AKTUALITY  NLK

 

 

Oznámení

 

Od 10. února 2003 byl opět zprovozněn výpůjční protokol knih a rešeršní oddělení v 1. patře hlavní budovy NLK  v Sokolské ulici 54. V rekonstruovaných prostorách bylo nově umístěno pracoviště mezinárodní meziknihovní výpůjční služby. Od tohoto data lze též vyřizovat žádanky o zapůjčení knih formou MVS.

RR

 

 

Aktuality z oddělení bibliografie a katalogizace

 

PhDr. Marie VOTÍPKOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<votipkov@nlk.cz>

 

Činnost  oddělení bibliografie a katalogizace zahrnuje tyto agendy:

·        zpracování národní lékařské bibliografie – BMČ,

·        aktualizace české verze tezauru MeSH,

·        katalogizace knihovního fondu,

·        budování souborných katalogů periodik a monografií.

         Snahou v práci oddělení je plynule reagovat na nové trendy v oblasti informačních technologiích a  v míře související s danou agendou je začleňovat do každodenní praktické činnosti. Oddělení se rovněž daří získávat granty  z  programu VISK na podporu činností souvisejících s  katalogizací a retrokatalogizací knihovního fondu.

         1. Zpracování národní lékařské bibliografie BMČ

Hlavními úkoly jsou především dokončit retrospektivní zpracování těch ročníků BMČ, které existují pouze v lístkové podobě, tj. ročníky  1954 – 1956 a rok 1968.  Budou zpracovány skenováním, s využitím technologie RETROKON. Naskenované kartotéční lístky budou zpřístupněny na Internetu, jejich retrokatalogizace by se měla uskutečnit s využitím grantu VISK pro rok 2003.

         Dalším velkým úkolem je poloprovozně v letošním roce odzkoušet využití technologie XML při vstupním zpracování BMČ a citačního rejstříku vybraných lékařských časopisů.

         2. Aktualizace české verze  tezauru MeSH

Překlad tezauru MeSH 2002 je od ledna letošního roku využíván při věcné katalogizaci knihovního fondu NLK a indexaci časopisecké literatury pro BMČ uživatelům v síti knihoven, kterým je v současné době  k dispozici jak v aplikaci pro automatizované knihovnické systémy, tak i jako velmi aktuální výkladový slovník z biomedicíny i na CD-ROM.

         3. Katalogizace knihovního fondu NLK

         V roce 2002 byl získán grant na projekt „Retrokatalogizace fondů NLK“ – celkem uloženo 16 000 záznamů monografií (publikace z let 1957-1969) a 1500 záznamů monografických suplement (publikace z let 1950-1989).

         V rámci budování Souboru autorit NLK z oboru lékařství a zdravotnictví byl v roce 2002 řešen projekt „Kooperativní tvorba a využívání personálních a korporativních autorit z oboru lékařství a zdravotnictví“. Báze obsahuje 12 200 personálních autorit. V roce 2002 byla založena databáze korporativních autorit z oboru lékařství a zdravotnictví, báze obsahuje 350 autoritních záznamů, záznamy jsou doplněny o webovou adresu příslušné korporace.

         V bázi MUS – Katalog zdravotnického muzea je zatím zkatalogizováno 350 vzácných tisků, v roce 2002 práce pozastaveny. Prioritou zůstává dokončit retrokatalogizaci knihovního fondu NLK.

         Báze IGA -  Katalog grantových zpráv IGA MZ ČR je doplňována s mírným zpožděním, dokončuje se katalogizace zpráv z roku 2001. Zpoždění bylo zaviněno stavebními pracemi v budově NLK. Grantové zprávy z roku 2002 byly předány Interní grantovou agenturou MZ v lednu 2003, jejich zpracování proběhne v průběhu tohoto roku.

         V lednu 2003 byla podána žádost o poskytnutí dotace v rámci programu VISK na dokončení retrokatalogizace knihovního fondu NLK.

         4. Budování souborných katalogů periodik a monografií

         Do báze  Souborný katalog zahraničních periodik – SKP (LSS) se doplňují  další  online dostupné fulltexty periodik (rozšířené konsorcium SCIENCE DIRECT, IDEAL, volně dostupné na internetu včetně informace o podmínce nakladatele a retrospektivě archivů). Průběžně probíhá  revize nabídky online titulů a kontrola správnosti URL adres. Retrospektivně se prověřuje aktuální stav fondu participujících knihoven.

         Do báze Souborný katalog zahraničních monografií – SKM (LBS) jsou průběžně zapracovávány soubory předávané elektronickou poštou, tištěné záznamy jsou rekatalogizovány.

         Byl zpracován návrh smlouvy týkající se předávání záznamů, jejichž vlastníky dané instituce jsou. (Řešeno zvláště vzhledem k předpokládanému systému MEDVIK).

         V loňském roce bylo do souborného katalogu monografií zapracováno 10 tisíc záznamů předaných Farmaceutickou fakultou UK v Hradci Králové.

         O spolupráci byly požádány další knihovny lékařských fakult (LF PU v Olomouci, LF UK Plzeň, rektorát UK pro zajištění konverze z T-Series do formátu UNIMARC).

         Vzhedem k předpokládanému začlenění SK do báze MEDVIK byl  pročištěn autorský rejstřík báze SKM, dvě pracovnice oddělení (dr. Hůlovcová a Mgr. Maixnerová) se rovněž výrazně podílejí na práci pracovních skupin  projektu MEDVIK.

 

 

Věcná katalogizace podle tezauru MeSH

(Změny od 1. 1. 2003)

 

PhDr. Marie VOTÍPKOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<votipkov@nlk.cz>

 

Ke změnám v katalogizační praxi došlo v National Library of Medicine (NLM) již v roce 1999, kdy knihovna přešla na  nový automatizovaný knihovnický systém – Voyager Integrated Library System. Důvodem změny byla snaha harmonizovat způsob věcného zpracování pro katalog s indexací článků pro Medline tak, aby bylo možné vyhledávat  napříč databázemi jednotným způsobem.

         V souvislosti s implementací MESH – CZ 2002 (ve které jsou zapracovány veškeré změny z let 2001 a 2002) se tyto změny odrazí i v katalogizační praxi NLK. Hlavní změna spočívá v tom, že deskriptory nebo deskriptory v kombinaci s věcnými podhesly nejsou doplňovány podhesly formy, geografickými a podhesly jazyka. Místo nich budou používány geografické deskriptory a deskriptory „publikační typ“. Podheslo jazyka se  stává nadbytečným,  „jazyk dokumentu“ je povinný údaj jmenné katalogizace.

