A K T U A L I T Y   N L K

Sokolská 54 - zaeátek nové éry NLK?

PhDr. Jioí Drbálek
Národní lékaoská knihovna, Praha


            Rozhodnutím ministra zdravotnictví z 21. boezna 1996 bylo NLK poidileno právo hospodaoení k pozemku i budovi v Sokolské 54, poímo proti Lékaoskému domu, kde je nyní umístina poevážná eást pracovníku i fondu NLK. Toto rozhodnutí je historickým mezníkem v dijinách NLK, neboť vytváoí základ pro prostorové zabezpeeení fondu a služeb knihovny. Duvody, proe jsme širší veoejnost o této z našeho hlediska dijinné události dosud neinformovali, vyplývají ze skuteenosti, že možnosti využití pozemku i budovy zustávají z oady duvodu stále nejasné.
Mezi hlavní chronické problémy NLK patoí odtržení fondu a služeb (témio 3/4 knižního fondu jsou umístiny v 6 rozptýlených skladech), nízká úroveo ochrany fondu, omezené možnosti samostatného využívání informací uživateli. Dalším, stále tíživijším problémem je permanentni se zvyšující nájemné v Lékaoském domi. Letošní poplatek 6000 Ke na m2 roeni poedstavuje desetinásobné nájemné ve srovnání s r. 1989. Rozhodnutím Mistského soudu z 21.6.1996 bylo pak NLK uloženo vyklidit poízemní prostory v LD se sklady živého fondu knih a easopisu, kde je umístino 15 pracovníku. Tato situace vyžaduje brzké operativní oešení, v každém poípadi povede k narušení služeb etenáoum a ke zhoršení provozu knihovny.
Náš návrh uživatelského zámiru na využívání pozemku v Sokolské 54 byl nedávno poedán Ministerstvu zdravotnictví ER, jež si vyžádalo nikteré doploující informace. Puvodní cílová poedstava je následující: Bude provedena výstavba nové dvorní pitipodlažní budovy namísto nynijšího domku, kde budou uloženy fondy NLK a soustoediny knihovnické služby veoejnosti. Sto let stará hlavní budova (puvodni einžovní dum) bude po rekonstrukci sloužit veškerým ostatním funkcím NLK. Dosavadní nájemci budou využívat pronajatých prostor až do zahájení rekonstrukce. Provoz knihovny bude zatím probíhat na dosavadních místech.
V poípadi potvrzení soudního rozhodnutí o vyklizení eásti pronajímaných prostor v Lékaoském domi bude ovšem toeba uvedenou cílovou poedstavu podstatni korigovat a poikroeit k poesunu nikterých agend do Sokolské 54 již nyní. Rozhodující pro naše zámiry bude v každém poípadi výše investieních prostoedku poidilených pro tyto úeely. Vioíme, že s podporou našeho zoizovatele Ministerstva zdravotnictví ER se podaoí realizovat to, oe naši poedchudci marni usilovali: vybudování moderní knihovny odpovídající soueasnému standardu obdobných knihoven u nás, knihovny, jež by umožnila poskytovat rychlé, kvalitní a všestranné informace odborné veoejnosti.

Nabídka informací NLK na WWW serveru

              Letošních letních misícu bylo v NLK využito k redakení úpravi souboru a dokumentu uložených na WWW serveru v eeštini i anglietini a k doplniní o nové informace, ale také o obrazové poílohy a podrobnijší statistiky. Vedle soupisu zahranieních easopisu docházejících do NLK od r. 1991 (viz LK eíslo 2, 1996) je novi zaoazen obdobný seznam eeských easopisu. Aktualizován byl poehled zahranieních deziderát. Uloženy byly informace o sdružení EAHIL a o funkci NLK jako dokumentaeního stoediska SZO, dále adresáo lékaoských knihoven v ER. Expresní požadavky na zhotovování xerokopií je nyní možno zadávat nejen prostoednictvím e-mailu (viz LK eíslo 1, 1996), ale také v Netscape. Koneeni náš easopis mohou etenáoi s poístupem do Internetu sledovat i v jeho elektronické podobi, a to poeínaje eíslem 1 letošního roeníku.

