AKTUALITY  NLK

 

 

 

Informační systém Anopress pro zdravotnictví

 

PhDr. Michal GLYKNER

Národní lékařská knihovna, Praha

<glykner@mzcr.cz>

 

         Zprostředkování cest k relevantním informacím pro odborné uživatele patřilo vždy k základním úkolům knihovníků – vědeckoinformačních pracovníků. Primárními informačními zdroji jsou i nadále odborné informační prameny. Systematické sledování, vyhledávání a zpřístupňování relevantních oborových informací z oblasti nazývané „sdělovací prostředky“ (noviny, populární časopisy, rozhlas, televize) se, pokud vím, dosud v oblasti zdravotnictví neprovádělo. Při tom mnoho odborných i politických prohlášení a vystoupení, která významně ovlivňují práci a výsledky v jednotlivých oborech, je prezentováno právě ve sdělovacích prostředcích. V poslední době je také kladen stále vyšší důraz i na obecnou dostupnost informací pro širokou laickou veřejnost.

         Uvedené informační mezery v oboru medicíny a zdravotnictví se snaží doplnit informační produkt, který je v rámci NLK nazván „Zprávy ze zdravotnictví“.  Vznikl ve spolupráci Informační agentury Anopress s.r.o. a Národní lékařské knihovny, oddělení vědeckých informací (OVI) při MZ ČR v druhé polovině roku 1999. Výstupem této služby je týdenní vystavení plných textů oborově relevantních dokumentů po jednotlivých pracovních dnech na <www.nlk.cz> pod názvem Zprávy ze zdravotnictví a téhož na intranetové stránce MZ pod názvem Média - Monitoring médií. V rámci dnů je databáze rozdělena podle dosahu informačních zdrojů na část celostátní a část regionální. Aktualizace probíhá denně, u celostátní části mezi 9,30 až 10,00 a u regionální části mezi 11,00 až 11,30.

         Proces vzniku stručně vypadá takto: dodavatelská firma obdrží v elektronické formě plné texty, případně převede do elektronické formy pořady, které v ní nejsou. Na základě široce (oborově) formulovaného rešeršního dotazu posílá v několika dávkách e-mailem „články“ do OVI. Protože prameny nejsou heslovány, vyhledávají se termíny za omezené pomoci systému vah z plného textu. Základní rešeršní dotaz je široce formulován úmyslně, pro postižení maxima konkrétních i hraničních informací. Tyto dvě věci způsobují, že v OVI je třeba každou dávku před zveřejněním „vyčistit“ – odstraněny jsou přibližně 4/5 dodaných článků. Při přípravě dávek  jsou odstraňovány články duplicitní a články, které jsou daní za vyhledávání  v plném textu, tj. zcela nepertinentní, např. kriminalita, dopravní nehody, kultura atd. Naopak jsou ponechávány výběrově obecně zásadní články, ve kterých je téma zdravotnictví nebo medicíny jen zmíněno, ale mají širší vypovídací hodnotu – např. srovnání platů, životní prostředí, ekonomika atd. Výběr je dělán s maximálním zohledněním informačních potřeb všech koncových uživatelů, což pro speciálně zaměřené uživatele (např. na farmacii) s sebou nese vzhledem k dennímu počtu článků menší komfort, případně nutnost orientace na rešerše.

         Pokrytí informačními zdroji je zcela závislé na dodavatelské firmě – zahrnuje všechny deníky, některé obecné (společenské) časopisy, některé časopisy odborné (včetně několika elektronických) a nejdůležitější rozhlasové a televizní pořady. Z ryze odborných lékařských časopisů se NLK podařilo dohodnout zahrnutí Zdravotnických novin, které se v naší službě ponechávají kompletní. Aktuální přehled zdrojů (přes 200) lze najít na <www.anopress.cz>.

         Dalším výstupem je vytváření plnotextové databáze – Archivu. Ta je přístupná pouze v OVI šest měsíců až rok zpětně na vyčleněném počítači pod standardním firemním softwarem a dále zpětně na CD ROM po jednotlivých pololetích (od 2. pololetí 1999). Na CD je k dispozici i v rešeršním oddělení NLK.

         Mimo to, že je každému, kdo má přístup na Internet, umožněno denně pohodlně sledovat obor medicíny a zdravotnictví, poskytuje OVI z tohoto produktu pro zaměstnance ministerstva zdravotnictví průběžné rešerše. Retrospektivní rešerše zpracováváme pro všechny zájemce. Nevýhodou při jejich zpracovávání je vyšší časová náročnost, způsobená jednoduchostí vyhledávacího systému, výše zmíněným vyhledáváním selekčními termíny v plném textu a nutností provádět rešerše po pololetích z jednotlivých CD ROMů. Přes uvedené nedostatky jsem přesvědčen o přínosu této služby.

         Několik statistických  údajů:

počet dokumentů v databázi do 31. 12. 2003 je 109 700,

v roce 2003 bylo uloženo 26 988 dokumentů,

z toho 19 067 celostátních a 7 921 regionálních,

počet přístupů na MZ do Monitoringu médií za rok 2003 byl 10 175,

počet vypracovaných rešerší z této databáze na MZ v roce 2003 byl 154.

 

 

 

 

 

ZPRÁVY

 

 

 

Vzdělávací aktivity Ústavu vědeckých informací

 

Mgr. Jitka STEJSKALOVÁ

 1. lékařská fakulta UK a VFN, Praha

<stejskalova@lf1.cuni.cz>

 

         Na webovských stránkách mnoha knihoven lze najít informace o dalším vzdělávání, a to jak pracovníků knihoven, tak i uživatelů těchto knihoven. Jako příklad může sloužit Národní knihovna a Státní technická knihovna, které nejen že vzdělávací akce pořádají, ale na svých webovských stránkách podávají přehled toho, co jednotlivé instituce, sdružení a další subjekty v oblasti vzdělávání během roku připravují. Mezi námi, pracovníky zdravotnických knihoven, jsou všeobecně známé kurzy a semináře  pořádané Národní lékařskou knihovnou, Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Kromě těchto význačných institucí se do vzdělávání zapojují i  další organizace. Ani Ústav vědeckých informací 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice nestojí stranou. S výukovou činností, a to především pregraduálních studentů, má naše pracoviště mnohaletou zkušenost. V současné době zajišťujeme výuku následujících studijních bloků:

         Vědeckých  informací.

         Propedeutiky vědecké práce.

         Základů vědecké práce.

         Knihovnictví I. a II.

         Kromě těchto předmětů je ještě vypisován volitelný kurz Odborná a vědecká komunikace písmem v medicíně, kterého se mohou účastnit i postgraduální studenti, případně i další fakultní i mimofakultní zájemci.

         Druhou cestou vzdělávání uživatelů jsou v letošním roce poprvé vypisované semináře, které by měly jednoduchou cestou seznámit zájemce z řad akademické obce fakulty a pracovníků fakultní nemocnice s oblastmi, které jim nejsou zcela jasné, které ovšem ke své práci či studiu potřebují. Je tedy nasnadě, že při těchto seminářích mohou sedět u počítačů vedle studentů i jejich vysokoškolští učitelé. Pro první kolo seminářů byla na přání našich uživatelů vybrána následující témata:

         Bibliografie, sběr dat, citační ohlasy.

         Základní vyhledávání na Internetu (pro "začátečníky").

         Jak se orientovat v katalozích knihoven a nakladatelů?

         Jednotná informační brána (pro knihovníky).

         Základy vyhledávání v bibliografických databázích.

         Vyhledávání v databázích MEDLINE, EMBASE, ProQuest,    BiblioMedica.

         Mám rešerši - kterak se teď dostat k plnému textu?

         Semináře probíhaly během února a března, takže nyní již můžeme naši aktivitu vyhodnotit.