Podhesla „věkové skupiny“ (u kojenců a dětí, u mladistvých, v dospělosti, ve stáří) a „těhotenství“ se neužívají. Místo toho se používají tagy Dítě, Novorozenec, Kojenec, Dítě předškolní, Mladiství, Dospělí, Střední věk, Staří, Těhotenství a lze je užít buď jako:

         a/ deskriptory - u věkových skupin, když je chápeme jako psychologickou a  sociální entitu, u těhotenství, když jde o těhotenství probíhající za normálních podmínek

         b/ věcná podhesla - jsou to Dítě, Novorozenec, Kojenec, Dítě předškolní, Mladiství, Dospělí, Střední věk, Staří, Těhotenství. Užívají se v tom případě, kdy se zpracovávaný dokument zaměřuje na jednu či více věkových skupin v souvislosti s např. onemocněním.

         Jestliže jsou však výrazy typu Dítě, Kojenec.. atd. součástí samotného deskriptoru, jako věcné podheslo se neužívají.

Př. Kojenec – chování

      Inkubátory kojenecké

      Mladiství – výživa

      Respirační distres syndrom dospělých

         Užití  deskriptoru „Publikační typ (PT)“

         Při věcném zpracování se neužívají formální podhesla typu adresáře, kongresy, abstrakta, nahrazují je  deskriptory označené jako „Publikační typ“. Při katalogizaci se označují zkratkou PT.

Příklad: ischemická choroba srdeční  v diagnóze, v terapii

             PT kongresy

             PT abstrakta

         Max. počet  PT deskriptorů pro 1 záznam jsou 3.

         Pozor! Termín „Audiovizuální pomůcky“  byl zařazen mezi deskriptory MeSH.

         Termíny typu Audiokazety, CD-ROM, Filmový pásek, Interaktivní multimédia jsou identifikována v  UNIMARC jako údaj „fyzická forma dokumentu“.

         Publikační typ (PT) - zápis v UNIMARC:

         Údaj se zapisuje do pole 608 podpole $a v kombinaci s údajem „typ selekčního jazyka“.

         Př.: 608 $a Atlasy $2 MeSH

         Užití geografických deskriptorů

         Geografické deskriptory se zapisují ve stejném poli jako ostatní deskriptory MeSH. Povolená věcná podhesla jsou epidemiologie a etnologie. Při rozhodování o tom, kolik použít geografických deskriptorů je omezujícím faktorem  číslo 7, tj. maximálně povolený počet všech deskriptorů pro jeden katalogizační záznam.

 

 

Činnost  rešeršního oddělení

 

Mgr. Jana HERCOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<hercova@nlk.cz>

 

         V lednu roku 2003 skončila téměř sedmiměsíční rekontrukce dvou  nejnižších pater budovy Národní lékařské knihovny v Sokolské 54.  Do svých původních prostor se stěhuje také Rešeršní oddělení. Zájemci o osobní návštěvu nás tedy najdou opět v 1. patře,  zprovozněno je znovu hlavní telefonní číslo 296 335 918. Kromě osobní návštěvy mohou zájemci o služby tohoto oddělení využít elektronické objednávky na webovké stránce NLK v kapitole Objednávky služeb, napsat svůj požadavek přímo na e-mail hercova@nlk.cz nebo využít pro zaslání požadavku faxového čísla 296 335 959.

         Rešeršní požadavky zpracováváme v těchto bázích:

         ●MEDLINE  (producent National Library of Medicine v Bethesdě, USA, program WinSpirs, WebSpirs firmy OVID/SilverPlatter – konsorciální licence, online přístup).

         Retrospektiva této báze je 1966 - současnost, pravidelná aktualizace záznamů s úplným zpracováním probíhá jednou měsíčně, neúplně zpracované záznamy se pro aktuální informaci objevují v části označené jako PREMEDLINE.

         V programovém vybavení je také pole Library Holdings Message (LHM), které umožňuje poskytnout u každého záznamu lokační značky těch českých  knihoven, které daný titul v příslušném kalendářním roce odebíraly.

         Zájemce o plné texty také jistě potěší fakt, že přímo ze zpracovávané rešerše je možno vstoupit do některých nakladatelství (musí s nimi být uzavřena smlouva o odběru titulu) a získat tak plný text v PDF formátu.

         ●EMBASE (producent Elsevier Science, Holandsko, program WinSpirs, WebSpirs firmy OVID/SilverPlatter – konsorciální licence, online přístup).

         Retrospektiva báze 1988 - současnost, měsíční aktualizace. Programové vybavení umožňuje stejné nadstavbové funkce jako u báze MEDLINE.

         Jedná se o druhou největší medicínskou databázi s větším důrazem na farmakologii. Více zastoupeny jsou zde také evropské lékařské časopisy.

         Z této databáze zpracováváme pro zájemce  i  průběžné rešerše.

         ●SERFILE (producent NLM v Bethesdě, USA, program WinSpirs a WebSpirs firmy OVID/SilverPlatter – zdarma pro odběratele bází, online přístup).

         Retrospektiva: 1665 - současnost. Aktualizovanáno vždy jednou za rok.

         Databáze se zaměřením na popis všech časopisů zpracovávaných pro fond National Library of Medicine v USA v Bethesdě, časopisů, které jsou výběrově excerpovány pro báze MEDLINE, POPLINE a HEALTH a časopisů, které mají ve svých fondech knihovny spolupracující s NLM na bázi Biomedical Serials Holdings Database (SERHOLD). U každého časopisu jsou uvedeny tyto údaje:

         Název (současný, popř. i minulý), vydavatel, adresa, místo vydání, ISSN, CODEN, jazyk, periodicita, hesla věcného třídění a v kterých bibliografických bázích je excerpován.

         ●Web of Science (producent ISI, Philadelphia, USA, konsorciální licence, online přístup).

         Databáze byla české odborné veřejnosti již dlouhá léta známa jako Science Citation Index.

         Retrospektiva databáze je od roku 1980 - současnost. Aktualizace probíhá ve velmi krátkých intervalech, jedná se tedy o velmi čerstvé informace.

         Databáze zahrnuje tři široké vědní oblasti (Science Citation Index Expanded, Social Science Citation Index a Arts&Humanities Citation Index).

         Kromě vyhledávání prací podle určitého tématu je tato databáze jediná, která poskytuje informace o citovaných pracech a je zde tedy možno zpracovat i citovanost publikací určitého konkrétního autora.

         ●Journal Citation Reports (producent ISI, Philadelphia, USA, konsorciální licence, online přístup).

         Retrospektiva od roku 1998 - současnost, aktualizace 1x ročně.

         Tento zajímavý zdroj poskytuje přehled o titulech časopisů, které se objevují ve výše uvedené databázi Web of Science. Je zde možno sledovat tituly časopisů podle jednotlivých zemí a oborů. Pro jednotlivé tituly je vypočítáván tzv. impakt faktor, který svou číselnou hodnotou vyjadřuje do určité míry postavení konkrétního titulu časopisu mezi dalšími podobně zaměřenými tituly.

         ●Biological Abstracts (producent firma BIOSIS, konsorciální licence, program WebSpirs 5.0 firmy OVID/SilverPlatter, online přístup).

         Retrospektiva 1997 - 2002, aktualizace 4x ročně.

