O B S A H

 

AKTUALITY NLK

Léto v Národní lékařské knihovně
L. Cuřínová: Dvě podzimní výstavy Zdravotnického muzea
Průvodce Zdravotnickým muzeem na CD - ROM

ZPRÁVY

E. Lesenková: Lékařská knihovna v týmu nemocnice Náchod
H. Bouzková: Lékařské informační služby v Holandsku
Využívání Internetu v evropských lékařských knihovnách
ČSN Ukazatele výkonnosti knihoven

STATISTICKÉ UKAZATELE VISZ

Přehled akreditovaných lékařských knihoven 1999
Lékařské knihovny - vybrané ukazatele 1995-1998
Počítače v lékařských knihovnách
Knihovnický software v lékařských knihovnách
Internet v lékařských knihovnách
Vzdělání pracovníků lékařských knihoven

KNFERENCE - SEMINÁŘE
M. Votípková - H. Bouzková: Workshop EAHIL '99

 

VZDĚLÁVACÍ AKCE
Pozvánka na semináře NLK a IPVZ - podzim 1999

 

A K T U A L I T Y N L K

 

Léto v Národní lékařské knihovně

Letní období nebylo pro mnohé pracovníky NLK příliš odpočinkové, naopak bylo a stále ještě je spojeno s řadou nepříjemných, ale pro další provoz potřebných aktivit.

Především byla v Sokolské 54 dokončena investičně náročná přístavba osobního výtahu, umístěného na dvorku objektu. Výtah by měl být zprovozněn ve druhé polovině září. Vzhledem ke stavební dispozici domu budou výstupy z výtahu v mezipatrech. Pro vozíčkáře byl proto zakoupen bateriový pásový vozík, umožňující sjet po schodech z mezipatra do poschodí. Tím je umožněn bezbariérový přístup uživatelů v naší hlavní budově.

Během léta zde také probíhá výměna oken v průčelí do dvora, což má postupně za následek znepřístupnění příslušných prostor v jednotlivých patrech. Celá akce bude ukončena počátkem září.

V Lékařském domě v Sokolské 31 byl koncem června přechodně zastaven provoz služeb vzhledem k rozhodnutí majitele objektu o přeměně elektroinstalace v prostorách v 1. a 2. patře. To zaručí bezproblémový provoz zdejší počítačové techniky a kopírek. Věříme, že termíny pro znovuotevření studovny (25. srpna) a výpůjčního protokolu časopisů (5. září) budou ještě zkráceny.

Krátkodobé omezení přístupu ke katalogům na WWW stránkách NLK počátkem srpna souviselo s implementací vyšší verze knihovnického systému ALEPH na náš server. Tato verze umožní některé nové funkce systému a především řeší problém roku 2000. Server NLK byl znepřístupněn po krátkou dobu ještě předtím v červenci, a to zásluhou piráta, který pronikl do serveru a jeho prostřednictvím šířil elektronickou poštou reklamní informace (této nevyžádané reklamě se říká spamming nebo spam). Na tento spam nám během prvního dne, kdy server ještě fungoval, došly desítky upozornění příjemců z celého světa.

Konečně je nutno se zmínit o depozitáři v objektu na Černém Mostě, odkud jsme obdrželi po pěti letech výpověď. Jednání o vybudování nového depozitáře ve dvou pavilonech v areálu Fakultní nemocnice v Motole byla úspěšná a díky pochopení Ministerstva zdravotnictví a získání účelové dotace bylo již možno zahájit stavební práce, jež by měly skončit ke 30. září 1999. jd

Dvě podzimní výstavy Zdravotnického muzea

 

Mgr. Ludmila Cuřínová
Národní lékařská knihovna, Praha

Na podzim tohoto roku budou otevřeny dvě výstavy, jejichž spoluautorem a spolupořadatelem je Zdravotnické muzeum. Protože jde o nová, dosud nezpracovaná témata a také vybraný materiál nebyl dosud z velké většiny prezentován, skrývá se za přípravou scénářů hodně práce.

5. října bude v budově Poštovního muzea v Praze, Nové mlýny 2, otevřena společná výstava obou muzeí pod názvem Válka, pošta, lazarety 1914-1918. Nápad se zrodil nejen v souvislosti s potřebou připomenout 85. výročí zahájení 1. světové války a 65. výročí založení Zdravotnického muzea, ale také s cílem prezentovat muzejní materiál z této doby. Není ho málo.  Výstava bude mít jak panelovou (13 panelů), tak vitrínovou část (23 vitrín), na jejichž ploše Zdravotnické muzeum ve spolupráci s Vojenskou lékařskou akademií v Hradci Králové se pokusí přiblížit zdravotnickou a lékařskou válečnou službu. Výstavu zajímavě, a to nejen z filatelistického hlediska, doplní materiál z depozitářů Poštovního muzea, obsahující ukázky z korespondence polní pošty, vojenských lazaretů a nemocnic. Výstava potrvá do konce listopadu.

Druhá významná výstava byla původně plánována na příští rok. Národní muzeum však nakonec termín přesunulo na listopad 1999 - březen 2000. Hlavní pořadatel, antropologické oddělení Národního muzea, si ke spolupráci vybral oddělení lékařské antropologie Anatomického ústavu LF Masarykovy univerzity v Brně, Okresní muzeum Českého ráje v Trutnově a Zdravotnické muzeum. Rozsáhlá výstava s názvem Člověk proti nemocem proběhne v sálech Hollarea a časově bude pokrývat vývoj od pravěku do současnosti. Pořadatelé si hodně slibují právě od zajímavého spojení antropologického materiálu s exponáty i archívními materiály Zdravotnického muzea.

Na obě výstavy Vás srdečně zveme.