         Velký zájem projevili naši uživatelé o seminář základů práce s Internetem. Je zde ale ještě stále vidět, že ne všichni frekventanti kurzů rutinně zvládají práci s výpočetní technikou. Respekt před ní stále trvá.

         Technicky zdatnější účastníci si naopak chválili přiblížení práce s databázemi i plnotextovými časopisy.

         Velice se osvědčilo používání dataprojektoru, kdy účastníci mohou sledovat vyhledávací postupy přednášejícího krok  za krokem.

         Podle dotazů a přání účastníků seminářů budou některá témata upravena a doplněna.

         Vzhledem k velkému zájmu o vypsané semináře a k omezené kapacitě počítačové učebny, nemohli být všichni zájemci uspokojeni. Proto bylo rozhodnuto, že do konce letního semináře bude celý cyklus opakován.

         V ne příliš vzdálené budoucnosti bychom rádi pořádali semináře na aktuální témata – práce s novými elektronickými informačními zdroji (databázemi – bibliografickými i plnotextovými, e-časopisy), informace o nově poskytovaných službách a jejich propagaci. To vše za přispění moderních informačních a komunikačních technologií. Věříme, že díky vyškolení uživatelů zvýšíme využitelnost  databází zpřístupněných na Univerzitě Karlově i ve Všeobecné fakultní nemocnici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specializovaná knihovna Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů

 

Mgr. Alena DRDULOVÁ

NCONZO, Brno

<alena@nconzo.cz>

 

         Na základě potřeb a požadavků na zřízení odborné "školy", která by zajišťovala další a specializační vzdělávání pro nejpočetnější skupinu ve zdravotnictví - střední zdravotnický personál, vzniklo na ulici Merhautově v Brně dne 26. dubna 1960 Středisko pro vzdělávání SZP. Od ledna následujícího roku zahajuje výuku a od té doby lze i datovat vznik naší knihovny (tehdy střediska vědeckých  informací). V roce založení mělo středisko knihovní fond 454 svazků a dá se říci, že se jednalo o fond "co dům dal". Převážně to byly učební texty vydané pro potřeby začínající výuky, pár encyklopedií a slovníků. V červenci 1961 byly osloveny vybrané instituce, a to nejen v Brně,  o uvolnění duplikátů a darů k rozšíření fondu, který se tak rozrostl na 2000 svazků. Z rozpočtu organizace byl vyčleněn finanční příspěvek a vedle knih začaly být pravidelně odebírány i odborné časopisy. Změny v názvu přinesl politický posun v roce 1989 a podle nové zřizovací listiny se vzdělávací organizace nazývá Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví a odborná knihovna Středisko vědeckých zdravotnických informací - knihovna. Tolik velmi stručně k historii knihovny, která v té době měla klasické lístkové katalogy a zajišťovala pouze výpůjčky.

         Dále bych se zmínila o práci a službách střediska VZI/knihovny po roce 1992, tedy v době, kdy jsem měla možnost do Institutu nastoupit. V té době bylo ke knihovně přičleněno tzv. dokumentační oddělení, zajišťující překladatelskou činnost. Od zapojení knihovny IDV PZ do akreditačních řízení vyhlašovaných MZ ČR pro oblast veřejných informačních služeb  ve zdravotnictví se začalo s její celkovou obnovou a modernizací. Tak v roce 1996, v souvislosti s přípravou na automatizaci, jsme zaktualizovali hlavně fond učebních textů a tzv. specializovaný fond beletrie, převedený k nám odborovou organizací. Profil fondu, který má nyní 16 800 svazků, je zaměřen na následné vzdělávání v  mnoha oborech. Zejména se jedná o obory  ošetřovatelství, organizace a řízení, pedagogika, sociologie, psychologie, dále  práce klinických laboratoří, farmakologie, hygiena, primární péče, akutní medicína apod. Našimi uživateli jsou nejen účastníci vzdělávacích akcí, učitelé a pedagogičtí pracovníci, studenti SZŠ a VOZŠ, ale i studenti medicíny, bakalářského studia ošetřovatelství, záchranáři rychlé zdravotní pomoci, letecké záchranné služby a mnoho dalších čtenářů široké veřejnosti. Jednotlivým oborům je přizpůsoben i odběr časopisů, kterých je celkem 123, z toho 23 zahraničních a z těch ještě 15 unikátů, které odebíráme jako jediná knihovna v ČR. Většinu odborných článků odborné pracovnice knihovny anotují a zpracovávají unikátní kartotéku časopiseckých článků, k čemuž využívají speciálního tezauru ošetřovatelské terminologie. Ze zahraničních článků vydáváme zpravodaj péče o nemocné RISPON, doplňujeme ho zajímavými překlady, informacemi o novinkách v naší knihovně aj. Rozesíláme ho na zdravotní školy, nemocnice a další odborná pracoviště. Najdou se v něm obsahy nejnovějších čísel zahraničních časopisů jako např. American Journal of Nursing, Canadian Nurse, Kinderkrankenschwester a další. Obsahy jsou opatřeny českým překladem a na požádání objednaný článek zasíláme.

         V uvedeném roce 1996 jsme začali i s celkovou modernizací nejen prostor v půjčovně a studovně knihovny, ale i výpočetní techniky a softwarového vybavení celého pracoviště.

         V následujícím roce se podařilo získat samostatnou místnost na zřízení počítačové učebny s šesti pracovními místy, připojenými do lokální sítě knihovny. Zde bylo realizováno mnoho vzdělávacích akcí pro odborné pracovníky tehdejšího Institutu, pro účastníky kurzů jednotlivých kateder, pro kolegy z odborných knihoven v regionu (např. opakovaná školení BMČ, příprava projektů a grantů apod.) V dnešní době k tomu přibyly přednášky o Internetu, výuka práce s počítačem, práce s databázemi a vyhledávání odborných témat a jiné. Ve studovně knihovny jsou zajišťovány přednášky pro absolventy středních zdravotnických škol, studenty bakalářského studia Lékařské fakulty MU. Zaměřujeme se i na informatickou výchovu vlastních uživatelů knihovny.

         V roce 1999 je knihovna připojena pevnou linkou na Internet a dochází k přestavbě její sítě. Ve spolupráci s firmou Incad Praha je budován on-line katalog Relief a zakoupena licence vyhledávacího software Excalibur (nyní Convera). K zajištění narůstajících nároků na techniku a práci se vznikajícími databázemi byly pořízeny aplikační a datové serwery a  celá síť modernizovaná. Se vstupem do nového tisíciletí jsme vystavili katalog RELIEF na www.stránky a jeho zkušební verze je nyní přístupná celé veřejnosti, viz <http://knihovna.nconzo.cz> nebo <www.nconzo.cz> (odkaz knihovna).

         Po vydání nového Knihovního zákona č. 257/2001 Sb., vzhledem k profilu fondu a jeho uživatelů, byla knihovna zaregistrovaná jako Specializovaná knihovna. V březnu roku 2003 došlo k zásadní změně v organizaci a poslání IDV PZ. Vznikla nová organizace Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Toto Centrum zaujímá významnou roli na poli kontinuálního vzdělávání sester a dalších nelékařských profesí a nedílnou součástí pedagogického útvaru NCO NZO zůstává i nadále knihovna a jí poskytované služby.  V současné době již knihovna neposkytuje jen dříve "klasické výpůjční služby", ale přešla k daleko obsáhlejším a odbornějším činnostem, kdy zajišťuje odborné rešerše (elektronická objednávka na www), překlady z angličtiny a němčiny, xerokopie vybraných článků a témat, výuky informační výchovy a práce s PC a Internetem. Přehled služeb a další nabídky a kontakty  lze získat z výše uvedené webovské  stránky knihovny. Závěrem snad jen stručný přehled činnosti za posledních 5 let.

         Jen zdánlivě klesající počet fyzicky přítomných  uživatelů přímo v knihovně je dán možností on-line přístupu  a nárůstem vyřizování požadavků přímo diky Internetu.

