Vážené  kolegyně, vážení kolegové,

 

jsme potěšeni, že se s Vámi můžeme setkávat již pátý rok na stránkách (tištěných i webovských) časopisu Lékařská knihovna.

Těšíme se na Vaše příspěvky, názory, rady a připomínky, které nám umožní výměnu zkušeností.

Zároveň doufáme, že i naše osobní setkávání na školicích akcích a seminářích,  o kterých Vás na stránkách našeho časopisu informujeme, budou podnětná a užitečná.

Věříme, že každý z Vás využije některé z informací ve prospěch svých uživatelů.

Do roku 2000 přejeme všem hodně zdraví, pracovních a osobních úspěchů.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Redakční rada LK

 

OBSAH

AKTUALITY  NLK

 

Březen – měsíc Internetu v NLK

Upozornění pro uživatele elektronických katalogů NLK

Organizační změny v NLK

Změny v otevírací době NLK

PŮVODNÍ  PRÁCE

 

J. Vobořil: Analýza fondu monografií NLK

 

ZPRÁVY

 

Akreditace lékařských knihoven na rok 2000

E. Lesenková: Spolupráce lékařských knihoven v síti VISZ

H. Kovalčuková: Současný stav lékařských knihoven v regionu Jižní Morava

Využívání internetu v lékařských knihovnách

 

KONFERENCE – SEMINÁŘE

 

Kalendář odborných akcí na I. pololetí 2000

Porada vedoucích LK v Nemocnici Na Homolce 28. 3. 2000

Mezinárodní kongres lékařského knihovnictví
 
OSOBNÍ  ZPRÁVY

 

Ukončení profesní dráhy PhDr. Jiřího Drbálka

 

AKTUALITY NLK

 

Březen – měsíc Internetu v Národní lékařské knihovně

“Do knihovny na Internet - po Internetu do knihovny”

 

Radka Římanová

Národní lékařská knihovna, Praha

 

Akce organizovaná sdružením Březen – měsíc Internetu a týdeníkem Profit se letos uskuteční již potřetí, nyní však poprvé s aktivní spoluúčastí českých knihoven. O návrhu na možnost zviditelnění spojení knihovna – Internet v této prestižní události byli již informováni účastníci 7. konference  "Knihovny současnosti 99" v Seči. Nápad podpořila i firma Albertina icome Praha s.r.o. a jednání s organizátory se za všechny knihovny ujal SKIP.

Podrobné informace o akci Březen – měsíc Internetu jsou přístupné na internetové adrese http://www.brezen.cz. Zde najdeme také tiskovou zprávu  PhDr. Víta Richtera.  Předseda SKIPu zde  jasně formuluje důvody, proč je nezbytné cílevědomě propagovat a podporovat připojení všech veřejných knihoven k Internetu.

PhDr. Vít Richter uvádí NLK jako pracoviště, které svým čtenářům poskytuje možnost získávat odborné informace ze sítě Internetu již zcela běžně.  (Připomínám, že v NLK je přístup do  Internetu podmíněn jen zaplacením čtenářského celoročního poplatku).  Nesmíme však zapomínat, že komfortní práce v síti Internetu ještě není samozřejmostí pro všechny knihovny v síti veřejných informačních služeb ve zdravotnictví. Právě vybavení těchto pracovišť kvalitním připojením na Internet považujeme za nezbytnou podmínku další spolupráce. Teprve tehdy si budeme jisti, že ve spolupráci s námi nejsou diskriminována nejvzdálenější pracoviště. Možná, že právě jim pomůže při této příležitosti vydaný Průvodce www stránkou NLK, který může sloužit při argumentaci či přesvědčování  svého zřizovatele o nutnosti investovat do modernizace pracoviště.

Po umožnění bezplatného připojení k Internetu některými providery koncem léta 1999  a  po snížení poplatků za použití sítě Telecomu k těmto účelům, došlo i k podstatnému  nárůstu připojení českých jednotlivých uživatelů sítě Internetu. Také do jejich pracoven je určena naše příručka.

V blízké budoucnosti by se měla stát www stránka NLK i  základní pomůckou pro ty, kteří v oblasti zdravotnictví  hledají odborné  informace na Internetu. Vždyť snaha o utřiďování  dokumentů od nepaměti patří k činnostem pro knihovníky nejtypičtějším. Odrazem těchto snah v NLK je obsah  kapitol Externí informační zdroje v České republice a Externí informační zdroje v zahraničí.

Čím se konkrétně zapojí NLK?

V březnu obnovíme Setkávání knihovníků a čtenářů nad www stránkami naší knihovny ve výpůjčním protokolu v Lékařském domě, Sokolská 31, Praha 2. Cílem je připomenout našim čtenářům, které informace jsou na www stránce dostupné, podrobně vysvětlit technologii objednávek kopií článků, prozradit několik tipů na práci s databázemi budovanými v NLK,  poradit, kam se v síti Internetu vydat, pokud jste “u nás” neuspěli. Obsah setkání bude dán především vyspělostí uživatelů, kteří se  u počítačů sejdou.  K dispozici budou tři počítače.

Termíny: 9. 3., 16. 3., 23. 3., 30. 3. 2000  ve 14 hodin v Lékařském domě, Sokolská 31, Praha 2.