         Programové vybavení umožňuje přímý vstup do plných textů tam, kde má instituce povolen vstup na základě předplatného nebo do titulů přístupných zdarma.

         Databáze poskytuje informace z oblasti biologie a medicíny, v části excerpovaných titulů časopisů se překrývá s bázemi MEDLINE a EMBASE.

         ●Cochrane Library  (producent The Cochrane Collaboration, program Update Software, UK, CD-ROM). Aktualizace 4x ročně.

         Báze, která vznikla ze snahy informovat veřejnost o výsledcích klinických výzkumů a studií a následném hodnocení validity těchto výsledků, které provádějí odborníci příslušných oborů. Obsahuje citace článků s abstrakty, citace monografií, kapitol v monografiích a review. Je tvořena čtyřmi částmi, z nichž jedna část –  elektronický časopis The Cochrane Database of Systematic Reviews – přináší pravidelné přehledy o výsledcích léčebné péče a jako časopis se dnes již objevuje mezi sledovanými periodiky v databázi MEDLINE.

         ●Health for All (producent a program regionální centrum WHO pro Evropu, online na adrese: http://www.who.dk/hfa). Aktualizace 2x ročně.

         Databáze obsahuje statistické ukazatele zdravotní péče v  evropských zemích.

         ●MICROMEDEX  (producent firma Thompson, USA, konsorciální licence, online přístup).

         Databáze v konfiguraci Drugdex, Martindale, PDR, P & T Quick patří ke špičkovým americkým bibliografickým a faktografickým databázím specializovaným na oblast farmakologie a příbuzné vědní obory (např. chemie, toxikologie, teratologie apod.).

         Základ tvoří modul Drugdex s monografiemi jednotlivých léčiv zpracovaných podle jednotné osnovy.

         Modul PDR (Physician Desk Reference) je základní informační zdroj o léčivech tradičně používaný lékaři v USA, modul Martindale obsahuje údaje světoznámé lékové encyklopedie britské královské farmaceutické společnosti s desítkami tisíc hesel (zahrnuje informace i o léčivech používaných v Evropě), modul P & T Quick obsahuje detailní a kritické informace o nových léčivech. Informace v databázích jsou nezávislé na farmaceutických firmách a jsou aktualizovány čtvrtletně.

         ●Prous Science Daily Essentials-Daily Drug News (producent firma Prous Science, USA, konsorciální licence, online přístup).

         Přináší nejnovější informace z celého světa z oblasti výzkumu a vývoje léků a léčivých přípravků. Údaje jsou čerpány nejen z cca 1500 prestižních titulů časopisů, ale i z patentů, z  referátů přednášených na cca 300 světových kongresech a sympoziích ročně a jsou rovněž monitorovány aktivity cca 2500 farmaceutických firem, výzkumných ústavů a univerzit. Databáze je aktualizována denně.

         ●BiblioMedica (producent NLK Praha, program Tornádo firmy AIP Beroun, online přístup do BMČ za období 1999-2002 na   http://www.nlk.cz/czech/ nebo na CD-ROM s níže uvedenou retrospektivou). Aktualizace 4x ročně.

         Základní databáze české a slovenské lékařské literatury s těmito částmi:

         Bibliographia medica čechoslovaca (retrospektiva 1976 - současnost + rok 1953)

         LOK obsahuje adresy institucí v ČR a SR, které jsou vlastníky periodik uvedených v bází SKP.

         SKP (Souborný katalog zahraničních lékařských časopisů) obsahuje záznamy zahraničních periodik z lékařství a zdravotnictví a z oborů s nimi souvisejících, které docházejí do odborných knihoven v ČR a SR.

         MeSH (Medical Subject Headings) představuje jako MeSH-CZ český překlad tezauru MeSH, řízeného slovníku termínů z biomedicíny, který od roku 1969 vytváří U.S. National Library of Medicine, Bethesda. V současné době je k dispozici 7. vydání tezauru (MeSH-CZ 2002).

         Databáze CR – CZ obsahuje dvě subbáze – bázi bibliografického typu Citační rejstřík (CR) a bázi Citační rejstřík – faktory (CRF) umožňující bibliometrickou analýzu časopisů zpracovaných v bázi CR. Jedná se zatím pouze o demoverzi zpracovanou na vzorku 14 593 záznamů.

         Další báze dostupné na serveru NLK  http:// www.nlk.cz) :

         ●IGA Obsahuje katalogizační záznamy závěrečných zpráv grantů přidělených v letech 1991 - 2001 Interní grantovou agenturou MZ ČR.

         ●AUP  Soubor autorit NLK, obsahující personální jména z oboru lékařství a zdravotnictví od nejstarších dob do současnosti.

         ●Česká národní bibliografie (producent Národní knihovna ČR, program Tornádo firmy AiP Beroun, online přístup na adrese : http://www.nkp.cz, soubor  CD-ROM disků). Aktualizace 4x ročně.

         České knihy Báze obsahuje veškeré přírůstky od roku 1995 a starší literatura je postupně doplňována.

         Zahraniční bohemika. Báze obsahuje bibliografické záznamy o zahraničních bohemikách získaných NK ČR od roku 1990.

         Články, statě v českém tisku. Obsahuje záznamy o článcích otištěných v českých novinách, časopisech a dalších periodikách se zvláštním zřetelem na oblast humanitních, sociálních a přírodních věd.

         Disertace a autoreferáty. Obsahuje bibliografické záznamy o doktorských, disertačních, kandidátských a habilitačních pracích a autoreferátech.

         Periodika vydávaná na území ČR.  Obsahuje bibliografické informace o periodických publikacích v ČR.

         Jmenné autority.  Záznamy o českých autorech 19. a 20. století.

         Speciální dokumenty. Bibliografické záznamy zahrnující grafické dokumenty, hudebniny, kartografické dokumenty, zvukové záznamy a elektronické zdroje.

         ·Slovenská národní bibliografie (producent Slovenská národní knihovna-Národní bibliografický ústav, Martin, Slovensko; program Tornádo firmy AiP Beroun, CD-ROM). Aktualizace: 4x ročně

         Knihy a speciální typy dokumentů (knihy retrospektiva od roku 1976; speciální typy dokumentů jako periodika, mapy disertační práce, firemní literatura, grafika, audiovizuální dokumenty, slepecký tisk, elektronické zdroje s retrospektivou od roku 1979).

         Personální autority obsahují údaje převážně o slovenských autorech. 

         Korporativní autority bsahují cca 1100 záznamů o slovenských korporacích.

         Články a statě z vybraných periodik a sborníků se slovacikálním charakterem obsahují záznamy od roku 1978 (cca 755 000 záznamů).

         ●Anopress  (producent informační agentura TAM - TAM, programy  firmy Verity-Portal One).

