OBSAH

Užitečné zdroje na stránce NLK: Kluwer academic publishers http://www.kluweralert.nl

Nová telefonní ústředna v NLK

Výroční zpráva NLK za rok 2000

Personální autority z oboru lékařství a zdravotnictví

Lékařská knihovna Nemocnice Liberec

Středisko vědeckých informací Nemocnice Pardubice

Lékařská knihovna Nemocnice Jihlava v regionu kraje Vysočina

Tabulky

Grafy

KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2001

Školící akce IPVZ Praha

Automatizace v knihovnách - odborná konference

2001 Cyberspace Oddyssey EAHIL Workshop              Alghero, Sardinie 7. – 9. června 2001

Za paní Zdeňkou Stahlovou

 

 

 


AKTUALITY   NLK

Užitečné zdroje na stránce NLK: Kluwer academic publishers http://www.kluweralert.nl

V letošním roce zpřístupnilo nakladatelství Kluwer academic publishers specializovaný server. Ve škále volně nabízených služeb naleznete abecedně a oborově tříděné seznamy časopisů se vstupy na stránky jednotlivých titulů (cesta: "Complete Catalogue", "Journal Homepages"). Stránky konkrétního titulu uvádějí obsahy jednotlivých čísel, včetně abstraktů a jedno z čísel s vystavenými plnými texty (pdf formát). Archív čísel je v rozsahu let  2000 a 2001. Obsahy titulů jsou   na tomto místě vystavovány již osm týdnů  před vydáním časopisu. Pro oblast medicíny jsou zpřístupněny stránky 298 titulů.

Přístupy do plných textů (více viz Kluwer Online) a objednávky kopií jednotlivých článků již patří mezi placené služby. Nakladatelství nabízí možnost individuálního, institucionálního i konsorciálního předplatného. Další nabídka Book Series a Electronic Products (cesta analogická s cestou do seznamů časopisů) již nabízí pouze bibliografické velmi stručné anotované záznamy produkce. Elektronická verze nakladatelského bulletinu Kluwer  Online Newsletter, aktualizovaný po třech měsících, informuje o novinkách rozvoje elektronických produktů a nakladatelství http://www.wkap.nl/kaphtml.htm/KLUWERONLINE. Prostřednictvím stránky je možné objednat bezplatné zasílání informací o nakladatelských novinkách na vaši elektronickou adresu

R.Ř.

Nová telefonní ústředna v NLK

V NLK, Praha 2, Sokolská 54 byla dána do provozu nová telefonní ústředna.

Ústředna: (02) 9633 5911.

Na jednotlivá pracoviště v Sokolské 54 je možné volat také přímo tak, že se poslední dvojčíslí ústředny (11) nahradí vnitřní linkou pracovníka.

Telefonní spojení do ostatních areálů NLK (Sokolská 31, dislokovaná pracoviště) zůstává nezměněné. Rovněž faxové číslo do sekretariátu NLK zůstává nezměněné.

Výroční zpráva NLK za rok 2000

Na webové stránce NLK (http://www.nlk.cz) byl zpřístupněn plný text Výroční zprávy o činnosti NLK za rok 2000.

 

 

 

ZPRÁVY

Personální autority z oboru lékařství a zdravotnictví

Mgr. Lenka Maixnerová

Národní lékařská knihovna, Praha

Koncem roku 2000 vystavila Národní lékařská knihovna (NLK) na svých stránkách www.nlk.cz bázi českých národních autorit z oboru lékařství a zdravotnictví (báze AUP). Báze je výsledkem řešení grantu Ministerstva kultury „Zpřístupnění českých národních autorit z lékařství a zdravotnictví prostřednictvím Internetu a CD-ROM“. Při vytváření této báze spolupracovala NLK s Národní knihovnou (NK), která je správcem souboru českých národních autorit. Existuje pouze jeden soubor českých národních autorit, a to ten, který spravuje NK. NLK do tohoto souboru dodává autority z oboru lékařství a zároveň autority přijímá pro potřeby své vlastní lokální báze.