         Tabulka:                                                                       

Rok

uživatelé

výpůjčky

rešerše

časopisy

akce

1998   

5845 

  6536

113

110/23 

1/15

1999   

4211 

7112

168

123/24 

5/105

2000   

4716 

7906 

174

124/26 

6/102

2001

4172

7492

275

124/26

9/199

2002

3875

7053

341

125/23

10/209

2003

  3975

7032

351

123/23

11/228

 

 

 

 

 

Projekt LI O1021 “Multilicence pro přístup k základním medicínským informačním zdrojům pro vědu a výzkum”

 

PhDr. František ZAJÍČEK

Lékařská fakulta MU, Brno

< frazaj@med.muni.cz>

 

         1. Řešitel a spoluřešitelé, cíl projektu

         Ústřední knihovna Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (UK LF MU) byla v letech 2001-2003 hlavním řešitelem projektu “Multilicence pro přístup k základním medicínským informačním zdrojům pro vědu a výzkum”. Spoluřešitelskými organizacemi byly Univerzita Karlova v Praze, Univerzita Palackého v Olomouci a Národní lékařská knihovna v Praze. Cílem projektu bylo poskytnout odborným vědeckým a výzkumným pracovníkům, pedagogům a studentům, ale i další odborné veřejnosti síťový přístup k elektronické formě sekundárních i primárních informačních zdrojů z oblasti medicíny, biomedicíny, farmakologie a příbuzných vědních disciplín.

         2. Elektronické informační zdroje

         V rámci projektu byly uživatelům přístupné databáze MEDLINE EXPRESS (producent databáze SilverPlatter Information, producent dat: National Library of Medicine) v celé retrospektivě od roku 1966, EMBASE CD (producent databáze SilverPlatter Information, producent dat: Elsevier Science Publishers) s retrospektivou od roku 1989, báze SilverLinker (producent SilverPlatter), komplexní faktografický farmakologický informační systém MICROMEDEX a databáze Daily Drug News, producent Prous, obdobného zaměření.

         3. Dostupnost databází

         Elektronické informační zdroje pro medicínu projektu LI 01021 byly po celou dobu řešení přístupné uživatelům z řešitelské a spoluřešitelských organizací prostřednictvím Internetu.

         Jsou součástí Brány k informacím na adrese <http://bi.cuni.cz/med.php> - tento přístup používali především oprávnění zájemci z fakult Univerzity Karlovy.

         Pro uživatele z Masarykovy univerzity byly databáze projektu umístěny do souboru “Elektronické informační zdroje MU“ na stránce <http://www.muni.cz/library/e_zdroje.html>. Na této stránce je rovněž odkaz a návod pro přístup přes proxy server pro ty lékaře, pedagogy a studenty LF MU, kteří přistupují mimo doménu muni.cz.

         Uživatelé z Lékařské fakulty UP Olomouc mají přístup prostřednictvím Ultra*Net serveru z okruhu vymezených IP adres a přes heslo.

         Informace o databázích projektu LI 01021 jsou v Národní lékařské knihovně v Praze součástí nabídky objednávek rešerší uživatelům “OnLine objednávkové služby NLK“ na stránce <http://www.nlk.cz/czech/>.

         Databáze Daily Drug News byla po celou dobu řešení v souladu se smlouvou dostupná pro 5 současných přístupů z konkrétních IP adres.

         4. Využití databází

         Zájem o využívání databází zpřístupňovaných projektem LI 01021 byl značný a předčil očekávání řešitelů. Porovnání počtu připojení, rešerší a záznamů ke dvěma hlavním databázím ve všech řešitelských organizacích v letech 2002 a 2003 je patrné z následující tabulek.

 

MU BRNO – EMBASE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

VII

Počet připojení

156

121

105/129

169/160

116/85

91/100

47/56

Počet rešerší

1986

1610

928/1663

1405/3261

1182/1158

882/1030

2783/940

Počet záznamů

4162

2997

1537/2820

2269/2702

3732/1780

2088/1352

2825/1237

 

 

 

 

 

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

18/36

69/86

102/68

133/100

8

858

1097

87/567

760/1443

1227/1878

1669/1554

133

11056

17090

220/382

3777/2284

2965/2528

2335/2224

200

19948

24466

        

MU BRNO – MEDLINE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet připojení

106

78

70/133

117/168

88/90

62/89

Počet rešerší

1328

774

824/1153

149/2332

1173/1043

999/746

Počet záznamů

1722

1364

462/2016

1293/778

924/317

1117/602

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

46/51

6/48

47/84

107/87

164/105

8

1015

1039

2968/955

82/965

1055/1777

2351/2174

2458/4521

95

13098

17768

702/158

52/238

475/1237

648/870

1492/3017

53

7218

12319

        

UK PRAHA – EMBASE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet

připojení

1051

776

842

811

581

827

694

817

701

514

481

497

Počet

rešerší

18184

23179

18481

25895

17786

31396

23616

19488

13962

16560

8009

19403

Počet

záznamů

38264

18462

22522

22098

17510

11323

22078

17681

17207

13062

11076

13898

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

314

383

249

322

456

476

614

644

929

607

40

6952

6674

7369

20452

7255

9700

10024

16607

16653

23263

24357

20594

2078

167774

226537

8616

11226

9216

10403

13907

11634

20465

19897

31515

14968

1069

213445

164652

 

 

 

UK PRAHA – MEDLINE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet

připojení

 

1185

855

949

1018

1242

1327

1173

1177

744

897

667

Počet

rešerší

 

29710

21815

25116

52496

35043

89714

26161

55501

21575

35684

17983

Počet

záznamů

 

30066

29252

22603

31684

36632

40218

29850

27959

22973

20979

22107

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

549

611

444

464

715

676

870

1234

1307

1366

60

9219

10311

41562

44541

43679

36520

34829

46002

69773

39264

59996

59732

2179

507228

381647

22633

21839

15104

14571

20188

17145

23575

29383

41436

28761

1116

274144

275930

 

UP OLOMOUC – EMBASE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

Počet připojení

3

6/7

7/26

1/26

13/36

Počet rešerší

179

58/490

53/1466

10/1071

901/611

Počet záznamů

182

69/372

715/1392

18/799

398/631

 

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

4/22

10

3/11

9

5

2/16

 

36

171

264/359

365

161/171

398

77

240/519

 

1687

5706

142/281

193

128/107

310

102

75/437

 

1545

4806

 

 

UP OLOMOUC – MEDLINE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet připojení

2

3/5

5/30

24

4/33

2/21

Počet rešerší

117

6/289

131/971

986

64/505

165/272

Počet záznamů

5

36/21

49/644

746

15/67

33/228

 

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

9

11

7

1/5

19

 

15

166

432

218

410

12/182

145

 

  378

4527

102

79

42

16/63

11

 

149

2008

 

NLK PRAHA – EMBASE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet připojení

 

351

10

269

84

291

118

252

148

179

123

191

Počet rešerší

 

17814

101

18263

3175

25314

4770

19389

7377

12109

5789

18450

Počet záznamů

 

13091

148

11321

2839

10946

3031

10356

4569

9082

3830

7855

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

109

192

88

192

231

249

251

176

232

234

11

1405

2576

4436

12876

5692

23507

10206

15950

11402

14050

10912

17772

758

64618

195494

3661

6048

3180

4236

9886

11929

9267

7415

15425

9228

1458

57294

101507

 

NLK PRAHA – MEDLINE 2002/2003

 

I

II

III

IV

V

VI

Počet připojení

 

342

14

250

64

341

105

286

290

221

203

216

Počet rešerší

 

22191

170

14028

2750

27477

8060

18701

28859

16380

40735

19026

Počet záznamů

 

12721

84

8503

1499

14354

3656

9968

12574

9488

8133

9225

 

VII

VIII

IX

X

XI

XII

2002

2003

199

214

187

208

277

267

281

298

213

258

22

1855

2901

9982

21304

13941

25776

18665

37610

21999

53263

14868

47688

2084

162113

303444

6578

7014

5244

6934

9262

12084

11216

10486

9945

11786

868

69059

112563

 

 

         5. Závěrem

         Díky pozitivním výsledkům jednání s poskytovateli přístupu k databázím v projektu LI 01021 jsou všechny databáze přístupné také v roce 2004. Průběžná i závěrečná oponentura projektu byly úspěšné a oponentní komise souhlasila se záměrem pokračovat ve zpřístupňování předmětných databází také v období následujícím po ukončení řešení projektu LI. Do programu 1N “Informační infrastruktura výzkumu“ předložila řešitelka Mgr. Marie Paráková z Ústřední knihovny UK Praha (jako reprezentant největšího počtu konečných uživatelů projektu LI – viz <http://bi.cuni.cz/navody/embaseinfo.php>) projekt, který předpokládá návazné zpřístupňování hlavních světových databází pro uživatele v oblasti medicíny až do roku 2008.