         Obsahuje aktuální vybrané zprávy o zdravotnictví v médiích, které jsou dostupné na adrese http://www.nlk.cz/czech/ v  kapitole Zprávy ze zdravotnictví. Zájemce zde nalezne zprávy vždy v týdenním rozmezí. O rešerše z toho zdroje za delší období  je nutno požádat detašované pracoviště NLK -  Oddělení vědeckých informací  na MZ ČR na adrese: michal.glykner@mzcr.cz .

         Kromě všech těchto uvedených databází využívá Rešeršní oddělení i široké škály zahraničních a  domácích internetových zdrojů. Rovněž oddělení  využívá  dalších bibliografických i plnotextových zdrojů z dalších konsorciálních přístupů jako jsou např. Eifl@Direct, ProQuest, ScienceDirect, SpringerLink, Wiley Interscience a další.

 

 

Informace o publikačním oddělení

 

Ing. Jarmila  SOBKOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

< sobkova@nlk.cz>

 

         Publikační oddělení NLK zajišťuje výrobu, distribuci a literární a technickou redakci čtyř sekcí Referátových výběrů. V tištěných verzích  vydává Referátový výběr a aktuality z urologie (4x ročně) a Referátový výběr z anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (6x ročně). Ke každému číslu RV z anesteziologie vychází monotematické suplementum.

         Na Internetu pak vydáváme Referátový výběr z radiodiagnostiky (4x ročně) a Referátový výběr z revmatologie (4x ročně). Přístup je na webových stránkách NLK <www.nlk.cz> v rubrice Publikace NLK zdarma.

         Oddělení zajišťuje také výrobu a distribuci publikací Novinky literatury zdravotnictví - přírůstky fondů NLK (4x ročně)  a Soupis zahraničních lékařských časopisů docházejících do ČR a SR v předcházejícím roce a Soupis zahraničních lékařských časopisů objednaných do ČR a SR pro rok současný. 

         V rámci redakce Referátového výběru z anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny vyšlo zvláštní číslo Neodkladná resuscitace, konsenzuální mezinárodní metodické doporučení ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation) v překladu primářky doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

         Tomuto tématu je také věnováno suplementum  k číslu 3/2002 s názvem  Evropská rada pro KPR - nové metodické doporučení. Běžný náklad byl navýšen a publikace je možné zakoupit jednotlivě.

         Publikační oddělení má detašované pracoviště v Lékařském domě - Sokolská 31, Praha 2, tel. 296 181 802.

 

 

Zdravotnické muzeum v roce 2003

 

Mgr. Ludmila CUŘÍNOVÁ

Národní lékařská knihovna, Praha

<curinova@nlk.cz>

 

         V letošním roce, zejména v jeho druhé polovině, čeká Zdravotnické muzeum  především práce spojená se stěhováním dočasně umístěných sbírek, jejich revizí a vhodným ukládáním. Přesto předpokládáme, že se nám opět podaří podílet se na některých kulturních akcích tak, abychom mohli muzeum a jeho vzácné fondy prezentovat širší  veřejnosti.

         Jedna taková akce právě probíhá v Brně, kde v Moravském zemském muzeu jeho pracovníci uspořádali zdařilou výstavu  z dějin hygieny. Také Zdravotnické muzeum se na přípravě podílelo a některé exponáty hlavnímu pořadateli zapůjčilo. Výstava potrvá do března 2003. 

         Se zajímavou myšlenkou přišli pracovníci Hamzovy dětské léčebny v Luži – Košumberku. Rozhodli se uspořádat výstavu z dějin rehabilitace, zaměřenou speciálně na „léčbu prací“.  Jedním z prvních propagátorů takové metody byl ostatně právě Hamza na počátku minulého století. Příprava scénáře a vhodných materiálů je sice hodně náročná, ale jsme přesvědčeni, že výstava se úspěšně uskuteční někdy v letních měsících přímo v léčebně.

         Stejně jako ostatní spolupořadatelé výstavy Člověk proti nemocem jsme se i my domnívali, že ukončíme život této putovní výstavy rokem 2002. Zájem  některých  muzeí však byl takový, že jsme se rozhodli v roce 2003 zapůjčit výstavu ještě na několik míst. Bude s obměnami znovu postavena v Masarykově muzeu v Hodoníně (1. 2. – 31. 3.), v Okresním muzeu Chomutov (15. 4. - 16. 6.), v Muzeu Sedlčany (24. 6. – 14. 7.), a v Muzeu Žatec (14. 9. – 30. 11.).

         Zdravotnické muzeum  se v letošním roce hodlá zúčastnit také dvou mezinárodních akcí. V červnu se bude v Košicích konat 6. mezinárodní sympozium z dějin medicíny, farmacie a veterinární medicíny, kde bude Zdravotnické muzeum  prezentováno příspěvkem k 120. výročí české chirurgie v souvislosti s fondy uloženými v muzeu. V říjnu by měla v Lublani ve Slovinsku proběhnout konference a valná hromada Středoevropské unie technických muzeí, na které by Zdravotnické muzeum  mělo poprvé představit účastníkům sebe a svoje sbírky.

 

 

Evidence a revize knihovních fondů

(Dotaz SKIP na Ministerstvo financí ČR, ze dne 29. 1. 2003)

Odbor 28 - Účetnictví obdržel Váš dopis ve věci "Evidence a revize knihovních fondů dotaz", ve kterém žádáte o poskytnutí stanoviska k problematice inventarizace knihoven.

K výše uvedené problematice Vám sdělujeme následující skutečnosti.
Zákon č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon), jehož účinnost byla stanovena dnem 1. ledna 2002, vymezil v § 3 odst. 3 povinnost zápisu do evidence knihoven vedené ministerstvem kultury. Pokud se příslušná knihovna takto zaevidovala bude při vedení evidence knihovního fondu včetně revize knihovního fondu postupovat v souladu s prováděcím právním předpisem, tj. vyhláškou č. 88/2002 Sb., k provedení zákona č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon).

Pokud se příslušná knihovna nezaevidovala v souladu s § 3 odst. 3 zákona č. 257/2001 Sb., bude tato účetní jednotka při evidenci knihovního fondu postupovat v souladu s ustanoveními zákona č. 563/1991 Sb. o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů a příslušným prováděcím právním předpisem (viz částka 177 Sbírky zákonů z 5. 12. 2002, v případě, že účetní jednotka je územním samosprávným celkem, příspěvkovou organizací, státním fondem a organizační složkou státu vyhláškou č. 505/2002 Sb.) a inventarizaci knihovního fondu bude provádět podle ustanovení § 6 odst. 3 a paragrafů 29 a 30 uvedeného zákona. Z jmenovaného zákona o účetnictví vyplývá, že účetní jednotky inventarizaci veškerého majetku a závazků (v tomto případě i knihovního fondu) provádějí k okamžiku, ke kterému sestavují účetní závěrku jako řádnou nebo mimořádnou, tzv. periodickou inventarizaci. Vzhledem k tomu, že se v případě knihovního fondu jedná o hmotný majetek budou tyto účetní jednotky provádět fyzickou inventuru.