Definice souboru autorit podle doc. PhDr. Hany Vodičkové říká, že soubor autorit  představuje soubor ověřených a unifikovaných selekčních údajů jmenných a věcných, určených pro zpracování a vyhledávání dokumentů a informací, s nezbytným odkazovým a poznámkovým aparátem. Soubor autorit mohou tvořit jména autorů, korporací, předmětových hesel, vydavatelů, názvů edic a unifikovaných názvů.

Báze autorit, budovaná v NLK, obsahuje jména autorů českých i zahraničních, a to z dob nejstarších až do současnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o bázi českých národních autorit, je kladen důraz na autory české. U zahraničních autorů se do pole bibliografické poznámky zapisuje pouze obor působnosti (NK toto pole u zahraničních autorů nevyplňuje). Základním zdrojovým souborem pro tvorbu personálních autorit byla „Kartotéka jmen významných českých i cizích lékařů“, která byla budována v NLK v letech 1953-1962. Dalšími zdroji byly: Biografický slovník pražské lékařské fakulty, Almanach českých lékařů od M. Navrátila, Biographisches Lexikon hervorragender Aerzte a další. Pro současné autory se stala základním zdrojem Bibliographia medica čechoslovaca (BMČ), obsahující biografické údaje lékařů od roku 1975 do současnosti.

Autority se zpracovávají ve formátu UNIMARC/Autority.

Záznam autority obsahuje:

-                autoritní záhlaví, které představuje vstupní prvek (v UNIMARCU pole 200), autoritní záhlaví by měla být forma jména, pod kterou autor nejvíce publikoval, tzn. že v záhlaví může být pseudonym a v odkazu rodné jméno,

-                odkazové formy jména (pole 400) - jsou to nepreferované formy jména daného autora, jedná se o odkaz typu "viz" (např. rodné jméno, pokud autor publikoval pod pseudonymem, jinojazyčné formy jména apod.),

-                odkazové formy jména (pole 500) - odkazy typu "viz též", jedná se o případy, má-li autor více než jednu bibliografickou identitu (používá se ve výjimečných případech),

-                pole ověření (pole 810) - do tohoto pole se zapisuje citace zdroje, ze kterého byla informace o autorovi převzata – NLK v tomto poli uvádí veškeré citace článků a knih, které o daném autorovi píší,

-                bibliografická poznámka (pole 907) - obsahuje podrobné datum a místo narození, podrobné místo a datum úmrtí, obory působnosti a publikační obory; poznámka není povinná u zahraničních autorů,

-                kód provenience autora (pole 910) - zapisuje se CZ pouze u českých autorů,

-                status autority (pole 908) - může být definitivní (v záhlaví je vyplněno podpole $f) nebo prozatímní (pole 200 nemá podpole $f).

V současné době je v bázi uloženo přes 10 000 autoritních záznamů. Báze se nadále doplňuje a aktualizuje o nově nalezené autority a informace k již existujícím záznamům. Zároveň se do již existujících záznamů doplňují citace článků a knih, které o daném autorovi píší. Veškeré změny se hlásí do NK, aby obě báze byly shodné. Při změně systému (přechod na vyšší verzi) bude možno tyto změny provádět on‑line v obou bázích. Podle autoritní báze budou opraveny všechny přístupové rejstříky autorů (v NLK se jedná o tyto báze: NML – Katalog knižního a časopiseckého fondu NLK, BMC – Bibliografia medica Czechoslovaca, IGA – Grantové  zprávy IGA Ministerstva zdravotnictví, MUS – Knižní fond Zdravotnického muzea), aby jména autorů měla vždy autoritní podobu. Tím dojde k zefektivnění vyhledávání publikací od určitého autora. Zároveň je možné používat bázi k vyhledávání informací o daném autorovi, neboť v poli ověření jsou uvedeny citace článků a knih, které o daném autorovi píší.

Oddělení bibliografie a katalogizace se nyní připravuje na vytvoření obdobné báze pro korporace působící v oboru lékařství a zdravotnictví. Bázi personálních autorit je možné si prohlédnout na adrese: www.nlk.cz  - oddíl katalogy a databáze, báze AUP.