 

 

Průvodce Zdravotnickým muzeem na CD-ROM

Dlouho připravovaný Průvodce Zdravotnickým muzeem (obrazová galerie sbírek) byl v srpnu dokončen a NLK byla dodána první část nákladu (celkem bude zhotoveno 500 kusů). Na CD je umístěno 260 digitálních snímků, které reprezentují všechny základní fondy muzea - lékařské nástroje a přístroje, knihovnu, archív, sbírku mincí a medailí, umělecké předměty a diplomy. Všechny obrazy mají podrobné popisky a celé CD provází spojovací text v české a zkrácené anglické verzi. Tvůrce technického zpracování Koniasch Latin Press odvedl profesionální práci. CD je zhotoveno velmi živě a zajímavě a zájemce by neměl mít potíže při zacházení s ním. lc

 

 

Z P R Á V Y

Lékařská knihovna v týmu Všeobecné nemocnice Náchod

PhDr. Eva Lesenková

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha

 

Lékařská knihovna Všeobecné nemocnice v Náchodě patří podle statistických ukazatelů k menším pracovištím, avšak integrací svých aktivit do probíhajícího procesu zavádění nemocničního informačního systému se jí podařilo stát se plnohodnotným partnerem svého zřizovatele.

Vedle procesu automatizace knihoven v posledních třech letech v síti VISZ prudce stoupá užívání internetových služeb. K užívání e-mailových služeb a jejich aplikací se tak přiřazují možnosti přístupu k nejdůležitějším biomedicínským databázím v internetové síti. Tento trend však sebou přináší potřebu samoobslužného vyhledávání v těchto zdrojích, a tím i novou oblast v práci lékařského knihovníka s uživatelem.

Právě pro podporu uživatelských návyků v práci s elektronickými informacemi byl z  iniciativy paní knihovnice Dáši Středové v červnu v náchodské nemocnici uspořádán seminář "Internetové zdroje pro medicínu".

Jednodenní seminář měl charakter živé prezentace českých a zahraničních medicínských zdrojů s metodickou částí, kde byli posluchači seznámeni s užíváním základních rešeršních praktik, které mohou zpřesňovat a zjemňovat formulaci dotazu. Cílem úvodní přednášky s tématem "Fenomén internetu" bylo posluchačům připomenout jejich dosavadní znalosti a zkušenosti s internetem a naznačit rozvoj dalších možností užívání internetu pro jejich odbornou práci.

Pozornost posluchačů byla nevídaná, téma je zaujalo natolik, že to kolegyně pocítila hned druhý den ráno při nárůstu uživatelských dotazů.

Zkušenost, kterou jsem si na této vzdělávací akci i následně druhý den potvrdila, je ta, že vedle nezbytné bravurní znalosti vyhledávacích mechanismů je dobré mít připraven tištěnou instruktážní kartu s  manuálem pro vyhledávání (i překlady anglických menu). Podcenění přípravy a existence instruktážních karet pro vyhledávání v internetu se pak nevyplácí, zejména na menších pracovištích, kde knihovník musí zastat více agend. Naše náchodská kolegyně ve spolupráci s nemocničním informatikem připravila několik tištěných instrukcí a úspěšně s profesionalitou tak zvládala zvýšenou frekvenci dotazů. Uživatelské tréninky v lékařských knihovnách jistě již nejsou ojedinělou záležitostí. Národní lékařská knihovna ve spolupráci s konzultační skupinou pro rozvoj regionálních center zdravotnických knihoven připravuje "Program vzdělávání lékařských knihovníků v síti VISZ", jehož součástí je také metodická podpora regionům pro přípravu vlastních vzdělávacích akcí jak pro knihovníky, tak pro uživatele.

Závěrem mého sdělení si vás dovoluji požádat, máte-li nějaké zkušenosti či podněty pro vzdělávání nebo tréninky našich uživatelů, o spolupráci.

 

 

Lékařské informační služby v Holandsku

PhDr. Helena Bouzková
Národní léka
řská knihovna, Praha

Knihovna Královské holandské akademie umění a vědy (KNAW), jež je součástí Holandského institutu pro vědecké informační služby (NIWI), má největší fond informačních pramenů. Druhé největší jsou sbírky osmi lékařských fakult. Dále jsou k dispozici knihovny institucí zdravotní péče - nemocnic atd.

Holandská asociace knihovníků zahrnuje i sekci biomedicínských informací. Do budoucna je hlavním úkolem rozvoj a integrace informačních technologií a knihovnických služeb. Vzroste význam document delivery, MVS, copyrightu, bibliografických a plnotextových databází, protože většina knihoven nemůže mít fondy odpovídající současnému poznání.

Královská knihovna byla založena v roce 1798 a má funkci národní knihovny. Zodpovídá za souborný katalog a jeho úlohu při MVS. V Holandsku není povinný výtisk, ale nakladatelé aktivně spolupracují. V roce 1922 bylo započato budování souborného katalogu knih a v roce 1942 katalogu periodik. Systém spolupráce Královské knihovny a univerzitních knihoven je založen na projektu integrovaného automatizovaného knihovnického systému PICA, který slouží ke sdílené katalogizaci, tvorbě souborných katalogů a MVS. Před několika lety byly do systému PICA zahrnuty obsahy časopisů (bibliografická data jednotlivých článků) scanováním obsahů. Tato data jsou přístupna v Online Contents a za pomoci osobních kont mohou žádat o MVS čtenáři přímo v rámci systému a dokumenty jsou jim doručeny na jejich adresu (fotokopie). V roce 2000 systém PICA propojí holandské, německé a francouzské knihovny do rozsáhlé sítě.

KNAW (http://www.niwi.knaw.nl) byla založena v roce 1808. Od roku 1946, kdy byla založena Excerpta Medica, má přístup ke všem časopisům, které tato lékařská bibliografie zpracovává. Knihovna získává speciální dotace od holandské vlády. Plní funkci národní knihovny pro MVS a document delivery, sbírka obsahuje cca 20 000 titulů periodik z medicíny a příbuzných oborů.