 Poehled nových dokumentu:
- Objednávky xerokopií
- Soupis eeských easopisu
- Akreditované knihovny
- Adresáo dalších zdravotnických knihoven
- Dokumentaení centrum SZO
- Easopis NLK
- EAHIL / AEIBS
- Návštivní kniha
    Tyto dokumenty jsou uvedeny na hlavní stránce a poístup k nim umožouje i poehled odkazu.
 Informace poskytované na serveru budeme nadále prubižni aktualizovat a obohacovat. Lze oíci, že po stránce jejich prezentace a grafické úpravy jsme dosáhli zásluhou oddilení automatizace standardní úrovni, srovnatelné se zahranieím. V rovniž novi zavedené schránce vzkazu (guest book) máme již také poíznivé ohlasy od internetovských zahranieních uživatelu. Vioíme, že s postupným vybavováním lékaoských knihoven technikou potoebnou pro zapojení do Internetu bude stoupat i poeet domácích zájemcu využívajících náš WWW server.
Poivítáme všechny vicné poipomínky k obsahu a formi této služby a poipomínáme adresu serveru: http://nlkdec.nlk.anet.cz/ nebo http://www.nlk.anet.cz/. JD


Eeská verze tezauru MeSH

Mgr. Eliška Reitspiesová
Národní lékaoská knihovna, Praha

                 Nové, 4. vydání eeské verze amerického tezauru Medical Subject Headings s názvem "MeSH-CZ 1996" je poipraveno k distribuci v oddilení bibliografie a katalogizace NLK.
MeSH-CZ 1996 byl zpracován s využitím poeítaeových souboru získaných z americké Národní lékaoské knihovny a odpovídá originálu pro r. 1996. Databáze MeSH-CZ 1996 obsahuje: 18 000 eeských deskriptoru s anglickými ekvivalenty, 2500 odkazu, 82 poedmitových podhesel.
Pro uživatele dodáváme následující verze:


Tištiné rejstoíky

Tištiný abecední rejstoík obsahuje deskriptorové odstavce skládající se z následujících polí:
- eeský deskriptor
- anglický deskriptor
- rok zapsání deskriptoru do tezauru
- kódy deskriptoru
- nedeskriptory (zpitné vylueovací odkazy)
- poidružovací odkazy
- historická poznámka
- anotace
Vylueovací odkazy jsou v tištiném abecedním rejstoíku pouze ve formi zpitných odkazu.
Historická poznámka informuje o zminách ve zniní deskriptoru.
Anotace obsahuje údaje týkající se významu deskriptoru, nebo jeho použití.
Vzhledem k tomu, že od r. 1994 jsou aktualizaení soubory poebírány v poeítaeové formi, jsou nikteré historické poznámky a anotace uvedeny v anglietini.
Tištiný systematický rejstoík obsahuje deskriptory rozdilené do 15 kategorií oznaeených písmeny A - Z (napo. A - Anatomie). Kategorie jsou rozdileny do subkategorií oznaeených alfanumericky (napo. A1 - Tilní krajiny).
Systém je polyhierarchický, deskriptory se mohou vyskytovat ve více subkategoriích. Pro zjištiní, na kterých místech systematického rejstoíku se deskriptor vyskytuje, je nutno použít abecední rejstoík, kde jsou uvedeny všechny kódy poidilené hledanému deskriptoru.
Rotovaný rejstoík KWIC obsahuje abecedni uspooádané deskriptory a odkazy podle všech slov, ze kterých se skládají. Je užiteenou pomuckou pro rychlé vyhledávání deskriptoru.