Lékařská knihovna Nemocnice Liberec

Mgr. Jitka Klímová

Nemocnice, Liberec

Lékařská knihovna Nemocnice Liberec shromažďuje, zpracovává a zpřístupňuje biomedicínské informace a informace okrajových oborů v klasické tištěné  formě nebo na nových informačních nosičích pro  lékaře a sestry, management nemocnice a ostatní zájemce z řad studentů nebo veřejnosti. Založena byla v roce 1955 a mění se s rozvojem nových informačních technologií a požadavky na ni kladenými.  V roce 1995 knihovna splnila podmínky akreditace do sítě veřejných informačních služeb ve zdravotnictví a tuto akreditaci každý rok obhajuje. Zřizovatelem nemocnice, tedy i knihovny, je okresní úřad. Knihovna je umístěna  v areálu nemocnice a začleněna do oddělení vnitřních záležitostí, které vede personalista, oddělení spadá pod ředitele nemocnice. V knihovně pracují dva pracovníci vysokoškolsky vzdělaní v oboru  a jedna pracovnice se  středoškolským vzděláním.

Mezi základní služby knihovny patří klasické služby: absenční a presenční výpůjční služba, cirkulace periodik z jiných institucí, cirkulace časopisů  uvnitř nemocnice, obsahová služba s návazností na možnost využít služby reprografické, MVS a  mezinárodní meziknihovní výpůjční služba, rešeršní služby z odborných databází a služby referenční. Ve studovně knihovny jsou k dispozici základní  odborné  časopisy, které zůstávají  v knihovně, slovníková literatura, encyklopedie, Sbírka  zákonů ap. Fond knihovny má cca 12 000 knihovních  jednotek, videoprogramů, časopisů, na odděleních je  26 menších deponátních knihoven. Fond je  zpřístupňován formou katalogu, kartoték, elektronického katalogu. Od roku 1993 katalogizujeme v  ISIS/MAKS.

V současné době knihovna zakoupila modulární knihovnický  SW  KP/WIN, který bude v průběhu června uveden do provozu. Těžiště práce se přesunulo k vyhledávání informací v databázích. Využíváme Bibliomedicu, Medline, ProQuest, EIFL/EBSCO, Springer Link a mnoho dalších zdrojů dle požadavků na nás vznesených. Snažíme si obstarat sami fulltexty, případně službou JASON, MVS, formou kopií nebo originálu. V případě zájmu uživatele zaškolíme v práci na počítači, e-mailu, www, poradíme strategii vyhledávání v jednotlivých databázích. Knihovna má 4 počítače, 2 tiskárny, standardní vybavení programy, možnost práce na Internetu. Využíváme kopírovací zařízení, video, přednáškový sál. Na internet  jsme připojeni od roku 1996, nejdříve komutovanou linkou, dnes má nemocnice internetový server a provozuje intranet.

Novinkou v propagaci sluzeb je profesionální domovská stránka Nemocnice Liberec, jejíž součástí je HP lékařské knihovny; jsou zde uvedeny všechny podstatné informace o možnosti využívání knihovny, funkční je jednoduchý vyhledávací systém pro část fondu zpracovávanou na počítači v ISIS od roku 1993. Vydáváme 4 x do roka Novinky knihovny, kde se snažíme informovat naše uživatele nejen o nových publikacích, ale i o předpisech ve zdravotnictví, doporučujeme zajímavé stránky na  internetu apod. Snažíme se o průběžné vzdělávání samostudiem, vítáme profesní aktivity na internetu, program celoživotního vzdělávání v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Praze. Náš obor díky rozvoji informačních  technologií provázejí neustálé změny, které je třeba akceptovat a uvést do života.

 Spolupracujeme s oddělením výpočetní techniky, reprografie a  propagace v rámci nemocnice, s Českou lékařskou komorou v Liberci, Střední zdravotnickou školou v Liberci, Státní vědeckou knihovnou v Liberci a ostatními knihovnami v regionu i v celé síti. Lékařská knihovna Nemocnice Liberec jako člen konzultační skupiny pro rozvoj regionálních center zdravotnických knihoven v ČR při NLK (REGLEK) zastupuje nový Liberecký kraj. V regionu dále pracují lékařské knihovny v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Semilech. Budoucnost knihovnických a informačních služeb vidíme ve společných projektech, sdružování prostředků na financování přístupu k elektronickým zdrojům i klasickým informačním materiálům. Vzájemnou spolupráci  považujeme při zprostředkování informací pro naše uživatele za nejdůležitější.

