AKTUALITY NLK

Na rozloučenou

Je těžké se loučit se všemi kolegyněmi a kolegy, čtenáři časopisu Lékařská knihovna, ale i uživateli knihovny a obchodními partnery, nicméně tak musím při svém odchodu z Národní lékařské knihovny učinit.

Děkuji tedy všem, s nimiž jsem společně usiloval o povznesení knihovnických a informačních služeb, včetně kolegů na Slovensku a v Evropské asociaci pro lékařské informace a knihovny, za milou a zajímavou spolupráci. Zároveň všem přeji hodně zdraví, energie a vytrvalosti, aby mohli úspěšně pokračovat ve své záslužné činnosti.

Věřím, že na katedře informačního a znalostního inženýrství Fakulty informatiky a statistiky VŠE budu jako učitel moci předat některé zkušenosti z praxe svým studentům. Pro ty, kdo by si přáli mne i v budoucnosti kontaktovat, sděluji elektronickou adresu: pinkas@vse.cz.

Se srdečným pozdravem

Otakar Pinkas

 

Začátek nové éry NLK

PhDr. Jiří Drbálek

Národní lékařská knihovna, Praha

Koncem prosince 1997 byl dokončen přesun všech plánovaných provozů z Lékařského domu v Sokolské 31 do protějšího objektu v Sokolské 54, jehož správu převzala NLK po Národním centru podpory zdraví. V Lékařském domě nadále zůstává jen čítárna a studovna a dále výpůjční protokol časopisů. Zároveň byla do Sokolské 54 přestěhována správa Zdravotnického muzea a některé z jeho významnějších exponátů. V případě muzejních sbírek šlo již asi o sedmnácté stěhování, v padesátileté historii knihovny naproti tomu teprve o první v tak zásadním měřítku. Však si ho také jeho účastníci náležitě vytrpěli, i když byli předem zoceleni z mnohanásobných přesunů fondů z jednoho skladu do druhého v letech minulých. Díky jejich obětavé práci se podařilo stěhování a základní úpravu nových prostor dokončit při minimálním přerušení služeb pro veřejnost.

Rovněž v prosinci byla zavedena lokální síť, instalován server, funguje telefonní spojení s provozem v Lékařském domě. Na přiloženém letáku je možno se seznámit s novým rozmístěním služeb a hlavně s novými čísly našich telefonů a faxu.

Zbývá jen maličkost: dokončit úpravy našeho objektu tak, aby odpovídal požadavkům veřejnosti na moderní informační centrum 21. století. Při naší finanční situaci a současném stavu, vzhledu a stavební dispozici Sokolské 54 jsme od realizace tohoto požadavku vzdáleni na míle. Utěšovat nás může fakt, že i katedrály se stavěly po staletí. Proto jsme optimisty a věříme, že i v novém, zatím nevyhovujícím prostředí budou mít výsledky naší práce progresivní trend ve prospěch celého zdravotnictví.

 

Retrokatalogizace NLK

PhDr. Marie Votípková, Mgr. Anna Trávníčková, Radka Římanová

Národní lékařská knihovna, Praha

Úvod

Po spuštění katalogizační linky v systému ALEPH a vytvoření jednotné alephovské databáze (konverzí databází MAKS a SUPERTYPER), byly zahájeny práce na zpětné katalogizaci celého fondu. Jednu z nejdůležitějších rolí při výběru metody počítačového zpracování fondů hrály peníze, respektive jejich nedostatek.

Přehled uvažovaných, případně ověřených postupů

1. Načtení katalogizačních lístků scanerem a následné otagování jednotlivých údajů. Postup pro NLK nevyhovuje pro velkou finanční náročnost. V České republice provádějí tento způsob firmy SAZTEC (60,- Kč za záznam) nebo COMDAT (30,- Kč za záznam).