Poeítaeové verze

Verze T602 má strukturu shodnou s tištinou verzí, obsahuje abecední a systematický rejstoík a rejstoík KWIC.
Verze FoxPro umožouje zobrazování a prohledávání rejstoíku eesko-anglického, anglicko-eeského, systematického a odkazového a umožouje rychlý poechod mezi jednotlivými rejstoíky, poieemž zvolený deskriptor není nutno znovu hledat. Pooadí údaju v rejstoících si uživatel muže nastavit podle svých potoeb.
Na rozdíl od poedchozího vydání nová verze FoxPro nabízí další možnosti poi vyhledávání a zobrazování deskriptoru:
- vyhledání a vypsání deskriptoru nebo odkazu obsahujících zadané slovo nebo oetizec písmen vyskytující se i uprostoed termínu,
- poehledné zobrazení všech údaju o deskriptoru,
- zobrazení podhesel povolených pro vybraný deskriptor,
- v rejstoících s odkazy prohledává automaticky i odkazy v poípadi, že zadaný termín neexistuje jako deskriptor.
Distribuení verze v systému FoxPro v.2.5 vyžaduje poeítae PC 386, cca 13 MB na pevném disku a eeštinu Latin2 nebo dle bratoí Kamenických. Program dále potoebuje ješti asi 2 MB prostor k expandování poi instalaci. Pro práci se doporueuje barevná obrazovka a 4 MB operaení pamiti RAM.
Verze integrované do automatizovaných knihovnických systému Tinlib a Rapid Library mají strukturu danou poíslušným softwarem.

Poehled cen jednotlivých produktu

Tištiné rejstoíky
abecední a systematický 900,- Ke
KWIC 700,- Ke
Poeítaeové verze (cena podle uzavoené licenení smlouvy)
nový uživatel upgrade
1. T602 od 600,- Ke od 300,- Ke
2. FoxPro od 3000,- Ke od 1500,- Ke
3. verze integrované do automatizovaných knihovnických systému Tinlib a Rapid Library (po uzavoení licenení smlouvy s NLK instaluje tezaurus správce poíslušného AKS)
od 3000,- Ke od 1500,- Ke

Objednávky a informace:
Národní lékaoská knihovna - odd. bibliografie a katalogizace
Mgr. Eliška Reitspiesová
tel. (02) 2491 5775, linka 27
E-mail: reitspie@nlkdec.nlk.anet.cz

BME v hypertextu (INFOsystém)

                     Firma KPSoft oznámila, že zpracováním posledního eísla roeníku 1996 koneí spolupráci na disketové verzi národní lékaoské bibliografie BME v prostoedí INFOsystému.


E L Á N K Y

Pul století s videckými lékaoskými informacemi. Eást II

MUDr. Jan Helbich, CSc.