Středisko vědeckých informací Nemocnice Pardubice

Dana Tlapáková

Nemocnice, Pardubice

Ve středisku vědeckých informací (SVI) v Nemocnici Pardubice pracuji 4 roky. SVI bylo na rok 2001 akreditováno.    Zřizovatelem Nemocnice Pardubice je Okresní úřad, SVI je součástí nemocnice a má užívací právo v objektu č. 114, kde sídlí spolu s ředitelstvím nemocnice. Finanční prostředky v roce 2000 a 2001 nebyly jmenovitě poskytnuty pro SVI, ale jako příspěvky na činnosti nekryté zdravotními pojišťovnami. Z těchto příspěvků byly vykryty veškeré požadavky SVI.  Jedenkrát za čtvrt roku se schází Knihovní rada, která řeší využití finančních prostředků, akvizice, vyřazování starých knih, objednávky časopisů, využitelnost monografií a periodik.   

K 31.12.2000 eviduje lékařská knihovna (LK) 3884 knihovních jednotek. Knihovní fond se postupně redukuje, protože je třeba vyřadit knihy zastaralé. Knihy a periodika jsou centrálně nakupovány a jednotně zpracovány v automatizovaném knihovním systému KP-Sys, který je v LK od roku 1998. Jako první byl zakoupen katalog. Koncem roku 1999 byl automatizován výpůjční protokol. K dnešnímu dni jsou zpracovány všechny knihy v LK.  Do knihovny se nakupují české lékařské monografie. V roce 2000 docházelo 72 českých a 22 zahraničních periodik. Na jednotlivá oddělení nemocnice jsou většinou zahraniční knihy deponovány. Nákup zajišťuje LK a finanční úhrada je provedena z depozitního účtu jednotlivých oddělení nemocnice. LK zajišťuje rešerše pouze v  systému BiblioMedica (celkem za rok 2000  57). 8 rešerší bylo zadáno do NLK. Máme přístup k databázím (EBSCO, ProQuest 5000 /PCI a OVID), využití na jednotlivých odděleních, popř. v LK. Vše je omezeno pouze 1 PC a 1 pracovníkem v knihovně. Po projednání s panem  ředitelem byl přislíben 1 pracovník civilní služby. Pokud se jedná o profesní rozvoj, snažím se o účast na seminářích pořádaných IPVZ Praha.   

V současné době se připravujeme na otevření webových stránek střediska. Plánů by bylo mnoho, ale bohužel vše je vázáno na finančních prostředcích,  nákupu počítačů pro uživatele. Nově vniklé regionální centrum Pardubice  (v regionu ještě pracují lékařské knihovny v nemocnicích v Ústí nad Orlicí, ve Svitavech a Chrudimi) pravděpodobně začne pracovat až v roce 2002. Prozatím není vyřešen způsob financování a konkrétní rozpočet centra. Předpokládá se velmi dobrá spolupráce s knihovnou nemocnice Ústí nad Orlicí a Svitavy. LK Nemocnice Chrudim nebyla pro rok 2001 akreditována. Těším se se všemi na spolupráci.

Lékařská knihovna Nemocnice Jihlava v regionu kraje Vysočina

Iveta Dobrovolná

Nemocnice, Jihlava

Lékařská knihovna v Jihlavě byla založena v roce 1958 jako součást  Nemocnice Jihlava, jejímž zřizovatelem je Okresní úřad Jihlava. Novým  územním uspořádáním ČR byl nově zřízen kraj Vysočina a lékařská knihovna Nemocnice Jihlava se stala členem konzultační skupiny pro rozvoj regionálních center zdravotnických knihoven v ČR při NLK jako zástupce tohoto regionu. V regionu pracují dále lékařské knihovny v nemocnicích v Havlíčkově Brodu, Pelhřimově a Třebíči a na středních zdravotnických školách v Havlíčkově Brodu, Jihlavě a Žďáru nad Sázavou. Spolupráce mezi těmito knihovnami je v začátcích a v současné době spočívá především v rešeršních službách, meziknihovní výpůjční službě, cirkulaci periodik a reprografických službách.