2. Stahování záznamů z bází Národní knihovny ČR. Vzhledem k tomu, že i v této instituci probíhá retrokatalogizace, není dosud veškerý fond elektronicky zpracován. Navíc struktura fondu NLK se velmi liší od fondu NK ČR. Výtěžnost je tedy velmi malá, což by do procesu rekatalogizace ve svém důsledku vnášelo chaos.

3. Využití CD-ROM OCLC. Práce s disky je velmi složitá a výtěžnost malá, tato báze je zaměřena na literaturu anglosaskou. Fond NLK, který je předmětem retrokatalogizace, je však především v jazyce ruském a ostatních jazycích zemí RVHP (Glykner, M.: Fond monografií NLK, interní materiál). Navíc by bylo třeba záznamy editovat, aby odpovídaly katalogizačním zvyklostem NLK, a jednotlivě doplňovat lokačními údaji. CD-ROM OCLC by se mohl stát dalším zdrojem informací pro čtenáře NLK, neboť jim umožňuje získat přehled o knihách, které před rokem 1989 vycházely, ale do fondů naší knihovny se nedostaly.

4. Metoda de visu při přímém zápisu do ALEPHu je personálně a časově náročná, nemožná při roztříštěném uložení fondu.

5. Off line zpracování s využitím databáze FoxPro. Tento způsob byl vybrán. Základem zpracování jsou lístky místního katalogu. Formulář pro přepis, aplikace nazvána RETRO, vychází ze struktury katalogizačního lístku. Údaje jsou uspořádány tak, aby byl možný převod do formátu UNIMARC.

Technologická linka

1. Základem je dávkové zpracování. Oddělení ochrany a revize fondů (OORF) dodá dávku lístků z místního katalogu. Výběr lístků se řídí potřebami OORF (současně probíhá označování knih čárovými kódy). Zpracování je sestupné, tj. od nejnovějších knih k nejstarším.

2. Reprografické oddělení vyhotoví xerokopie lístků, které slouží jako pracovní předlohy pro přepis.

3. Následuje věcné zpracování v oddělení katalogizace a bibliografie (OBK) - přiřazení číselných kódů oborového hesláře jednotlivým lístkům.

4. Zápis provádí externí spolupracovník do formuláře FoxPro RETRO.

5. Po vytvoření korekturního soupisu a jeho vytištění následují korektury a opravy.

6. Vytvoří se soubor pro ALEPH, který je předáván systémové knihovnici, ta jej ještě po konverzi zkontroluje programem formálně logických kontrol. Vypsané chyby znovu opraví OBK.

Katalogizační záznam v průběhu linky projde mnoha operacemi, takže je nezbytná precizní evidence.

Popis formuláře RETRO

Při zápisu všech dat je nutno respektovat pravidla AACR2 (pravidla Kongresové knihovny) a formát UNIMARC.

Jako jediný zdroj informací slouží při zápisu i tvorbě nových údajů lístky místního katalogu. Mimo údaje, které běžně nalezneme na katalogizačním lístku (signatura, názvové, autorské, nakladatelské údaje), obsahuje formulář nejnutnější položky pro fungování báze dat NML - centrální katalog Národní lékařské knihovny (báze 01 nebo 02 podle země původu knihy, kódy oborového třídění, zemí a jazyků). Teprve ve fázi korektur a věcného popisu jsou v odůvodněných případech data ověřována s knihou v ruce. Při přepisu lístků je třeba věnovat pozornost všem údajům, včetně rukopisných úprav (akviziční údaje, opravy signatur).

Závěr

Výše popsaná metoda prošla prvním testováním. Do báze NML bylo nahráno 740 záznamů, které jsou přístupné pod systémovými čísly 41241 - 41991, jedná se o přírůstky roku 1988.