V případě zájmu je možné domluvit další setkání.

Již při těchto setkáních budou mít účastníci připravený tištěný návod Průvodce www stránkou Národní lékařské knihovny. Upravená verze by měla vyjít v některém z dalších čísel časopisu Lékařská knihovna. Tak bude materiál dostupný  i těm uživatelům knihovny, kteří nemají možnost využít přímé instruktáže.

S napětím také očekáváme, jak obstojíme v soutěži o nejlepší knihovnické www stránky.

První odměnou za naše snažení je nám bezplatné zařazení naší adresy do katalogu www stránek Modré stránky.

 

 

Upozornění pro uživatele elektronických katalogů NLK

 

Od prosince 1999 je knihovnický systém ALEPH umístěn na novém serveru dec2.nlk.anet.cz (194.108.164.2). Pouze na tomto serveru jsou udržovány aktuální verze všech katalogů NLK. Báze, které jsou doposud přístupné na původním serveru nlkdec.nlk.anet.cz (194.108.164.1), nejsou již dále aktualizovány a slouží pouze k experimentálním účelům. Prosíme všechny uživatele našich on-line katalogů o případné promítnutí těchto změn do svých odkazů (např. bookmarks).

 

 

 

 

Organizační změny v NLK

 

         S platností od 1. 1. 2000  se mění organizační struktura Národní lékařské knihovny. Změna se týká i názvu metodického oddělení na oddělení vnější spolupráce a rozvoje.

 

Změny v otevírací době Národní lékařské knihovny

 

 

Pracoviště  výpůjční protokoly

Adresa

Pondělí

Úterý

Středa

Čtvrtek

Pátek

Čítárna časopisů

Sokolská 31, Praha 2,  1. patro

9 - 19

9 - 19

9 - 19

9 - 19

9 - 18

Výpůjční protokol – svázané časopisy od
r. 1990

Sokolská 31, Praha  2, 2. patro

9 - 19

9 - 19

9 - 19

9 - 19

9 - 18

Výpůjční protokol – knihy od. sig. K 6999

Sokolská 54, Praha 2

9 - 19

9 - 19

9 – 19

9 - 19

9 - 18

Rešeršní oddělení

Sokolská 54, Praha 2

9 - 16

9 - 19

9 - 19

9 - 19

9 - 16

Výpůjční protokol – časopisy  do r. 1960

Revmatologický ústav, Na Slupi 4, Praha 2

8.30 - 12

12.30 -17

 

 8.30 - 12

12.30 -17

 

 

Knihovna OVI při  MZ ČR

Palackého nám. 4, Praha 2

 

13 - 15

13 - 15

13 - 15

 

 

Knihy signatur K 1 – K 6999 budou expedovány z nového skladiště v Motole od 1. 2. 2000. Realizace objednávek a výpůjček zůstává ve výpůjčním protokolu knih v Sokolské 31, Praha 2.

 

PŮVODNÍ  PRÁCE


Analýza fondu monografií Národní lékařské knihovny

 

Mgr. Jan Vobořil
Národní lékařská knihovna, Praha

 

Úvod

V průběhu roku 1999 proběhla v oddělení doplňování fondů NLK analýza fondu monografií Národní lékařské knihovny za léta 1996 - 1998. Rok 1996 byl zvolen z toho důvodu, že od 1.1.1996 bylo zákonem č. 37/95 Sb. o neperiodických publikacích odebráno NLK právo povinného výtisku na monografie a zůstalo jí jen tzv. právo ohlašovací povinnosti, tzn. vydavatelé jsou povinni jí pouze oznamovat vydání publikace, ne však publikaci zdarma zasílat. Rok 1998 pak byl zvolen jako poslední zcela zpracovaný rok v České národní bibliografii (dále jen ČNB), vydávané Národní knihovnou České republiky.

Prameny analýzy

Výchozími prameny pro zpracování zprávy byla elektronická forma České národní bibliografie z roku 1999 od firmy Albertina icome Praha a záznamy uložené v automatizovaném knihovnickém systému ALEPH používaném v NLK.

Metodika práce

V databázi ČNB byl nejdříve zadán rešerší dotaz na záznamy obsažené ve třídě MDT 6 " Užitá technika. Medicína " a podtřídách 61,611 - 619 z let 1996 - 1998. Po vytištění byly jednotlivé záznamy očíslovány, konfrontovány se záznamy v ALEPHu a poté zpracovány tzv. čárkovací metodou. Zpracovaný tištěný výstup z ČNB se poté stal nedílnou součástí zprávy. Záznamy v tomto výstupu odrážely stav fondu k 1.7.1999, neboť fond monografií je neustále doplňován.

Výsledky

V ČNB bylo nalezeno celkem 1759 záznamů z výše jmenované třídy a podtříd MDT a ve fondu NLK pak 815 záznamů, které byly obsaženy i v ČNB. Při dalším statistickém zpracování nebyly brány v úvahu záznamy z podtřídy MDT 619 " Veterinární medicína " a 614.8 " Požární ochrana a bezpečnost práce " a větší část záznamů týkajících se životního prostředí. Zbývající záznamy pak byly zpracovány do tabulek č. 1 - 3 a opatřeny komentářem. Jednotlivé tabulky nejdříve podávají přehled o absolutním počtu záznamů (tabulka č. 1), struktuře fondu monografií v NLK
(tabulka č. 2) a struktuře monografií obsažených v ČNB, ale nenacházejících se ve fondu NLK (tabulka č. 3). V závěru analýzy je pak uveden souhrn shrnující a zdůvodňující výsledky zjištěné analýzou.