 

 

 

 

 


ADRESÁŘE

 

 

ADRESÁŘ  PRACOVIŠŤ  VISZ  V  ROCE  2004

 

KNIHOVNY A INFORMAČNÍ  STŘEDISKA V RESORTNÍCH ORGANIZACÍCH

 

N e m o c n i c e

 

 

Všeobecná fakultní nemocnice

Fakultní nemocnice U sv. Anny

General Teaching Hospital

St. Anne´s University Hospital Brno

 ÚVI 1. LF UK a VFN

lékařská knihovna

121 08 Praha 2, Kateřinská 32

656 91 Brno, Pekařská 53

tel.  224 964 219

tel. a fax: 543 182 043

<alena.maleckova@lf1.cuni.cz>

 <hana.kovalcukova@fnusa.cz>

vedoucí: PhDr. Alena Malečková

vedoucí: PhDr. Hana Kovalčuková

 

 

Fakultní nemocnice Motol

Fakultní nemocnice Brno

University Hospital in Motol

University Hospital Brno

ÚVI 2. LF UK a FN

lékařská knihovna

150 06 Praha 5, V úvalu 84

639 00 Brno-Bohunice, Jihlavská 20

tel. 224 435 846

tel. a fax: 532 233 267

<zuzana.dobiasova@lfmotol.cuni.cz>

<jdzurova@fnbrno.cz>

vedoucí: Mgr. Zuzana Dobiášová

vedoucí: Jelena Dzúrová

 

 

Fakultní nemocnice Na Bulovce

Fakultní nemocnice

The Faculty Hospital Bulovka

University Hospital Olomouc

středisko vědeckých informací

informační centrum LF UP a FN

180 81 Praha 8, Budínova 2

775 03 Olomouc, Hněvotínská 3

tel. 266 083 358

tel. 585 632 951

<knihovna@fnb.cz>

<potomkov@tunw.upol.cz>

vedoucí: Hana Antošíková

vedoucí: Mgr. Jarmila Potomková

 

 

Fakultní nemocnice Král. Vinohrady

Fakultní nemocnice s poliklinikou

University Hospital Král. Vinohrady

University Hospital and Policlinic Ostrava

středisko vědeckých informací

lékařská knihovna

100 34 Praha 10, Šrobárova 50

708 52 Ostrava, tř. 17. listopadu 1790

tel. 267 162 976

tel. a fax: 597 372 299

<perlikova@fnkv.cz >

<Helena.Ertlova@fnspo.cz>

vedoucí: Eliška Perlíková

vedoucí: Helena Ertlová

 

 

 

 

 

 

Fakultní nemocnice

Nemocnice Na Homolce

University Hospital

Hospital Homolka

lékařská knihovna

Informační a kongresové centrum

301 66 Plzeň, Lidická 1

150 30 Praha 5, Roentgenova 2

tel. 377 593 141

tel. 257 272 350

<dana.zdenkova@lfp.cuni.cz>

<homolka@terminal.cz>

vedoucí: PhDr. Dana Zdeňková

vedoucí: PhDr. Jaroslava Pavlovská

 

 

Fakultní nemocnice

 

The Faculty of Hospital Hradec Králové

 

lékařská knihovna LF UK a FN 

 

500 01 Hradec Králové, Dlouhá 92

 

tel. 495 816 535, fax: 495 513 253

 

<ceckova@lfhk.cuni.cz>

 

vedoucí: PhDr. Eva Čečková

 

 

 

 

 

O d b o r n é   l é k a ř s k é   ú s t a v y

 

 

FTNsP - Ústav pro léčbu TRN

Psychiatrická léčebna

Instit. for TB and Respiratory Diseases

Psychiatric Hospital

lékařská knihovna

odborná knihovna

Prosečnice nad Sázavou

411 85 Horní Beřkovice

257 42 Krhanice

tel. a fax: 266 003 120

tel. 224 282 513

<palcova@pcp.lf3.cuni.cz>

<ultrnsekret@volny.cz>

vedoucí: PhDr. Alena Palčová

vedoucí: Drahomíra Ditrichová

 

 

 

Léčeb. tuberk. a respiračních nemocí

Psychiatrická léčebna

Instit. for TB and Respiratory Diseases

Psychiatric Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

338 43 Mirošov, Janov

580 23 Havlíčkův Brod, Rozkošská 2322

tel. 371 783 007

tel. 569 478 158

<d.fotrova@cbox.cz>

<jfialova@plhb.highlands.cz>

vedoucí: Dagmar Fotrová

 vedoucí: Jiřina Fialová

 

 

Psychiatrická léčebna

Psychiatrická léčebna

Psychiatric Hospital

Psychiatric Hospital

odborná knihovna

lékařská knihovna

181 02 Praha 8 - Bohnice, Ústavní 91

618 32 Brno-Černovice, Húskova 2

tel. 284 016 530

tel. 548 123 276

<vasickova@plbohnice.cz>

<simova@plbrno.cz>

vedoucí: Dana Vašíčková

vedoucí: Bronislava Šímová

 

 

 

 

 

 

Psychiatrická léčebna

Rehabilitační ústav

Mental Home Kosmonosy

Rehabilitation Centre Kladruby

lékařská knihovna

lékařská knihovna

293 06 Kosmonosy, Lípy 15

257 62 Kladruby 30

tel. 326 715 751

tel. 317 881 397

<knihovna@plkosmonosy.cz>

<valkova@rehabilitace.cz>

vedoucí: Alena Treybalová

vedoucí: Alena Válková

 

 

Psychiatrická léčebna

Psychiatrická léčebna

Psychiatric Hospital

Psychiatric Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

746 33  Opava, Olomoucká 88

785 17  Šternberk, Olomoucká 173

tel. 553 695 214

tel. 585 085 138

<plopa.hlb@coms.cz >

<plstbk@plstbk.cz>

vedoucí: Jana Kociánová

vedoucí: Jana Tylšerová

 

 

Psychiatrická léčebna

Dětská psychiatrická léčebna

Psychiatric Hospital

Psychiatric Hospital of Children

knihovna věd. lékařských informací

knihovna

334 41 Dobřany, Ústavní 2

391 61  Opařany 221

tel. 377 813 437

tel. 381 287 011

<knihovna@pld.cz>

<marie.safrankova.dpl@quick.cz>

vedoucí: Irena Berková

vedoucí: Marie Šafránková

 

 

 

 

Ú s t a v y

 

 

Revmatologický ústav                                                        

Centrum  kardiovask. a transplantační

Institute of Rheumatology

chirurgie

středisko infor. a knihovnické služby

Center of Cardiovas. Surgery & Trasplant.

128 50 Praha 2, Na Slupi 4      

odborná knihovna

tel. 224 914 518

656 91 Brno, Pekařská 53

<mares@revma.cz>

tel. 543 182 487

vedoucí: Mgr. Zdeněk Mareš

<jana.juraskova@cktch.cz>

 

vedoucí: Jana Jurásková

 

 

Ústav hematologie a krevní transfuze

Masarykův onkologický ústav

Institute of hematol. and blood transfus.