Ing. Antonín Jeřábek, v. r. zástupce ředitele odboru 28 - Účetnictví.

         Dostupné na WWW:

<http://www.mkcr.cz/categories.php?id=234>.  14. 2. 2003.

 

 

 

ZPRÁVY

 

Středisko  vědeckých  a  knihovnických  informací

Farmaceutické fakulty  UK   Hradec Králové

 

Ing. Jarmila PIRNEROVÁ

Farmaceutická  fakulta UK, Hradec Králové

<pirnero@faf.cuni.cz>

 

Univerzita  Karlova je  nejstarší  středoevropskou  univerzitou,  založenou  českým  králem  Karlem  IV. v roce 1348.  Od  samého  začátku  byla  zaměřena  na  všeobecné  vzdělání.  Hlavními  obory  byla  medicína, umění, práva a teologie. V současné době má UK  17  fakult  s  různým  profilovým  zaměřením.  Většina  z  nich  je  situována  v  Praze,  dvě jsou  v  Hradci  Králové  a  jedna v  Plzni.

Farmaceutická  fakulta (FaF) je  jednou  ze  17  fakult  Univerzity  Karlovy.  Byla  založena  v  roce  1969,  ale  navazovala  již  na  dlouholetou  tradici  farmaceutického  vzdělání  na  UK.  Dříve  se  farmacie  studovala  na  více  fakultách   (fakulta přírodních  věd,  medicína),  od  roku  1948  již  jako  samostatný  čtyřletý  obor  na  lékařské  fakultě.  V  roce 1950  bylo  však  toto  studium  převedeno  pod  Masarykovu  univerzitu  v  Brně,  roce 1960  pak  do  Bratislavy.  Teprve  v  roce  1969  se  studium  farmacie  vrátilo  zpět  pod  UK, a to do Hradce Králové.

  Studium  na  FaF  je  pětileté,  možné  jen  denní  formou. Studenti  si  mohou  zvolit  specializaci  volbou  předmětů  výběrových  a  nepovinných, vedle  disciplin  povinných.  Program  je  koncipován  tak,  aby  odpovídal  současnému  stavu  a  úrovni  farmaceutických  věd,  potřebám  naší  i  evropské  praxe  a  byl  též  základem  pro  další  postgraduální  doktorandské  studium. V současné době studuje na FaF UK ve dvou hlavních studijních oborech cca 1000 studentů.

Středisko vědeckých a knihovnických informací  (SVKI )  je centrální knihovnou FaF.  Vzniklo  v  roce 1969 -  při založení Farmaceutické fakulty - jako  Ústřední  knihovna.  Současný název odpovídá novému statutu  FaF  UK.   SVKI je jedinečným  střediskem  informačních  zdrojů  z  oboru  farmacie  v  ČR.   Své  služby  poskytuje  převážně  studentům  a  vědeckým  pracovníkům  fakulty,  ale  i  ostatní  odborné  veřejnosti.

  SVKI  má  14  deponátních  knihoven  na  jednotlivých  katedrách  fakulty.  Celé pracoviště  je  plně  automatizováno, vytváří  postupně  DB  vlastních  informačních  zdrojů  (monografie,  periodika, vysokoškolské práce, aj.) v českém systému  KP-WIN.  Je  napojeno  na  celouniverzitní  síť,  spolupracuje  na  tvorbě  Souborného  katalogu  Univerzity Karlovy. 

Od roku 1992  je  fakulta napojena  na  Internet.

V roce 1997 jsme začali  reorganizovat celou knihovnu. Nejdříve vzniklo nové výpůjční oddělení a nová studovna.  Počet studijních míst se zvýšil z původních 9 na 45. Ve studovně časopisů jsou  k dispozici tuzemské a zahraniční časopisy běžného roku, věstníky a sbírky zákonů. V chemické studovně jsou ve volném výběru Chemická abstrakta (od r. 1924) a další chemická literatura.  Jelikož jsme byli nuceni zrušit půjčovnu skript a učebnic v nevyhovující budově (1998), vybudovali jsme v prostoru knihovny příruční knihovnu, kde mají studenti k dispozici  k prezenčnímu studiu skripta, učebnice a jinou českou i zahraniční odbornou literaturu, a denní tisk. V knihovně je nyní opět k dispozici  i  studijní fond -  k absenčním výpůjčkám. Fond bude postupně doplňován a rozšiřován – dle prostorových a finančních možností (nákup je hrazen převážně ze sponzorských prostředků). Fakulta mezitím vybudovala vlastní prodejnu studijní literatury

V SVKI jsou umístěny svázané časopisy za posledních 5 let. Starší ročníky  jsou uloženy v novém depozitáři v areálu Botanické zahrady léčivých rostlin FaF.  Kopie článků či celé svazky časopisů, diplomové a disertační práce z depozitáře na vyžádání zajistíme. 

V knihovně jsou k dispozici také lékopisy z celého světa, encyklopedie a výukové programy na CD-ROM´s, aj. 

V roce 2000 byla zautomatizována denní evidence periodik v programu KP-WIN a evidence meziknihovních výpůjčních služeb (program MEVYS). V r. 2001 jsme obnovili  půjčování studijní literatury k domácímu studiu. Pro urychlení výpůjček využíváme automatizovaný výpůjční systém a evidenci čtenářů i celého fondu dle čárového kódu.  

Od začátku roku 2000 používáme elektronickou ochranu dat v knihovně.

V roce 2002 jsme dokončili reorganizaci knihovny, získali jsme nový nábytek (regály) a osvětlení v knihovně, rozšířili jsme i počet počítačů pro studenty. V knihovně pracují nyní 4 knihovnice (2 VŠ + 2 SŠ; dříve 6 ) + 1 technický pracovník.

Služby knihovny

SVKI spravuje hlavně fond periodik a studijní literaturu, většina monografií je deponována do knihoven na jednotlivých katedrách. Celý fond je však evidován centrálně  (cca 70.000 knih. jednotek,  průměrně 125 titulů odborných periodik ročně, aj.).

SVKI  nabízí tyto služby:

*  presenční  studium  odborné  literatury

*  výpůjční služby   -  absenční výpůjčky studijní literatury                                                       -  výpůjčky časopisů, aj.

*  meziknihovní  výpůjční  služba  (celostátní  i  mezinárodní) 

*  cirkulace  periodik

*  rešeršní  služby

*  reprografické  služby

* bibliografické informační služby, odborné konzultace, poradenská služba

* internetové služby (WWW fakulty a knihovny, školení, nové zdroje informací, atd.)

* Folia Pharmaceutica Universitatis Carolinae – evidence a distribuce fakultního časopisu

*  SVKI také provádí sběr a evidenci publikační aktivity pracovníků fakulty (od r. 1993).