Věřím, že cesta rozvoje  a komunikace mezi námi spočívá především ve vzájemném sdílení informací, pracovních setkáních, ale hlavně v neustálém se vzdělávání jak knihovníků, tak i uživatelů. Za neméně důležité a přínosné považuji též automatizaci knihoven a kontakt mezi nimi elektronickou poštou přes internet.

Hlavním úkolem lékařské knihovny je zajištění těchto odborných služeb:

1. Knihovnické služby, mezi něž patří:

  - výpůjčky knih a časopisů z vlastních fondů,

  - výpůjčky knih a časopisů z jiných knihoven prostřednictvím MVS,

  - informační a poradenská služba,

  - v nabídce čítárny; máme k dispozici časopisy běžného roku i nejnovější knižní přírůstky.

2. Zprostředkováváme rešeršní služby:

  - retrospektivní literární rešerše na vyžádané téma,

  - vyhledávání v zakoupené databázi BiblioMedica.

3. Bibliografické služby:

  - poskytujeme bibliografické informace z vlastních fondů,

  - vydáváme seznamy nových přírůstků lékařské knihovny a jiných knihoven.

4. Zajišťujeme  kopie obsahů lékařských zahraničních časopisů , tzv. RIOS služba.

5. Reprografické služby:

-         zprostředkováváme pro zájemce xerokopie ze zapůjčených knih a časopisů (za minulý rok to bylo 14 650 kopií).

Tyto služby slouží pro odborné pracovníky nemocnice, ale i ostatní registrované uživatele, kterých je do dnešního dne evidovaných 620. Své služby poskytujeme i dalším zařízením v Jihlavě a okolí, jako jsou např.: střední zdravotnická škola, psychiatrická léčebna, Krajská hygienická stanice, Středisko územní záchranné služby, dále zajišťujeme služby pro privátní lékaře, pro studenty středních a vyšších odborných škol, pro studenty fakult lékařských a farmaceutických.

Fond knihovny tvoří téměř 11 000 svazků. Je dlouhodobě systematicky budován podle profilace oborů provozovaných v nemocnici. Zahrnuje odborné monografie, atlasy, učebnice, skripta, literaturu pro sestry a periodika. V letošním roce odebíráme celkem 94 českých a slovenských odborných časopisů a 16 titulů zahraničních periodik.

Poskytujeme cirkulaci jak českých, tak i zahraničních lékařských periodik, v rámci nemocnice, ale i kraje a republiky. Jedná se přibližně  o  spolupráci s 23 lékařskými knihovnami. Zásadní změnu přineslo do chodu knihovny zavedení automatizace nemocnice a její připojení na internet. Internetové služby mohou zaměstnanci využívat bezplatně v kteroukoli denní i noční hodinu v zasedací místnosti vedle knihovny. V roce 2000 byl také do knihovny zakoupen počítač, zajištěno připojení na internet a s tímto návazně zřízena e-mailová adresa knihovny.

Následně nato jsme zakoupili knihovnický program CLAVIUS, v rámci kterého budou v provozu po dokončení konverze dat, tyto moduly:

  - katalogizace a evidence periodik,

  - modul vyhledávání,

  - modul výpůjční protokol,

  - www server Clavius pro dokumenty,

  - e-maily meziknihovní výpůjční služby  a služby čtenářům,

  - CKPrint tisk čárkového kódu.

Nákupem nového programu se nám podaří vyřešit několik zásadních problémů: Jako je např.:

  - dodržování platných katalogizačních pravidel AACR2,

  - používat výměnný formát UNIMARC,

  - export a import ve formátu UNIMARC splňuje minimální záznam pro souborný katalog ČR,

  - vystavit katalog a s ním spojené výpůjčky a rezervace  na náš  intranet, což doufám bude v brzké budoucnosti.

