Síť lékaoských knihoven v regionu Jižní Morava.
Zpráva o její einnosti v I .pololetí 1996

PhDr. Hana Kovaleuková
Lékaoská knihovna FN U sv. Anny, Brno


           V rámci budování národní síti veoejných informaeních služeb ve zdravotnictví (VISZ), která má garantovat otevoenost a dostupnost informací pro vidu a výzkum vyspilého zdravotnického systému, byla vytypována regionální stoediska spravující regionální síti. Regionální síť je tak tvooena informaeními stoedisky - LK, které vyhovily každoroenímu opakovanému výbirovému oízení.
Letitá spolupráce a vzájemná dobrá znalost stavu jsou dobrým poedpokladem stabilni fungující regionální síti na JM. Akreditována byla všechna dosud aktivni vystupující IS regionu (tj. 13, akreditaením oízením neprošla pouze pracovišti Prostijov a bývalý MÚNZ Brno, tj. SZZ I) a stoediskem této síti byla vytipována FN u sv. Anny v Brni, které poi zabezpeeování akcí vypomáhá IDVPZ v Brni. Regionální síť tak i letos plynule navázala na doívijší vzájemnou spolupráci a legalizace a obnova této síti jí v einnosti jen prospívají a otevírají nové možnosti.
Prvním krokem budování základu této síti je Koncepce VISZ ER do r. 2OO5 a následné uvolniní ze strany MZ ER investiení finanení eástky na výpoeetní a komunikaení techniku. Investiení eástku na budování VI síti obdržely po uvážlivé rozvaze komise poi MZ ER pro tento rok ÚN, MOÚ, IDVPZ z VVZ a FN Bohunice a FN u sv. Anny v Brni, ze SZŠ JI a ZN.
V tomto roce jsme uspooádali zatím jedno regionální setkání. Tento I. spoleený konzultaení den se konal 3O.5.1996 a zúeastnilo se jej 23 kolegu z JM v IDVPZ. Kolegyni mgr. Drdulová nabídla pro toto i další setkání prostory studovny a poeítaeové ueebny, což nám umožouje pooádat i vzdilávácí akce. Seznámila poítomné s brzkým vybavením studovny poeítaeovou technikou a tím s vytvooením podmínek pro další akce a setkání.
Setkání již bylo prakticky zamioeno a milo dohodnutý program, který vycházel z nejnaléhavijších potoeb pracovníku síti.
Vzhledem k problematice cen, se kterou se denni na pracovištích setkáváme, rozhodli jsme se pro spoleenou konzultaci ohledni tvorby cen. Chybí nám totiž nejen oádná organizaení pravidla VISZ, ale postrádáme i jednotni stanovená ekonomická pravidla poi vzájemném poskytování služeb, poíp. stanovení horní hranice u placených služeb. Vzájemné informování a výmina ceníku všem pomohly orientovat se poi tvorbi cen.
Pro zájemce provedl lektor z našich oad kolega mgr. Blažek z Vyškova školení na téma využití a zkušenosti s DC BME na CD-ROM.
Dalšími tématy byla koordinace nákupu zahranieních easopisu a jejich cirkulace.
Dále se oešila problematika jednotlivých pracovišť. Vzhledem k tomu, že se na mne již obraceli vedoucí pracovníci zdravotnických zaoízení z regionu MOÚ, KM, UH a mohla jsem již zasáhnout ve prospich lékaoských knihoven (UH a KM), bylo znovuzoízení a ustavení regionu velmi pozitivni hodnoceno.
V poípadi nemocnice v Kromioíži jsme konzultací zachránili celý úvazek knihovnice, který chtili snížit s nástupem nové nekvalifikované síly. V poípadi nemocnice v Uherském Hradišti jsme poskytli odbornou konzultaci v oblasti databází a zavádiní automatizovaného systému do LK. O užší spolupráci požádal rovniž oeditel MOÚ. S jejich pracovníky jsme konzultovali aktuální problémy zavádiní vhodného automatizovaného knihovnického systému.
Dohodli jsme se také na programu poíštího setkání. Jeho náplní by mily být grantové projekty a možnosti získávání financí pro lékaoské knihovny.
Uživatelé z oad Rapid Library se dohodli na schuzce, kde by si vyminili praktické zkušenosti získané poi práci s tímto systémem.
Setkala jsem se rovniž s kolegynimi pí. Stuchlou z Ostravy a mgr. Potomkovou z Olomouce, abychom si ujasnily soueasný stav lékaoských knihoven na Moravi a stanovily regiony s uvážením jejich geografické polohy.
Poi tomto setkání vyvstaly další otázky definování struktury a funkce síti regionálních knihoven, oblast odpovidnosti vybraných regionálních knihoven, definice jejich role poi provozu této síti, aby jako regionální lékaoská knihovna mohla sloužit pro ureitou geografickou oblast, apod.
Zatím se nám daoí vymezit geografické oblasti - regiony, v nichž jsme obnovili einnost regionálních sítí. Naše spolupráce je však spontánní a živelná. Je toeba ji centralizovani koordinovat. Myslím, že odpovidnost za tuto centralizovanou koordinaci regionálních služeb na základi spoleených opatoení v mioítku celostátním by mila nést naše NLK.