 

 

Změny v odběru zahraničních periodik pro rok 1998 v NLK

PhDr. Jaroslava Veselá

Národní lékařská knihovna, Praha

 

Vzhledem k nepříznivému vývoji cen došlo v objednávkách na rok 1998 k výrazným změnám. Neobnovili jsme u našich hlavních dodavatelů předplatné 108 zahraničních titulů. Přesto doufáme, že alespoň u 6 titulů se nám zdaří přechod na jiný způsob získávání, třebaže zejména zkraje roku to může znamenat jisté zpoždění v docházce. Neobnovovaná předplatná najdete v připojeném seznamu.

Naproti tomu jsme využili mimořádně výhodné nabídky americké nadace Social Research - The East and Central Europe Journal Donation Project a nakladatelství Karger a objednali jsme některé časopisy nově či staronově. Také jsme v souladu se svou funkcí objednali 4 unikátní tituly, které byly nuceny rušit jiné knihovny sítě a o nichž jsme spolu s odborníky přesvědčeni, že by neměly v ČR chybět. Jednalo se o Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, Seminars in Colon and Rectal Surgery, Rheumatology International a Pathology Case Reviews. Seznam všech nových titulů je připojen. Budeme z nich poskytovat všechny obvyklé služby.

Zároveň chceme touto cestou poděkovat všem knihovnám za spolupráci v uplynulém roce a vyjádřit naději, že letos společnými silami zvládneme všechny nepřízně ke spokojenosti našich uživatelů.

oddělení doplňování fondů

tel.: 02/2426 6864

e-mail: veselaj@nlk.cz

 

Seznam předplatných, která neobnovujeme na rok 1998

Acta histochemica

Acta medica austriaca

AIDS Education and Prevention

AIDS Research and Human Retrovirology

Aktuelle Radiologie

Aktuelle Urologie

Aku: Akupunktur

American Journal of Acupuncture

American Journal of Occupational Therapy

American Journal of Tropical Medicine and Hygiene

Anaesthesiologie und Reanimation

Analytical Biochemistry

Annales d°endocrinologie

Annales de médecine interne

Annales d°otolaryngologie

Annals of Occupational Hygiene

Applied Cardiopulmonary Pathophysiology

Applied Immunohistochemistry

Applied Radiation and Isotopes

Archives des maladies du coeur et des vaissaux

Archives of Gynecology and Obstetrics

Audiology and Neuro-Otology

Aviation, Space and Environmental Medicine

Bailliere°s Clinical Gastroenterology

Biomedizinische Technik

Breast Disease

British Homeopathic Journal

British Journal of Biomedical Science

British Journal of Clinical Practice

British Journal of Nutrition

Bulletin du cancer

Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology 16.940,-

Clinical Genetics

Clinics in Plastic Surgery

Computers and Biomedical Research

Cumulated Index Medicus (pro rešeršní odd. NLK)