Masaryk Memorial Cancer Institute

středisko věd. lékařských informací

odborná knihovna

128 20 Praha 2, U nemocnice 1

656 53 Brno, Žlutý kopec 7

tel. 221 977 322

tel. 543 136 915

<jana.havelkova@uhkt.cz>

<staudova@mou.cz>

vedoucí: Ing. Jana Havelková

vedoucí: PhDr. Eliška Štaudová

 

 

 

 

 

 

Institut klinické a experimentální

Úrazová nemocnice

medicíny

Traumatological Hospital Research Center

Instit. for Clinic. and Experimen. Medic

středisko vědeckých informací

vědecká lékařská knihovna

667 50 Brno, Ponávka 6

140 21 Praha 4 - Krč, Vídeňská 1958

tel. 545 538 233

tel. 261 362 114

<knihovna@unbr.cz>

<adela.jarolimkova@medicon.cz>

vedoucí: Jitka Kubová

vedoucí: Mgr. Adéla Jarolímková

 

 

 

Ústav pro péči o matku a dítě

Endokrinologický ústav

Instit. for the Care of Mother and Child

Institute of Endocrinology

lékařská knihovna

knihovna

147 10 Praha 4, Podolské nábřeží 157

116 94 Praha 1, Národní 8

tel. 296 511 211

tel. 224 905 218

<knihovna@mail.upmd.cz>

<lhrdounova@endo.cz>

vedoucí: Ivana Nyčová

vedoucí: Mgr. Lenka Hrdounová

 

 

Psychiatrické centrum

Institut postgraduálního vzdělávání

Prague Psychiatric Center

ve zdravotnictví

informační středisko

Instit. for postgraduate medical education

181 03 Praha 8 - Bohnice, Ústavní 91

oddělení vědeckých informací

tel. a fax: 266 003 120

140 00 Praha 4, Budějovická 15

<palcova@pcp.lf3.cuni.cz>

tel. 261 092 470

vedoucí: PhDr. Alena Palčová

<lesenkova@ipvz.cz>

 

vedoucí: PhDr. Eva Lesenková

 

 

Institut zdravotní politiky a ekonom.

Národní centrum ošetřovatelství a

Instit. of Health Policy and Economics

nelékařských zdravotnických oborů

středisko vědeckých informací

National centre of nursing and other health

281 63 Kostelec nad Černými lesy,

profes.

Kutnohorská 1102

středisko věd. zdravotnických informací

tel. 723 705 144

656 02 Brno, Vinařská 6

<vera.tomandlova@izpe.cz>

tel. 543 559 575

vedoucí: PhDr. Věra Tomandlová

<alena@knihovna.nconzo.cz>

 

vedoucí: Mgr. Alena Drdulová

 

 

Státní zdravotní ústav

Státní ústav pro kontrolu léčiv

National Institute of Public Health

State Institute for Drug Control

středisko vědeckých informací

středisko vědeckých informací

100 42 Praha 10, Šrobárova 48

100 41 Praha 10, Šrobárova 48

tel. 267 082 567

tel. 272 185 829

<jvesela@szu.cz>

<rostislav.kudlacek@sukl.cz>

vedoucí: Mgr. Jana Veselá

vedoucí: Ing. Rostislav Kudláček

 

 

 

 

 

 

Národní lékařská knihovna

 

National Medical Library

 

121 32 Praha 2, Sokolská 54

 

tel. 296 335 911, fax: 296 335 959

 

<nml@nlk.cz>

 

<http://www.nlk.cz>

 

ředitelka: PhDr. Helena Bouzková

 

 

 

 

 

H y g i e n i c k é   s t a n i c e

 

 

Krajská hygienická stanice Stř. kraje      

Krajská hygienická stanice

Public Health Authority

Public Health Authority

odborná knihovna

odborná knihovna

128 01 Praha 2, Dittrichova 17

303 22 Plzeň, Škrétova 15

tel. 234 118 274

tel. 377 155 231             

<nadezda.hofstetrova@khsstc.cz>

<knihovna@khsplzen.cz>

vedoucí: Naděžda Hofštetrová

vedoucí: Eva Trnková

 

 

Zdravotní ústav

Krajská hygienická stanice

Institute of Public Health

Public Health Authority

odborná knihovna

knihovna

702 00 Ostrava, Partyzánské nám. 7

760 01  Zlín, Havlíčkovo nábř. 600

tel. 596 200 489

tel. 577 006 737

<Martina.Dzambova@zuova.cz>

<alena.gawlasova@khszlin.cz>

vedoucí: Martina Dzambová

vedoucí: Alena Gawlasová

 

 

 

 

L á z e ň s k é    l é č e b n y

 

 

Státní léčebné lázně

Státní léčebné lázně

Spa Karlova Studánka

Spa Darkov

knihovna

knihovna

793 24  Karlova Studánka

733 12  Karviná-Hranice, Darkov, s.p.

tel. 554 798 261

tel. 596 372 332

<adamova@k.studanka.cz>

<polkova@darkov.cz>

vedoucí: Andrea Adamová

vedoucí: Liběna Polková

 

 

 

 

KNIHOVNY  A  INFORMAČNÍ  STŘEDISKA  V  ORGANIZACÍCH  MIMO  RESORT

 

 

 

 

S t ř e d n í   z d r a v o t n i c k é   š k o l y

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

110 00  Praha 1, Alšovo nábřeží 6

293 01  Mladá Boleslav, B. Němcové 482

tel. 222 321 793

tel. 326 327 144

<szsavzs@szspraha1.cz>

<szs.mb@dragon.cz>

vedoucí: Milena Bínová

vedoucí: Stanislava Pavlíčková

 

 

Vyšší zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

The Higher Profess. School of Nursing

Secondary school for Nurses

středisko vědeckých informací

knihovna

150 00 Praha 5, Duškova 7

397 11  Písek, tř. Národní svobody 420

tel. 257 317 738

tel. 382 201 419

<vzspraha5@mbox.vol.cz>

<sekret@szs-pi.cz>

vedoucí: PhDr. Irena Lišková

vedoucí: Jaromíra Pálková

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

žákovská a učitelská knihovna

100 96  Praha 10, Ruská 91

390 41 Tábor, Mostecká 1912

tel. 271 737 866/117

tel. a fax: 381 252 514

<szs.ruska@volny.cz>

<szs_tabor@volny.cz>

vedoucí: Věra Eiseltová

vedoucí: Alena Zákostelecká

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

261 01  Příbram, Jiráskovy sady 113

460 31 Liberec 2, Kostelní 9

tel. 318 624 070

tel. 482 710 016

<szs@szs.pb.cz>

<lenka.jahelkova@szsvzslib.hiedu.cz>

vedoucí: H. Minaříková

vedoucí: Lenka Jahelková

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

256 80  Benešov, Máchova 400

415 01 Teplice, Kapelní 2

tel. 317 722 571

tel. 417 530 795

<szsbn@atlas.cz>

<szvs-teplice@volny.cz>

vedoucí: Jana Malá

vedoucí: Andrea Mutlová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

odborná knihovna

272 00 Kladno, Havířská 1141

591 01 Žďár nad Sázavou, Dvořákova 4

tel. 312 623 123

tel. a fax: 566 623 446

E-mail: <chvojkova@svzskladno.cz>

<informace@szszdar.cz>

vedoucí: Mgr. Iva Chvojková

vedoucí: Zlata Součková

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

učitelská a žákovská knihovna

školní knihovna

580 01 Havlíčkův Brod,

Masarykova 2033

500 02 Hradec Králové,

Komenského  234

tel. a fax: 569 422 017

tel. 495 513 605

<knihovna@zdravskol.hbnet.cz>

<zshk@zshk.cz, vycit@zshk.cz>

vedoucí: Jana Zoubková

vedoucí: Mgr. Alena Beránková

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

ZIS

knihovna

531 21  Pardubice, Průmyslová 395

562 01  Ústí nad Orlicí, Smetanova 838

tel. 466 670 410/210

tel. 465 521 292

<bulickova@szs.pardubice.cz>

<szsuo@szsuo.cz>

vedoucí: Hana Bulíčková

vedoucí: J. Moravcová

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ  

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

odborná knihovna

školní knihovna

586 01 Jihlava, Husova 54

613 00 Brno, Merhautova 15

tel. 567 112 912

tel. 545 576 263

<nhauserova@szs-ji.cz>

<macikova@szsmerh.cz>

vedoucí: Naděžda Hauserová

vedoucí: Veronika Macíková

 