Do budoucna plánujeme připojit v knihovně další počítač, který bude umožňovat přístupy do všech databází knihovnického systému Clavius. Vzhledem k tomu, že jsem na veškerý provoz, akvizici a zpracování knihovního fondu sama a jsem ve funkci knihovnice teprve 2 roky, je to práce vskutku nesnadná. Nicméně věřím, že veškeré naše záměry se podaří realizovat. Mezi ně také samozřejmě počítám permanentní vzdělávání, bez něhož by nebyly zajištěny odpovídající odborné služby, které chceme všichni našim uživatelům poskytovat.


ÚČELOVÁ   DOTACE   MZ   ČR   PRO   VISZ   ZA   ROKY   1995 - 2000

Tabulky

Grafy

 

 



KONFERENCE - SEMINÁŘE

KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2001

9. konference pořádaná Ministerstvem kultury ČR, Sdružením knihoven, Svazem knihovníků a informačních pracovníků a Ústřední knihovnickou radou. Uskuteční se ve dnech 11. - 13. září 2001 v Junior centru SEČ a jejím tématem budou služby knihoven.

  Součástí konference je prezentace četných firem nabízejících knihovnám zařízení a pracovní pomůcky.

 

Program konference

 

Úterý 11. září 2001

11:00 - 13:45 Prezence a ubytování, oběd

14:00 Zahájení konference

 

14:20 Tematický blok: Legislativa v knihovnictví

18:30 Společenský večer, raut, hudba

 

Středa 12. září 2001

8:00 - 9:15, 9:35 - 11:30, 14:00 - 18:00

Tematický blok 1: Internet a knihovny opět po roce

 

8:00 - 9:30, 10:00 - 12:00

Tematický blok 2A: Veřejné knihovny - regionální funkce

 

14:30 - 18:00

Tematický blok 2B: Ochrana knihovních fondů

 

8:30 - 10:00, 10:30 - 12:30, 15:00 - 18:00

Tematický blok 3: Elektronické zdroje, licence, konsorcia

 

Čtvrtek 13. září 2001

8:00 - 12:00

Tematický blok: Veřejné informační služby v poločase

 

Organizační pokyny

 

  Vložné, ubytování, stravování, cestovné a sborník příspěvků hradí vysílající organizace svým účastníkům, a to ve výši: účastnický poplatek pro členy SDRUK a SKIP (u kolektivního členství se týká jednoho zástupce organizace, referující bez poplatku):  200,- Kč.

  Způsob platby a organizační pokyny budou přihlášeným účastníkům oznámeny do 20. 8. 2001. Vyplněné přihlášky zašlete do 31. 7. 2001 na adresu: Moravská zemská knihovna Kounicova 65a,  601 87 Brno.   

tel.: 05/41646125, fax: 05/41646100, e-mail: michaela@mzk.cz nebo se přihlaste pomocí webového formuláře.

 

Školící akce IPVZ Praha

399001         Seminář - Internetové vyhledávací nástroje - 2. část

 

Určeno pro:        
pokročilé ve vyhledávání ověřených odborných informací v síti internet.

Program:    
Věcné pořádání, klasifikace, adresáře, digitální knihovny, vyhledávací a metavyhledávací služby a jejich kontrola. Jedná se o pokračování cyklu Informační technologie a vědecké informace.

Vedoucí:     
PhDr. E. Lesenková

Místo konání:      
Praha 4, Budějovická 15

Termín:     
13.9.2001

 

 

399002         Seminář - Tvorba webových stránek - 2. část

 

Určeno pro:        
pokročilé uživatele elektronických odborných vědeckých informací. Jedná se o pokračování cyklu Informační technologie a vědecké informace.

Program:    
Věcné pořádání, klasifikace, digitální knihovny, vyhledávací a metavyhledávací služby a jejich kontrola.

Vedoucí:     
PhDr. E. Lesenková

Místo konání:      
Praha 4, Budějovická 15

Termín:     
11.10.2001



399003         Seminář - Příprava prezentace odborného textu - 2. část

 

Určeno pro:        
pokročilé uživatele prezentačních technik.

Program:    
Grafický systém: CorelDraw. Nástroje používání, obrysy, vzorky, barvy, skenování a vkládání obrázků. Jedná se o pokračování cyklu Informační technologie a vědecké informace.