Dermatosen im Beruf und Umwelt

Deutsche Apotheker Zeitung

Diabetic Medicine

Disease Management and Clinical Outcomes

Doody°s Health Sciences Book Review Journal

European Journal of Cancer Prevention

Experimental and Clinical Cardiology

Food and Chemical Toxicology

Fortschritte der Medizin

Free Radicals in Biology and Medicine

Glia

Hearing Research

Heart and Vessels

Hormone and Metabolic Reseach

Chirurgische Praxis

Immunology and Allergy Clinics of North America

Inflammopharmacology

International Journal of Dermatology

International Journal of Epidemiology

International Journal of Experimental Pathology

International Journal of Neuroradiology

International Urology and Nephrology

Internistische Praxis

Journal francais d°ophtalmologie

Journal of Adolescent Health

Journal of the American Institute of Homeopathy

Journal of Cardiac Surgery

Journal of Cellular Physiology

Journal of Clinical Laboratory Analysis

Journal of Diagnostic Medical Sonography

Journal of Immunoassay

Journal of Gerontology B

Journal of Medicine

Journal of Neurooncology

Laryngo-Rhino-Otologie

Medical and Biological Engineering and Computing

Medical and Pediatric Oncology

Medizinische Klinik

Medizinische Welt

Methods of Information in Medicine

Molecular Aspects of Medicine

Nervenarzt

Neurocase

Neurochirurgie

Neurophysiologie clinique

Neuropsychology

Paediatrische Praxis

Physics in Medicine and Biology

Prenatal Diagnosis

Problems in Anesthesia

Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids

Radiation and Environmental Biophysics

Radiation Research

Revue de chirurgie orthopédique et reparatrice de l°appareil moteur

Revue de pneumologie clinique

Seminars in Respiratory Infections

Seminars in Liver Disease

Schweizerische Zeitschrift fur Sportmedizin und Sporttraumatologie

Therapeutic Immunology

Therapeutische Umschau

Therapie und Erfolg

Wiener klinische Wochenschrift

Zeitschrift fur ärztliche Fortbildung

Zeitschrift fur Orthopädie und ihre Grenzgebiete

Zentralblatt fur Bakteriologie - International Journal

of Medical Microbiology

ZWR - Deutsches Zahnärzteblatt

Přechod na jiný způsob získávání

Archives of Disease in Childhood

Biochemical Pharmacology

British Dental Journal

Deutsches Ärzteblatt

Scandinavian Journal of Gastroenterology Zeitschrift für Gastroenterologie

Nové tituly pro rok 1998

Brain Pathology

Cerebrovascular Diseases

Community Genetics

Current Problems in Cardiology

Current Problems in Surgery

Disease a Month

Immunity

Journal of Magnetic Resonance Imaging

Journal of Nuclear Cardiology

Journal of Shoulder and Elbow Surgery

Journal of Vascular Surgery

Lasers in Surgery and Medicine

Molecular Endocrinology

Pathology Case Reviews

Pediatric Rehabilitation

Rheumatology International

Seminars in Colon and Rectal Surgery

Seminars in Vascular Surgery

Sexual Dysfunction

Techniques in Regional Anesthesia and Pain Management

Ultrasound in Obstetrics and Gynecology

 

Nové čtenářské průkazy v Národní lékařské knihovně

Olga Daňsová

Národní lékařská knihovna, Praha

 

V rámci opatření spojených se zaváděním automatizovaného výpůjčního systému ALEPH vydává NLK nové čtenářské průkazy, a to s platností od 1. ledna 1998.

Nový čtenářský průkaz doznal oproti starému mnoha zásadních změn. Při navrhování těchto změn jsme byli vedeni: a) snahou o co nejmenší korunovou a časovou náročnost při výrobě a při vlastním vydávání průkazu čtenáři; b) snahou o minimalizaci a současně oprávněnou užitečnost údajů, které jsou na novém čtenářském průkazu uváděny.

Výsledkem těchto snah je nový průkaz, který se na první pohled od toho minulého odlišuje: a) velikostí; b) obalem; c) barevností; d) je opatřen fotografií čtenáře; e) má čárový kód; f) obsahuje méně údajů.

Velikost průkazu byla zmenšena na 8,5 x 5,4 cm, což je standardní rozměr např. kreditních a telefonních karet. Tato velikost nám umožnila výrazně redukovat náklady na výrobu a vydání průkazu, je i velmi výhodná pro čtenáře, kteří mohou průkaz pohodlně nosit v peněžence.

Obalem průkazu je zatavený laminát, ze kterého již nelze průkaz vyjmout. Funkce tohoto obalu je především v tom, že chrání čárový kód před poničením, dále pak zabraňuje padělání údajů uvedených na průkazu.

Čtenářské průkazy jsou zhotovovány v pěti barevných vyhotoveních. Každé barvě odpovídá jeden status čtenáře:

bílá - status 01 - studenti, důchodci (roční poplatek Kč 20,-);

žlutá- status 02 - ostatní (roční poplatek Kč 50,-);

zelená- status 03 - právnické osoby (roční poplatek Kč 200,-);

červená- status 04 - dočasný (měsíční poplatek Kč 5,-);

oranžová- status 05 - zaměstnanci a externí spolupracovníci NLK (bez poplatku).