Knihovny 13 univerzit spolupracují s Královskou knihovnou a s KNAW. Systém PICA má 11 univerzitních knihoven. Poplatky za MVS vyřizuje automaticky systém PICA a ten se podílí na projektech jako Online Contents (12 500 titulů), SDI, online rešeršní systém, online knihovnický systém - jedno prostředí je používáno do mnoha katalogů a databází a přístup do databází s online přístupem k plnotextovým elektronickým souborům přes WWW.

Nemocniční knihovny jsou na univerzitních nezávislé, užívají systém STRIX. Dnes spolupracuje na centrálním katalogu nemocničních knihoven 55 institucí.

Holandská asociace knihovníků (NVB) má 2200 individuálních členů a 600 institucionálních. Má 8 sekcí, z nichž Biomedicínská informační skupina (BMI) má cca 230 členů a vznikla v roce 1952. Zabývá se kooperací mezi systémy STRIX a PICA, kontinuálními vzdělávacími programy pro lékařské knihovníky (program Biomedicínské informace zahrnuje pět modulů - CD-ROM databáze, holandský systém zdravotní péče, národní biomedicínské informační zdroje, management a mezinárodní zdroje, zahrnující specifické tezaury a klasifikační systémy). Další moduly se připravují: Internet, marketing, angličtina pro knihovníky a informační pracovníky a elektronické informační služby. Tyto moduly jsou 2-3denní a vyžaduje se písemná zpráva nebo referát. Za zmínku stojí projekt pro klinické knihovníky, který je realizován v Akademickém medicínském centru univerzity v Amsterodamu. Knihovníci docházejí na klinická sezení a ještě týž den provedou rešerši z databáze MEDLINE a asi pět nejrelevantnějších článků odevzdají klinickému odborníkovi. Tato činnost napomáhá postgraduálnímu vzdělávání a péči o pacienty.

Literatura:

Bakker, S.: Medical information services in the Netherlands. Newsletter Europ. Health Libr., 1997, č. 41, s. 13-16.

 

 

Využívání Internetu v evropských lékařských knihovnách

Evropská asociace zdravotnických informací a knihoven (EAHIL) koncem roku 1998 dotazníkovou akcí ověřovala, nakolik mají členové EAHIL přístup k Internetu a kterých jeho funkcí využívají. Akce přinesla 70 odpovědí ze 23 zemí (přitom členů EAHIL, ať individuálních, či institucionálních, je přes 600), nejvíce (9) jich bylo z Belgie, z ČR došly 3 odpovědi.

Nejvyužívanější je pochopitelně e-mail, stále ho užívá 69 ze 70 respondentů. K němu se vztahují diskusní skupiny: 27 knihovníků je účastníky diskusní skupiny EAHIL-L a 22 je ve 3 či více jiných skupinách. (Pozn.: Konference EAHIL-L měla v květnu 1999 celkem 164 členů.) V katalozích vyhledává na Internetu často 37 a občas 21 knihovníků. Vyhledávání plných textů: 32, resp. 30, rešerše 28, resp. 13.

Druhá část dotazníku se týkala vlastních služeb poskytovaných prostřednictvím Internetu: 33 lékařských knihoven má své WWW stránky, 27 poskytuje čtenářům k Internetu přístup na veřejných počítačích atd. Obecně lze i z poměrně malého počtu odpovědí uzavřít, že ve využívání Internetu převažuje spíše nabídka služeb uživatelům než aktivní vyhledávání samotnými knihovníky. To ukazuje fakt, že pouze 12 respondentů pracuje s Internetem déle než 10 hodin týdně a 36 v rozsahu od 3 do 5 hodin týdně. A byla i potvrzena známá skutečnost, že nejvítanějším aspektem Internetu je e-mail.

Literatura:

Survey on the use of Internet by EAHIL members. EAHIL Newsletter, 1999, č, 47, s. 12. jd

 

 

ČSN Ukazatele výkonnosti knihoven

Vyšla nová norma ČSN ISO 11 620 - Ukazatele výkonnosti knihoven.

Prodej zajišťuje Český normalizační institut (adresa: http://www.csni.cz), cena 279 Kč. Národní knihovna doporučuje využívání této normy pro hodnocení vlastní činnosti a při realizaci různých typů průzkumů.

 

 

STATISTICKÉ UKAZATELE

Teritoriální mapa akreditovaných lékařských knihoven

na rok 1999

 

PRAHA

Praha 1 : Endokrinologický ústav

Praha 2 : Všeobecná fakultní nemocnice

Revmatologický ústav

Ústav hematologie a krevní tranfuse

Výzkumný ústav stomatologický

Národní lékařská knihovna

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Praha 4 : Institut klinické a experimentální medicíny

Ústav pro péči o matku a dítě

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Praha 5 : Fakultní nemocnice Motol

Nemocnice Na Homolce

Střední zdravotnická škola, Duškova

Praha 8 : Fakultní nemocnice Bulovka

Psychiatrická léčebna Bohnice

Ústav radiační onkologie

Psychiatrické centrum Bohnice

Praha 10: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Státní zdravotní ústav

Státní ústav pro kontrolu léčiv

Praha celkem 20 knihoven.