            Citaením analýzám jsem vinoval závireená léta své tvureí einnosti. Jak je témio všeobecni známo, celosvitový systém šíoení videckých informací poedevším na bibliografické úrovni od šedesátých let stále více ovlivooval Eugene Garfield, jehož filadelfský ústav obdivuhodni aplikoval výkonnou výpoeetní, reprografickou a telekomunikaení techniku na realizaci v principu velmi jednoduchých idejí a své produkty dovede úspišni prodávat. Poes všechny politické a ekonomické poekážky se i u nás postupni prosadily a získaly oblibu mezi videckými pracovníky zejména nikteré oady Garfieldových Current Contents a pozdiji i Science Citation Index (SCI).
Základním a hlavním cílem SCI je vyhledávání nejnovijších publikací k dané problematice pomocí citaeních vazeb na starší práce. Pozdiji vznikaly a byly realizovány další nápady, jak takto hromadiných ohromných množství citaeních materiálu využívat i jinými, nikdy i dosti složitými procedurami, napo. k mapování vidy, mioení vztahu mezi vidními obory, vyhledávání nejprogresivnijších výzkumných front apod. Nejvitší pozornost ovšem vyvolala aplikace tichto materiálu poi hodnocení publikaení produktivity a kvality publikací jednotlivých vidcu, výzkumných pracovišť, videckých easopisu a dokonce i celých mist a státu. Teprve tehdy se vzedmula i vlna kritiky poukazující na nedokonalosti a neduslednosti citaeního chování autoru, nedostatky SCI i používaných nebo spíše zneužívaných metod hodnocení.
Ke svým citaením analýzám jsem používal jednak materiálu SCI, jednak vlastních dat získaných poímo z es. biomedicínských easopisu. Výsledky jsou zachyceny ve výzkumných zprávách (31-33), v eláncích ve sbornících (34-37) a v easopisech (38-46). Jednu z nejobsáhlejších výzkumných zpráv (32) v plném rozsahu poeložil a uveoejnil maiarský easopis lékaoských knihovníku (43). Nikteré publikace se nezabývaly jen citaení analýzou, ale i jinými bibliometrickými studiemi (47-50). Poi ESVTS jsem inicioval založení skupiny pro bibliometrii v eele s naším nejvýznaenijším expertem v této oblasti Ing. Janem Vlachým.
S výjimkou nikolika drobnijších studií citovanosti es. biomedicínských easopisu (38), citovanosti prací J.E.Purkyni v nynijší videcké literatuoe (44) a prukazu reprezentativního zastoupení sovitských biomedicínských easopisu v SCI (36) na základi jejich vzájemné citovanosti (vyvracejícího easté nepodložené námitky, že SCI neoprávnini preferuje západní a zejména americké easopisy) jsem se nikolik let vinoval kvantitatívní analýze citaeního chování es. autoru biomedicínských elánku.
Opakovani jsem zjistil výrazni a statisticky významni nižší poeet a vitší stáoí citací uvádiných es. autory ve srovnání s citacemi uvádinými západními autory. Pokusil jsem se analyzovat poíeiny tohoto jevu a navrhl jsem ruzná opatoení k jeho odstraniní vzhledem k poedpokladu, že tento objektivní ukazatel muže signalizovat nedostateené informaení zabezpeeení es. autoru, ale i jejich nedostateenou motivaci k získávání relevantních informací poes ruzné objektivní i subjektivní poekážky.
Kromi publikací jsem své výsledky prezentoval i redakením radám nikterých biomedicínských easopisu, tiskové komisi Es. lékaoské spoleenosti J.E.Purkyni, videcké radi Ministerstva zdravotnictví apod. Vypracoval jsem schéma rozdilení podílu poi úsilí o zlepšení situace mezi autory, jejich nadoizenými a oediteli výzkumných ústavu, redakcemi easopisu, videckoinformaeními pracovišti a Ministerstvem zdravotnictví. Snažil jsem se prosadit myšlenku, že tento snadno a objektivni sledovatelný ukazatel souvisí s kvalitou publikací a tím i s kvalitou vlastní výzkumné aktivity a jeho zlepšení je jednou z cest ke zvýšení prestiže es. biomedicínské vidy ve sviti. K široké lékaoské veoejnosti jsem se obrátil populárním elánkem (51), v nimž jsem rozvedl známou skuteenost, že jako v každé úspišné einnosti i poi efektivním využívání videckých informací je toeba "chtít, moci a umit".
Bylo by zajímavé zjistit, zda zmina politických, ekonomických a organizaeních pomiru se projevila pozitivni i zde nebo zda by bylo úeelné navrhnout nová opatoení realizovatelná v nových podmínkách.
I když vitšinu technických a organizaeních problému a jejich oešení, kterými jsem se ve svém životi zabýval, odnesl eas, zustávají mnohé otázky otevoené a živé. Je to napo. trvale závažná problematika objektivních informaeních potoeb a subjektivních informaeních požadavku lékaou, výzkumných a pedagogických pracovníku nebo otázka, do jaké míry bibliografické citace ve videckých publikacích odrážejí skuteené toky videckých informací, ze kterých lze oprávnini dilat záviry o informaením zabezpeeení autoru nebo o videcké hodnoti prací, pracovníku a pracovišť.
Probíhající celosvitová informaení revoluce hluboce zasahuje i do sféry videckých informací, jak prognostikové poedvídali již velmi konkrétni poed deseti i více léty (30). Chtijí-li informaení pracovníci jako profese poežít i do poíštích desetiletí, budou se muset postupni odpoutat od úrovni bibliografických informací byť sebelépe technicky zpracovaných a zpoístupoovaných a poecházet na informace faktografické. Bude toeba odpovídat na dotaz lékaoe, výzkumného a pedagogického pracovníka nejen odkazem na jednu nebo spoustu relevantních publikací, ale poímým faktem. S ním uvedené odkazy na poíslušné informaení zdroje budou i mírou jeho spolehlivosti. To bude ovšem vyžadovat novou kvalifikaení strukturu informaeních pracovišť, kde naleznou hodnotné uplatniní i kvalifikovaní lékaoi. A zdá se jisté, že je konec romantickému poístupu k informacím, kterým byla poznamenána naše generace.