Odlišné barvy jednotlivých průkazů umožňují jednoznačnou a přesnou orientaci knihovnice při vybírání ročních poplatků, výrazně odliší dočasné čtenářské průkazy, jejichž platnost je pouze měsíční.

Fotografie čtenáře, která je na líci průkazu, zajišťuje přehlednost a rychlou orientaci při práci knihovníka. Protože je průkaz NLK nepřenosný, je díky fotografii umístěné na čtenářském průkazu zaručena okamžitá a jednoznačná identifikace čtenáře (nikdo si nemůže půjčovat na cizí průkaz).

Na líci průkazu se nachází čárový kód, vedle kterého je uvedena jeho hodnota v alfanumerickém znaku. Jedná se vlastně o identifikační číslo čtenářského průkazu (každý průkaz je opatřen jedinečným nezaměnitelným znakem). Čárový kód slouží pro zjednodušení vstupu do systému ALEPH prostřednictvím scanneru, alfanumerický znak prostřednictvím klávesnice. Čárový kód zároveň slouží pro evidenci vstupu a výstupu čtenáře do budovy knihovny v programu VRÁTNÝ, uskutečňovaném rovněž prostřednictvím scanneru a klávesnice.

Údaje uvedené na průkazu: a) příjmení, křestní jméno, titul; b) logo, název a adresa knihovny; c) datum vystavení a podpis čtenáře vyjadřující závazek dodržovat knihovní řád.

Věříme, že se nám tato nová forma čtenářského průkazu osvědčí a bude i přijatelná pro čtenáře samotné.

 

 

PŮVODNÍ PRÁCE

Současné problémy českého lékařského knihovnictví

PhDr. Otakar Pinkas

Národní lékařská knihovna, Praha

 

V roce 1997 se prudce a neočekávaně projevil negativní vliv některých ekonomických opatření na činnost lékařských knihoven, včetně Národní lékařské knihovny (NLK). V souvislosti s tím chceme vyvolat zájem odborné veřejnosti o společné pozitivní řešení, které zmírní následky neočekávaných změn. K tomu by měly přispět i nové služby, které jsou nyní v NLK dostupné lokálně nebo ze vzdálených míst.

Úsporná vládní opatření, zeslabení české měny, zvýšení cen zahraničních časopisů o cca 10 %, nárůst výše nájemného a financování nejnezbytnějších úprav v objektu Sokolská 54, to vše jsou faktory, které ovlivnily odbornou činnost knihovny a které budou působit i letos.

Ve snaze o minimalizaci těchto dopadů jsme v průběhu roku 1997 hledali zdroje úspor. Nejvýznamnějším možným zdrojem úspor byly věcné výdaje, tvořící cca 80 % celého rozpočtu, z toho výdaje za knihy a časopisy 44 %, výdaje na nájemné nebytových prostor 29 %, dodávky tiskáren cca 4 %, licence databází cca 3 %.

Zdaleka největší částku za nájemné představovalo nájemné v Lékařském domě. Plánované nájemné na rok 1997 za 1256 m2 zde činilo se službami 8976 tis. Kč. V důsledku soudem nařízeného vystěhování v lednu a uvolnění dalších prostor koncem března došlo k úspoře o 1775 tis. Kč. Sazba za nájem 1 m2 plochy v Lékařském domě pak činila ročně bez služeb více než 6500 Kč a se službami více než 6800 Kč.

Začátkem září předsednictvo ČLS JEP na prosby NLK snížilo sazbu nájemného za m2 plochy ročně (bez služeb) na 4500 Kč (plus koeficient inflace) s platností od 1. ledna 1998. Nová sazba je obvyklou tržní sazbou v Sokolské ulici. Nepodařilo se však přesvědčit předsednictvo, že je v zájmu všech členů ČLS JEP, aby i nová sazba byla snížena.

