V přednášce “Legislativní rámec zdravotnické informatiky” shrnul aktivity MZ ČR v přípravě nových legislativních dokumentů. Jeho druhý příspěvek, “Problematika elektronických karet”, podrobně rozebíral problematiku chystané změny průkazů pojištěnců v systému zdravotního pojištění v ČR. Také příspěvek ing. M. Zámečníka z katedry klinické biochemie IPVZ - “Komunikační datové standardy” - se dotýkal problematiky evidence dat důležitých po komunikaci mezi různými zdravotnickými zařízeními a zdravotními pojišťovnami.

Informace z mezinárodní konference “Telematika ve zdravotnictví ČR a evropské aktivity v oblasti čipových karet ve zdravotnictví”, (Praha, prosinec), přinesl příspěvek ing. Jiřího Ochozky z APROKS, s.r.o. Praha. Rozsáhlý blok věnovaný zdravotnickým informačním zdrojům na Internetu přednesli vědečtí pracovníci Ústavu lékařské informatiky 2. LF UK v Praze, Doc. MUDr. Pavel Kasal, CSc., MUDr. Jitka Feberová, MUDr. Marie Hladíková, MUDr. Theodor Adla, MUDr. Aleš Janda. O obsahu jednotlivých prezentací nejlépe vypovídají jejich názvy: Možnosti objektivního hodnocení zdravotnických internetových zdrojů, Prostředky hodnocení elektronických periodik, Využití citací pro hodnocení internetových zdrojů, Testování skladby zdravotnických webových stránek. Do tohoto bloku byla zařazena i přednáška Mgr. Jany Hercové z NLK Praha “Nové možnosti zpracování a posuzování v oblasti rešeršních dotazů”. Tento blok prezentoval praktické zkušenosti ze zpracovávání konkrétních dotazů v podmínkách jednotlivých elektronických bází dat dostupných v NLK. Zástupce firmy Aip Safe s.r.o. Praha ing. Petr Břicháček představil software Aip Safe jako možnou variantu organizace předávání elektronických dokumentů v systému nemocničních informačních toků.

Ústředním tématem semináře se stala oblast teleedukace distančního vzdělávání s přednáškami “Aktuální systémy pro distanční vzdělávání v medicíně” dr. Jiřího Kofránka, CSc. (Ústav patologické fyziologie 1. FL UK, Praha), “WebCt – zkušenosti s aplikací pro tvorbu kurzu lékařské informatiky" Doc. ing. Karla Květoně, DrSc. (ČVUT, Praha), “Model distanční výuky lékařské informatiky – pilotní studie” MUDr. Jana Naidra (2. LF UK, Praha), “Zavádění informačních systémů do zdravotnických zařízení s využitím online forem výcviku a vzdělávání” Stanislava Zelendy (KDF MFF UK, Praha) a “Některá kritéria využitelnosti a předpoklady úspěchu online forem studia” Zdeny Lustigové (MFF UK, Praha). Téma pak bylo bohatě rozvinuto při večerní besedě všech účastníků semináře.

Druhý den semináře zahájila PhDr. Alena Malečková (ÚVI 1. LF UK a VFN) přednáškou “ Knihovnicko-informační systémy současnosti”. Příspěvek definoval rysy společné všem KIS distribuovaným v ČR v současné době, včetně jejich perspektiv a základních aktualit v oboru lékařského knihovnictví v roce 2001. Jednoznačně nejpozitivnější je podpora programu LI MŠMT ČR, které se dostalo českým veřejným knihovnám pro roky 2000 – 2003. Tento program byl citován ve všech přednesených příspěvcích zástupci odborných knihoven. Přímou vazbu na něj má projekt Medicínské virtuální knihovny (MEDVIK), síťové sdílení informačních zdrojů pro vědu a výzkum, který byl představen ve stejnojmenném příspěvku PhDr. Evou Lesenkovou (IPVZ Praha) a PhDr. Helenou Bouzkovou (NLK, Praha). Informace o nových typech služeb NLK přinesl příspěvek Radky Římanové (NLK, Praha) pod názvem “Elektronické služby Národní lékařské knihovny”.

Doc. MUDR. Štěpán Svačina, CSc. (III. interní klinika 1. LF UK, Praha) se v příspěvku “Možné efekty zveřejňování zdravotnických informací” zamýšlel nad problematikou zpřístupňování dat získaných z  různých informačních toků (např. databáze zdravotnických pojišťoven) k medicínskému výzkumu a k problematice zpřístupňování dat pacientské veřejnosti. Význam nemocničního informačního systému a problematiku praktické aplikace konkrétního software přiblížil RNDr. Rostislav Matera (FnsP Ostrava) v referátu “Zkušenosti z provozu NIS”. Další praktické zkušenosti přinesl projekt “Zajištění komunikace mezi zdravotnickými privátními subjekty a laboratořemi bezpečnou komunikací po nebezpečných sítích”, o kterém informoval ing. Petr Bělík (Stapro s.r.o Zlín). Výhody kvalitní softwarové podpory metodou dolování informací z dat předvedla doc. RNDr. Jana Šarmanová, CSc. (FEI VŠB-TU Ostrava) v prezentaci “Metody a výsledky dolování znalostí z dat o asistované reprodukci”. Zhodnocení kladů i záporů přechodu na nové softwarové prostředí v modulu obrazové dokumentace NIS bylo předneseno MUDr. Petrem Kocnou CSc. (ÚKB VFN a 1. LF UK, Praha) v příspěvku “Integrace digitálního obrazu a videa do NIS MEDA”. S přednáškou pod názvem ”Fuzzy logika jako nástroj k hodnocení činnosti svalově-kosterního systému” pak vystoupila dr. ing. Monika Chalupová (FTVS UK, Praha). V závěru přednesl MUDr. ing. Jan Vejvalka (2. LF UK, Praha) za autorský tým zpracovatelů tři příspěvky, “Mezinárodní klasifikace ošetřovatelské praxe - ICNP”, “Výuková pomůcka pro interní propedeutiku na webu 2. LF UK” a “Multimediální atlas pediatrické radiodiagnostiky”. Znalostní bázi “Kompendium pediatrické auxologie” představil MUDr. Petr Lesný (UK 2 LF, Praha) v příspěvku “Hodnocení auxologických parametrů – program Růst a jeho www portace” a Doc. MUDr. Pavel Kasal, CSc. se prezentoval s příspěvkem k tématu internetových zdrojů “Prostředky hodnocení elektronických periodik”.