Zpráva o stavu LAN v knihovni
Masarykovy nemocnice Ústí n. Labem

Mgr. Hana Sochurková
Lékaoská knihovna Masarykovy nemocnice, Ústí nad Labem


              Po vyhodnocení poedložených nabídek firem zabývajících se prodejem a servisem výpoeetní techniky byly vybrány toi firmy, které sploují naše požadavky kvality dodávky a zvlášti pak z hlediska nabízené ceny. Výhodné cenové podmínky umožnily z garantovaných prostoedku Ministerstva zdravotnictví ER zkvalitnit a rozšíoit dodávku informaeního systému pro lékaoskou knihovnu Masarykovy nemocnice.
Konkrétni se jedná o velmi kvalitní vybavení poeítaeovou technikou a síťovými komponenty, plnou modulárnost knihovnických software modulu do plné verze, rozšíoení komfortu zpracování zdravotnických informací o techniku záznamu a etení eárového kódu. Tento systém je poipraven pro poipojení k poedpokládanému NIS, do Internetu a pro digitální zpracování obrazu.
Softwarové vybavení bylo vybráno od firmy Cosmotron. Jedná se o Rapid Library, který je plnohodnotným knihovnickým systémem. Hardwarové vybavení zahrnuje 1 ks serveru toídy Pentium s vybavením, 2 ks pracovních stanic (P 100/16/1GB, P 75/8/1GB), 2 ks pracovních stanic - disklesu (P 75/8) a zaoízení pro tisk a snímání eárového kódu.
Nebudou poekroeeny prostoedky vyeleniné Ministerstvem zdravotnictví ER pro informaení systém knihovny Masarykovy nemocnice ve výši 400 000 Ke a provozní prostoedky na softwarové vybavení ve výši 180 000 Ke. Poedpoklad realizace eervenec 1996, zkušební provoz stanoven na srpen s postupným nábihem komplexních služeb v prubihu srpna až záoí 1996.



Z   K N I H O V N I C K É   P R A X E

Chystáte se zpracovat bibliografii nebo vydat publikaci?

PhDr. Marie Votípková
Národní lékaoská knihovna, Praha


             Na základi dotazu uživatelu zpracovalo oddilení bibliografie a katalogizace poehled duležitých dokumentu a adres institucí, který by Vám tyto einnosti mil usnadnit.

Bibliografická citace

Poehled soueasného stavu v Eeské republice:
ESN 01 0197 - Bibliografická citace (pravidla pro tvorbu bibliografických citací a jejich uvádiní v odborných neperiodických a periodických publikací). Norma platila od r. 1971.
Tuto normu v prubihu roku 1996 nahrazují následující normy, které jsou již v souladu s normami ISO, resp. jsou to eeské poeklady norem ISO.
ESN (ISO 690) 01 0197 - Dokumentace. Bibliografická citace. Obsah, forma struktura. Platí od poloviny r. 1996.
ESN (ISO 5966) 01 01 73 - Dokumentace. Formální úprava videckých a technických zpráv. Platí od ledna 1996.
ESN (ISO 7144) - Dokumentace. Formální úprava disertací a podobných dokumentu. Eeský poeklad se poipravuje a bude v platnosti od r. 1997.

Prodejna norem v Praze (vyoizuje i objednávky poštou):
Eeský normalizaení institut
Hornomicholupská 40, 102 04 Praha 10
tel. 786 2480, 786 2484

Jak zkracovat názvy easopisu

Seznam zkratek pro jmenný a vicný popis. Národní knihovna, Praha 1994.
Tento seznam vznikl na základi zkratek už zavedených a normalizovaných, a to jednak v ESN 01 0169 Zkratky slov ve jmenném záznamu dokumentu a jednak v mezinárodní ISO 832:1975 Documentation. Bibliographical references. Abbreviations of typical words. Je závazný pro zkracování názvu easopisu excerpovaných pro BME.
List of Journals Indexed in Index Medicus. (Soueást tištiné bibliografie Index Medicus) .
Na tento seznam zkratek odkazujeme uživatele, kteoí upravují citace pro potoeby publikování v zahranieních easopisech.

Duležité agentury pro vydávání publikací

Pro evidenci nových publikací slouží v Eeské republice tyto dvi agentury:
Agentura ISSN (International Standard Serial Number): Státní technická knihovna v Praze, Klementinum; tel. 2422 8805 l. 439.
Poidiluje eíslo periodické publikaci.
Agentura ISBN (International Standard Book Number): Národní knihovna v Praze, Klementinum; tel. 2422 9570.
Poidiluje eíslo neperiodickým publikacím.