STŘEDNÍ ČECHY

Benešov : N Rudolfa a Stefanie

Kladruby (Benešov): Rehabilitační ústav

Prosečnice (Benešov): Léčebna TRN

Kladno: Nemocnice

Střední knihovnická škola

Kolín: Nemocnice

Kutná Hora: Nemocnice s AČ

Mělník: Nemocnice s poliklinikou

Mladá Boleslav: Klaudiánova nemocnice

Kosmonosy (M. Boleslav): Psychiatrická léčebna

Nymburk: Nemocnice a SZZ

Příbram: ZÚNZ uranového průmyslu

Nemocnice s poliklinikou

 

 

 

JIŽNÍ ČECHY

České Budějovice: Nemocnice

Mediponot

Český Krumlov: Nemocnice

Jindřichův Hradec: Nemocnice s AČ

Pelhřimov: Nemocnice

Písek: Nemocnice

Strakonice: Okresní nemocnice

Tábor: Okresní nemocnice

Střední zdravotnická škola

 

ZÁPADNÍ ČECHY

Plzeň: Fakultní nemocnice

Krajská hygienická stanice

Karlovy Vary: Nemocnice

Střední zdravotnická škola

Klatovy: Nemocnice s poliklinikou

Dobřany (Plzeň-jih): Psychiatrická léčebna

Rokycany: Nemocnice s poliklinikou

Mirošov (Rokycany): Léčebna TRN

Sokolov: Nemocnice

 

SEVERNÍ ČECHY

Ústí nad Labem: Masarykova nemocnice

Česká Lípa: Nemocnice s poliklinikou

Děčín: Nemocnice s poliklinikou

Jablonec nad Nisou: Nemocnice

Liberec: Nemocnice s AČ

Střední zdravotnická škola

Horní Beřkovice (Litoměřice): Psychiatrická léčebna

Louny: Nemocnice s poliklinikou¨

Most: Nemocnice s poliklinikou

Teplice: Nemocnice s poliklinikou

Střední zdravotnická škola

 

 

VÝCHDNÍ ČECHY

Hradec Králové: Fakultní nemocnice

Střední zdravotnická škola

Havlíčkův Brod: Okresní nemocnice

Psychiatrická léčebna

Střední zdravotnická škola

Chrudim: Nemocnice

Jičín: Okresní nemocnice

Náchod: Všeobecná nemocnice

Pardubice: Nemocnice

Střední zdravotnická škola

Rychnov nad Kněžnou: Orlická nemocnice

Svitavy: Nemocnice

Ústí nad Orlicí: Nemocnice

 

BRNO

Fakultní nemocnice u Sv. Anny

Fakultní nemocnice

Psychiatrická léčebna

Výzkumný ústav zdraví dítěte

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

Masarykův onkologický ústav

Úrazová nemocnice

Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví

Střední zdravotnická škola, Merhautova

Brno celkem 9 knihoven.

 

JIŽNÍ MORAVA

Blansko: Nemocnice

Boskovice: Nemocnice

Ivančice: Nemocnice s poliklinikou

Břeclav: Nemocnice

Kyjov: Okresní nemocnice

Střední zdravotnická škola

Jihlava: Nemocnice

Střední zdravotnická škola

Kroměříž: Nemocnice

Psychiatrická léčebna

Střední zdravotnická škola

Prostějov: Nemocnice s AČ

Třebíč: Nemocnice

Uherské Hradiště: Nemocnice s poliklinikou

Vyškov: Nemocnice s poliklinikou

Zlín: Baťova nemocnice

Střední zdravotnická škola

Znojmo: Okresní nemocnice s poliklinikou

Střední zdravotnická škola

Žďár nad Sázavou: Střední zdravotnická škola

Nové Město na Moravě: Okresní nemocnice

 

SEVERNÍ MORAVA

Ostrava: Fakultní nemocnice s poliklinikou

Krajská hygienická stanice

Městská nemocnice Fifejdy

Závodní nemocnice Vítkovice

Olomouc: Fakultní nemocnice

Krnov: Nemocnice

Frýdek-Místek: Nemocnice

Třinec: Nemocnice

Karviná: Nemocnice s poliklinikou

Karvintská hornická nemocnice

Bohumín: Nemocnice s poliklinikou

Havířov: Nemocnice s poliklinikou

Orlová: Nemocnice s poliklinikou

Nový Jičín: Nemocnice s poliklinikou

Střední zdravotnická škola

Opava: Státní slezská nemocnice

Psychiatrická léčebna

Střední zdravotnická škola

Přerov: Nemocnice s poliklinikou

Vsetín: Okresní nemocnice

 

Lékařské knihovny akreditované pro VISZ

ve vybraných ukazatelích 1995 - 1998

 

A. Knihovny v organizacích resortu zdravotnictví v počtu 52

Ukazatele 1 9 9 5 1 9 9 6 1 9 9 7 1 9 9 8
Počet počítačů 171 219 250 309
Napojeno na Internet 11 17 23 32
Knihovnický software 26 28 39 44
MVS: aktivní

pasivní

24.918

13.131

27.840

18.042

21.368

23.788

28.028

34.330

MMVS 117 + 18 ano 757 + 12 ano 1.307 + 12 ano 2.188 + 9 ano

 

B. Knihovny v organizacích mimo resort zdravotnictví v počtu 98

Ukazatele 1 9 9 5 1 9 9 6 1 9 9 7 1 9 9 8
Počet počítačů 41 80 98 87
Napojeno na Internet 2 8 17 32
Knihovnický software 22 31 33 30
MVS : aktivní

pasivní

3.570

10.714

3.630

13.517

4.814

14.572

3.486

14.277

MMVS 0 + 2 ano 7 + 1 ano 91 + 1 ano 0

 

C. Souhrnné údaje

Ukazatele 1 9 9 5 1 9 9 6 1 9 9 7 1 9 9 8
Počet počítačů 212 299 348 396
Napojeno na Internet 13 25 40 64
Knihovnický software 48 59 72 74
MVS: aktivní