  SVKI  mimo běžné knihovní služby  vyhledává a zajišťuje nové zdroje informací pro studenty a vědecké pracovníky fakulty. Připojením se k několika konzorciím a společným grantovým projektům jsme získali možnost využívat např. vědecké databáze Web of Science, Medline + Embase, Proquest 5000, Biological/Zoological Abstracts, ChemNetBase, Micromedex,  CA (SciFinder), CrossFire (Beilstein/Gmelin) a databáze elektronických časopisů - ScienceDirect, Ebsco, Springer, ACS, aj. Připravuje se přístup do plnotextových časopisů dalších vydavatelství (viz http://www.faf.cuni.cz/Services nebo http://bi.cuni.cz). Rozsah elektronických zdrojů informací se neustále rozšiřuje.

Problémy: Celé pracoviště SVKI jsme sice během posledních 10 let kompletně předělali (stavebně i organizačně), nově vybavili nábytkem i technickým zařízením, získali jsme tak mnohem příjemnější prostředí pro práci i studium, část fondu jsme mohli zpřístupnit ve volném výběru, zvýšil se počet míst pro prezenční studium, atd. Přesto počet studijních míst je velice malý (45 míst pro cca 1000 studentů), není zde místo na rozšíření studoven, příruční knihovny, ani na studijní fond. Nový depozitář sice není daleko od budovy FaF a SVKI, ale 2/3 fondu zde uloženého nelze  zpřístupnit pro volný výběr, fond je tedy minimálně využíván. Hlavním naším problémem je tedy nedostatek prostoru a pochopitelně i nedostatek financí – hlavně na nákup studijní literatury.

 Ideální by bylo získat nové prostory, kde by celý vzácný fond odborné farmaceutické literatury byl zpřístupněn ve volném výběru všem zájemcům.

Cílem  pracoviště  je  neustále  rozšiřovat, urychlovat  a   zkvalitňovat  své služby,  usilovat  o  získání  nových  informačních  zdrojů  na  různých  médiích,  vytvářet  dobré  zázemí  pro  vybrané  úkoly  vědy a výzkumu  a  rozšiřovat  spolupráci  s  ostatními  knihovnami  v ČR  i  ve  světě.

  Pro vstup do SVKI potřebují studenti FaF (UK) studijní průkaz (identifikační karta, příp. index), zaměstnanci fakulty (UK) identifikační kartu; vstup je zdarma. Ostatní uživatelé se zaregistrují (OP) a zaplatí vstupní poplatek (viz Knihovní  a provozní řád).

Studovny jsou otevřeny: pondělí - čtvrtek, 8.00 - 16.00 hod.

                                     pátek a během prázdnin, 8.00 - 14.00 hod.

Kontaktní adresa:

Univerzita Karlova v Praze, <http://www.cuni.cz>.

Farmaceutická fakulta, <http://www.faf.cuni.cz>.   

středisko vědeckých a knihovnických informací, vedoucí Ing. J.Pirnerová,    tel. 495 067 420, <http://www.faf.cuni.cz/Services>.

500 05  Hradec  Králové, Heyrovského  1203          .

                             

                             

 

Lékařská knihovna

Psychiatrické léčebny Kosmonosy

 

Alena TREYBALOVÁ

Psychiatrická  léčebna, Kosmonosy

<knihovna@plkosmonosy.cz>

 

         Psychiatrická léčebna Kosmonosy je odborným léčebným ústavem poskytujícím komplexní odbornou psychiatrickou péči. Počátky vzniku se datují rokem 1869, kdy na základě rozhodnutí zemského výboru v Praze byla zakoupena budova bývalého piaristického kláštera v Kosmonosích a přestavěna

 

na filiální pobočku pražského ústavu pro duševně choré. Rozhodující okamžik v historii ústavu nastal dnem 30. června 1897, kdy je ústavu změněn statut filiálky na samostatný Královský zemský ústav pro choromyslné s právem přijímat nemocné. Pro potřeby lékařů a ošetřovatelského personálu byla založena i lékařská knihovna ústavu.

Knihovna PL Kosmonosy je tedy knihovnou s více jak stoletou tradicí. Od doby svého vzniku se již několikrát stěhovala. V současné době se nachází v  1. patře úřední budovy, kde získala nové reprezentativní prostory s výhodným umístěním v rámci  areálu léčebny. Knihovna je organizačně začleněna pod odbor ředitelství a pracovně je podřízena ředitelce léčebny. Knihovna vlastní „Osvědčení o zápisu do evidence knihoven“ MK ČR ze dne 15.7.2002. Od roku 1995 se každoročně akreditovala a získala „Osvědčení pro poskytování veřejných informačních služeb ve zdravotnictví.“ Poradním orgánem pro činnost knihovny je knihovní rada, která je složena z předních odborníků léčebny.

Vzhledem k účelu založení knihovny a struktuře jejich uživatelů jsou knihovní fondy zaměřeny především na obor psychiatrie, psychologie, psychoterapie a v jejich systematickém budování se pokračuje. Nově se vytváří fond literatury z oblasti léčby toxikomanie a drogových závislostí. V menší míře pak zakupuje knihovna i literaturu z ostatních oborů biomedicíny. Knihovna je orientována především uživatelsky, a proto je jejím hlavním účelem poskytování kvalitních informačních a knihovnických služeb lékařům, psychologům, zdravotním sestrám a ostatním zdravotnickým pracovníkům léčebny. Soustavné budování fondu psychiatrické literatury však umožňuje předávání informací i ostatním čtenářům v rámci sítě lékařských knihoven.

K 31. 12. 2002 eviduje lékařská knihovna 3982 knihovních jednotek. Průběžně dochází 32 titulů časopisů, z toho 29 tuzemských a 3 zahraniční. Unikátní je odběr časopisu Psychiatrische Praxis. Registrováno je 136 uživatelů, pro potřeby pracovníků léčebny a pro MVS bylo zhotoveno 890 xerokopií. V knihovně pracuje jedna pracovnice na celý úvazek. Převážná část knihovního fondu je volně přístupná a informační materiály jsou dostupné formou prezenčních a absenčních výpůjček. Knihovna poskytuje své služby bezplatně a nejsou zavedeny ani poplatky z prodlení.

Poskytnutá investiční dotace MZ ČR umožnila naplnit cíl předloženého projektu a zahájit proces automatizace knihovnicko-informačních činností. Z prostředků finanční systémové dotace byly zakoupeny 2 počítače, tiskárny a plošný skener. Od roku 1999 mají uživatelé knihovny zajištěn přístup k síti Internet. Nejprve se jednalo o komutování připojení, od roku 2001 máme již připojení pevnou linkou. V rámci konsorcií a národní licence je umožněno připojení k databázím EBSCO v rámci projektu EIFL Direct a databázím Proquest. Od roku 2000 jsou knihy zpracovávány v automatizovaném knihovnickém systému KP-win . Plně je využíván modul katalogizace a katalog.

Do budoucna bychom rádi zveřejnili základní informace o knihovně na www stránkách Psychiatrické léčebny Kosmonosy, které se právě připravují. Chceme pokračovat v automatizaci knihovnických agend, zkvalitňování poskytovaných služeb a v úspěšné spolupráci s ostatními knihovnami v rámci celé ČR.