Nedostatek prostředků na věcné výdaje vedl ke zrušení předplatného 108 titulů zahraničních časopisů na rok 1998 (při objednání 21 titulů nových), k zastavení vydávání řady odborných časopisů, k zastavení nákupu zahraničních monografií, k omezení nákupu informačních zdrojů pro pracovníky MZ ČR. Přesto na nákup literatury a databází NLK na rok 1998 vynaložila NLK díky dotaci MZ ČR z konce roku částku přes 13 mil. Kč.

Omezili jsme i mezinárodní výměnu, takže celkový počet zahraničních časopisů získávaných NLK klesne z dnešních cca 850 na cca 720 titulů. Průměrná cena ročního předplatného činí 23 OOO Kč, u řady titulů pak přesahuje částku 100 000 Kč.

Výběru dodavatelů časopisů byla věnována mimořádná pozornost, aby bylo dosaženo co největších úspor. Soutěže se zúčastnilo celkem pět zprostředkovatelských společností, vybrány byly tři.

Obdobně jako v NLK dochází k omezování předplatného časopisů i v síti lékařských knihoven, neboť se výrazně snížila státní dotace knihovnám akreditovaným pro veřejné informační služby ve zdravotnictví. NLK vyzvala spolupracující knihovny k zaslání seznamu rušených titulů pro r. 1998. Vlastní seznam již uvedla na svém WWW serveru: www.nlk.cz.

Situace v Národní knihovně a ve státních vědeckých knihovnách je ještě mnohem horší. Národní knihovně hrozilo úplné zastavení nákupu zahraničních periodik i monografií a rozpočty na literaturu ve všech státních vědeckých knihovnách jsou naprosto nedostatečné.

Kritickým problémem je získávání odborně vyspělých pracovníků. Zákon o platu neumožňuje zařadit knihovníka do vyšší platové třídy než 10. Tímto diskriminačním opatřením je limitován zájem o práci ve vědecké knihovně. Je smutné, že v NLK nepracuje ani jeden lékař. V souvislosti s korekčními opatřeními vlády odešla řada zkušených pracovníků, kteří nacházejí dobré uplatnění v soukromém sektoru. Je velmi těžké získat do knihovny počítačového odborníka a udržet ho zde.

Knihovna zacvičila a vyškolila v práci na počítačích celou řadu zaměstnanců, kteří nyní používají nabytých znalostí jinde. Právní řád neumožňuje zabraňovat takovýmto únikům investic.

Jaké jsou výhledy pro r. 1998?

Limit rozpočtových prostředků NLK na věcné výdaje má klesající tendenci (v Kč: 1996 - 30 521 tis., 1997 - 28 119 tis., 1998 - 27 500 tis.). Naproti tomu rostou ceny věcných plnění (např. u zahraničních časopisů letos o 20 % ročně).

Tím, že do konce roku 1997 i za cenu velkých provozních problémů byla přestěhována převážná část provozů NLK z Lékařského domu do nepříliš vyhovující hlavní budovy v objektu Sokolská 54, došlo k úspoře na nájemném ve výši přes 3 mil. Kč.

Do konce roku bylo také přestěhováno Zdravotnické muzeum z okraje Prahy do nádvorního domku v objektu Sokolská 54. Je to již 17. nebo 18. stěhování tohoto útvaru, ke kterému se lékařská veřejnost chová více než macešsky. Je pozoruhodné, že Akademie věd ČR našla odvahu a ochotu umístit část sbírek muzea úplně bezplatně v budově Archivu AV ČR.

Knihovna bude usilovat o to, aby si zabezpečila možnost existence pod jednou střechou a ve vzdálenější budoucnosti úplně uvolnila prostory v Lékařském domě.