 

Vyšší zdravotnic. škola J. Podsedníka

Střední zdravotnická škola a VZŠ

The Higher Profess. School of Nursing

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

602 00  Brno, Žerotínovo nám. 6

760 01 Zlín, Příluky 372

tel. 542 213 907

tel. 577 008 122, fax: 577 271 068

<knihovna@vzsjp.cz>

<jana.novakova@szsvzszlin.cz>

vedoucí: PhDr. K. Urbánková

vedoucí: Jana Nováková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

697 38  Kyjov, Komenského 46

682 02  Vyškov, nám. Svobody 50

tel. 518 612 236

tel. 517 350 641

<szskyjov@centrum.cz>

<zdravskola@vy.gin.cz>

vedoucí: Drahomíra Rajsiglová

vedoucí: Mgr. Ludmila Moučková

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

odborná knihovna

knihovna

767 26 Kroměříž, Albertova 4261

772 00  Olomouc, E. Pöttingova 2

tel. 573 339 576

tel. 585 704 158

<miksikova@szskm.cz>

<businova@epol.cz>

vedoucí: Ivana Mikšíková

vedoucí: Petra Bušinova

 

 

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Střední zdravotnická škola a VZŠ

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

středisko vědeckých informací

knihovna

669 33 Znojmo, Jana Palacha 8

674 01  Třebíč, Hasskova 15

tel. 515 224 547

tel. 568 841 066

<szs.znojmo@zn.orgman.cz>

<info@szstrebic.cz>

vedoucí: Bohumila Bulínová

vedoucí: Kateřina Čermáková

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

knihovna

knihovna

787 01  Šumperk, Kladská 2

753 30  Hranice, Studentská 1095

tel. 583 213 308

tel. 581 601 792

<szs.sumperk@worldonline.cz>

<szs@szs.hranet.cz>

vedoucí: Mgr. Alena Vodná

vedoucí: Mgr. Marie Nezhybová

 

 

Střední zdravotnická škola

Střední zdravotnická škola

Secondary school for Nurses

Secondary school for Nurses

učitelská knihovna

knihovna

741 01 Nový Jičín, Divadelní 4

733 01  Karviná, K. H. Borovského 2315

tel. a fax: 556 414 261

tel. 596 311 774

<csengeova@seznam.cz>

<sustkova@sszdra-karvina.cz>

vedoucí: Mgr. Karla Csengeová

vedoucí: M. Šustková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Střední zdravotnická škola

 

Secondary school for Nurses

 

odborná knihovna

 

746 21 Opava, Dvořákovy sady 2

 

tel. 553 712 313

 

<knihovna2@zdrav-sk.opava.cz>

 

vedoucí: Mgr. Miroslava Rychtářová

 

 

 

 

 

L é k a ř s k é    f a k u l t y

 

 

1. lékařská fakulta UK Praha -                                    

Lékařská fakulta Masaryk. univerzity

1st Fakulty of Medicine UCH

Fakulty of Medicine MU

viz Všeobecná fakultní nemocnice                               

ústřední knihovna                                       

      Praha 2                                                                            

662 43 Brno, Tomešova 12

 

tel. 549 498 040

2. lékařská fakulta UK Praha -                                    

<frazaj@med.muni.cz>

2nd Fakulty of Medicine UCH

vedoucí: PhDr. František Zajíček

viz Fakultní nemocnice Motol                                          

     Praha 5                                                                      

 

3. lékařská fakulta UK Praha                                       

Lékařská fakulta Palackého univerzity

3rd Fakulty of Medicine UCH

Fakulty of Medicine PU

středisko vědeckých informací                                        

viz Fakultní nemocnice

100 00 Praha 10, Ruská 87                                            

      Olomouc

tel. 267 102 547                                                             

<martina.habova@lf3.cuni.cz>

Farmaceutická fakulta UK

vedoucí: PhDr. Martina Hábová                                     

Faculty of Pharmacy UCH

 

středisko věd. a knihovnických informací

Lékařská fakulta UK Plzeň

500 05 Hradec Králové,

Heyrovského 1203

Fakulty of Medicine UCH Plzeň

tel. 495 067 420, fax: 495 210 002

viz Fakultní nemocnice Plzeň

<pirnero@faf.cuni.cz>

 

vedoucí: Ing. Jarmila Pirnerová  

Lékařská fakulta UK

Hradec Králové

 

Fakulty of Medicine UCH

Hradec Králové

 

viz Fakultní nemocnice,

Hradec Králové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z á c h r a n n á    s l u ž b a

 

 

Zdravotnická záchranná služba

hlavního města Prahy

 

Emergency Medical Services Prague

 

středisko vědeckých informací

 

101 00  Praha 10, Korunní 98

 

tel. 222 070 369

 

<jirina.karabcova@zzshmp.cz>

 

vedoucí: PhDr. Jiřina Karabcová

 

 

 

 

 

N e m o c n i c e

 

 

Nemocnice Rudolfa a Stefanie

Nemocnice s poliklinikou

Hospital Rudolf and Stefanie

Hospital and Policlinics

lékařská knihovna

lékařská knihovna

256 44  Benešov,  Máchova 400

276 01 Mělník, Pražská 528

tel. 317 756 447

tel. 315 639 108

vedoucí: Jana Fraňková

<knihovna@nspmelnik.cz>

 

vedoucí: Dana Šimralová

Oblastní nemocnice

 

Regional Hospital

SZZ - Klaudiánova nemocnice

knihovna

Association of Health Organization-

261 26  Příbram I, U nemocnice 84

Klaudian´s Hospital

tel. 318 641 234

SVI - lékařská knihovna

<ostknih@nemocnice.pribram.cz>

293 50 Mladá Boleslav, Palackého 331

vedoucí: Jana Holá

tel. 326 442 070

 

<knihovna@szzmb.cz>

 

vedoucí: Libuše Čechlovská

 

 

Nemocnice

Nemocnice a SZZ

Hospital

Hospital and medical service

SVI - lékařská knihovna

středisko vědeckých informací

272 59 Kladno, Vančurova 1548

288 02 Nymburk, Boleslavská 425

tel. 312 606 460

tel. 325 505 291

vedoucí: Jana Reichlová

vedoucí: Alena Waltersteinová

 

 

Nemocnice

Nemocnice s poliklinikami

Hospital

Hospital and Policlinics

lékařská knihovna

SVI - lékařská knihovna

280 20 Kolín III, Žižkova 146

269 01 Rakovník, Dukelských hrdinů 200

tel. 321 756 587

tel. 313 525 276

<lk.nemocnicekolin@centrum.cz>

vedoucí: Ivana Doležalová

vedoucí: Červinková

 

 

 