 

Tabulka č. 1:  Počet záznamů

Celkem záznamů v ČNB

1 759

Záznamy ve fondu NLK

   815

 

Tabulka č. 2:  Monografie a drobné tisky z let 1996 – 1998 ve fondu NLK

Obory

záznamy

%

Celkem    záznamů                                                                                

815

100,0

Medicína klasická1

587

  72,0

Medicína alternativní2

 76

    9,3

Populárně  naučné knihy3

 59

    7,2

Publikace pro pacienty4

 59

   7,2

Speciální pedagogika5

 13

   1,6

Kuchařky pro nemocné6

 16

   2,0

Bezpečnost práce

  1

   0,0

1Všechny atestační obory  včetně psychoterapie. 2Podtřída MDT 615.8. 3Publikace určené laické veřejnosti z medicíny a příb. disciplín, včetně psychologie. 4Řady typu Jak žít s cukrovkou, psychózou atd.  5Publikace dotýkající se lékařské problematiky spec. ped. 6Diety při nejčastějších chorobách

 

Komentář k tabulce:

         Klasická medicína spolu s publikacemi pro pacienty tvoří 80 % fondu NLK z let 1996 - 1998, zbylé pomocné a příbuzné obory pak 20 % fondu. Toto rozdělení odpovídá tzv. Parettovu pravidlu 80 : 20 a nevybočuje ze struktury fondů jiných ústředních odborných knihoven ve vztahu hlavní obor ku obory pomocné.

 

Tabulka č. 3: Struktura publikací z let 1996 – 1998 chybějících ve fondu  NLK, ale obsažených v ČNB  

(Z 944 titulů, které v NLK scházejí, je 168 publikací z neprofilových oborů, tj. veterinární medicína a požární ochrana. Proto vycházím dále z čísla 785 titulů = 100 %.).

Obory

záznamy

%

Celkem záznamů

785

100,0

Medicína klasická1

155

  19,7

Medicína alternativní 2

116

  14,8

Publikace pro pacienty3

  25

    3,2

Populárně naučné knihy4 – rozpis 4A

228

  29,6

Kosmetika5                                                       

  13

    1,7

Speciální pedagogika a učebnice6                                       

  99

  12,6

Životní prostředí

  49

   6,2

Náboženství7                                                     

  25

   3,2

Dějiny lékařství                                               

  21

   2,7

Kuchařky, zdravá výživa a diety8

  54

   6,9

1Všechny atestační obory, včetně  psychoterapie.  2MDT 615.8 . 3Řady typu Jak žít s určitou nemocí.  4Knihy na různé laické úrovni seznamující s lékařskou a psychologickou tematikou.  5Návody, jak pečovat o pleť, make-up . 6Publikace ze speciální pedagogiky, které nemají přímý vztah se zdravotnickou problematikou, učebnice pro ZŠ . 7Různé náboženské promluvy k tematice zdraví. 8Kuchařky pro nemocné a  návody pro zdravou výživu a diety,  publikace typu Dieta při běžných onemocněních.

 

4A: Populárně naučné knihy

Obory

záznamy

 Publikace pro pacienty

25

 Pro rodiče o výchově a zdraví

21

 Drogová problematika

26

 Sexuální výchova dětí

11

 Rady sexuologů

22

 Populárně psychologické knihy

88

 Kosmetika

13

 Náboženství východní

13

 Posilování

 6

 Anatomie pro výtvarníky

 3

  

Komentář k tabulkám :

Použité třídění vychází z klasifikace ČNB.

1. Klasická medicína   

Ve fondech NLK není z oblasti klasické medicíny (atestační obory) obsaženo 155 publikací z ČNB, tzn. 19 %. Některé z těchto publikací nebyly vůbec uvedeny na běžný trh (různé dizertační, habilitační a kandidátské práce, grantové zprávy), některé z nich vyšly jen ve velmi omezeném nákladu a někdy i přes opakované urgence vydavatel publikaci NLK nezaslal. Chybějící publikace budou na základě záznamů v ČNB podle možností doplňovány.  

2. Alternativní medicína

   Do této skupiny spadají všechny publikace z homeopatie, fytoterapie, orientální medicíny a dalších směrů alternativní medicíny. Tyto publikace NLK nakupuje v rozsahu možném podle finančních možností a kvality těchto publikací. Rozhodující je též autor, respektive jeho odborné renomé. Publikace jsou v rámci možností nakupovány v co největším rozsahu, neboť lékaři se v poslední době velmi často setkávají s negativními účinky těchto metod a potřebují být informováni o existujících rozdílech a posunu v chápání této problematiky.  

3. Publikace pro pacienty  

 Do této kategorie patří různé příručky pro pacienty (typu Rady pacientům). Publikace této kategorie jsou průběžně doplňovány. 