pasivní

28.488

23.845

31.470

31.559

26.182

38.360

31.514

48.607

MMVS 117 + 20 ano 764 + 13 ano 1.398 + 13 ano 2.188 + 9 ano

Počítače v lékařských knihovnách akreditovaných pro VISZ

Organizace resortu zdravotnictví

1995

1996

1997

1998

Všeobecná fakultní nemocnice Praha

8

12

15

17

Fakultní nemocnice Motol

0

0

2

2

Fakultní nemocnice Bulovka

4

4

5

5

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

3

3

6

8

Fakultní nemocnice Plzeň

2

3

3

6

Fakultní nemocnice Hradec Králové

3

6

7

8

Fakultní nemocnice U sv. Anny Brno

2

5

7

10

Fakultní nemocnice Brno

1

1

6

6

Fakultní dětská nemocnice JGM Brno

0

0

1

1

Fakultní porodnice Brno

0

1

2

2

Fakultní nemocnice Olomouc

8

9

11

22

Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava

2

6

7

6

Centrum kardiovas. a transp. chirurgie Brno

0

0

1

1

Úrazová nemocnice Brno

2

2

2

2

Masarykův onkologický ústav Brno

2

2

2

2

Výzkumný ústav zdraví dítěte Brno

1

1

1

1

Masarykova nemocnice Ústí nad Labem

3

8

8

7

Nemocnice České Budějovice

1

5

5

5

Závodní ústav národního zdraví UP Příbram

1

1

1

1

Ústav radiační onkologie Praha

1

1

2

2

Nemocnice Na Homolce

3

4

5

5

Ústav pro péči o matku a dítě

0

1

1

1

Institut klinické a experimentální medicíny

10

10

8

9

Ústav hematologie a krevní transfuze

3

4

5

6

Revmatologický ústav Praha

0

1

1

1

čebna TRN Prosečnice

0

0

0

1

Psychiatrické centrum Praha

7

7

7

7

Psychiatrická léčebna Bohnice

0

0

1

1

Psychiatrická léčebna Kosmonosy

0

0

0

1

Psychiatrická léčebna Dobřany

0

0

1

2

Psychiatrická léčebna Brno - Černolice

0

0

0

1

Rehabilitační ústav Kladruby

0

0

0

1

Endokrinologický ústav Praha

1

1

2

2

Výzkumný ústav stomatologický Praha

1

1

2

2

Ústav sportovní medicíny Praha

1

1

1

0

Státní zdravotní ústav

16

16

16

20

Státní ústav pro kontrolu léčiv

2

2

2

3

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravot.

9

16

18

20

Institut pro další vzdělávání prac. ve zdravot.

2

5

5

7

Národní lékařská knihovna

69

76

86

100

Krajská hygienická stanice Plzeň

0

0

1

1

Krajská hygienická stanice Ostrava

3

3

4

4

C e l k e m

171

219

250

309

Organizace mimo resort MZ

1995

1996

1997

1998

2. lékařská fakulty UK Praha - Motol

8

12

14

viz FN

Nemocnice Kolín

0

1

1

2

Nemocnice s AČ Kutná Hora

0

0

0

1

Nemocnice s poliklinikou Mělník

0

0

0

1

Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav

0

0

0

1

Nemocnice s AČ Jindřichův Hradec

0

0

0

1

Okresní nemocnice Tábor

0

0

0

1

Nemocnice Karlovy Vary

1

1

1

1

Nemocnice Sokolov

0

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa

1

1

1

1

Nemocnice Jablonec

1

1

1

1

Nemocnice Liberec

0

3

4

4

Nemocnice s poliklinikou Louny

1

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Most

1

1

2

2

Nemocnice s poliklinikou Teplice

-

-

1

1

Farmaceutická fakulty UK Hradec Králové

-

5

6

-

Nemocnice Chrudim

0

1

1

1

Okresní nemocnice Jičín

0

0

0

1

Všeobecná nemocnice Náchod

1

1

1

2

Nemocnice Pardubice

0

0

1

1

Nemocnice Svitavy

1

1

1

1

Nemocnice Ústí nad Orlicí

0

0

1

1

Nemocnice Blansko

1

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Ivančice

0

1

1

1

Baťova nemocnice Zlín

2

3

3

3

Okresní nemocnice Kyjov

1

1

1

1

Nemocnice Jihlava

1

1

1

1

Nemocnice Kroměříž

0

1

1

1

Nemocnice Prostějov

0

0

0

1

Nemocnice Třebíč

1

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Uherské Hradiště

0

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Vyškov

1

1

1

1

Okresní nemocnice Nové Město na Moravě

0

1

1

1

Psychiatrická léčebna Kroměříž

1

1

1

1

Nemocnice Frýdek - Místek

0

0

0

1

Nemocnice Třinec

0

0

1

1

Nemocnice s poliklinikou Karviná - Ráj

2

3

3

3

Nemocnice s poliklinikou Orlová - Lutyně

1

1

1

2

Karvintská hornická nemocnice Karviná

1

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín

0

1

1

1

Státní slezská nemocnice Opava

1

1

2

2

Městská nemocnice Ostrava - Fifejdy

1

1

1

1

Závodní nemocnice Vítkovice

1

1

1

1

Nemocnice s poliklinikou Přerov

0

0

2

2

Okresní nemocnice Vsetín

0

0

1

1

C e l k e m

30

52

65

56

Střední zdravotnické školy

1995

1996

1997

1998

Praha 1, Školská

1

1

-

-

Praha 5, Duškova

1

1

1

2

Benešov

0

1

1

-

Kladno

0

2

3

3

České Budějovice

0

1

-

-

Tábor

0

0

1

1

Klatovy

1

1

-

-

Karlovy Vary

0

0

1

1

Teplice

1

2

2

2

Havlíčkův Brod

0

1

1

1

Hradec Králové

1

1

1

1

Ústí nad Labem

0

1

1

-

Pardubice

1

1

1

1

Brno, Merhautova

1

1

1

1

Zlín

0

1

1

1

Kyjov

0

1

1

1

Jihlava

0

0

1

2

Kroměříž

1

1

1

1

Vyškov

0

1

1

-

Třebíč

1

1

-

-

Karviná

0

1

-

-

Znojmo

1

4

8

8

Žďár nad Sázavou

0

1

1

1

Nový Jičín

0

1

2

2

Opava

0

1

1

3

C e l k e m

10

27

31

32

 

 

 

 

 

 

Knihovnický software v lékařských knihovnách akreditovaných pro VISZ v letech 1995 - 1998

 

 

Software

 

1 9 9 5

1 9 9 6

1 9 9 7

1 9 9 8

  MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ
Aleph

1

-

1

-

1

-

1

-

Bakalář

-

-

-

-

-

-

-

1

Biblios

-

-

-

1

1

-

1

-

CDS/ISIS

11

9

9

11

10

13

10

11

Code 39

1

1

1

1

-

1

-

-

Fox

-

1

-

1

-

1

-

1

Jeris

-

-

-

1

-

1

-

-

Kp-sys

-

-

3

1

13

1

13

1

Kyper

-

1

-

1

-

1

-

1

Labyrinthus

-

-

-

1

-

1

-

1

LANius

-

1

-

2

-

3

1

2

Multink

-

-

-

-

-

-

1

-

Paris

-

1

-

1

-

1

-

1

ProCite

1

1

1

1

-

1

1

-

Rapid Librar.