 

 

 

Život a problémy lékařské knihovny

v plicní léčebně Janov

 

Dagmar FOTROVÁ

Léčebna TRN, Janov

<ltrn@janov.cz>

 

Jsme malá plicní léčebna (195 lůžek) v krásné přírodě na úpatí brdských lesů – pro pacienty ideální prostředí, pro zaměstnance už méně. Pro běžný chod léčebny je odloučenost spíše nevýhodou – doprava, přetížené telefonní linky …

Jsme organizace přímo řízená MZ, „dosáhnout“ na různé dotace nebo sponzorské dary je zde těžší než ve velkých centrech, a tak neustále řešíme problém: peníze. Na pacientech léčebna šetřit nechce, spíš se vždycky šetřilo v provozu, v rámci racionalizace má řada zaměstnanců kumulovanou funkci – třeba já mám kromě lékařské knihovny i knihovnu pro pacienty, jezdím na poštu pro důchody, zastupuji v přijímací kanceláři atd. S radostí však musím oznámit, že i já jsem se loni konečně po letech dočkala v lékařské knihovně počítače.

A tak v každé volné chvilce (kterých při mé pracovní náplni zase tak moc není) zpracovávám knihovní fond v programu KP-win. Zatím mám zpracováno přes 400 publikací, což je asi třetina fondu. Fond je zaměřen hlavně na pneumologii a internu. V jedné místnosti knihovny je kromě zkompletovaných ročníků periodik celý fond, dále půjčovna, pracovna a jednou zde snad bude i internetová stanice. S internetem jsou zatím problémy – spojení je tak pomalé, že pracovat na internetu je zatím spíše utrpení než radost.. Navíc v léčebně není žádný počítačový odborník, správce sítě zde pracuje pouze externě, takže se stává, že počítač je mimo provoz týden, někdy i déle. Ale i tyto problémy snad časem zmizí a já doufám, že se po zpracování celého fondu propojím do zdravotnické sítě léčebny a naši lékaři budou mít přístup do katalogu knihovny z kteréhokoliv počítače v budově .

Přestože je naše knihovna malá a nevýznamná a nad mými řádky jste se asi pousmáli, vězte, že i takovéto knihovny fungují a snaží se plnit svou prvořadou funkci – přiblížit informace svým čtenářům.

                                          

                   

 

 

STATISTICKÉ  UKAZATELE  VISZ

 

 

Lékařské knihovny zapsané do evidence

na Ministerstvu kultury

(Pracovní verze k 14. 2. 2003)

 

1. Řazeno podle čísla evidence

Číslo evidence

Provozovatel

Město

 Číslo evidence

Provozovatel

Město

30

Psychiatrická léč.

Kosmonosy

2846

SZŠ

Hradec Králové

33

Nemocnice

Opava

2879

Nemocnice

Most

39

Nemocnice

Vyškov

3029

Nemocnice

Příbram

54

SZŠ

Teplice

3031

Nemocnice

Kyjov

67

ÚPMD

Praha

3042

Nemocnice

Nymburk

83

Nemocnice

Jablonec n. Nis.

3149

VZŠ J.P.

Brno

95

FNsP

Ostrava

3150

SZŠ

Kladno

261

IDVPZ

Brno

3152

Nemocnice

Český Krumlov

314

Nemocnice

Třinec

3153

Nemocnice

Strakonice

357

Nemocnice

Třebíč

3154

Nemocnice

Kroměříž

434

Nemocnice

Louny

3172

Nemocnice

Rumburk

800

CKTCH

Brno

3231

Nemocnice

Znojmo

863

SZZ

Mladá Boleslav

3235

Psychiatrická léč.

Šternberk

893

Nemocnice

Liberec

3326

Nemocnice

Prostějov

922

Nemocnice

Nové Město  M.

3334

Nemocnice

Kolín

1187

FN u sv. Anny

Brno

3335

Nemocnice

Jihlava

1189

KHS

Ostrava

3339

Nemocnice

Čes. Budějovice

1254

MěN

Valaš. Meziříčí

3415

NLK

Praha

1362

Nemocnice

Frýdek-Místek

3425

Nemocnice

Mělník

1598

Nemocnice

Nový Jičín

3541

Nemocnice

Přerov

1680

SZŠ

Pardubice

3572

SZŠ

Znojmo

1792

Nemocnice

Karviná-Ráj

3575

Nemocnice

Uhers. Hradiště

1793

Nemocnice

Karviná-Orlová

3576

Nemocnice

Rakovník

1794

SZZ

Krnov

3653

FN

Plzeň

1875

Nemocnice

Pardubice

3658

Nemocnice

Boskovice

2044

IKEM

Praha

3718

Nemocnice

Svitavy

2069

Psychiatrická léč.

Opava

3719

Nemocnice

Pelhřimov

2121

Nemocnice

Náchod

3789

Nemocnice

Tábor

2298

Nemocnice

Písek

3808

IPVZ

Praha

2299

ÚN

Brno

3838

Psychiatrická léč.

Brno

2300

MěN

Ostrava

3839

ÚHKT

Praha

2341

Nemocnice

Cheb

3922

Léčebna TRN

Janov

2400

Nemocnice

Karlovy Vary

3928

FN K. Vinohrady

Praha

2401

Psychiatrická léč.

Dobřany

4002

Nemocnice

Sokolov

2477

MN

Ústí nad Labem

4005

Psychiatrická léč.

Kroměříž

2507

Nemocnice

Kadaň

4007

BN

Zlín

2530

Nemocnice

Břeclav

4146

KHN

Karviná

2705

Psychiatrická léč.

Havlíčkův Brod

4254

Nemocnice

Blansko

2707

SZŠ

Nový Jičín

4255

Nemocnice

Havlíčkův Brod

2756

IZPE

Kostelec n. Č. L.

4257

PC

Praha

2757

FN Bulovka

Praha

4258

N Na Homolce

Praha

2758

Nemocnice

Čáslav

4367

Nemocnice

Vsetín

2838

Psychiatrická léč.

Brno

4368

FN

Olomouc

 

 


2. Řazeno podle města

Číslo

evidence

Provozovatel

Město

Číslo evidence

Provozovatel

Město

4254

Nemocnice

Blansko

2707

SZŠ

Nový Jičín

3658

Nemocnice

Boskovice

3042

Nemocnice

Nymburk

261

IDVPZ

Brno

4368

FN

Olomouc

800

CKTCH

Brno

33

Nemocnice

Opava

1187

FN u sv. Anny

Brno

2069

Psychiatrická léč.

Opava

2299

ÚN

Brno

95

FNsP

Ostrava

2838

Psychiatrická léč.

Brno

1189

KHS

Ostrava

3149

VZŠ J.P.

Brno

2300

MěN

Ostrava

3838

Psychiatrická  léč.