4. Populárně naučné publikace 

  Tato skupina zahrnuje široké spektrum publikací od publikací pro odborně vzdělanou laickou veřejnost (např. z nakladatelství Makropulos, Vesmír), přes příručky pro rodiče, romány s lékařskou tematikou, psychologické příručky proti stresu až po obrazové publikace o zdraví. Při získávání publikací v této skupině je brána v úvahu především odborná úroveň publikací a jejich cena.

5. Kosmetika

   V této skupině jsou obsaženy různé příručky péče o pleť, vizáž apod. Do fondu NLK budou zakoupeny jen publikace obsahující odkazy na dermatologickou problematiku. 

6. Speciální pedagogika a učebnice

    Do fondu NLK jsou zařazovány výběrově publikace z oblasti speciální pedagogiky. Získávány jsou pouze publikace s těsným vztahem
k lékařství (o LMD, smyslových vadách, logopedii a integraci handicapovaných). Z pedagogiky nejsou do fondu získávány učebnice biologických oborů pro nižší stupně škol a pomocné materiály pro žáky. Výběrově jsou kupovány učebnice biologie pro gymnázia.  

7. Životní prostředí 

  Do fondu jsou zařazovány pouze publikace se vztahem k hygieně prostředí a statistické rozbory stavu životního prostředí a jeho vlivu na lidský organismus. 

8. Náboženství

    Do této skupiny patří publikace, které se věnují duchovním aspektům lékařství, různé pastýřské listy, případně publikace z oblasti esoteriky. Z této skupiny NLK nakupuje pouze odbornější publikace z oblasti pastorální medicíny (heslo MeSH, vydavatelé Vyšehrad, Zvon). Velmi striktní výběr. 

9. Dějiny lékařství

   V této skupině jsou obsaženy materiály k dějinám jednotlivých zdravotnických zařízení a životu slavných postav lékařství. NLK je získává především jako dary od vydavatelů paralelně se Zdravotnickým muzeem.  

10. Kuchařky pro pacienty

    Do fondu NLK jsou nakupovány publikace z řady vydavatelství Sdružení MAC Diety při běžných onemocněních a nakladatelství Triton. Při nákupu je rozhodující především vztah k léčbě nemocí.

 

 Závěr

         Rozbor fondu NLK z let 1996 - 1998 ukazuje, že struktura fondu NLK odpovídá tematickému akvizičnímu plánu, respektive statutu Národní lékařské knihovny z roku 1992.

Z celkového počtu 1759 záznamů v ČNB za toto období je ve fondu NLK 815 publikací. Z těchto 815 publikací bylo 587 publikací (72 %) z klasické medicíny, 76 publikací (9,3 %) z oblasti alternativní medicíny a 59 publikací (7,2 %) bylo určeno pro pacienty. Tyto publikace, které odpovídají tematickému profilu NLK, pak tvoří 88,6 % fondu, což odpovídá tzv. Parettovu rozdělení 80:20 (80 % publikací má být profilových).

 Z chybějících publikací (785 záznamů) tvoří 228 záznamů publikace populárně naučné. Toto číslo (30 %) by mohlo na první pohled ukazovat na mezery v doplňování fondu , ale je způsobeno především velkou nesourodostí publikací této skupiny, jak už jsem uvedl v komentářik tabulce, a publikace z ní jsou získávány jen ve velmi přísném výběru a je posuzován jejich vztah k medicíně a odborná úroveň.  V oblasti úplnosti fondu se NLK pohybuje v rozmezí běžném i v ostatních knihovnách majících právo povinného výtisku či nabídkové povinnosti podle zákona
č. 37/95 Sb. (dle materiálů pro 8. schůzi akvizičních knihovníků se úplnost pohybuje okolo 70 - 75 %). Tato neúplnost fondu je způsobena špatným plněním nabídkové povinnosti ze strany nakladatelů, nedostatky knižního trhu a nedostatečnou knihovnickou legislativou (nejednotnost výkladu zákonač. 37/95 Sb., neexistence centrálního registru vydavatelů atd.).

 Neúplnost fondu se však netýká základních oborových publikací a publikací největších vydavatelů lékařské a zdravotnické literatury v ČR, neboť jejich publikace jsou získávány buď přímo u vydavatele nebo u jeho distributorů.

Rozšíření rozsahu akvizice publikací z oblasti alternativní medicíny a dalších oborů (viz tabulka č. 3) je otázkou finančních možností NLK.

Od zpracování zprávy v průběhu 2. pololetí 1999 došlo k dalšímu doplňování fondu monografií. K tomuto doplňování kromě běžných metod akviziční práce bylo využito předvánočních akcí a slev jednotlivých nakladatelských domů, a tak je fond monografií v NLK v současnosti ještě ve větší úplnosti než v době zpracování této analýzy (v době od 1.7 1999 do 31.12.1999 bylo na základě analýzy nakoupeno 55 nových publikací).

 

 

 

ZPRÁVY

 

Akreditace lékařských knihoven na rok 2000

 

V organizaci akreditace lékařských knihoven na rok 2000 dochází na základě zkušeností z minulých let k některým změnám a úpravám. Akreditace se v letošním roce formálně odděluje od žádostí o účelovou dotaci MZ ČR a zpracování příslušných projektů. Podmínky pro získání účelové dotace budou zveřejněny ve volně přístupných médiích (webové stránky apod.), budou určeny všem knihovnám bez předběžných omezení, žádosti nebudou centrálně shromažďovány, knihovny budou žádosti podávat individuálně.