4

5

5

7

6

7

7

9

Smartlib

-

1

-

1

-

1

-

2

TinLib

8

1

8

1

8

1

9

-

                 
C e l k e m

26

22

28

31

39

33

44

30

 

48

59

72

74

 

 

Internet v lékařských knihovnách akreditovaných pro VISZ

v letech 1995 - 1998

1 9 9 5

1 9 9 6

1 9 9 7

1 9 9 8

MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ MZ ČR Mimo MZ
VFN Pra 2. LF UK VFN Pra 2. LF UK VFN Pra 2. LF UK VFN Pra N Kolín
FN Bulov. SZŠ Znoj FN Bulov. N Liberec FN Bulov. N Liberec FN Motol N M.Bol.
FN Plzeň   FN Plzeň BN Zlín FN K.Vin. FarF UK FN Bulov. N Tábor
FN H.Krá   FN H.Krá N U.Hrad FN Plzeň N Náchod FN K.Vin. N Č.Lípa
FN Olom.   FP Brno N N.Jičín FN H.Krá N Blansko FN Plzeň N Liberec
VÚZD Br   FN Olom. SZŠ Klad. FP Brno BN Zlín FN H.Krá N Louny
IKEM   FN Ostrav SZŠ Znoj. FN Olom. N Jihlava FN Anna N Most
ÚHKT   VÚZD Br SZŠ Žďár MOÚ Br N Kroměř FP Brno FarF UK
IPVZ   N Č.Bud.   VÚZD Br N U.Hrad FN Olom. N Jičín
NLK   N Homol.   N Č.Bud. N Vyškov FN Ostrav N Náchod
KHS Ostr.   IKEM   ÚRO Pra N N.Měst. CKTCH N Pardub.
    ÚHKT   N Homol. N N.Jičín MOÚ Br N Ústí Or.
    RÚ Praha   IKEM N Opava VÚZD Br N Blansko
    SZÚ Pra   ÚHKT SZŚ Klad. MN Ústí N Ivančic.
    IPVZ   RÚ Praha SZŠ H.Br N Č.Bud. BN Zlín
    NLK   PC Praha SZŠ Znoj. ÚRO Pra N Kyjov
    KHS Ostr.   EÚ Praha SZŠ Žďár N Homol. N Jihlava
        VÚS Pra   IKEM N Kroměř
        SZÚ Pra   ÚHKT N Prostěj.
        IPVZ   RÚ Praha N Třebíč
        NLK   PC Praha N U.Hrad
        KHS Plz.   PL Brno N Vyškov
        KHS Ostr.   RÚ Kladr. N N.Měst.
            EÚ Praha N Orlová
            VÚS Pra N N.Jičín
            SZÚ Pra N Opava
            SÚKL N Přerov
            IPVZ SZŠ Klad.
            IDVPZ SZŠ H.Br
            NLK SZŠ Jihl.
            KHS Plz. SZŠ Znoj.
            KHS Ostr. SZŠ Žďár

11

2

17

8

23

17

32

32

13

25

40

64

 

Vzdělanostní skladba knihovníků akreditovaných lékařských knihoven za rok 1998

 

A. Knihovny v resortu zdravotnictví v počtu 46

Vzdělání vysokoškolské vyšší odborné středoškolské základní
Úvazky 68,56 13,3 154,55 13,43
Fyzické osoby 101 13 166 15

 

 

B. Knihovny mimo resort zdravotnictví v počtu 86

Vzdělání vysokoškolské vyšší odborné středoškolské základní
Úvazky 21,26 15,08 50,19 2,6
Fyzické osoby 32 17 67 3

 

 

C. Souhrnné údaje, celkem knihovny v počtu 132

Vzdělání vysokoškolské vyšší odborné středoškolské základní
Úvazky 89,82 28,38 204,74 16,03
Fyzické osoby 133 30 233 18

 

 

K O N F E R E N C E - S E M I N Á Ř E

Workshop EAHIL´99

PhDr. Marie Votípková – PhDr. Helena Bouzková

Národní lékařská knihovna, Praha

 

Ve dnech 27.6. – 4.7.1999 se zúčastnily čtyři zástupkyně lékařských knihoven České republiky pracovní konference pořádané Evropskou asociací zdravotnických informací a knihoven (European Association of Health Information and Libraries). Tato konference se konala v estonském Tartu pod názvem „Towards Quality in Medical Information Services – Virtue of Virtual Environment“. Účast na konferenci byla spojena s prezentací posteru „Contribution of Modern Information Technology to Enhancement of Medical Library Services in Czech Republic“ autorek H. Bouzkové, E. S. Lesenkové a J. Potomkové.

Cesta do Estonska byla organizována tak, aby účastníci konference mohli navštívit ve finských Helsinkách Národní knihovnu lékařských věd – Terkko. Moderní budova knihovny byla zpřístupněna uživatelům v roce 1998 a je zajímavá jak z hlediska knihovnického (volný přístup ke knihovnímu fondu, samoobslužný provoz databází, volný přístup uživatelů k Internetu), tak i z hlediska architektonického. Každoročně knihovna objednává cca 1400 titulů časopisů a sbírka monografií zahrnuje asi 30 000 knih. Počet elektronicky přístupných časopisů rapidně stoupá, v současné době je přístupných cca 2500 elektronických plnotextových časopisů. Knihovna plní funkci Dokumentačního centra WHO pro Finsko.