Vedoucí:     
PhDr. E. Lesenková

Místo konání:      
Praha 4, Budějovická 15

Termín:     
22.11.2001

 

 

399004         Seminář - Elektronická komunikace - 2. část

 

Určeno pro:        
pokročilé uživatele elektronické pošty.

Program:    
Lékařské diskusní skupiny, elektronické konference, chatování, videokonference. Jedná se o pokračování cyklu Informační technologie a vědecké informace.

Vedoucí:     
PhDr. E. Lesenková

Místo konání:      
Praha 4, Budějovická 15

Termín:     
6.12.2001

 

 

Automatizace v knihovnách - odborná konference

Pravidelný seminář určený nejširší odborné knihovnické veřejnosti věnovaný aktuálním otázkám využití výpočetní techniky a moderních technologií v oblasti knihoven a informačních institucí. Součástí semináře je i prezentace programového vybavení využitelného v oblasti  knihovnictví. Hlavním tématem semináře bude problematika aspektů využívání Internetu v knihovnách, např. vyhledávací metody, různé typy informačních zdrojů, prezentace knihoven na www a dalším tématům. Spolupořadatelem je Ústav informačních studií UK.


Místo konání: Praha, FF UK

Termín konání: 17. - 18. září 2001

Počet účastníků: cca 250

Kontakt: PhDr. Anna STÖCKLOVÁ, Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK, Celetná20, 110 00 Praha 1, Tel.: 02/244 915 08, 244 915 09, 244 915 11, Fax: 02/24812166, e-mail: ANNA.STOCKLOVA@FF.CUNI.CZ

 

2001 Cyberspace Oddyssey EAHIL Workshop              Alghero, Sardinie 7. – 9. června 2001

Radka Římanová

Národní lékařská knihovna, Praha

Letošní  setkání evropských lékařských knihovníků, workshop, uspořádal EAHIL (European Association for Health Information and Libraries) v půvabném městečku Algero na Sardinii. Akce byla věnovaná památce Angela Butti, nedávno zesnulého manžela M. Colombi, který byl dlouholetým obdivovatelem tohoto kraje.

Program workshopu byl členěn do několika samostatných oddílů, věnovaných aktuálním problémům. Po úvodním slově prezidentky organizačního výboru paní Valentiny Comba následoval příspěvek Silvia Henin „From number crunching to infomation technology and beyond“. Jeho plnou verzi si lze přečíst, stejně jako ostatní příspěvky, na internetových stránkách věnovaných workshopu (http://medicina.unica.it/alghero2001). Přílohou textu je obsáhlý rejstřík internetových zdrojů. Z nich byl čerpán i bohatý obrazový doprovod přednášky, každá vývojová etapa „počítadel a počítačů“ byla dokumentována obrázky osobností a zařízení.

Příspěvek dopolední sekce následujícího dne, „The Librarian as gatekeeper for scientific information“, byl věnován uplatnění zkušeností lékařských knihovníků v multidisciplinárních týmech zabývajících se znalostní medicínou.  Příspěvek U. Korwitze, ředitele Německé národní lékařské knihovny z Kolína nad Rýnem, představil internetovou bránu kumulující vyhledávání v katalozích knihoven s vyhledáváním v síti internetu a připomněl existenci internetových zdrojů z oblasti německého jazyka. Odpolední sekce druhého dne, Resources on the Internet, byla věnována plnotextovým informačním zdrojům. Probírány  byly výhody těchto forem vědecké komunikace, zájem i nezájem autorů, nakladatelů i uživatelské obce.  Zajímavý byl např. příspěvek  italských autorů G. Miranda a J. Ginestet, „E-preprint: a scientific publication evolution or revolution“, který představil možnosti publikování bez vazeb na tituly časopisů jako nejrychlejší možnou publikační aktivitu.