Základní formulář  evidující činnost knihovny za kalendářní rok byl ve velké míře inovován, zpřesněn a obsahově rozšířen. Tyto téměř vyčerpávající informace o dané knihovně budou vyžadovány pouze od resortních lékařských knihoven, které byly  pověřeny některými ústředními, koordinačními či jinými speciálními funkcemi. Sběr dat bude vždy zásadně prováděn za celý uplynulý kalendářní rok. Získané informace budou sloužit jako základní podklad pro zpracování různých analýz, výhledů, záměrů a plánů pro účely národní i mezinárodní spolupráce. V roce 2000 se bude týkat 29 vybraných lékařských knihoven.

Ostatní odborné knihovny a informační střediska ve zdravotnictví, tj. menší knihovny v organizacích MZ ČR a všechny ostatní v mimoresortních organizacích, budou mít možnost požádat o udělení akreditace pro poskytování veřejných informačních služeb ve zdravotnictví na základě vyplnění ročního statistického výkazu rozesílaného každoročně do sítě lékařských knihoven Národní lékařskou knihovnou (Roční výkaz knihovnicko-informačního pracoviště ve zdravotnictví. Rok 1999.). Datum vrácení výkazu do NLK je stanoveno k 4.2.2000.

Všechny příslušné formuláře potřebné pro získání akreditace  na rok 2000 budou knihovnám rozeslány diferencovaně do 26.1.2000. Konečný termín pro zaslání žádosti o akreditaci byl stanoven na 22.2.2000.                                                                             

                                                                                                                            jm

 

 

Spolupráce lékařských knihoven v síti VISZ – příprava kontinuálního vzdělávání lékařských knihovníků

 

PhDr. Eva S. Lesenková

Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Praha

 

         Milí kolegové, následující příspěvek by Vás měl informovat o připravovaných vzdělávacích aktivitách na první pololetí tohoto roku pořádaných IPVZ, Reglekem ve spolupráci s NLK a ČSZIVI.

         V loňském roce vznikla  konzultační skupina „Rozvoj regionálních center zdravotnických knihoven v ČR“ (zkráceně Reglek),  pracující při Národní lékařské knihovně. V programu skupiny Reglek je  podpora sdílení informačních zdrojů a interakce sítě, zavedení systému kontinuálního vzdělávání knihovníků  i uživatelů,  spolupráce  při hodnocení projektů účelových dotací MZ ČR a  rozvíjení mezinárodní spolupráce.

         Vzdělávací aktivity umožňují nejen získávat nové poznatky, ale přináší cennou možnost setkávat se a vytvářet pracovní týmy.   Několik členů  skupiny Reglek, ve které jsou zastoupeni vedoucí lékařských knihoven regionů, také vedoucí větších a specializovaných středisek sítě VISZ, zpracovává projekt „Nové přístupy v kontinuálním vzdělávání lékařských knihovníků v ČR“. Cílem tohoto projektu je na základě analýzy získaných faktů z široké dotazníkové akce, která se týká zjišťování úrovně odborných knihovnicko-informačních znalostí a dovedností, vytvořit tematické moduly kontinuálního vzdělávání a připravit metodiku tohoto vzdělávání. Termín ukončení projektu je 30. června t.r. a výsledky práce autorského týmu budou prezentovány na 8. kongresu EAHIL v Londýně v červenci .   

Rokem 2001 hodláme zahájit systematický cyklus kontinuálních  vzdělávacích akcí, které budou rozděleny do pokračovacích tematických bloků ( např. I., II., III). Absolventi jednotlivých tematických cyklů by měli získat komplexní znalost problematiky. K tematickým cyklům  budou přiřazovány kurzy aktualit.

Poznatky získávané v průběhu zpracování projektu jsou již  využívány  v probíhajících akcích.  I vy jste se již mohli setkat s novinkami  v oblasti vzdělávání. Např. v loňském roce, kdy přímo v krajích proběhly úspěšné vzdělávací regionální akce. Jedním z cílů projektu je vyškolit stálý lektorský tým,  postupně doplňovaný lektory z krajů, kteří budou vytvářet  školicí centra přímo v krajích.

Očekáváme Vaši účast na následujících vzdělávacích akcích pořádaných IPVZ :

 

17. února – 9.30 hod.

Místo konání: Kolej IPVZ, Budějovická 15, Praha 4        

Téma: Informační technologie v knihovnách – plné texty časopisů na internetu 

Anotace: Cílem jednodenního semináře je prezentovat vznikající servisy pro zpřístupňování plných textů elektronických odborných časopisů v síti internet s komentářem uživatele. Prezentována bude služba Laser Minervy, On-line Suweco CZ a účast přislíbila Albertina icome Praha se servisem AiP* Document Delivery a Státní technická knihovna. Diskutovány budou i podmínky volného nebo placeného přístupu k elektronickým textům.

      

6. dubna – 9.00 hod.