Další zastávkou na cestě do Tartu byla návštěva dvou estonských knihoven v Tallinu. První z nich byla Národní lékařská knihovna, kde jsme po srdečném přivítání na půdě Estonska měli možnost shlédnout knihovnu, která se nachází v historické části Tallinu. Knihovna kromě obvyklých činností vytváří národní lékařskou bibliografii. Pro zpřístupňování databází a plnotextových časopisů (cca 60 titulů) se využívá Internet.

Druhou zastávkou byla Národní knihovna Estonska, která se nachází v monumentální budově dokončené v roce 1993. Materiály se nacházejí v osmi podlažích a ve všech prostorách nás doprovázelo i umění (výstavy obrazů, umělecky utvářené interiéry). Knihovna slouží jako Dokumentační centrum Evropské unie a uchovává národní sbírku parlamentárií. Knihovna začala pracovat na souborném katalogu estonské literatury.

Z Tallinu zhruba po tříhodinové cestě jsme byly 29.6. v cíli – Tartu. Tartu má bohatou historii, první písemná zmínka je z roku 1030 n.l. V tomto převážně univerzitním městě žije asi 100 000 obyvatel, z nichž je cca 11 500 studentů. Má tři divadla a 22 muzeí a galerií.

Před zahájením workshopu se konaly celodenní semináře na různá témata (Benchmarking in Libraries, Evidence Based Medicine, Resources on the Internet, MeSH and NLM Classification aj.).

Samotný worskshop se konal v Univerzitní knihovně v Tartu, v moderní budově, která byla otevřena v roce 1982. Kapacita knihovny je 5,6 mil. svazků, počet míst ve studovnách je 1097. Sbírka obsahuje cca 3 750 000 knihovních jednotek, knihovna má 24 200 uživatelů a cca 300 zaměstnanců. Od roku 1994 se buduje elektronický katalog, který obsahuje záznamy od roku 1990.

Pořadatelé rozdělili přednášky do čtyř sekcí. První skupina příspěvků se zabývala lékařskými informacemi pro rozdílné skupiny uživatelů (lékaře, zdravotní sestry a pacienty, resp. konzumenty lékařské péče). Uživatelským potřebám lékařů se věnoval ve svém příspěvku neurochirurg z univerzitní kliniky v Tartu. Zaměřil se na význam Internetu jako integrujícího faktoru, který umožňuje propojení všech informačních systémů důležitých pro klinické lékaře, jakými jsou vědecké lékařské informace, informace o lécích, nemocniční informační systém a telemedicína. Zdůraznil otázku validity informací na Internetu (odkazy na další zdroje, peer review články, autorizované texty).

Rozvoj vysokoškolského vzdělávání zdravotních sester je vede ke hledání odborné literatury v knihovnách. Vytváří se tak nová skupina uživatelů, která svými specifickými požadavky ovlivňuje producenty informačních databází (bibliografických či znalostních), ale vnáší i specifické prvky do knihovnické praxe. Příspěvek švédského knihovníka představil důležité databáze z oblasti ošetřovatelství, především CINAHL – bibliografickou databázi excerpující 419 titulů časopisů a navazující na plnotextovou bázi Ovid Nursing Collection.

Práci knihovníka s konzumenty lékařské péče prezentovala ve svém vystoupení členka Americké asociace lékařských knihovníků. Představila nově otevřenou knihovnu ve Wilmingtonu (Severní Karolina), jejíž fondy jsou prostřednictvím „mobilního“ knihovníka k dispozici pacientům ve všech zdravotnických zařízeních v okruhu 100 mil. Zdravotnická zařízení, kam knihovník autem dovážel požadovanou literaturu pouze pro zdravotnický personál, dostávají nyní literaturu určenou pro informování pacientů. Informace jsou především z oblasti podpory zdraví.

V bloku přednášek věnovanému elektronické distribuci informací zaujal příspěvek o systému digitálního publikování na univerzitě v Utrechtu. Systém se snaží řešit dilema jak vydat rychle publikaci a zároveň dostát dalšímu důležitému aspektu publikování vědeckých poznatků, kterým je odborné posouzení kvality příspěvku. Při klasickém publikování prostřednictvím nakladatelství rychlost vydávání klesá úměrně s dobou nutnou pro odborné posouzení kvality článku (peer review), pokud autor dává přednost rychlosti vydávání, odsouvá svůj příspěvek do zóny tzv. šedé literatury. Informační a komunikační technologie použitá v holandském modelu umožňuje příspěvek publikovat digitálně ihned po napsání a pro odborné posouzení je na síti tzv. publication site. Tam je možné průběžně směrovat odborné posudky. Příspěvek je tedy publikován rychle, má však i atributy kvalitního článku, byl odborně posouzen.

Model centrálního řízení zpřístupňování elektronických dokumentů popsala ve svém příspěvku zástupkyně Finska. Program „ The Finnish Electronic Library“, určený pro podporu vědy a vysokoškolského vzdělávání, vytvořilo Ministerstvo školství. V rámci tohoto programu se centrálně nakupují elektronické bibliografické i plnotextové databáze. Rozpočet na rok 1999 činil 18 mil. FIM. Celý program je řízen komisí jmenovanou MŠ Finska. Komise spolu s Ústřední technickou základnou (The Center for Scientific Computing Ltd.) dohlíží na maximální efektivitu vynaložených prostředků. Uživatelé se tedy mohou těšit z 2600 titulů plnotextových elektronických časopisů a 70 bibliografických databází. Centrální finanční podpora se týká primárně univerzit, ostatní uživatelé se mohou připojit prostřednictvím konzorcií, sdružováním svých finančních prostředků.