K O N F E R E N C E - S E M I N Á O E

Porada vedoucích lékaoských knihoven Na Homolce,
eerven 1996


            Porady vedoucích pracovníku lékaoských knihoven a informaeních stoedisek ve zdravotnictví, která se konala 19.6.1996 v Kongresovém sále Nemocnice Na Homolce v Praze 5, se zúeastnilo cca 85 pracovníku.
Vedle vedoucích knihoven nemocnic, ústavu, hygienických stanic a stoedních zdravotnických škol byli už tradieními úeastníky jednání zástupci distribueních firem, nabízející jak nejnovijší lékaoskou literaturu, tak poíslušný knihovnický software poeítaei vybaveným pracovištím. Zájemcum byly rovniž poskytovány odborné konzultace, veetni materiálu propagaeního charakteru.
Obi hlavní témata porady, vytváoení knihovnických regionu v síti lékaoských knihoven a realizace projektu automatizace knihoven, byla v jednotlivých vystoupeních spojována, neboť se ukázalo, že v soueasné dobi je velmi aktuální právi automatizace einností informaeních center knihovnických regionu.
Z vystoupení piti zástupcu knihovnických regionu jednoznaeni vyplynulo, že vytváoení síti národních lékaoských knihoven je pozitivním perspektivním procesem jak i v budoucnu zajistit existenci odborných knihoven ve zdravotnictví a jak popoípadi umožnit získání nezbytných finaneních prostoedku ze státního rozpoetu. Za region Východní Eechy promluvila dr. E. Eeeková z Hradce Králové, za region Jižní Morava dr. H. Kovaleuková z Brna. Za regiony Severní Morava a Stoední Morava vystoupila mgr. J. Potomková z Olomouce. Dr. H. Dvooáková poedstavila region Jižní Eechy a mgr. H. Sochurková region Severní Eechy.
O finanením zajištiní této vytváoející se síti poskytla základní informaci zástupkyni MZ ER dr. H. Pessrová a oeditel NLK dr. O. Pinkas její informaci doplnil návrhem kritérií pro získávání úeelových dotací MZ ER.
Poehled o soueasném fondovém, personálním a technickém stavu knihoven ve zdravotnictví podal metodik NLK mgr. J. Musil.
Poíští porada vedoucích lékaoských knihoven se bude pravdipodobni opit konat v Praze v polovini listopadu 1996. JM


Pracovní semináo
pro vedoucí lékaoských knihoven a informaeních stoedisek
26.9.1996 v Praze


              Ministerstvo zdravotnictví ER ve spolupráci s pracovní skupinou pro VISZ pooádá pro vedoucí knihoven a informaeních stoedisek ve zdravotnictví pracovní semináo na téma: Poíprava akreditace 1997 v síti národních lékaoských knihoven. Semináo se bude konat ve etvrtek 26.9.1996 od 9.30 do 13.00 hod. v budovi MZ ER v místnosti eís. 281, I. poschodí, Praha 2, Palackého nám. 4.
Na semináoi vystoupí zástupci poíslušných odboru Ministerstva zdravotnictví, elenové pracovní skupiny pro VISZ a zástupci Národní lékaoské knihovny v Praze.
Soueástí semináoe bude též instruktáž k formulování požadavku na finanení prostoedky pro zajišťování veoejných informaeních služeb ve zdravotnictví 1997.
K úeasti na semináoi jsou srdeeni zváni všichni zainteresovaní knihovníci lékaoských knihoven. JM


R E C E N Z E


           Auston, I., Humphreys, B. L., Clayton, P. D., Kohane, I. S., Hoffman, L. J., Geisslerová, Z.:
Confidentiality of Electronic Health Data: Methods for Protecting Personally Identifiable Information. Current Bibliographies in Medicine, 95-10. Bethesda, National Library of Medicine 1996. 29 s.
Ve známé sérii bibliografií vydávaných Národní lékaoskou knihovnou USA, až dosud pokrývajících úzce vymezená témata biomedicíny, vyšla z tohoto hlediska atypická bibliografie, odrážející vzrustající zájem o problematiku právní ochrany osobních zdravotnických dat uchovávaných v elektronické podobi. Tato výbirová bibliografie poináší celkem 448 citací easopiseckých elánku, kapitol z monografií a celá oady jiných, vesmis anglicky psaných dokumentu za období leden 1990 - boezen 1996. Uspooádání záznamu je poedmitové, citace se objevuje vždy jen v jediné sekci. V sekci Organizace jsou uvedeny internetové adresy amerických významných pracovišť zabývajících se problematikou duvirnosti nebo ochrany pacientských dat. Bibliografie je výchozí studií pro široký pruzkum a analýzu vládních orgánu USA, jež mají v r. 1997 vyústit ve smirnice pro ochranu duvirných zdravotnických dat.
Na zpracování bibliografie se bihem své stáže v NLM v Bethesdi podílela autorsky mgr. Zdeoka Geisslerová, vedoucí rešeršního oddilení NLK, u níž je bibliografie k dispozici. jd