Místo konání: bude upřesněno (IPVZ Ruská nebo IPVZ Budějovická)  

Téma:  Metodika vyhledávání odborných informací v internetové síti

Anotace: Jednodenní seminář vedený Mgr. Jarmilou Potomkovou  a ve spolupráci  s Mgr. R. Papíkem je zaměřen na formulaci rešeršního dotazu s pomocí třídících znaků vytypovaných prohlížečů internetu s předvedením „case study“ a jeho následným rozborem. Praktická cvičení bude konzultovat posluchačka ÚISK UK v Praze Martina Bočková.

Kontakt:  Přihlášky  na  akci IPVZ  (www.ipvz.cz)  k rukám  R. Doležalové, studijní oddělení IPVZ, hotel ILF, Budějovická 15,
Praha 4,  tel. 02/61092443, fax 02/612 11 289,
cena 200 Kč.

Současný stav lékařských knihoven v regionu Jižní Morava
se zaměřením na školící  akce pro knihovníky a informační pracovníky

 

PhDr. Hana Kovalčuková

Lékařská knihovna Fakultní nemocnice U svaté Anny, Brno

 

V této zprávě se vracím k roku 1999 a v návaznosti na minulou podrobnou zprávu o činnosti a stavu LK  a informačních středisek
v  regionu Jižní Morava v roce 1998 přispívám novými informacemi. Vzájemný kontakt a spolupráce akreditovaných knihoven v síti JM regionu pokračovala pravidelnými pracovními poradami  knihovníků a  informačních pracovníků SVI, které se konaly 10.6. a 11.11.1999 v prostorách FN U sv. Anny a  IDVPZ v Brně.  Musím opět podotknout, že účast  byla  jako obvykle téměř stoprocentní. K diskutovaným  tématům na těchto poradách patřily následující okruhy:  aktuální problémy v síti VISZ v regionu Jižní Morava, koordinace nákupu a cirkulace zahraničních časopisů pro rok 2000, současný stav AKS a přístup k Internetu v knihovnách a SVI v regionu, problematika  využívání  biomedicínských databází v LK a SVI,  informace z akcí NLK a IDVZP v roce 1999 a následné diskuse k vzdělávacím akcím VISZ. 

         V souvislosti  s tematikou vzdělávání  jsem všechny nadšeně  informovala o akci pořádané NLK v Praze (pro mne nejlepší  v posledních letech), a sice o semináři „Metodika tvorby projektu“, který se
týmu odborných  pracovníků v  čele s PhDr. E. Lesenkovou  aMgr. J. Potomkovou  mimořádně vydařil a ukázal,  jak se takový seminář může stát nejen vzdělávací akcí, ale i vynikajícím zážitkem.

Na základě  vzájemných diskusí pak vzešly ze strany knihovníků a informačních pracovníků návrhy na obsah školicích akcí, z nichž největší zájem byl o internetové medicínské zdroje;  na dalším místě byl velký  zájem o výměnu zkušeností  uživatelů AKS – Kp-sys, nejméně pak  o problematiku AACR2  a sdílenou katalogizaci. 

         Vzhledem k tomu, že jsme na podzim roku 1998 uspořádali v rámci regionu JM čtyři školení, dvě  „Práce s BMČ“  a  dvě „Internet pro začátečníky“,  rozhodli jsme se na tato školení  po roce  navázat a uspořádali jsme  v rámci programu „Reglek“ jednodenní  školení „Medicínské zdroje na Internetu I.“

         Toto školení jsme uspořádali díky ochotě členů komise„Reglek“ pí. PhDr. H. Bouzkové, PhDr. E. S. Lesenkové a
Mgr. J. Potomkové v  internetové studovně  Lékařské knihovny FN U sv. Anny v Brně.  Přesto, že jsme tuto  akci pořádali  pro nás v dosti hektické době těsně před vánočními svátky (13.12.1999), byla účast zájemců o toto školení  stoprocentní  (účastnilo se jí všech 15 přihlášených zájemců).  Na programu byly tyto okruhy:

·        Internetová terminologie

·        České internetové medicínské zdroje

·        Webovské stránky Národní lékařské knihovny

·        Zahraniční internetové medicínské  zdroje

A jako obvykle, přednášky jednotlivých vystupujících doprovázely připravené tištěné materiály pro každého účastníka. Výklad byl dále doplněn ukázkami ze zpětného projektoru a pomohla i tabule s fixy. Jednotlivé bloky navazovaly logicky na sebe a přednášející si svou odbornou fundovaností v internetovém medicínském světě získali permanentní pozornost všech přítomných. Musím zdůraznit, že účastníci odcházeli po několikahodinovém intenzívním maratónu informací s otázkou, kdy  bude další pokračování  školení („Medicínské zdroje na Internetu II.“).   To je snad největší pochvala pro přednášející a zároveň  odpověď na otázku smyslu těchto školicích akcí. V neposlední řadě je zájem o další vzdělávácí akce i výzvou pro nás - regionální centra, aktivněji participovat v pořádání podobných akcí. Přednášejícím ještě jednou touto cestou děkujeme.

 

 

 

Využívání Internetu v lékařských knihovnách
 (Několik poznámek z referátu)

 

         V září loňského roku se konala v Seči 7. konference Knihovny současnosti 99.