Literatura
1 KOÍŽ, František: Desetinné toídiní, jeho princip a použití.
Brno, Pruboj 1944. 292 s.
2 NEVOLE, Svetozar: Zkušenosti s použitím Mezinárodního desetinného
toídiní ve Zdravotnickém dokumentaením stoedisku.
Dokumentace a desetinné toídiní 2 (1950), e. 1/2, s. 11-19
3 HELBICH, Jan: Hygiena práce s radioaktivními látkami.
Es. Hygiena 4 (1959), e. 10, s. 597-603
4 HELBICH, Jan: Oborové stoedisko videckých informací Výzkumného
ústavu hygieny záoení.
Bull. techn. ekon. Inf. 1965, e. 11, s. 25-29
5 DRTINA, Jaroslav - KONVALINKA, Miloo (red.): Za zvýšení ideovosti
v knihovnictví a bibliografii.
Praha: Prum vydavatelství 1952. 55 s.
6 HELBICH, Jan: Pruhledová lístkovnice a její použití v knihovnách a
útvarech videckých a technických informací.
Praha: Státní technická knihovna 1964. 116 s.
7 HELBICH, Jan - TUMOVÁ, Marta: Strojové zpracování pruhledové
lístkovnice.
Met. Techn. Inf. 5 (1963), e. 11, s. 66-71
8 HELBICH, Jan: Zpráva o einnosti komise pro zdravotnické informace
poi sekci organizace zdravotnictví Es. lékaoské spoleenosti J.E.Purkyni
za rok 1963-1966.
Zdrav. Dok. 6 (1967), e. 1/2, s.60-62
9 HELBICH, Jan - TUMOVÁ, Marta: Poíprava zpracování
bibiografického rejstoíku na samoeinném poeítaei NE 803 B.
Met. Techn. Inf. 5 (1963), e. 11, s. 57-65
10 HELBICH, Jan: Zahájení pravidelného vydávání bibliografického
bulletinu Index radiohygienicus.
Zdrav. Dok. 5 (1966), e. 1/2, s. 14-16
11 HELBICH, Jan: Návrh mechanizace videckotechnických informací v es.
zdravotnictví.
Zdrav. Dok. 7 (1968), e. 5/6, s. 3-34
12 HELBICH, Jan: Automatické pooizování rejstoíku se zvláštním zoetelem
k metodi KWIC.
Met. Zprac. ÚVTI MZLH 5 (1966), e. 6, s. 150-152
13 HELBICH, Jan: Poímý výbir klíeových slov pro rejstoík KWIC.
Bibliogr. Eas. 1 (1968), e. 4, s. 153-162
14 HELBICH, Jan: Direct selection of keywords for the KWIC index.
Inf. Stor. Retr. 5 (1969), e. 3, s. 123-128
15 HELBICH, Jan: Selekení schopnost slov. Srovnávací studie statistických
metod výbiru slov k indexaci dokumentu a k sestavování tezauru.
Kandidátská dizertaení práce.
Praha, Filozofická fakulta Karlovy univerzity 1972. 109 s.
16 HELBICH, Jan: Statistical methods on evaluating words for indexing
purposes.
Prague Studies in Mathematical Linguistics 4 (1972), s. 65-76
17 HELBICH, Jan: The opinion of research workers on the selective power
of single words.
Prague Studies in Mathematical Linguistics 5 (1976), s. 199-210
18 HELBICH, Jan: Some results of an experiment in statistical selection of
keywords.
Prague Studies in Mathematical Linguistics 6 (1978), s. 159-175
19 HELBICH, Jan: Revize tezauru INIS.
Zdrav. Dok. 10 (1971), e. 5/6, s. 225-233
20 HELBICH, Jan: Analýza tištiných výstupu Excerpta medica.
Zdrav. Dok. 17 (1978), e. 3/4, s. 170-186
21 HELBICH, Jan a kol.: Odvitvový systém videckých informací ve
zdravotnictví.
Technický projekt. P 18-335-232-01/34.
Praha, ÚVLI 1980. 158 + 174 s., 10 poíloh
22 HELBICH, Jan - BERÁNKOVÁ, Nadižda - KOROUSOVÁ, Jana:
Útvary videckých informací a odborné knihovny v ústavech národního
zdraví ESR v roce 1974. P 18-335- 232-01/1.
Praha, SÚZDKS 1976. 29 + 32 s.
23 HELBICH, Jan - BERÁNKOVÁ, Nadižda - KOROUSOVÁ, Jana:
Útvary videckých informací a odborné knihovny v resortu ministerstva
zdravotnictví ESR v roce 1975. P 18-335-232-01/8.
Praha, SÚZDKS 1976. 45 + 98 s.
24 HELBICH, Jan - Beránková, Nadižda - Volek, Jaroslav: Koncepce
knihovnické a informaení einnosti v oddilení VIKS OMO KÚNZ ESR.
Zdrav. Dok. 15 (1976), e. 3/4, s. 157-169
25 HELBICH, Jan: Informaení potoeby výzkumných pracovníku ve
zdravotnictví.
Zdrav. Dok. 3 (1964), e. 1/2, s. 7-15
26 HELBICH, Jan: Výsledky ankety o informaeních potoebách
výzkumných pracovníku ve zdravotnictví.