Nemocnice

MEDIPONT s. r. o. Poliklinika Jih

Hospital

MEDIPONT Policlinics South

lékařská knihovna

odborná lékařská knihovna

370 87 České Budějovice,

ul. B. Němcové 54

371 01  České Budějovice,

Matice školské 17

tel. 387 872 070

tel. 387 730 299

<hdvorak@nemcb.cz>

vedoucí: Květoslava Šímová

vedoucí: PhDr. Helena Dvořáková

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

středisko vědeckých informací

středisko vědeckých informací

381 27 Český Krumlov, 

Nad nemocnicí 153

377 38 Jindřichův Hradec, 

U nemocnice 380

tel. 380 761 390

tel. 384 376 494

 <miroslava.babidoricova@nemckr.cz>

<hanzlikova@hospitaljh.cz>

vedoucí: Miroslava Babidoričová

vedoucí: MUDr. Ludmila Hanzlíková

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

středisko vědeckých informací

středisko vědeckých informací

397 23 Písek, Čapkova 589

386 29 Strakonice, Radomyšlská 336

tel. 382 772 094

tel. 383 314 441

<vyternova@nemopisek.cz>

<Kovarova.R@seznam.cz>

vedoucí: Hana Vyternová

vedoucí: Renata Kovářová

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

knihovna

lékařská knihovna

393 38 Pelhřimov,

390 03 Tábor, tř. kpt. Jaroše 2000

Slovanského bratrství 710

tel. 381 608 480

tel. 565 355 120

<Alena.Buzkova@ontab.cz>

<knihovna.onp@worldonline.cz>

vedoucí: PhDr. Alena Buzková

vedoucí: Mgr. Eva Nemeškalová

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

Okresní lékařská knihovna

středisko vědeckých informací

360 66 Karlovy Vary, Bezručova 19

356 01  Sokolov, Slovenská 545

tel. 353 115 126

tel. 352 307 373

<knihovna@nemkv.cz>

<skorniil@nemosok.cz>

vedoucí: Karla Solničková

vedoucí: Ilona Škorničková

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Klatovská nemocnice

Hospital

Hospital of Klatovy

středisko vědeckých informací

lékařská knihovna

350 11  Cheb, K nemocnici 17

339 38 Klatovy, Plzeňská 569

tel. 354 405 239

tel. 376 335 197

<Z.Gizela@seznam.cz>

<info@nemkt.cz>

vedoucí: Gizela Zahrlová

vedoucí: Eva Fleisigová

 

 

Domažlická nemocnice

Nemocnice

Hospital of Domažlice

Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

344 22  Domažlice, U nemocnice 47

432 01  Kadaň, Golovinova 1559

tel. 379 710 240

tel. 474 944 201

vedoucí: Marie Hronková

<rihova@nemkadan.cz>

 

vedoucí: Jana Říhová

Masarykova nemocnice

 

Masaryk Hospital

Nemocnice s poliklinikou

lékařská knihovna

Hospital and Policlinics

401 13 Ústí nad Labem,

středisko vědeckých informací

Sociální péče 3316

440 37 Louny, Rybalkova 1400

tel. a fax: 475 682 050

tel. 415 620 300

<zuzana.vojackova@mnul.cz >

<svi@nemlouny.cz>

vedoucí: Mgr. Zuzana Vojáčková

vedoucí: Jiří Menoušek

 

 

Městská nemocnice

 

City Hospital

Nemocnice

středisko vědeckých informací

Hospitál

412 01  Litoměřice, Žitenická 18

lékařská knihovna

tel. 416 723 311

415 29 Teplice, Duchcovská 53

<knihovna@nemocnice-lt.cz>

tel. 417 519 217

vedoucí: Vladimíra Holubová

vedoucí: Růžena Dragounová

 

 

 

 

Nemocnice

Krajská nemocnice

Hospital

Hospital Liberec

středisko vědeckých informací

lékařská knihovna

434 64  Most, J. E. Purkyně 270

460 63 Liberec, Husova 10

tel. 478 032 320

tel. 485 312 568

<knihovna@nspm.cz>

<jitka.klimova@nemlib.cz>

vedoucí: Petra Vaňková

vedoucí: Mgr. Jitka Klímová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Nemocnice

Hospital and Policlinics

Hospital

lékařská  knihovna

středisko vědeckých informací

470 77 Česká Lípa, Purkyňova 1849

466 60 Jablonec nad Nisou, 

tel. 487 954 132

Nemocniční 15

<lenka.zajicova@nemcl.cz>

tel. 483 345 230

vedoucí: Lenka Zajícová

<jana.vokacova@nemjbc.cz>

 

vedoucí: Jana Vokáčová

 

 

Nemocnice

Oblastní nemocnice

Hospital

Regional Hospital

odborná knihovna

lékařská knihovna

580 22 Havlíčkův Brod, Husova 2120

516 23 Rychnov nad Kněžnou,

tel. 569 472 301

Jiráskova 506

vedoucí: Věra Langerová

tel. 494 502 261

 

vedoucí: Helena Rufferová

 

 

Krajská nemocnice

1. Zdravotní Rumburk –

Hospital Pardubice

Lužická nemocnice

SVI - lékařská knihovna

Hospital Lužice

532 03 Pardubice, Kyjevská 44

lékařská knihovna

tel. 466 011 109

408 01 Rumburk, Jiráskova 4

<knihovna@nem.pce.cz>

tel. 412 332 287/24

vedoucí: Dana Tlapáková

<knihovna.ln@seznam.cz>

 

vedoucí: Petra Vybíralová

 

 

Nemocnice

Oblastní nemocnice Náchod

Hospital

Regional Hospital Náchod

lékařská knihovna

odborná knihovna

537 27  Chrudim, Václavská 570

547 69 Náchod, Purkyňova 446

tel. 469 653 137

tel. 491 601 295

<bohunická@hospital.chrudim.cz>

<knihovna@nemocnicenachod.cz>

vedoucí: Karla Bohunická

vedoucí: Zuzana Maurová

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Oblastní nemocnice

Hospital and Policlinics

Regional Hospital

ústavní  knihovna

lékařská knihovna

513 31  Semily, 3. května 421

506 43 Jičín, Bolzanova 512

tel. 481 661 409

tel. 493 582 377

vedoucí: Jitka Brůnová 

E-mail: lk@nemjc.cz

 

vedoucí: Jiřina Jarešová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

586 33 Jihlava, Vrchlického 59

592 31 Nové Město na Moravě,

tel. 567 157 591

Žďárská 610

<iveta.dobrovolna@nemji.cz>

tel. 566 683 603

vedoucí: Iveta Dobrovolná

<jarkratochvilova@seznam.cz>

 

vedoucí: Jaroslava Kratochvílová

 

 

Nemocnice Ivančice

Nemocnice

Hospital

Hospital

lékařská knihovna

odborná knihovna

664 95 Ivančice, Široká 16

562 18 Ústí nad Orlicí,

tel. 546 439 558

tř. Čs. armády 1076

<blovska@nspiv.cz>

tel. 465 710  221

vedoucí: Jana Blovská

<knihovna@uo.hospital.cz>

 

vedoucí: Miloslava Dvořáková

 

 

Nemocnice, s. r. o.

Nemocnice

Hospital

Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

691 42  Valtice, Klášterní 4

678 31 Blansko, Sadová 33

tel. 519 363 169

tel. 516 488 101

<v.sebestova@seznam.cz>

vedoucí: Jitka Ševčíková

vedoucí: Vlasta Šebestová

 

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

Lékařská knihovna

lékařská knihovna – SVI

669 02 Znojmo, Janského 11

674 35 Třebíč, Purkyňovo nám. 2

tel. 515 215 559

tel. 568 809 402

<knihovna@nemzn.cz>

<milada.vesela@nem-tr.cz>

vedoucí: Eva Čadová

vedoucí: Milada Veselá

 

 

IN Boskovice a.s.