V přednáškovém bloku, který byl věnovaný tématu „Internet pomáhá knihovnám“, zazněl i příspěvek H. Bouzkové (NLK) a E. Lesenkové (IPVZ). Jeho název zněl „Využívání internetu v lékařských knihovnách ČR“.

         Počet lékařských knihoven, které pracují s internetem, se každoročně zvyšuje. V roce 1995 využívalo internet 13 knihoven, v roce 1996 to bylo 25 knihoven, v roce 1997 – 40 knihoven a v roce 1998 – 64 knihoven. Právě těchto 64 knihoven obdrželo v srpnu 1999 dotazník, který jim byl rozeslán elektronickou poštou (27.8.1999), a jež se týkal využívání internetu. První dva vyplněné dotazníky se vrátily do NLK také elektronickou poštou (Nemocnice s poliklinikou Vyškov a Státní ústav pro kontrolu léčiv).Do 8.9.1999 vyplnilo dotazník 39 lékařských knihoven, z nichž 13 muselo použít pro odeslání fax.

         Ze 39 odpovědí dále vyplynulo, že pevnou linkou bylo připojeno na internet 74 % knihoven, komutovanou 26 %. Vlastní www stránku vytvářelo 14 (35 %) ze 39 knihoven. Katalog na internetu  mělo 5 knihoven (13 %).

         Z odpovědí dále vyplynulo, že nejvíce pracovníci knihoven využívají elektronickou poštu (64 %), katalogy, www stránky (28 %), vyhledávací servery (23 %), databáze(23 %) a plné texty (13 %).

         Ze 39 knihoven poskytuje 77 % z nich přístup k internetu pro uživatele a  82 % knihoven využívá internet k objednávání MVS, xerokopií, rešerší atd.

Objem práce s internetem v lékařských knihovnách postupně narůstá, kvalitní využívání internetových služeb úzce souvisí se vzděláváním knihovníků a uživatelů.

                        hb

 

 

 

KONFERENCE – SEMINÁŘE

 

Kalendář odborných akcí na I. pololetí 2000

 

Datum

Pořadatel

Název akce

Místo konání

Kontakt

Cena

 

17. února

IPVZ               

Informační technologie v knihovnách – plné texty čas. na internetu

IPVZ, Budějovická 15, Praha 4

studijní
odd. IPVZ, R. Doležalová 02/610 924 43

poplatek 200 Kč

16. března

Reglek, Lékařská knihovna LF UK a FN Hradec Králové

Východočeský region se představuje – problematika integrovaného pracoviště

LK UK a FN Hradec Králové, Dlouhá 92

Dr. Čečková tel. 049/581 65 35

zdarma

28. března

NLK, IKC Nemocnice Na Homolce, MZ ČR

Celostátní porada vedoucích LK/SVI

Nemocnice Na Homolce, Roentgenova 5, Praha 5

NLK, Mgr. Musil, tel. 02/24 26 60 70

 

zdarma

3. – 6. dubna

MK SR, UK Bratislava, Spolok slov. knihovník.

INFOS ´ 2000 Kultúra informačného veku

Stará Lesná, Vysoké Tatry

Spolok slov. knihovník., Michalská 1 814 17 Bra., fax 54434246 androvic@ulib.sk

vložné cca 400,- stravné 400,-

 

6. dubna

IPVZ

Internet III. Metodika vyhledávání odborných informací na Internetu, třídící znaky. Case study.

IPVZ, Budějovická 15, Praha 4

studijní oddělení IPVZ, R. Doležalová 02/610 924 43

poplatek 200 Kč

11. května

MK ČR, Svaz knihkupců SKIP

Knižní veletrh

Výstaviště, Praha 7

sledujte www. noveknihy.cz

vstupné cca 100 Kč

23. – 25. května

Albertina icome Praha

6. ročník konference o profesionálních informačních zdrojích

Nová aula Vysoké školy ekonomické v Praze 3

sledujte www. aip. cz/inforum

zatím neuvede-na

1. června

NLK, Reglek

Burza nápadů. Biomedicínské zdroje na Internetu. *

 

IPVZ, Budějovická 15, Praha 4

NLK, Mgr. Musil, tel. 24 26 60 70

zdarma

2. - 7. července

EAHIL

8. mezinárodní kongres lékařských knihovníků

Queen Elizabeth II Conference Centre, Londýn

www.icml.org

registr. poplatek 290 £

*Očekává se, že každý přihlášený účastník přednese 10minutový příspěvek o svých zkušenostech s Internetem  a doporučí kvalitní a spolehlivý zdroj.

 

 

 

Porada vedoucích LK v Nemocnici Na Homolce 28. 3. 2000

Národní lékařská knihovna, Reglek a Informační a kongresové centrum Nemocnice Na Homolce srdečně zvou všechny své kolegy a kolegyně na celostátní poradu vedoucích pracovníků lékařských knihoven a informačních středisek ve zdravotnictví.

Porada se uskuteční v Kongresovém sále Nemocnice Na Homolce dne 28. 3. 2000 (úterý) od 10.00 hodin.

Srdečně Vás zveme a těšíme se na setkání s Vámi.