Zdrav. Dok. 3 (1964), e. 3/4, s. 23-29
27 HELBICH, Jan: Nikteré obecné aspekty komunikace videckých
lékaoských informací.
Zdrav. Dok. 18 (1979), e. 3/4, s. 157-177
28 HELBICH, Jan: Funkce videckých informací ve zdravotnickém
výzkumu.
Zdrav. Dok. 19 (1980), e. 1/2, s. 14-19
29 HELBICH, Jan: Aktuální problémy videckých informací ve
zdravotnictví.
Eas. Lék. ees. 112 (1973), e. 11, s. 346-349
30 HELBICH, Jan: Nikteré aspekty poíštího vývoje komunikace videckých
lékaoských informací.
Eas. Lék. ees. 122 (1983), e. 9, s. 260-262
31 HELBICH, Jan: Citaení vazby biomedicínských periodik.
P 18-335-232-01/26.
Praha, ÚVLI 1980. 81 s.
32 HELBICH, Jan - Obenberger, Jioí - Beránková, Nadižda: Metodika
výzkumu komunikace videckých informací v es. zdravotnictví metodou
citaení analýzy. 45-02/02.
Praha, ÚVLI 1982. 157 s.
33 HELBICH, Jan - Obenberger, Jioí - Procházka, Bohumír: Komunikace
videckých informací v es. zdravotnictví. Podrobné výsledky oešení úkolu
v letech 1981-1985. 45-02/03.
Praha, ÚVLI 1985. 29 s., 12 poíloh
34 HELBICH, Jan: Citaení chování a informaení zajištiní v es. a zahraniení
medicíni. In: Informaení analýza rozvoje vidy a techniky.
Praha, Dum techniky ESVTS 1984, s. 38-57
35 HELBICH, Jan: Bibliometrické podnity pro oízení publikování v
zahranieních biomedicínských easopisech. In: Informaení analýza
rozvoje vidy a techniky 1987.
Praha, Dum techniky ESVTS 1987, s. 37-48
36 HELBICH, Jan: Sovitské biomedicínské easopisy a Science Citation
Index. In: Informaení analýza rozvoje vidy a techniky 1987.
Praha, Dum techniky ESVTS 1987, s. 146-156
37 HELBICH, Jan: Použití Science Citation Index poi studiu komunikace
videckých informací. (Citaení chování a informaení zabezpeeení autoru).
In: Moderní využití citaeních indexu.
Praha, MR ESVTS 1988, s. 109-136
38 HELBICH, Jan: Vzájemná citace easopisu vydávaných v Avicenu 1977.
Eas. Lék. ees. 118 (1979), e. 20, s. 6l9
39 HELBICH, Jan: Nikteré výsledky citaení analýzy easopisu
Eeskoslovenská pediatrie.
Es. Pediat 34 (1979), e. 11, s. 687-688
40 HELBICH, Jan: Poety bibliografických odkazu v es. biolékaoských
easopisech v roce 1980.
Zdrav. Dok. 20 (1981), e. 3/4, s. 177-187
41 HELBICH, Jan: Koordinace úkolu poi zlepšování kvantitativních
ukazatelu uvádiní citací v es. lékaoském tisku.
Zdrav. Dok. 21 (1982), e. 3/4, s. 267-272
42 HELBICH, Jan: Srovnávací analýza poetu literárních odkazu v easopise
Eeskoslovenská pediatrie 1980.
Zdrav. Dok. 22 (1983), e. 3/4, s. 185-191
43 HELBICH, Jan - OBENBERGER, Jioí - BERÁNKOVÁ, Nadižda: A
tudományos informacióáramlás tanulmányozása hivatkozáselemzéssel a
csehszlovák egészségugy keretében.
Az orvosi Konyvtáros 23 (1983), e. 4, s. 353-398
24 (1984), e. 2, s. 51-100
44 HELBICH, Jan: Ohlas prací J.E.Purkyni v soueasné biomedicínské
literatuoe.
Zdrav. Dok. 26 (1987), e. 1/2, s. 64-75
45 HELBICH, Jan: Bibliometrická analýza informaeního zajištiní elánku v
biomedicínských easopisech zemí systému Medinform.
Zdrav. Dok. 26 (1987), e. 3/4, s. 145-170
46 HELBICH, Jan: Ergebnisse scientometrischer Untersuchungen im
Institut fuer wissenschaftlich-medizinische Informationen, Prag.
DDR-Medizin-Report 17 (1988), e. 1, s. 3-17
47 HELBICH, Jan: Poíklad použití jednoduché bibliometrické metody.
Zdrav. Dok. 23 (1984), e. 3/4, s. 258-261
48 HELBICH, Jan: Rozbor obsahové náplni Easopisu lékaou eeských 1984.
Zdrav. Dok. 24 (1985), e. 1/2, s. 29-46
49 HELBICH, Jan: Es. biomedicínské publikace v zahranieních easopisech.
Zdrav. Dok. 24 (1985), e. 3/4, s. 174-187
50 HELBICH, Jan: Komunikace videckých informací v pediatrii.
Es. Pediat. 41 (1986), e. 8, s. 474-477
51 HELBICH, Jan: Chtít, ale i umit využívat videcké informace.
Zdrav. Noviny 32 (1983), e. 48, s. 3