Školení pro lékařské knihovny v regionech

PhDr. Marie Votípková

Národní lékařská knihovna, Praha

Dne 26.4. se v knihovně FNsP v Ostravě – Porubě uskutečnil seminář na téma tezaurus MESH a jeho využití při věcném pořádání informací v lékařských knihovnách. Seminář zorganizovala metodička pro lékařské knihovny v Severomoravském kraji paní Helena Ertlová, vedoucí knihovnice FNsP z Ostravy–Poruby. Přednášejícími byly pracovnice Národní lékařské knihovny (Marie Votípková, Jana Hercová, Alena Šímová, Radka Hoffmanová).

Program semináře

1/ RNDr. Alena Šímová: Prezentace tezauru MeSH – CZ, popis výstupů.

2/ Mgr. Radka Hoffmannová: Práce s tezaurem, nácvik vyhledávání v jednotlivých rejstřících tezauru na CD-ROM.

3/ PhDr. Marie Votípková: Zásady indexace a katalogize podle tezauru MeSH.

4/ Mgr. Jana Hercová: Zpracování rešeršních dotazů v databázi BMČ s využitím tezauru MeSH.

Všechny přednášky byly spojené s počítačovou prezentací. Semináře se zúčastnilo 14 knihovnic a jejich zájem o přednesenou tématiku byl obdivuhodný. Opět se potvrdilo heslo, že pokud je snaha a zájem učit se nové věci, tak to jde. Severomoravské knihovnice se snaží využít všech možností, které se jim nabízejí. Jako první projevily zájem o školení v praktických knihovnických dovednostech (UNIMARC a pravidla AACR 2 ve jmenné katalogizaci a následně tezaurus MeSH), dovednosti v oblasti informačních technologií získávají v rámci sítě MOLIN ve Státní vědecké knihovně v Ostravě. Doufám, že školení bylo pro kolegyně ze Severomoravského kraje inspirativní, za pracovnice Národní lékařské knihovny mohu říci, že bylo pro nás potěšením semináře se zúčastnit.

 

Automatizace knihovnických procesů

24. - 25. 4. Liberec

Seminář byl zaměřen na využití informačních technologií v knihovnách na počátku 3. tisíciletí. První ročník, který se konal v roce 1987, se zabýval využitím výpočetní techniky v knihovnách. Po třinácti letech se osmý ročník vrací k podstatě knihovnických (a informačních) procesů, ale v podmínkách nových technologií, které je zásadně ovlivňují a mění.

Program semináře:

R.Ř.

Porada vedoucích LK/SVI ve zdravotnictví v Nemocnici Na Homolce 13. 6. 2001

Národní lékařská knihovna, Reglek a Informační a kongresové centrum Nemocnice Na Homolce srdečně zvou všechny své kolegy a kolegyně na celostátní poradu vedoucích pracovníků lékařských knihoven a informačních středisek ve zdravotnictví.

Porada se uskuteční v Kongresovém sále Nemocnice Na Homolce dne 13. června 2001 (středa) od 10.00 hod. Předpokládané ukončení porady je ve 14.00 hod. Součástí porady bude prezentace vybraných distribučních firem. Všem účastníkům bude poskytnuto občerstvení.

Vybraná témata porady:

Adresa: Nemocnice Na Homolce, 150 30 Praha 5 - Motol, Roentgenova 2

Kontakt: PhDr. Jaroslava Pavlovská, tel. 02/5727 2350,

e-mail: homolka@terminal.cz

Mgr. Jan Musil, tel. 02/2426 6070, e-mail: musil@nlk.cz.

JM

PŘÍLOHA

The honoured guest

Aileen J. Wood

NTPMDE, London

Pí. Aileen J. Wood byla jednou ze zahraničních účastnic (vedle pí. Pirjo Rajakiili z Finska) mezinárodního semináře k přípravě vstupu ČR do Evropské unie, který pod názvem Spolupráce evropských lékařských knihoven byl uspořádán v Praze dne 6.12.2000. Pí. A. J. Wood, pracovnice instituce, která se zabývá celoživotním vzděláváním lékařů a stomatologů (North Thames Postgraduate Medical and Dental Education, London), přednesla na semináři jeden z hlavních referátů na téma “Rozvoj kontinuálního vzdělávání pro odborné pracovníky zdravotnických knihoven ve Velké Británii” (viz LK č. 1/2001, str. 23).

Své bohaté zážitky a dojmy z pobytu v Praze nyní zpracovala písemně a svoji velmi neformální výpověď opublikovala v místním knihovnickém bulletinu pod výše uvedeným názvem. Ve snaze zachovat autenticitu výpovědi pí. A. J. Wood předkládáme její článek v originálním znění ve víře, že žádný vážný zájemce se nenechá odradit tím, že text je cizojazyčný. K porozumění méně známých pojmů lze vedle klasických slovníků využít též internetové databáze: http://slovnik.seznam.cz.

Ve: North Circular. Newsletter of the Library and Information Development Unit. February 2001. Issue 28. Page 14 - 15. (London).