                                        jm    

 

 

 

Mezinárodní kongres lékařského knihovnictví

(International Congress on Medical Librarianship)

Londýn, 2. - 5. července 2000

 

Podrobné informace o programu kongresu, termínech přihlášek, platbách a ubytování jsou dostupné na internetové adrese html://www.icml.org, která je aktualizována v týdenních intervalech.

Odborný program je členěn do 5 plenárních zasedání, 6 paralelních sekcí a sekce plakátových sdělení. Celkový počet příspěvků se pohybuje kolem 300. Nosnou myšlenkou celého kongresu je vzájemné propojování knihovnicko-informačních procesů v podmínkách dynamického rozvoje informačních technologií s jediným cílem - poskytovat kvalitní zdravotnické informace lékařům, vědcům i pacientům. Přednášející v plenárních zasedáních budou špičkoví světoví odborníci včetně zástupců WHO.

Programový výbor obdržel 360 abstrakt  k zařazení do paralelních sekcí. Z tohoto počtu bylo přijato 134 přednášek a 56 plakátových sdělení ze 45 zemí světa. Výběrové řízení bylo velmi přísné, každý abstrakt byl posuzován 17 nezávislými odborníky. Podle očekávání je téměř polovina příspěvků z pracovišť v USA a Velké Británii, druhou část tvoří knihovníci z nejrůznějších zemí světa. Je velmi povzbudivé, že Česká republika bude zastoupena 2 prezentacemi. Pro zajímavost uvádíme počty přijatých příspěvků z jednotlivých zemí:

Argentina 5, Austrálie 9, Belgie 1, Brazílie 12, Bulharsko 1, Burkina Faso 1, Čína 3, Česká republika 2, Egypt 1, Finsko 2, Francie 2, Gruzie 1, Ghana 1, Holandsko 2, Island 1, Indie 32, Irsko 1, Izrael 2, Itálie 13, Japonsko 2, Kanada 2, Keňa 7, Kuba 1, Maďarsko 6, Mauretánie 3, Mexiko 4, Namibie 1, Německo 6, Nový Zéland 1, Nigérie 1, Norsko 4, Pákistán 3, Peru 1, Filipíny 3, Polsko 1, Portugalsko 1, Portoriko 2, Rumunsko 1, Rusko 1, Senegal 3, Srí Lanka 3, Svahilsko 1, Švédsko 7, Tchaj-wan 1, Tanzánie 1, Uganda 3, Uruguay 2, USA 88, Velká Británie 63, Západní Indie 1, Zambie 1, Zimbabwe 3.

Před zahájením kongresu, ve dnech 30.6. - 1.7., budou probíhat kurzy kontinuálního vzdělávání. Z nabízených témat je možno doporučit budování digitálních knihoven, pacientské informace, finanční management a řízení, případně evidence-based medicine.

Po skončení oficiálního programu budou probíhat odborné exkurze do několika londýnských knihoven (např. nový komplex British Library a centrum pro zasílání dokumentů v Yorkshiru).

Zájemci o kongres, kteří nemají přístup do Internetu, si mohou vyžádat tištěné informace na adrese:

Mgr. J. Potomková

Informační centrum LF UP v Olomouci

Hněvotínská 3, 775 03  Olomouc

tel. 068-5635951, fax 068-5632966

 

 

 

 

OSOBNÍ  ZPRÁVY

 

Ukončení profesní dráhy PhDr. Jiřího Drbálka

 

Od tohoto ročníku Lékařské knihovny nebude již v tiráži figurovat jméno PhDr. Jiří Drbálek. Rozhodl se odejít na tzv. zasloužený odpočinek. Dr. Drbálek je pro NLK jakousi legendou a nevyčerpatelnou kronikou v historii  knihovny.

Poslední léta, vedle své funkce vedoucího úseku bibliograficko-informačního a stálého zástupce ředitele knihovny, se angažoval zejména v oblasti publikační. Byl v roce 1991 u zrodu Zpravodaje Národní lékařské knihovny, který  edičně navázal na Zdravotnickou dokumentaci, vycházející v tehdejším Ústavu vědeckých lékařských informací neuvěřitelných 29 let. Rovněž se výrazně angažoval na přeměně Zpravodaje NLK v současnou Lékařskou knihovnu, ke které došlo v roce 1996. Nezanedbatelný byl rovněž jeho autorský podíl na jednotlivých číslech našeho bulletinu. Jeho letitá znalost angličtiny mu umožňovala průběžně sledovat prostřednictvím Internetu nově vznikající zahraniční knihovnické databáze, o nichž přinášel pravidelné informace. Ale zejména, po celá ta léta, se redakčně podílel na všech uveřejněných příspěvcích.

Ačkoliv se tedy pan dr. Drbálek k 1. 1. 2000 rozhodl odejít do důchodu, ti, kteří jej znají, neuvěří, že bude pouze odpočívat. Nebylo by to ve shodě  s jeho mentalitou.  Vždy byl a jistě i zůstane agilním a zvídavým člověkem, navíc se smyslem pro humor, který každému rád poradí, připomene to zapomenuté, zasměje se při přátelské diskusi. Pane dr. Jiří Drbálku, děkujeme za všechnu Vaši práci a aktivitu!

                                                                                                                             jm