Akvizice easopisu
(návrh, upoesniní a racionalizace)

Ing. Rostislav Kudláeek, CSc.
SVI, Státní ústav pro kontrolu léeiv, Praha

             K upoesniní nákupu easopisu a založení knihovny easopisu z hlediska zajištiní efektivního vynaložení prostoedku, lze doporueit následující postup. V bibliografické databázi, která svým pokrytím odpovídá profilu obsluhované organizace, se provede jedna nebo nikolik rešerší na požadované nebo profilující zadání. Na základi analýzy této rešerše se vytipují názvy easopisu, které se relativni eastiji vyskytují. V této databázi lze provést i poedbižnou rešerši easopisu hledáním v poli titul podle odpovídajících termínu. V oblasti zdravotnictví je pak jako další krok nejvýhodnijší pracovat s databází SERLINE (SERLINE on Silver Platter 1966 Ed., U.S. National Library of Medicine), obsahující údaje o easopisech z oblasti medicíny, farmacie a poíbuzných, které jsou poevážni v akvizici Národní lékaoské knihovny USA (zábir zaznamenaných easopisu je širší). Rešerše vychází z doíve získaných názvu easopisu; pro ni se naleznou jim poioazená klíeová slova a zadání se rozšíoí o termíny v poli titul. Získaný poehled easopisu je vhodné srovnat s databází NLK Souborný katalog zahranieních lékaoských periodik (SKP). V ní zjistíme odbiratele easopisu v republice a ev. dostupnost easopisu. Pokud chceme upoesnit vhodnost vyhledávání easopisu (jejich profil, charakter dokumentu, forma záznamu o nich apod.) pro odborné pracovníky nebo jejich vedoucí, kteoí rozhodují o poedplatném, mužeme ve výchozích databázích udilat rešerši záznamu dokumentu z celého easopisu v omezeném easovém úseku nikolika posledních let.
Uvedený postup byl použit jak k návrhu akvizice easopisu v novi vznikající knihovni pro technologickou a výzkumnou organizaci ve zdravotnictví, tak pro racionalizaci nákupu easopisu ve stoedisku videckých informací, které má pomirni úzké zamioení. Jako výchozí v oboru farmacie byla použita databáze IPA a Drug & Pharmacology.

pokraeování...