Brno

1680

SZŠ

Pardubice

2530

Nemocnice

Břeclav

1875

Nemocnice

Pardubice

2758

Nemocnice

Čáslav

3719

Nemocnice

Pelhřimov

3339

Nemocnice

Čes. Budějovice

2298

Nemocnice

Písek

3152

Nemocnice

Český Krumlov

3653

FN

Plzeň

2401

Psychiatrická  léč.

Dobřany

67

ÚPMD

Praha

1362

Nemocnice

Frýdek-Místek

2044

IKEM

Praha

2705

Psychiatrická  léč.

Havlíčkův Brod

2757

FN Bulovka

Praha

4255

Nemocnice

Havlíčkův Brod

3415

NLK

Praha

2846

SZŠ

Hradec Králové

3808

IPVZ

Praha

2341

Nemocnice

Cheb

3839

ÚHKT

Praha

83

Nemocnice

Jablonec n. Nisou

3928

FN K.Vinohrady

Praha

3922

Léčebna TRN

Janov

4257

PC

Praha

3335

Nemocnice

Jihlava

4258

N Na Homolce

Praha

2507

Nemocnice

Kadaň

3326

Nemocnice

Prostějov

2400

Nemocnice

Karlovy Vary

3541

Nemocnice

Přerov

1793

Nemocnice

Karviná-Orlová

3029

Nemocnice

Příbram

1792

Nemocnice

Karviná-Ráj

3576

Nemocnice

Rakovník

3150

SZŠ

Kladno

3172

Nemocnice

Rumburk

3334

Nemocnice

Kolín

4002

Nemocnice

Sokolov

30

Psychiatrická léč.

Kosmonosy

3153

Nemocnice

Strakonice

2756

IZPE

Kostelec n. Č. L.

3718

Nemocnice

Svitavy

1794

SZZ

Krnov

3235

Psychiatrická léč.

Šternberk

3154

Nemocnice

Kroměříž

3789

Nemocnice

Tábor

4005

Psychiatrická léč.

Kroměříž

54

SZŠ

Teplice

4146

KHN

Karviná

357

Nemocnice

Třebíč

3031

Nemocnice

Kyjov

314

Nemocnice

Třinec

893

Nemocnice

Liberec

3575

Nemocnice

Uhers. Hradiště

434

Nemocnice

Louny

2477

MN

Ústí nad Labem

3425

Nemocnice

Mělník

1254

MěN

Valaš.Meziříčí

863

SZZ

Mladá Boleslav

4367

Nemocnice

Vsetín

2879

Nemocnice

Most

39

Nemocnice

Vyškov

2121

Nemocnice

Náchod

4007

BN

Zlín

922

Nemocnice

Nové Město n M.

3231

Nemocnice

Znojmo

1598

Nemocnice

Nový Jičín

3572

SZŠ

Znojmo

Dostupné na WWW:

<http://www.nkp.cz/o knihovnach/EvidRev.htm>.  6. 2. 2003.

 

 

 

KONFERENCE - SEMINÁŘE

 

 

25. března 2003 - kurz

České společnosti zdravotnické informatiky a vědeckých informací ČLS JEP

Lékařský dům, Praha

 

Informační systémy v ambulantní praxi českého lékaře

 

Kurz je určen především pro lékaře v ambulantní praxi (praktické, dětské i odborné), informatiky poliklinik a další zájemce o uvedenou problematiku. Akce se zaměří na informační systémy v provozu mimonemocničních ambulantních zdravotnických zařízení. Účast v kurzu je bezplatná, posluchači obdrží certifikát o absolvování kurzu.

PROGRAM 

09:00 - 09:30 Registrace

09:30 - 09:45 Zahájení

                     Úvodní slovo předsedy ČSZIVI  doc. MUDr. P. Kasala 

 

09:45 - 11:15 Blok I. – Ambulantní informační systémy v ČRv roce 2003:

         aktuální stav a trendy,

         požadavky na moderní ambulantní systém, přehled českého trhu,

         ambulantních systémů, očekávané trendy vývoje, legislativní a etické otázky (MUDr. M. Steiner).

 

11:15 - 11:45 Blok II. – IZIP – internetová pacientská dokumentace:

         průběh projektu, dosavadní zkušenosti, legislativní aspekty, další      perspektivy projektu z pohledu jeho zabezpečení, odezvy na straně lékařů       a zdravotníků (MUDr. T. Mládek).

 

12:45 - 14:00 Blok III. - Komunikace mezi zdravotnickými IS:

         datový standard MZ ČR verze 2 a 3,

         Národní číselník laboratorních položek,

         problematika komunikace IS s laboratoří,

         připravovaná komunikace s ÚZIS,

         co je nutné učinit pro zahájení komunikací - praktický návod s příklady,              ukázky komunikace mezi LIS a IS praktických lékařů (ing. M. Zámečník,      ing. Č. Jeníček, ing. P. Krásný, ing. R. Mráz).

 

14:10 - 14:45 Blok IV. - Elektronické podpisy v elektronické  dokumentaci:

         v čem spočívá princip elektronického podpisu,

         co požaduje legislativa,

         je tzv. „paper-less“ zdravotní dokumentace reálně možná? (ing. M.    Novotný, MUDr. M. Steiner).

 

15:00 - 16:30 Blok V. - Přístup k lékařským informacím prostřednictvím     počítače:

         Nové aspekty využití internetu ve zdravotnictví (doc. MUDr. P. Kasal).

         Knihovnické informační služby a zdroje pro praktické lékaře (PhDr. H.        Bouzková, PhDr. Lesenková, Ing. R. Kudláček).

         Praktické rady pro odbornou komunikaci: Jak připravit přednášku a napsat článek? (Doc. MUDr. M. Špála).
         Informační zdroje a poskytování kvalitní péče (MUDr. A. Bourek).

Posluchači, kteří se přihlásí nejpozději do 18. 3. 2003 na adrese: <zamecnik@nextra.cz>, mají garantované písemné materiály k přednáškám.

 

 

 

 


SKIP: Knihovnické konference, semináře, vzdělávací akce

 

Název akce                                            Místo konání           Termín

Fenomén e-learningu v současném vzdělávání

Praha, VŠE-CDMS

18. 3. 2003

INFOS´2003                               

Stará Lesná, SR            

7. -  9. 4. 2003

MEDSOFT  2003

Brno

22. - 23. 4. 2003

INFORUM 2003                             

Albertina i. Praha                   

27. - 29. 5. 03

CASLIN '03 - Management knihoven

Holenský dvůr, Již. Č.

8. - 12. 6. 2003

Nordic Baltic EAHIL Workshop *

Oslo, Norsko

26. - 28. 6. 2003

Knihovny současnosti 2003                

Seč u Chrudimi         

16. - 18. 9. 2003

Dostupné na WWW:  <http://www.stk.cz/Akce> 17. 2. 2003.

 * Dostupné na WWW:  <http://www.namhi.org/oslo2003.htm> 12. 2. 2003.