V zájmu úspor v celé síti knihoven se budeme snažit o efektivní koordinaci nákupu zahraničních lékařských periodik. Systém centrálního přidělování devizových kvot a povinné účasti knihoven v systému se po r. 1989 rozpadl. Každá knihovna si podle potřeb svého zřizovatele nakupuje časopisy podle vlastního uvážení, avšak většinou z dotací na veřejné informační služby, o nichž rozhoduje odbor vzdělávání a vědy MZ. NLK navrhuje zavést nový systém koordinace nákupu zahraničních lékařských časopisů, založený na dobrovolné účasti instituce a smluvním zajištění. Cílem systému je umožňovat celé lékařské veřejnosti přístup k společnému fondu, zajištění odběru co největšího počtu titulů v ČR, minimalizace nákladů na jeho pořízení a odůvodněné obnovování fondu. Podkladem pro koordinaci bude souborný katalog zahraničních lékařských časopisů, tradičně zpracovávaný v NLK.

Jinou možnost úspor představují časopisy koupené z grantových

prostředků, jež jsou ve většině případů využívány jen nositeli grantů a do celostátní evidence nevstupují. Tato situace není dobrá a měla by se změnit. Může se pak stát, že knihovna zakoupí článek považovaný za nedostupný v ČR v zahraničním dodavatelském centru za 10-20 USD, ale tento článek je k dispozici v grantovém časopise, o němž knihovna neví.

Určitou pomocí v nastávající kritické situaci jsou nově zaváděné služby NLK. Od června je lokálním i vzdáleným uživatelům přístupný online katalog monografií v NLK a česká verze tezauru Medical Subject Headings (MeSH) prostřednictvím prohlížečů WWW (na adrese www.nlk.cz) a služby telnet. Pomocí služby WWW je možno objednávat xerokopie článků z fondu časopisů NLK. Připomínám, že je možno objednávky zadávat i elektronickou poštou (dansova@nlkdec.nlk.cz). Elektronickou poštou je možno požádat o rezervaci knihy, prodloužení výpůjční lhůty a o zpracování rešerše.

Odborná lékařská veřejnost jistě uvítá i zpřístupnění online knihovních katalogů v dalších lékařských knihovnách: na 1. LF UK (www.LF1.cuni.cz), na 2. LF UK (www.LF2.cuni.cz) a na lékařské fakultě Masarykovy university v Brně (www.med.muni.cz).

Od září je čtenářům prezenčně k dispozici na dvou počítačích cca 20 elektronických dokumentů, z nichž některé mají multimediální charakter. Jedná se o příručky, slovníky, mapy, atlasy a výukové dokumenty, převážně v angličtině.

NLK zajišťuje v experimentálním režimu dodávku kopií časopiseckých článků, které nejsou dostupné v ČR. Z databáze univerzity v Bielefeldu jsou pomocí Internetu přenášeny plné texty článků, v NLK jsou dekomprimovány, dekódovány, vytištěny a předány uživatelům. Za článek knihovna zaplatí v průměru 12 DM. Zájem o tuto službu je značný, avšak jejímu většímu rozšíření brání finanční omezení.

Závěry

V r. 1998 se projeví redukce počtu nakupovaných lékařských časopisů v NLK i v dalších lékařských knihovnách.

Úspory nájemného za nebytové prostory budou moci být využity na informační fond a služby, také však na nezbytné úpravy domu v Sokolské 54, který NLK spravuje.

Postupným zaváděním nového systému koordinace nákupu zahraničních periodik a zlepšováním systému souborných katalogů bude možné zmírnit negativní účinky trvalého růstu cen časopisů. Rezervy v titulovém pokrytí časopisů představují časopisy nakupované z grantů.

Některé nové služby NLK se prostřednictvím Internetu stávají dostupnými i uživatelům ve vzdálených místech a jejich provoz vede k finančním úsporám.

Zpřístupnění dalších online katalogů a služeb Internetu v knihovnách lékařských fakult významně přispěje ke zkvalitnění a zrychlení služeb.