Třetí blok byl věnován současnému stavu informačního zabezpečení v lékařství v pobaltských republikách. Společným rysem příspěvků bylo, že knihovny bohatě využily finančních prostředků získaných prostřednictvím nadací (Soros Foundation, Mellon Foundation). Knihovny v Lotyšsku a Litvě zahájily automatizaci svých knihoven systémem ALEPH 500. Zavedení tohoto systému dokazuje, že počítačový hardware musí být opravdu up to date.Knihovna Lotyšské lékařské akademie získala např. z Mellonovy nadace 800 000 USD a ze Sorosovy nadace 95 000 USD.

Z posledního bloku nás zaujala přednáška knihovnice lékařské fakulty v Oslo, věnovaná použití Evidence Based Medicine pro rešeršní strategiii v databázi MEDLINE. Cílem takto zpracovávaných rešerší je získat pertinentní informace pro lékaře klinického zaměření, usnadnit jejich rozhodnutí u lůžka pacienta, tzn. vyhledat takové diagnostické a terapeutické postupy, které jsou v souladu s nejnovějšími teoretickými poznatky lékařské vědy, ale zároveň byly prověřeny v sérii klinických, randomizovaných či kohortových studií, a tudíž zvolený diagnostický či terapeutický postup je pro pacienta optimální. Byly podrobně objasněny obsahové rozdíly mezi jednotlivými typy klinických studií, popsán způsob použití tzv. metodologického filtru při specifikaci rešeršního dotazu. Přednáška byla velmi inspirativní, postupy budou využity v indexační praxi české lékařské bibliografie, aby i v BMČ bylo snazší nalézt články odpovídající podmínkám Evidence Based Medicine.

V průběhu workshopu byly vystaveny i postery, mezi nimiž ten český informoval o vlivu nových informačních technologií na kvalitu služeb v síti lékařských knihoven.

Letošního setkání EAHIL se zúčastnilo 116 delegátů z 24 zemí. Delegáti pracují na různých pracovištích: v nemocnicích, na univerzitách, ve výzkumných institucích, v dokumentačních centrech, v komerčních organizacích, v národních knihovnách, ve školách pro informace a knihovnictví, v regionálních knihovnách a v centrech informačního rozvoje.

Knihovníci se starají o sbírky pokrývající medicínu, ošetřovatelství, veřejné zdravotnictví, farmacii, stomatologii, veterinární medicínu, onkologii, tropickou medicínu, konzumenty zdravotnictví (pacienty) a další. Toto široké spektrum umožnilo navázat kontakty, vyměnit si zkušenosti a získat nové podněty pro naši práci.

Každoroční setkání lékařských knihovníků z Evropy i mimo ni má srdečný ráz, a nejinak tomu bylo i letos. Když jsme se loučili před Univerzitní knihovnou v Tartu, čekala nás ještě prohlídka tohoto historického města. Ani ta nezklamala. Celý pobyt nás doprovázelo krásné slunečné počasí, neuvěřitelně modré nebe a úžasné bílé noci, které umožňovaly vidět západ slunce před 23. hodinou.

Na shledanou v Londýně v roce 2000.

 

 

VZDĚLÁVACÍ AKCE

 

Pozvánka na semináře - podzim 1999

Semináře pořádané NLK

 

20. září 1999 Metodika tvorby projektu

Seminář je určen nejenom řídicím pracovníkům, ale všem, kteří v době vícezdrojového financování žádají o finanční podporu pro své aktivity, tedy i těm knihovnám, které každoročně zpracovávají projekty za účelem získání účelové dotace MZ ČR.

Účastníci si hradí pouze cestovní náklady. Místo konání: IPVZ, Budějovická 15, Praha 4, učebna č. 8, doba konání 8,30 - 16,00 hod.

Přihlášky zasílejte do 6.9.1999.

 

4. listopadu 1999 Evidence publikační činnosti - RIV (registr informací o výsledcích výzkumných organizací)

Seminář se bude zabývat problematikou zpracování a vykazování výsledků výzkumu a vývoje - publikační činností. Seznámí účastníky s novou verzí způsobů získávání údajů pro národní databázi.

Účastníci si hradí pouze cestovní náklady. Místo konání: IPVZ, Budějovická 15, Praha 4, doba konání 9,00 - 16,00 hod.

Přihlášky zasílejte do 8.10.1999.

 

Přihlášky na akce NLK zasílejte Mgr. J. Musilovi do metodického oddělení NLK, Sokolská 54, 121 32 Praha 2, tel. 2426 6070, e-mail: musil@nlk.cz

 

 

Semináře pořádané IPVZ

 

7. října 1999 Elektronické bibliografické báze pro medicínu - 399001

Program:Srovnání standardních zdravotnických databázových zdrojů (MEDLINE, EMBASE aj.) z hlediska uživatelských softwarů.

Místo konání: IPVZ, Budějovická 15, Praha 4. Poplatek 200 Kč.

 

25.listopadu 1999 Vyhledávací služby pro zdravotnictví v síti Internet II - 399002

Program: Hlavní vyhledávací služby na Internetu, medicínské zdroje. Interaktivní výuka pod vedením lektora, pořádání elektronických informací.

Místo konání: IPVZ, Budějovická 15, Praha 4. Poplatek 200 Kč.

 

Přihlášky na akce IPVZ zasílejte na adresu IPVZ, studijní oddělení, Budějovická 15, 140 00 Praha 4, e-mail: prihlasky@ipvz.cz

 

 

K přihláškám na akce NLK i IPVZ použijte formuláře na následujících stranách!

 

Přihláška na vzdělávací akce NLK

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Název akce ............………………………….....……………..........

Datum konání ..........…………………………....................………

Jméno, příjmení, titul …………………………..................………

Datum narození .............…………………………..............………

Rodné číslo ...................……………………………...........……….

Bydliště .................………………………………..............……......

Pracoviště .....…......... funkce ....…………………….. tel. ...…….

Datum Podpis žadatele

---------------------------------------------------------------------------------------