Nemocnice

Integral Hospital Boskovice

Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

680 21 Boskovice, O. Kubína 179

682 01 Vyškov, Purkyňova 36

tel. 516 491 109

tel. 517 315 121

<knihovna@in-boskovice.cz>

<nohejlova@nemvy.cz>

vedoucí: Miroslava Libichová

vedoucí: Jana Nohejlová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Nemocnice

Hospital and Policlinics

Hospital

SVI - lékařská knihovna

lékařská knihovna

686 68 Uherské Hradiště,

690 74 Břeclav, U nemocnice 1

Purkyňova 365

tel. 519 315 745

tel. 572 529 220

<v.sebestova@seznam.cz>

<cilecekm@nspuh.cz>

vedoucí: Vlasta Šebestová

vedoucí: Miluše Cilečková

 

 

 

Nemocnice TGM

Městská nemocnice

Hospital TGM

City Hospital

ústavní knihovna

knihovna

695 26  Hodonín, Purkyňova 11

693 01  Hustopeče,  Brněnská 41

tel. 518 306 111

tel. 519 407 301

<nemho@nemho.cz>

<info@nemocnicehustopece.cz>

vedoucí: Dana Blablová

vedoucí: Ludmila Gálová

 

 

Vítkovická nemoc.

 

bl. Marie Antoníny a.s.

Městská nemocnice

Vítkovice Hospital of blased M. A.

Municipal Hospital

odd. knihovní služby

lékařská  knihovna

703 84 Ostrava 3, Zalužanského 15

728 80 Ostrava, Nemocniční 20

tel. 595 633 093

tel. 596 193 471, fax: 596 618 784

<alena.ticha@vnbma.cz>

<vlasta.sladkova@mnof.cz>

vedoucí: PhDr. Alena Tichá

vedoucí: Vlasta Sládková

 

 

Nemocnice s poliklinikou

Karvinská hornická nemocnice a.s.

Hospital and Policlinics

Minerals Hospital Joint-stock company

SVI - odborná knihovna

odborná lékařská knihovna

734 12 Karviná 4, Vydmuchov 399

735 06 Karviná, Zakladatelská 975

tel. 596 383 546

tel. 596 380 101

<knihovna@nspka.cz>

<barberova@khn.cz>

vedoucí: Jaroslava Švecová

vedoucí: Anna Barberová

 

 

Nemocnice

Nemocnice

Hospital

Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

738 18 Frýdek-Místek,

739 61 Třinec V, Kaštanová 268

E. Krásnohorské 321

tel. 558 309 107

tel. 558 415 053

<dagmar.kufova@nemtr.cz>

<krcova@nemfm.cz>

vedoucí: Dagmar Kufová

vedoucí: Dorota Krčová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemocnice s poliklinikou 

Slezská nemocnice

Hospital and Policlinics

Silesian Hospital

lékařská  knihovna

OddVI - lékařská knihovna

741 01 Nový Jičín, K nemocnici 76-78

746 79 Opava, Olomoucká 86

tel. 556 773 315

tel. 553 766 142

<irejas@quick.cz>

<ovi@nemocnice.opava.cz>

vedoucí: Irena Jašíková

vedoucí: Barbara Dušková

 

 

Nemocnice

Městská nemocnice

Hospital

City Hospital

lékařská knihovna

lékařská knihovna

751 52 Přerov, Dvořákova 75

757 42  Valašské Meziříčí,

tel. a fax: 581 204 431

U nemocnice 980

<cechakova@nempr.cz>

tel. 571 758 131

vedoucí: Eva Čecháková

<mark@valmez.cz>

 

vedoucí: Marketa Pobořilová

 

 

Baťova krajská nemocnice

Nemocnice

Bata Regional Hospital Zlin

Hospital

středisko vědeckých informací

odborná knihovna

762 75 Zlín, Havlíčkovo nábřeží 600

767 55 Kroměříž, Havlíčkova 660

tel. 577 552 607

tel. 573 322 221

<sindlerova@bnzlin.cz>

<lk-km@volny.cz>

vedoucí: Mgr. Jindřiška Šindlerová

vedoucí: Vanda Netopilová

 

 

Sdružené zdravotnické zařízení

Nemocnice

Association of Health Organization

Hospital

odborná knihovna

lékařská  knihovna

794 01 Krnov, I. P. Pavlova 9

797 36 Prostějov, Lidická 86

tel. 554 690 102

tel. 582 315 754

<knihovna@szzkrnov.cz>

<lekarska.knihovna@nempv.cz>

vedoucí: Jarmila Sklenská

vedoucí: Olga Špičáková

 

 

 

 

O d b o r n é    l é č e b n é    ú s t a v y

 

 

Psychiatrická léčebna

 

Psychiatric Hospital

 

ústavní knihovna

 

767 40 Kroměříž, Havlíčkova 1265

 

tel. 573 314 404

 

<krizovab@plkm.cz>

 

vedoucí: Blanka Křížová

 

 

 

 

 

 

 

L á z e ň s k é    l é č e b n y

 

 

Lázně Aurora, s.r.o.

Lázně, a.s

Spa Aurora Třeboň

Spa Teplice v Čechách

knihovna

knihovna

379 13  Třeboň, Lázeňská 1001

415 38  Teplice v Čechách, Mlýnská 253

tel. 384 750 780

tel. 417 323 252

<mhajnova@aurora.cz>

vedoucí: Myslíková

vedoucí: Marie Hajnová

 

 

 

Léčebné lázně, a.s.

Léčebné lázně, a.s.

Spa Jáchymov

Spa Bohdaneč

lékařská knihovna

knihovna

362 51  Jáchymov

533 41  Lázně Bohdaneč,

tel. 353 831 384

Masarykovo n. 6

vedoucí: Jana Jiránková

tel. 466 860 143

 

<h.lejhancova@llb.cz>

 

vedoucí: Hana Lejhancová

 

 

 


STATISTICKÉ  UKAZATELE  VISZ

 

 

 

Přehled o počtu lékařských knihoven k 1. 1. 2004

 

Druh organizace

Organizace MZ

Mimoresortní

Celkem ČR

Nemocnice

11

66

77

Odborné lékařské ústavy

12

1

13

Vědeckovýzkumná základna

9

0

9

Hygienické stanice

4

0

4

Léčebné lázně

2

3

5

Střední zdravotnické školy

0

31

31

Ostatní zařízení

6

4

10

C e l k e m

44

105

149

 

Území

Organizace MZ

 Mimoresortní

Celkem ČR

Hlavní město Praha

17

5

22

Středočeský kraj

5

12

17

Jihočeský kraj

1

9

10

Plzeňský kraj

4

3

7

Karlovarský kraj

0

5

5

Ústecký kraj

0

8

8

Liberecký kraj

0

5

5

Královéhradecký kraj

1

5

6

Pardubický kraj

0

6

6

Vysočina

1

7

8

Jihomoravský kraj

7

16

23

Olomoucký kraj

2

4

6

Zlínský kraj

1

6

7

Moravskoslezský kraj

5

15

19

C e l k e m

44

105

149

 


 

KONFERENCE - SEMINÁŘE

 

 

SKIP: Knihovnické konference, semináře, vzdělávací akce

 

Název akce                                            Místo konání           Termín

Moderní informační a komunikační technologie 

STK  Praha                  

20. 04.

*MEDSOFT 2004

Amber Hotel Palcát, Tábor

20. - 21. 04.

Elektronické služby STK a Portál STM     

STK  Praha                                       

28.04.

Svět knihy

Praha - Výstaviště     

06.05.-09.05.

Seznámení s Internetem                   

STK  Praha                  

12.05.

Mezinárodní standardy v české katalogizaci 

MSVK  Ostrava                

17.05.

INFORUM 2004                             

Albertina icome, Praha                      

25. - 27. 05.

21. zasedání Komise pro služby při Národní knihovně 

KK, Pardubice 

09.06.-10.06.

5. valná hromada SKIP                    

SKIP, Jindřichův Hradec      

24. - 26. 06.

**9th European Conference of Medical and Information  Libraries

EAHIL, Santander - Spain

20. - 25. 09

Dostupné na WWW:  <http://www.stk.cz/Akce> 1. 4. 2004.

* : <www1.lf1.cuni.cz/informa.html>.

** : <https://ibio.humv.es/biblioteca/eahil>.