Dopolední jednání závěrečného dne probíhala pod hlavničkou sekce „The remote user“. V příspěvcích zazněly náměty týkající se metodiky komunikace s uživateli, kteří již fyzicky do knihoven za dokumenty nemusí docházet, a přesto je třeba je kvalifikovaně navigovat. Přednášející se věnovali možnostem kurzů a školení,  přímé i vzdálené  komunikace se čtenářem, ale i  kvalitnímu zpracování portálů knihoven, ve kterých uživatelé nezabloudí, naopak naleznou hledanou informaci.  Pozornost byla věnována i nutnosti vzdělávání  pracovníků lékařských knihoven. Např. A. Poyner, A. Wood z Velké Británie v příspěvku „Distance learning project: supporting flexible trainees in psychiatry“ (Projekt distančního  vzdělávání – podpora flexibilních kurzů v psychiatrii). Hlavní příspěvek závěrečného ceremoniálu přednesla paní Fiona Godlee z Velké Británie, „Biomedical research on the Internet : divorcing selection from publication“. Hovořila i o tom, že podpora  procesu  zrovnoprávnění on-line  informačních zdrojů s ostatními publikačními formami  je jedním z úkolů lékařského knihovnictví v současné době.

Nedílnou součástí workshopu byla i posterová sekce. Mezi vybranými byly i dva postery českých lékařských knihovnic :

1. Baková, A., Ovid Conssortium in the Czech republic : two years experience;

2. H. Bouzková, J. Potomková, E. S. Lesenková, Access to Electronic Medical Jouranls : Czech Experience.

Oba postery se těšily zájmu účastníků.

Náměty posterů dalších účastníků byla konsorcia zabezpečující přístup k plnotextovým verzím časopisů, vzdělávání knihovníků i uživatelů ve znalostech nových informačních technologií, internetové prezentace lékařských a zdravotnických knihoven, včetně on-line přístupů do katalogů knihoven a souborných katalogů budovaných v rámci regionů nebo oborů. Mezi účastníky workshopu byl i o tuto sekci velký zájem.

Z České republiky se workshopu zúčastnilo celkem osm zástupců, pracovnic z akreditovaných knihoven  sítě VISZ, které jsou členy EAHIL. Ve volných chvílích, které měli účastníci setkání k dispozici, probíhaly diskuse k odborným tématům a výměně zkušeností. Zbyl čas i k tomu, abychom si prohlédli  Alghero, které  patří k tradičním letoviskům s výrobou šperků z mořských korálů.

Příští setkání  lékařských knihovníků, 8. evropská konference lékařských knihovníků, se koná  16. - 21. září 2002 v Kolýně nad Rýnem v Německu. Motto konference je „Thinking globally – acting locally: medical libraries at the turn of an era“.  Oceněním aktivní účasti na setkáních zástupců  EAHIL je i jmenování Heleny Bouzkové do Programového výboru, který pracuje na obsahu této 8. konference. Ideový rámec, který vytvořili němečtí kolegové a kolegyně je dost široký pro každého, kdo by chtěl aktivně vystoupit s tématem, které by bylo zajímavé. Průběžné informace o termínech, které budou stanoveny pro přihlášení příspěvků, vám budou zasílány elektronickou poštou.

 

 

 

OSOBNÍ   ZPRÁVY

Za paní Zdeňkou Stahlovou

PhDr. Helena Dvořáková

Nemocnice, České Budějovice

Dne 29. června 2001 zemřela po těžké nemoci ve věku 53 let naše dlouholetá kolegyně, vedoucí střediska vědeckých informací Nemocnice v Českém Krumlově, paní Zdeňka Stahlová.

  Celý svůj profesní život zasvětila knihovnictví. Dvacet let pracovala v Okresní knihovně v Českém Krumlově, z toho 18 let jako vedoucí střediskové knihovny ve Veleší. V roce 1989 nastoupila po paní Marii Tupé do střediska vědeckých informací v Nemocnici v Českém Krumlově. Dokázala díky svým znalostem a profesionalitě udržet dobrou úroveň této odborné knihovny i v dobách pro knihovnu nepříznivých, usilovala o její další rozvoj. Záleželo jí především na spokojenosti uživatelů, výborně spolupracovala s ostatními kolegyněmi z lékařských knihoven Jihočeského kraje i mimo kraj.

Na paní Zdeňku Stahlovou budeme vždy vzpomínat jako na přátelskou a obětavou kolegyni. Čest její památce!